Naim Mu-so en Mu-so Qb review: streamers met een stamboom

27 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Gemeenschappelijke kenmerken
 3. 3. Naim Mu-so
 4. 4. Naim Mu-so Qb
 5. 5. Werking in de praktijk
 6. 6. Testverantwoording
 7. 7. Naim Mu-so luisterimpressie
 8. 8. Naim Mu-so Qb luisterimpressie
 9. 9. Foto's
 10. 10. Specificaties
 11. 11. Conclusie
 12. 12. Besproken producten
 13. 13. Reacties

Inleiding

Naim is een merk dat we nog niet eerder zijn tegengekomen op de pagina's van Hardware.Info, maar de Naim Mu-so en Mu-so Qb (die begin maart werd geïntroduceerd) muziekstreamers passen goed in de groeiende lijst vergelijkbare producten waar we de afgelopen tijd aandacht aan hebben besteed. De modellen van Naim onderscheiden zich zowel door hun design als door het prijskaartje. Op papier hebben we hier te maken met de overtreffende trap in muziekstreaming, maar hoe bevalt de praktijk? 


We hebben de afgelopen tijd behoorlijk wat audiostreamers bekeken, of liever beluisterd, op Hardware.Info. Dat heeft natuurlijk zijn reden: dit marktsegment heeft in elk geval de volle aandacht van de fabrikanten, en ook de markt is naar verluidt geïnteresseerd. Volgens diverse presentaties die we zagen is het segment draadloze streamers een van de weinige die sterke groei vertoont. Audiostreamers zijn feitelijk een samensmelting van een computer en een stereo-installatie, wat alleen al aan de connectiviteitsopties te zien is. Tegenwoordig zijn het ook lang niet altijd 'domme' ontvangers, maar kunnen ze ook zelfstandig verbinding maken met internet om daarvandaan te streamen. Genoeg reden dus om te kijken wat er allemaal te koop is.

Inmiddels bespraken we al heel wat modellen, waarbij doorgaans opvalt dat de prijs niet mals is. Dat is deels te verklaren door de vereiste techniek, maar het lijkt er ook wel op dat de audiofabrikanten niet genegen zijn met de marges van de computerbranche te werken - en geef ze eens ongelijk. Hoe dan ook lopen de prijzen flink uiteen, dus zoals het cliché stelt, er is voor elk wat wils. De twee spelers van Naim die onderwerp zijn van deze review  vallen zonder meer in het luxere segment. Sterker, het zijn de prijzigste streamers die we tot dusver hebben beluisterd. 

Naim Mu-so
Naim Mu-so

De Naim Mu-so is alweer ruim een jaar op de markt en kost een indrukwekkende 1250 euro. Zoals je verderop kan lezen, krijg je wel het een en ander voor dat bedrag terug, maar het is ontegenzeggelijk aan de prijs: je haalt er bijvoorbeeld ook twee Sonos Play:5 streamers voor in huis. Voor Naim-begrippen is het overigens een fooi, want een beetje Naim-speler is aanmerkelijk duurder. Zo kost de Superuniti alles-in-een streamer uit de reguliere range van het merk een slordige 5500 euro. Een NAC S1 / NAP S1 'Statement' setje van gescheiden voor- en eindversterkers kost ruim twee ton. Met andere woorden, bij de introductie was de Mu-so een verhoudingsgewijs spotgoedkope manier om een Naim-product in huis te halen.

Naim Mu-so Qb
Naim Mu-so Qb

De Naim Mu-so Qb is zeer onlangs geïntroduceerd en brengt het merk nog wat meer binnen handbereik: voor deze kubusvormige speler ("cue-bee", snap je) leg je 'slechts' 850 euro neer om hem mee naar huis te nemen. Voor beide modellen zal je overigens naar de specialist moeten, in onze Prijsvergelijker treffen we ze niet aan. Op moment van schrijven is de Apple store de enige plek waar je ze online kunt kopen.

Voor beide modellen geldt dat je zeker extra betaalt voor de gebruikte materialen en het design. Smaken verschillen, maar de beide spelers zien er opvallender en fraaier afgewerkt uit dan de meeste exemplaren van de concurrentie. Ook het gewicht is opmerkelijk; de Mu-so weegt niet minder dan 13 kilo, de Mu-so Qb is met ruim 5,5 kilo voor zijn formaat evenmin een lichtgewicht.

