Samsung Galaxy S7 en S7 Edge review: nieuwe benchmark

62 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Geen camerabobbel meer
 3. 3. Zelf ontwikkelde kernen
 4. 4. 5,1 en 5,5 inch
 5. 5. Camera
 6. 6. Software
 7. 7. Specificaties
 8. 8. Prestaties: Systeembenchmarks (Geekbench)
 9. 9. Prestaties: Systeembenchmarks (PCMark)
 10. 10. Prestaties: GPU benchmarks
 11. 11. Prestaties: Accuduur
 12. 12. Conclusie
 13. 13. Besproken producten
 14. 14. Reacties

Inleiding

Het zal de smartphoneliefhebber niet ontgaan zijn dat Samsung enkele weken geleden de Galaxy S7 en S7 Edge officieel heeft aangekondigd. Wij hebben er eerder al een hands-on over gepubliceerd, maar hebben nu ook de kans gehad om enige tijd met de toestellen aan de slag te gaan. We doen daar in deze review verslag van.

Samsung Galaxy S7 32GB Black
Samsung Galaxy S7 (links) en Galaxy S7 Edge

Bij de lancering van de Galaxy S6 en S6 Edge vorig jaar was het grootste nieuws dat Samsung na vele jaren het roer radicaal om had gegooid op het gebied van het uiterlijk en het design. Daar is bij de S7 en S7 Edge die we hier bespreken geen sprake van. Die zijn overduidelijk op dezelfde leest geschoeid als hun voorlopers. Wat ons wel meteen opviel toen we de S7 voor het eerst vast hadden, is dat die qua design meer op de Edge is gaan lijken dan de S6. Die laatste had naast een rechte voorkant ook een rechte achterkant. Bij de S7 heeft de achterkant ongeveer dezelfde curve aan de randen meegekregen als de S7 Edge die aan de voorkant heeft. De familieband tussen de twee is dus nog iets sterker geworden dan vorig jaar al het geval was. De S7 ligt door die rondingen achterop ook net wat prettiger in de hand dan de S6. Ondanks dat hij net zoals de S6 een 5,1-inch scherm heeft, is het toestel als geheel duidelijk kleiner. Dat zorgt er ook mede voor dat dit toestel iets prettiger in de hand ligt dan het model van vorig jaar. 

Samsung Galaxy S7 32GB Black
De Galaxy S6 en S7 hebben dezelfde schermdiagonaal...

Het voornaamste verschil van de S7 Edge ten opzichte van de S6 Edge is dat het nieuwe toestel een slagje groter geworden is. Had de S6 Edge nog dezelfde schermdiagonaal als de S6, de S7 Edge meet 5,5 inch en komt dus qua grootte net onder de Galaxy S6 Edge Plus te staan. Dat geeft te denken over een uitbreiding van de lijn met een 'Plus'-model. Als dat al gebeurt, lijkt het ons sterk dat die weer een diagonaal van 5,7 inch krijgt. Ook bij dit toestel is de achterkant voorzien van een lichte kromming, wat ervoor zorgt dat hij minder in je hand 'snijdt' dan de S6 Edge. Ook dit model houdt onder de streep net iets prettiger vast. Verder is het eveneens noemenswaardig dat beide toestellen IP68-gecertificeerd zijn en dus waterdicht zijn.

Samsung Galaxy S7 32GB Black
...de S7 Edge is een slagje groter geworden dan de S6 Edge.

Op het moment van schrijven kost de Samsung Galaxy S7 699 euro en is de S7 Edge 799 euro. Hiermee is de meerprijs voor het Edge-model 50 euro lager dan vorig jaar in eerste instantie het geval was, terwijl je er een groter toestel voor terugkrijgt. 

Geen camerabobbel meer

In het algemeen zijn de twee opvallendste wijzigingen tussen de toestellen van vorig jaar en de Galaxy S7-lijn dat de cameramodule minder ver uitsteekt en dat er weer plaats is ingeruimd voor een microsd-kaartje. Met name het ontbreken van dat laatste was iets wat een groep gebruikers maar lastig te verteren vond. Samsung dacht dit te kunnen ondervangen door het uitbrengen van modellen met een hogere opslagcapaciteit dan 32 GB, maar dat heeft dus kennelijk niet het gewenste effect gehad. De relatief forse meerprijs voor die modellen zal ook niet geholpen hebben. Van de Samsung Galaxy S7-lijn zijn in ieder geval vooralsnog alleen 32GB-modellen te koop.

