Encrypted USB-flashdrive review: drie beveiligde sticks getest

18 reacties
3 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Korte introductie: Kingston en Integral
 3. 3. Hoe hebben we getest?
 4. 4. Testresultaten: 10GB bestand lezen / schrijven
 5. 5. Testresultaten: 1000x 5MB lezen / schrijven
 6. 6. Hardware.Info Prestatiescore
 7. 7. Conclusie
 8. 3 besproken producten
 9. 18 reacties

Hoe hebben we getest?

Wij hebben de drie USB-sticks op identieke wijze getest als de USB-sticks uit onze vergelijkingstest van vorig jaar. We maken gebruik van een systeem op basis van een Intel Core i3 Haswell-processor, Intel Z97-moederbord en Windows 8.1. Windows 8 en nieuwer maken gebruik van zogenaamde UASP drivers en kunnen de hoogste prestaties uit USB 3.0 devices halen.

We baseren we onze conclusies niet op low-level tests, maar testen de sticks op de manier zoals ze in de praktijk ook gebruikt worden: met het lezen en schrijven van bestanden. Allereerst hebben we getest hoe lang het duurt om 1000 bestanden van 5 MB te lezen of te schrijven. Dit geeft een maat voor de prestaties van een USB-stick wanneer je deze gebruikt voor bijvoorbeeld digitale foto’s of MP3-bestanden. Daarnaast hebben we getest hoe lang het duurt om een bestand van 10 GB te schrijven en te lezen. Dit geeft aan hoe snel je grote bestanden, zoals bijvoorbeeld video’s, kunt verwerken. De prestaties hebben we omgerekend naar megabytes per seconde. Door het meetkundig gemiddelde van de vier scores te nemen en dat te normaliseren hebben we een uiteindelijke prestatiescore berekend.

Om te voorkomen dat de in ons testsysteem aanwezige dataschijf de bottleneck is bij de snelste USB 3.0 geheugensticks gebruiken we in ons nieuwste testsysteem een OCZ RevoDrive 350. Deze op PCI-Express gebaseerde SSD behaalt schrijfsnelheden tot boven de 800 MB/s, ruim meer dan wat USB-sticks kunnen bieden.

Naast de “real world” test hebben we op alle sticks ook de Crystal DiskMark benchmark gedraaid. De resultaten daarvan vind je op de productpagina. Crystal DiskMark doet low-level lees- en schrijftests op de sticks, zowel met sequentieel lezen en schrijven als met willekeurige datablokken van 512 kB en 4 kB. Zeker de sequentiële test van Crystal DiskMark toont waar een stick in theorie tot in staat is, maar hecht er ook niet te veel waarde aan: zo maakt deze test bijvoorbeeld gebruik van volledig comprimeerbare data. Dat veel sticks bij de 4k test duidelijk door de mand vallen is een teken van zwakte, maar ook niet verschrikkelijk. Vergeet niet dat een USB-stick in de regel niet als SSD of harde schijf wordt gebruikt, maar primair voor het transporteren van bestanden van orde grootte mega- of gigabytes.


3 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Integral Crypto Drive Fips 140-2 32GB

Integral Crypto Drive Fips 140-2 32GB

 • 32 GB
Niet verkrijgbaar
Integral Crypto Dual Fips 197 64GB Blue

Integral Crypto Dual Fips 197 64GB Blue

 • USB 3.0 (3.1 Gen 1)
 • 64 GB

€ 95,60

2 winkels
Excellent Kingston DataTraveler 2000 32GB Blue

Kingston DataTraveler 2000 32GB Blue

 • USB 3.0 (3.1 Gen 1)
 • 32 GB

€ 123,00

3 winkels
0
*