Gemeenschappelijke kenmerken

Hoewel de Mu-so een jaar ouder is dan de Mu-so Qb, hebben beide meer met elkaar gemeen, dan dat ze verschillen. De belangrijkste technische overeenkomsten zetten we hier even op een rijtje, want over de individuele spelers valt ook genoeg te vertellen. 

Kenmerkend voor beide spelers is dat ze een flink aantal bronnen ondersteunen, meer dan de meeste concurrenten. Om te beginnen met de fysieke aansluitmogelijkheden: naast Wifi is er ook Bluetooth met Apt-X (en SBC en AAC) codec ondersteuning voor draadloze verbindingen. Wifi is overigens, aldus de fabrikant opgave, beperkt tot 802.11g. Er is dus alleen ondersteuning voor de 2,4 GHz frequentie. Verder is er ethernet (100 Mbit), een optisch digitale ingang en een 3,5 mm analoge audio-input. Ten slotte beschikken beide over een usb-poort. Daarmee kan je niet alleen afspelen vanaf een aangesloten opslagmedium (mits geformatteerd met fat32) en een apparaat opladen, maar ook direct afspelen vanaf een iOS device.

Kijken we naar bronnen die via netwerkverbindingen kunnen worden afgespeeld, dan zien we zowel UPnP/DLNA als AirPlay, maar ook internet radiostations via vTuner premium, Spotify en Tidal. Het is de vraag hoe lang die laatste dienst het zal uithouden, maar hij heeft in elk geval veel steun vanuit de muziekindustrie. 

Voor weergave via een direct aangesloten bron en via bedraad ethernet worden wav, flac, en aiff bestanden tot 24-bits/192kHz ondersteund, alac (Apple lossless) tot 24-bit/96kHz, mp3 en aac tot 48kHz, 320kbit (16-bit), en ogg en wma tot 16-bit/48kHz. Een kleine domper is dat via een draadloze verbinding alle formaten beperkt zijn tot maximaal 48 kHz, een beperking die is ingegeven door de beperkte draadloze bandbreedte. 

Beide apparaten zijn geschikt om met een infraroodafstandsbediening aan te sturen, maar alleen bij de grote Mu-so wordt deze daadwerkelijk meegeleverd. Naim lijkt ervan uit te gaan dat de Qb vooral zal worden aangeschaft door bezitters van het grotere model, en dat er dan dus al een afstandsbediening in huis is. Dat lijkt ons niet per se noodzakelijk. 

Beide streamers zijn opgetrokken uit een combinatie van plexiglas - voor de bodem - hout met een bekleding van geanodiseerd aluminium en fiberglas. De grille is bij beide modellen afneembaar en te vervangen door een optioneel aan te schaffen exemplaar in een kek kleurtje (blauw, rood of oranje). Vermeldenswaard is dat de voeding bij de Mu-so's ingebouwd is, dus een externe 'baksteen' is niet nodig - dat verschilt per merk en model bij de concurrentie, maar komt nogal eens voor.

Naim Mu-so Qb

Een laatste gemeenschappelijk kenmerk is het aanraakgevoelige glazen bedieningspaneel en de volumering. Hiermee kan je van input wisselen, maar ook de afspeelweergave bedienen. Het is een prachtig staaltje van ingenieurswerk, dat positief afsteekt bij de doorgaans minimale bediening die we op de meeste streamers aantreffen. Wij kunnen het wel waarderen; je kan natuurlijk alles bedienen met de app, maar het is een stuk sneller om even naar het apparaat toe te lopen om het volume aan te passen dan je telefoon te voorschijn te halen, te ontgrendelen, te schakelen naar de app en dan het volume te wijzigen.