Samsung Galaxy S7 32GB Black
De camerabobbel is overduidelijk een stuk kleiner geworden.

Qua aansluitingen is het grootste gedeelte bij het oude gebleven. De aan/uitknop zit rechts, de volumeknoppen links, terwijl onder het scherm de kenmerkende fysieke homeknop is aangebracht, met links en rechts capacitieve knoppen. Als je van een ander Android-toestel komt, is het altijd even wennen dat 'Terug' rechts zit en 'Recente apps' links. Het laatje voor de nanosimkaart en de microsd-kaart zit nu bij beide toestellen bovenop, waar hij bij de S6 van vorig jaar nog aan de rechterkant zat. Onderop zien we de micro usb-aansluiting, de hoofdtelefoonaansluiting en de grille waar de speaker onder schuilgaat. Naast de camera achterop is ten slotte de inmiddels bekende optische hartslagmeter aangebracht.


Het microsd-kaartslot is terug.

Bij Hardware.Info zijn we uiteraard altijd een voorstander van het snel ondersteunen van nieuwe technologieën. USB Type-C is onmiskenbaar zo'n nieuwe technologie. We hadden aan de ene kant dan ook graag gezien dat de nieuwe Galaxy S7-toestellen deze aansluiting hadden gehad, net zoals de eveneens recent aangekondigde LG G5 en de al langere tijd verkrijgbare Lumia 950 (XL), Nexus 5X, 6P en OnePlus 2. Gezien de focus op VR kunnen we het echter ook wel enigszins begrijpen. De Gear VR - waar je de Galaxy S7 in kunt stoppen en die tijdelijk gratis bij een toestel wordt gegeven - heeft namelijk een traditionele micro usb-aansluiting. Nu zullen daar best verloopjes voor gemaakt kunnen worden, maar dat is toch ook weer extra werk. Voor snelladen heb je daarnaast ook niet per se een Type-C-aansluiting nodig. Draadloos laden ondersteunen de toestellen wederom ook.

Hieronder zie je enkele foto's van de Samsung Galaxy S7:

Hieronder zie je enkele foto's van de Samsung Galaxy S7 Edge:

Zelf ontwikkelde kernen

Samsung is voor de Galaxy S7 en S7 Edge zelf aan de slag gegaan met het ontwikkelen van de rekenkernen. Exynos-SoC's hebben we inmiddels al heel erg vaak voorbij zien komen, maar dat waren dan modellen met 'standaard' ARM-cores, waar wellicht wat aan was gesleuteld op het gebied van de kloksnelheden, maar nog nooit kwam het bedrijf met zelf ontwikkelde rekenkernen. Tot deze generatie dus, want in deze toestellen zit de Exynos 8 Octa, ook wel bekend onder het typenummer 8890.

De Exynos 8 Octa is een 64-bit chip is gebakken op hetzelfde 14nm FinFET-procedé als de Exynos 7420 in de Galaxy S6 vorig jaar. Het is een big.LITTLE-configuratie met in totaal acht cores. De vier langzamere zijn 'gewone' Cortex-A53's, geklokt op 1,6 GHz, voor de snelle is de R&D-afdeling in Austin, Texas met de Exynos M1 (codenaam Mongoose) op de proppen gekomen. Naar verluidt zijn deze cores overigens wel gewoon gebaseerd standaard ARM-cores, in dit geval Cortex-A72. Wat verder opvalt aan de SoC is dat deze een modem heeft dat Cat12/13 LTE ondersteunt. Downloads van maximaal 600 Mbps en uploads tot 150 Mbps zouden hiermee mogelijk moeten zijn. Het geheel is gekoppeld aan 4 GB werkgeheugen. Bluetooth 4.2, dual-band wifi met 802.11ac-ondersteuning en nfc completeren het geheel.

Als GPU is traditiegetrouw gekozen voor een design van ARM, in dit geval de Mali T880. Die zijn we al eerder tegengekomen in de Huawei Mate 8, maar daar had de GPU slechts 4 cores, bij de Samsung Galaxy S7 en S7 Edge is gekozen voor niet minder dan 12 cores.

Hoeveel sneller al dit fraais de Samsung maakt dan voorheen, kun je lezen op de betreffende pagina's verderop in deze review.  

