Encrypted USB-flashdrive review: drie beveiligde sticks getest

18 reacties
3 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Korte introductie: Kingston en Integral
 3. 3. Hoe hebben we getest?
 4. 4. Testresultaten: 10GB bestand lezen / schrijven
 5. 5. Testresultaten: 1000x 5MB lezen / schrijven
 6. 6. Hardware.Info Prestatiescore
 7. 7. Conclusie
 8. 3 besproken producten
 9. 18 reacties

Korte introductie: Kingston en Integral

In deze review bekijken we drie verschillende versleutelde USB-sticks, een van Kingston en twee van Integral. De Kingston-stick is niet gecertificeerd, maar de twee Integral-sticks wel. Alle drie maken wel gebruik van hardwarematige 256-bit AES-encryptie. 

Kingston DataTraveler 2000

Een opmerkelijke nieuwe USB-stick is de DataTraveler 2000 van Kingston. Waar de meeste versleutelde sticks je het wachtwoord in Windows laten invoeren, heeft de DataTraveler een numberpad waar je een wachtwoord moet invoeren. Daarnaast heeft hij een 'unlock' knop, waarmee ook andere taken (zoals het veranderen van het wachtwoord) kunnen worden uitgevoerd. Heel erg handig is het niet, en voor ons kostte het in ieder geval moeite om de verschillende functies te gebruiken. 

Op het moment dat de stick in een computer geplaatst wordt, kan het wachtwoord ingevoerd worden om de stick te ontsleutelen. Ook dit is minder handig: het is niet altijd even makkelijk om het wachtwoord in te voeren op het kleine numberpad van een stick die in een computer zit. Als het wachtwoord 10 keer verkeerd is ingevoerd, ben je alle data kwijt - maar de stick zelf blijft bruikbaar.

Gezien het feit dat de Kingston alleen maar getallen toestaat als wachtwoord, zou je je kunnen afvragen hoe veilig dat is. Het wachtwoord moet uit minstens acht getallen bestaan. De theoretische kans dat het wachtwoord gekraakt wordt is vele malen groter dan bij de encryptiemethode van de Integrals, maar in de praktijk is die in beide gevallen nihil.

Integral Crypto FIPS 140-2 32GB 

Deze USB 2.0-stick voldoet aan de normen van de FIPS 140-2 standaard, die de Amerikaanse overheid als noodzakelijk acht voor het bewaren van vertrouwelijke documenten. Dit certificaat heeft meerdere 'levels', maar kort gezegd houdt het in dat het apparaat op fysiek niveau is geanalyseerd om er zeker van te zijn dat het kraken zo lastig mogelijk is. 

In tegenstelling tot de Kingston voer je het wachtwoord niet in op de stick zelf, maar start hij een programma voor het ontsleutelen op het moment dat je de stick in een computer plaatst. Hiervoor is verder geen installatie noodzakelijk en heb je geen administrator-rechten nodig. 

De eerste keer dat de stick gebruikt wordt, moet je een wachtwoord instellen. Vervolgens moet je elke keer op de computer het wachtwoord invoeren om hem te ontsleutelen. Na 10 minuten idle tijd gaat hij overigens ook weer op slot en zal het wachtwoord opnieuw ingevoerd moeten worden.

Als je zes keer het verkeerde wachtwoord invoert, reset de USB-stick zich naar de fabrieksinstellingen en gooit hij de encryptie-sleutel weg. Net zoals de Kingston blijft de stick zelf nog wel bruikbaar, maar alle data die erop staat wordt gewist. 

Integral Crypto Dual FIPS 197 64GB

Deze stick is grotendeels identiek aan de andere flashdrive van Integral, maar verschilt wel op enkele belangrijke vlakken. Het belangrijkste is uiteraard dat hij en FIPS 197-certificaat heeft, in plaats van een FIPS 140-2. FIPS 197 wil niet meer zeggen dan dat hij is gecertificeerd voor AES-ondersteuning.

Een verder verschil is dat deze stick USB 3.0 ondersteunt, waar het andere model van Integral nog gebruikmaakt van de inmiddels toch wel wat bedaagde USB 2.0-interface. Het woordje 'dual' in de naam geeft aan dat er twee wachtwoorden kunnen worden ingesteld, een master wachtwoord en een gebruikerswachtwoord. Na de vijfde keer dat het wachtwoord verkeerd is ingevoerd door de gebruiker, geeft de software hem een waarschuwing om de stick naar degene met het master-wachtwoord te brengen, zodat hij het kan veranderen. Dat is handig voor organisaties.


3 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Integral Crypto Drive Fips 140-2 32GB

Integral Crypto Drive Fips 140-2 32GB

 • 32 GB
Niet verkrijgbaar
Integral Crypto Dual Fips 197 64GB Blue

Integral Crypto Dual Fips 197 64GB Blue

 • USB 3.0 (3.1 Gen 1)
 • 64 GB

€ 91,30

2 winkels
Excellent Kingston DataTraveler 2000 32GB Blue

Kingston DataTraveler 2000 32GB Blue

 • USB 3.0 (3.1 Gen 1)
 • 32 GB

€ 134,90

3 winkels
0
*