Naim Mu-so Qb

Naim Mu-so

De Naim Mu-so is een imposant apparaat, met ruim 60 cm breedte doet het eerder denken aan een soundbar dan aan een audiostreamer. Gezien de optisch digitale ingang zou je het daarvoor ook kunnen gebruiken, maar wel met de beperking dat er geen decoders voor Dolby of DTS zijn ingebouwd. Ook is het met ruim 25 cm behoorlijk diep om vóór een televisie te plaatsen - en een tv erop zetten zouden we toch wel als, eh, audioschennis kwalificeren. Sowieso doe je het apparaat tekort door het een soundbar te noemen: die klasse van speakers is doorgaans voornamelijk geoptimaliseerd voor het weergeven van geluid bij televisieprogramma's en films. De Mu-so is, zoals de naam al min of meer aangeeft, echt primair en bovenal voor muziek bestemd.

Naim Mu-so

We noemden al het gewicht van 13 kilo: het is geen apparaat dat je even van de ene naar de andere kamer transporteert. Het gewicht wordt deels veroorzaakt door het gebruik van hout (of eerder denkelijk het stijvere MDF) bedekt met geanodiseerd aluminium. De diepe koelribben aan de achterzijde zullen ook een forse bijdrage doen, want die zijn van behoorlijk dik aluminium. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat deze voorziening voornamelijk decoratief is. De gebruikte klasse D-versterkers staan niet bekend om hun enorme warmteafgifte en de koelribben zijn eigenlijk ook te dik om heel efficiënt warmte af te voeren. Het ziet er voornamelijk indrukwekkend uit. Wat ze wel doen, is een van de twee wifi-antennes verhullen, die er kunstig is weggewerkt. De andere is verstopt aan de voorzijde. 

Naim Mu-so

De Mu-so is qua belijning zo hoekig als het maar kan. De randen zijn zo strak afgewerkt, dat ze bijna scherp zijn - en de ribben aan de achterkant zijn daadwerkelijk scherp te noemen. De uitzondering op de vormentaal zit bovenop en voorop. Bovenop bevindt zich het aanraakgevoelige, glazen bedieningspaneel, letterlijk omringd door de volumeregeling, waarmee je opmerkelijk nauwkeurig het volume kan instellen.

Naim Mu-so

Aan de rechter zijkant zit de usb (type-A) aansluiting, waarop je een geheugenstick kunt aansluiten, of een iOS apparaat. Je kunt er ook je smartphone mee opladen. Ernaast zit een 3,5mm analoge ingang. De andere aansluitingen zitten weggewerkt onder de Mu-so aan de rechterkant. Daar zit de voedingsaansluiting, de optisch digitale ingang en de ethernetpooort.

Naim Mu-so

Zoals gezegd staan de Mu-so's op een dikke laag plexiglas. Die heeft een isolerende functie, maar geeft ook de indruk dat de speler enigszins zweeft. Een ledje zorgt voor verlichting - en gelukkig kan je dat dimmen of geheel uitzetten, in 3 stappen.Dat kan zowel via de app als de afstandsbediening. Die afstandsbediening is standaard meegeleverd met de Mu-so en valt ernstig uit de toon bij de constructiekwaliteit van het apparaat zelf. Hij lijkt behoorlijk qua vorm op bijvoorbeeld de Apple TV afstandsbediening, maar waar dat een staaltje van industrieel ontwerp in aluminium is, is de Mu-so afstandsbediening een lauw aftreksel in goedkoop aanvoelend plastic. Naim had het beter achterwege kunnen laten in deze vorm.

Terug naar de Mu-so zelf. Achter het gewelfde frontpaneel, dat eenvoudig afneembaar is en zoals gezegd te vervangen door gekleurde exemplaren, gaan zes speakers schuil in een 3-weg systeem: twee soft-dome tweeters, twee mid-range drivers en twee woofers. Naar verluidt is de techniek gebaseerd op de speakers die Naim ontwierp voor audiosystemen voor Bentley. Elke speaker wordt aangestuurd door een aparte 75W klasse D versterker, voor een totaal RMS-vermogen van 450 watt bij 6 ohm. De versterkers worden aangestuurd door een 32-bits DSP die moet zorgen voor optimale weergave. Dat kan in twee modi, een voor plaatsing in de buurt van een muur (waarbij de bas wat wordt teruggedraaid) en een voor vrijstaande plaatsing. 

Naim Mu-so

Naim Mu-so Qb

De Naim Mu-so Qb is een heel stuk compacter dan de oudere broer. Het is een kubus van min of meer 20 cm hoog, breed en diep. Voor die afmetingen is het gewicht van 5,6 kilo toch niet gering. Het is net als de grote Mu-so een extreem solide apparaat, opgetrokken uit dezelfde materialen. Vergeleken met andere audiostreamers is hij ook behoorlijk groot; een Sonos Play:5 is weliswaar iets breder, maar iets minder hoog en een stuk minder diep. De Mu-so Qb is aan drie kanten voorzien van een fiberglas grille, die afneembaar is en te vervangen door een optioneel aan te schaffen gekleurd exemplaar.

Naim Mu-so Qb

Ook de Mu-so Qb is vervaardigd uit dik MDF, aluminium en fiberglas. Anders dan de grote broer heeft hij geen heel grote koelribben aan de achterkant - er is een ribbelpatroon aanwezig, maar dat is hier echt volstrekt decoratief. De aansluitingen zitten alle aan de achterzijde en zijn niet zo weggewerkt als bij het grote familielid. Het zijn wel dezelfde aansluitingen: voeding, usb, optisch digitaal, analoog 3,5 mm, ethernet.

Naim Mu-so Qb

Bovenop zit exact hetzelfde bedieningspaneel als bij de grote Mu-so. Door de kleinere afmetingen is het hier nog veel dominanter aanwezig, maar erg kunnen we het niet vinden: het ziet er gewoon fraai uit en is een plezier om te gebruiken. Het is een afwerkingsniveau dat je in de pc-wereld zelden ziet, en dan doorgaans voornamelijk bij het bekende fruitmerk. 

Naim Mu-so Qb

Onderop zit ook een laag plexiglas (of acryl, zoals Naim het noemt). Ook bij de Qb is dat verlicht met een ledje dat je ook kunt uitschakelen. Een afstandsbediening is niet meegeleverd, maar de IR-ontvanger ervoor is wel aanwezig. 

Naim Mu-so Qb

Intern zit de Qb wat anders in elkaar. In plaats van een driewegsysteem is het een tweewegsysteem met een mono subwoofer. Een tweetal passieve radiatoren zorgt voor extra basweergave en in de praktijk zal blijken dat de Qb qua bas de grotere broer zeker aankan. De versterking is in handen van vier 50W klasse D versterkers voor de soft-dome tweeters en mid-range drivers, en een 100W versterker voor de subwoofer. Totaal 300W RMS dus, wederom bij 6 ohm. Ook hier weer een 32-bits DSP voor de aansturing.

Naim Mu-so Qb

Al bij al lever je eigenlijk niet heel veel in bij de Mu-so Qb, als je het vergelijkt met de grote Mu-so. Een grotere klankkast met bijbehorende ruimte voor een baspoort, een basspeaker en wat vermogen - dat laatste zegt op zich niet zoveel. Als je bedenkt dat de Qb 400 euro minder kost, is het potentieel een erg interessant apparaat. We hebben beide uitgebreid beluisterd om een oordeel te vellen.

Werking in de praktijk

Alvorens we daar verder op in gaan, bespreken we nog even de werking in de praktijk. Die is namelijk opvallend goed, of eigenlijk gewoon zoals het zou moeten zijn. Dat maken we helaas wel eens anders mee, en is daardoor toch nog wat onverwacht. Zeker van een merk dat softwareontwikkeling niet als kernactiviteit heeft, en veelal is het de software die het verschil maakt bij de werking van draadloze speakers. 

De Naim Mu-so en Mu-so Qb stellen wat dat betreft dus alvast niet teleur. Het in gebruik nemen is eenvoudig, de procedure om verbinding te maken met een draadloos netwerk werkt vlekkeloos. We hebben meer dan normaal gesproken via een kabelverbinding getest, vanwege de genoemde bandbreedtebeperking. De usb-poort herkent geheugensticks in het fat32-formaat prima, maar een ntfs-hardeschijf werd niet herkend. Dat hadden we ook niet echt verwacht, maar was wel prettig geweest, zeker vanwege de ondersteuning van grote high res audiobestanden.

De bediening met het aanraakscherm annex draaiwiel voor het volume werkt erg prettig - het is wat ons betreft een meerwaarde boven de zeer summiere opties die je doorgaans aantreft. Of je nu afspeelt via Spotify, lokale media of een DLNA-server, het werkt goed en responsief. De volumeregeling is prettiger dan de gangbare +/-knopjes en ook schakelen van bron vanaf het apparaat is handig. Nadeel van alles via een app moeten doen blijft toch dat je soms ook nog wel eens gebeld wordt op je 'afstandsbediening' en dan kan het een heel gedoe zijn om het volume tijdelijk te dempen of afspelen te pauzeren. Even een zwengel aan een grote knop geven werkt dan sneller. 

Naim Mu-so

De app zelf is overigens heel behoorlijk, met een overzichtelijke indeling van de verschillende 'kamers' (lees: Mu-so's) en bronnen. Per 'kamer' kan je een bron selecteren; Spotify wordt niet vanuit de app ondersteund, maar werkt via Spotify Connect. Zowel onze Synology DLNA server als Plex werden uitstekend herkend; navigeren door de ca. 200GB grote muziekcollectie ging verrassend vlot. Multiroom is ook mogelijk, maar je moet er even naar zoeken: een knopje naast de voortgangsbalk in het afspeelvenster biedt de mogelijkheid om dezelfde muziek gelijktijdig op meerdere Mu-so's af te spelen, waarbij je individueel en gezamenlijk het volume kunt regelen. Het maken van een stereopaar is naar verluidt nog niet mogelijk, maar moet dat wel worden in de toekomst - bij gebrek aan twee identieke Mu-so's konden we dat sowieso niet uitproberen.

Dat brengt ons op de geluidsweergave, waarop we verderop in meer detail ingaan. Hier kunnen we wel al opmerken dat beide spelers behoorlijk directioneel zijn. Het is een ruimtelijke weergave zolang je er min of meer recht voor zit, maar zeker de grote Mu-so komt niet optimaal tot zijn recht in zomaar een hoek van de kamer. De kleinere heeft daar opmerkelijk genoeg wat minder last van, mogelijk door de schuin afstralende tweeters.

Testverantwoording

Geluid en het beoordelen ervan is een vrij subjectieve aangelegenheid. Om toch een een zo objectief mogelijk beeld te krijgen, hebben we de speakers in deze test in exact dezelfde omgeving getest. Nadat we ze allemaal afzonderlijk een tijdje hebben beluisterd gedurende meerdere weken, hebben we ze in de achterkamer allemaal tegelijk op de eettafel gezet en er een paar uur achter elkaar allerlei muziek op beluisterd, waarbij we onze impressies vastlegden.

Om een en ander zo vergelijkbaar mogelijk te houden, gebruiken we een vaste afspeellijst die we hebben aangemaakt in Spotify. Die kun je hieronder zien. We hebben geprobeerd om een zo compleet mogelijke selectie van muzieksoorten te maken, zodat we zoveel mogelijk deelgebieden kunnen beoordelen. Het zijn daarnaast ook allemaal nummers die we goed kennen, dus we kunnen ons goed op de details richten tijdens het beluisteren. 

 • André Hazes: Kleine Jongen
 • Armin van Buuren: Alone
 • Bad Religion: Generator
 • Carl Orff: Carmina Burana
 • Flo Rida: Low
 • Four Tops: Baby I Need Your Loving
 • Frédéreic Chopin: Nocturrne in B-Flat Minor, Op. 9, No. 1
 • Guns N' Roses: Nightrain
 • Jim Croce: I Got A Name
 • Johann Sebastian Bach: Brandenburg Concerto No. 3 in G, BWV 1048: 1
 • Johnny Cash: Hurt
 • Ludwig van Beethoven: Septet in E-Flat Major, Op. 20: II. Adagio cantabile
 • Metallica: Fight Fire With Fire
 • Michael Jackson: Thriller
 • N.W.A.: Straight Outta Compton
 • Pitbull: Timber
 • Rainbow: I Surrender
 • Ray LaMontagne: Burn
 • Tiësto: Wasted

We hebben ervoor gekozen om onze beoordeling primair op te hangen aan deze afspeellijst die we met behulp van Spotify Connect via de speakers afspelen. We realiseren ons dat de speakers die we hier bespreken een hogere sampling rate aankunnen dan de 320Kbps die Spotify maximaal kan leveren. We denken echter dat dit soort speakers primair gebruikt wordt in combinatie met Spotify of andere streaming-diensten, vandaar dat we hiervoor hebben gekozen. Dit betekent overigens niet dat we helemaal niet hebben getest met hi-res audiobestanden. We hebben op onze NAS een grote collectie aan 16-bit ALAC- en 24-bit FLAC-bestanden staan, waar we ook veelvuldig uit geput hebben tijdens de test, als de speaker dit toelaat uiteraard. 

Daarnaast is het goed om in het achterhoofd te houden dat meer en meer multiroom-systemen een equalizer aanbieden in de bijbehorende app. Die laten we tijdens onze test in eerste instantie op de standaard waarden staan (allemaal op 0 dus), omdat we van mening zijn dat het geluidsbeeld op dit startpunt ook gewoon moet kloppen.

Naim Mu-so luisterimpressie

Algemeen kunnen we stellen dat de grote Mu-so, vermoedelijk mede door zijn DSP, ongemeen 'beschaafd' klinkt, waardoor bepaalde genres beter tot hun recht komen dan andere. Heel concreet leent hij zich meer voor een vioolconcert dan snoieharde speedmetal. Die beperking geldt in mindere mate voor niet-gecomprimeerde muziek, mogelijk doordat de DSP lossless gecomprimeerde audio probeert op te poetsen. Daarnaast valt op dat de Mu-so bij wat hogere volumes pas echt goed uit de verf komt, wat onverwacht is voor een apparaat met zoveel vermogen. Waar we zeer over te spreken zijn is de toonbalans, met zowel gedetailleerd hoog als overtuigend laag. 

Hoewel het hele front van de Mu-so van speakers is voorzien, met laag in het midden en hoog meer naar de zijkanten, is het stereobeeld niet zo breed als bij afzonderlijke speakers. De DSP doet zijn best, maar het blijft behoorlijk directioneel. Zeker beter dan de meeste modellen die we tot dusver gehoord hebben, maar gezien de breedte hadden we eigenlijk wat meer verwacht.

Generator van Bad Religion klinkt erg geciviliseerd; de opening van Thriller is kristalhelder, ruimtelijk en dynamisch met zeer goede definitie, maar ook hier blijft het weer wat beschaafd. Jim Croce’s I Got A Name wordt zeer mooi gereproduceerd, warm met uitstekend te identificeren instrumenten. De opening van One van Metallica klinkt als een klok, zij het misschien net wat minder imposant dan je zou wensen, maar desalniettemin prachtig gedefinieerd. Wanneer de vocalen beginnen missen we urgentie, bij het refrein vanaf 2:15 klinkt het te ingehouden. Bij Fight Fire With Fire missen we detail, zo is de lach rond de vierde minuut amper hoorbaar. Nightrain van Guns ‘n’ Roses klinkt nogal afgeknepen en zelfs wat hol, mogelijk speelt de compressie het nummer hier parten, maar dit is van onze selectie het nummer dat het zwakste overkomt. I surrender van Rainbow knalt in vergelijking weer prachtig uit de dubbele driewegspeakers.  

All These Things That I’ve Done van Killers is een van de mooiste weergaves die we tot dusver hoorden, mij ijl hoog, gevoelige vocalen en dynamische instrumenten. Hurt van Cash klinkt eveneens uitstekend en Kleine Jongen van Hazes golft zeer fraai uit de speakers, al lijkt er wel een lichte echo aanwezig te zijn, waardoor de stem bij tijd en wijlen een tikje meer galmt dan wenselijk.

Straight Outta Compton komt net als Nightrain totaal niet uit de verf, het klinkt afstandelijk en afgeknepen. De stemmen zijn uitstekend gedefinieerd, de muziek blijft op de achtergrond hangen. Op Low van Flo Rida is dan weer weinig aan te merken, alleen de laagste registers van de bas lijkt de Mu-so net niet te halen. Ook in het nummer van Armin van Buuren blijft de bas op de vlakte. Met Gin And Juice van Snoop Dogg kan hij beter overweg, zij het dat ook dit nummer wat te tam klinkt.

Waar de Mu-so echt schittert is met het Brandenburg Concert nr. 3, elke instrumentensectie is uitstekend te identificeren en te plaatsen. Ook de Nocturnes van Chopin worden sprankelend mooi geproduceerd.  De dynamiek van de Carmina Burana komt goed uit de verf, de urgentie wat minder. 

Het algehele beeld is dat de Mu-so voor pop en klassiek ongekend goede weergave biedt, voor rap en hip-hop bovengemiddeld goed klinkt maar wel met de genoemde kanttekening van de wat te gepolijste weergave, en voor rock en techno niet de beste ervaring levert. Ook kunnen we opmerken dat het volume waartoe deze streamer in staat is, veel hoger is dan je onder normale omstandigheden ooit zal wensen. Een kamer van 5x3,5x3 meter kan hij moeiteloos vullen, vermoedelijk een twee keer zo grote ruimte ook nog wel. 

Naim Mu-so Qb luisterimpressie

De Naim Mu-so Qb heeft een behoorlijk andere klankkarakteristiek dan de grote broer, al zijn er zeker ook overeenkomsten. Hoewel ook de Qb diverse muziek nogal eens 'beschaafder' laat klinken dan je zou wensen, komt dat toch minder voor. Mogelijk is dat door de andere basconstructie, de mono subwoofer met passieve radiatoren zorgt voor een wat steviger geluid. Midden en hoog klinken echter ook uitstekend en worden beslist niet weggedrukt. Deze speaker is meer nog dan de grote broer directioneel, al heeft Naim geprobeerd dat te compenseren door de tweeters onder een hoek te plaatsen. De reproductie is zeer coherent, bijna tastbaar solide.

Baby I Need your Loving van For Tops klinkt als een klok, de reproductie van Jim Croce is daarentegen wat minder open dan op de grote Mu-so, al is het beslist nog zeer fraai. Ook Hurt klinkt uitstekend en Thriller komt weliswaar wat minder hoog, maar klinkt wel dynamischer. Die indruk zet zich voort bij Generator van Bad Religion: hoewel wat rommelig, heeft het wel de urgentie die we misten bij de Mu-so. Ook Nightrain komt bij de Qb wel goed tot zijn recht, evenals One van Metallica en I Surrender van Rainbow. Kleine Jongen klinkt strakker, met minder galm dan we hoorden bij de grote broer. All These Things van The Killers klinkt goed, maar niet kippenvel-goed zoals bij het beluisteren op het duurdere familielid. 

Straight Outta Compton klinkt veel coherenter, de rap en ondersteuning zijn een geheel in plaats van twee aparte dimensie, maar echt enthousiast worden we toch niet: het klinkt nu bijna als een boombox. Dat is misschien in stijl, maar niet echt 'hifi'. Low gaat duidelijk meer de diepte in, Gin and Juice klinkt ronduit geweldig, relaxed en sfeervol. Alone van Van Buuren komt aardig uit de verf, maar de vocalen klinken wat metalig; beats en hoog zijn wel dik in orde. Ook Tiësto illustreert dat de Qb voor EDM een betere keuze is dan de grotere Naim. 

Voor klassiek is de Qb dan weer minder overtuigend. Het derde Brandenburg concert klinkt minder ruimtelijk, al is de definitie van instrumenten ook hier uitstekend. Beethovens Adagio sluit goed aan bij de karakteristiek van de Qb, maar de Carmina Burana klinkt wat hol in de opening en de dynamiek is op het randje, de zachte passages zijn bij lage volumes eigenlijk te mat.

Al met al zijn we van de Qb misschien nog wat meer onder de indruk dan van de grote broer, al heeft dat ook wel te maken met muziekvoorkeur en de testselectie. Ook bij de Qb valt op dat niet-gecomprimeerde muziek beter tot zijn recht komt, wellicht dus door de DSP die daar minder actief is. Hoe dan ook bevalt de kubus uitstekend.

Foto's

Naim Mu-so

Naim Mu-so Qb

Specificaties

Algemeen
 
MerkNaimNaim
ProductnaamMu-soMu-so Qb
ProductcodeMUSOSI
DetailsProductinfoProductinfo
Algemeen
Afmeting - hoogte12.2 cm21 cm
Afmeting - breedte62.8 cm21.8 cm
Afmeting - diepte25.6 cm21.2 cm
Gewicht13000 gram5600 gram
Volume (op basis van afmetingen)19.61 dm³9.71 dm³
Aansluitingen
Audio-uitgang
3,5 mm stereo uit
Tulp stereo uit
Geheugenkaartlezer
Lijningang 3,5 mm jack
Kabel lijningang verwisselbaar
Apple 30-pin iPod connector
Apple Lightning connector
Bedraad netwerk (Ethernet LAN)
Streaming standaarden
Spotify Connect
Apple Airplay
DLNA / UPnP AV
SonosNet
Draadloze verbindingen
Bluetooth
Bluetooth A2DP
Bluetooth AVRCP
Bluetooth HFP
Bluetooth HSP
Bluetooth Apt-X codec
NFC
WiFi
WiFi standaard802.11n (Wi-Fi 4)802.11g
Speakers
Ingebouwde speakers
Ingebouwde subwoofer
Aantal speakers65
Speakersysteem3-weg2-weg
Uitgangsvermogen RMS totaal450300
Bediening
Display
Bediening iPod/iPhone
Afstandsbediening
Volume
Bass (lage tonen)
Treble (hoge tonen)
Balans
Input (bron)
DSP mode / equaliser
Stroomvoorziening
Voeding intern/externInternIntern
Batterij/accu
Extra functies
Klok
Wekker
FM-radio
Speakerphone

Conclusie

De Naim Mu-so en Mu-so Qb zijn indrukwekkende streamers. Qua constructie en afwerking zijn ze duidelijk een klasse luxer dan wat we doorgaans zien in dit segment. In plaats van plastic is aluminium, MDF en fiberglas gebruikt. Ook de bediening op de spelers zelf is van een andere orde dan de minimalistische aanpak die doorgaans standaard. is. Nu zal dat niet voor iedereen nodig zijn. Als je tevreden bent met bediening met een app of wellicht een oude smartphone of tablet gebruikt als afstandsbediening, is een touchscreen zoals op de Mu-so's een luxe die je allicht niet nodig hebt.

Dat geldt ook voor materiaal en afwerking van deze beide producten van Naim, maar wat zonder meer voor iedereen waardevol is, is de geboden geluidskwaliteit. Beide apparaten kunnen zich prima meten met de topmodellen van de concurrentie, als ze ze niet geheel overtreffen. Uiteraard geldt wel dat je van de klankkarakteristiek moet houden, en luisteren in de winkel is dan ook zonder meer aan te bevelen. 

De Naim Mu-so is naar onze mening een fraai apparaat, maar je betaalt wel een erg hoge meerprijs voor design en materiaal. Ook gewicht en afmetingen maken het een beetje een nicheproduct. Een streaming speaker heeft doorgaans als voordeel dat die eenvoudig verplaatsbaar is, en dat is de Mu-so simpelweg niet. Koop je iets dat altijd op een plek moet staan, dan is een product dat een (nog) beter stereobeeld geeft toch het overwegen waard. We kunnen wel scenario's bedenken waarin de Mu-so een uitstekende oplossing is, maar dat zijn toch wel de meer buitenissige.

De Mu-so Qb daarentegen is een streamer die wel nog alleszins verplaatsbaar is en bovendien niet enorm veel ruimte opeist. De weergave is qua zuiverheid en volume ondertussen van zeer hoog niveau. Het is niet de goedkoopste in zijn klasse, maar qua ondersteunde bronnen en bestandsformaten heeft hij ook weer niet zoveel concurrenten. Je betaalt ook hier extra voor materiaal en afwerking, alsmede de bediening, maar de totaalprijs blijft nog te verantwoorden voor het gebodene. Zoek je een echt complete audiostreamer met uitstekende geluidskwaliteit en uitgebreide bediening op het apparaat zelf, dan is de Mu-so Qb wat ons betreft beslist een aanrader. 


Naim Mu-so Qb


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Naim Mu-so

Naim Mu-so

 • Lijningang 3
 • 5 mm jack
 • Apple Airplay
 • Spotify Connect
 • Bluetooth
 • WiFi
Niet verkrijgbaar
Excellent Naim Mu-so Qb

Naim Mu-so Qb

 • Lijningang 3
 • 5 mm jack
 • Apple Airplay
 • Spotify Connect
 • Bluetooth
 • WiFi
Niet verkrijgbaar
0
*