5,1 en 5,5 inch

De Samsung Galaxy S7 en S7 Edge hebben zoals gezegd een schermdiagonaal van respectievelijk 5,1 en 5,5 inch. De resolutie van de twee panelen is identiek: 2560x1440 pixels. Net zoals het geval was op voorgaande topmodellen en op de high-end tablets van Samsung, kun je ook hier kiezen uit verschillende weergavemodi. Basis levert een vrijwel perfecte weergave op als het gaat om de plaatsing van de kleuren, terwijl je bij de andere modi rekening moet houden met veel verzadigder kleuren. Door het vrijwel oneindige contrast van de Super Amoled-schermen is het contrast extreem goed, wat de kleuren in die modi nog meer van het scherm doet spatten.

Uiteraard hebben we zoals gebruikelijk ook de schermen van de Samsung Galaxy S7 en S7 Edge doorgemeten met Spectracal CalMAN 5 in combinatie met een X-Rite i1 Display Pro colorimeter. We hebben de panelen van beide toestellen gemeten in de Basis- en in de Amoled Foto-modus. Onze ervaring is dat die laatste modus de Amoled Bioscoop-modus niet veel ontloopt qua kleurweergave. De Aanpasbaar display-modus past zich zoals de naam al aangeeft aan, in dit geval aan de apps die je gebruikt, maar ook deze modus kenmerkt zich door de verzadiging in het algemeen fors op te schroeven. In zowel de Basis- als de Foto-stand is het gamma over de gehele breedte te hoog, wat een iets te donker beeld oplevert, het grijsverloop is echter erg netjes.

Hieronder zie je de schermmetingen van beide toestellen. 

Samsung Galaxy S7 (Basis):

Samsung Galaxy S7 32GB Black

Samsung Galaxy S7 32GB Black

Samsung Galaxy S7 (Foto):

Samsung Galaxy S7 32GB Black

Samsung Galaxy S7 32GB Black

Samsung Galaxy S7 Edge (Basis):

Samsung Galaxy S7 Edge 32GB Black

Samsung Galaxy S7 Edge 32GB Black

Samsung Galaxy S7 Edge (Foto):

Samsung Galaxy S7 Edge 32GB Black

Samsung Galaxy S7 Edge 32GB Black

Opvallend is verder de lagere piekhelderheid van de Galaxy S7 vergeleken met de S7 Edge. Waar de eerste het maximaal met 'slechts' 660 candela per vierkante meter moet doen, gaat de grote broer tot ruim 720 candela per vierkante meter. Beide zijn overigens uitstekend bruikbaar, ook buitenshuis.

Camera

Een van de zaken waar wij in de praktijk het meest benieuwd naar waren, was toch wel de camera. Die in de Galaxy S6 van vorig jaar was namelijk al dermate goed, dat het niet eenvoudig is om hier nog overheen te gaan. Toch is dit Samsung gelukt, ook al moeten de S7 en S7 Edge het doen met een sensor die een resolutie heeft van 'slechts' 12 megapixels, tegenover 16 megapixels in de camera van de S6 en S6 Edge (Plus). Zo zie je maar weer, megapixels zeggen zeker niet alles. Voor wie onze hands-on niet gelezen heeft, bespreken we hier nogmaals de karakteristieken van deze camera. 

De camera in de S7 en S7 Edge beschikt over relatief grote pixels van 1,4 µm, die dus veel licht opvangen. De lens heeft daarnaast een diafragma van f/1.7, wat ook dat onderdeel zeer lichtsterk maakt. Wat de camera in de Galaxy S7 en S7 Edge echter erg bijzonder maakt, is dat dit de voor zover wij weten eerste smartphonecamera is die gebruikmaakt van een Dual Pixel-sensor. Deze technologie is oorspronkelijk ontwikkeld door Canon en wordt ook toegepast in de spiegelreflexcamera's van dat merk. Onder Dual Pixel wordt verstaan dat beide diodes van een pixel samenwerken voor de fasedetectie autofocus. Bij de S7 en S7 Edge kunnen alle pixels hier tegelijkertijd voor ingezet worden, wat extreem lage autofocustijden tot gevolg heeft. Het verschil met de S6 is zeer duidelijk zichtbaar, zoals je ook in het filmpje kunt zien dat in de al eerder aangehaalde hands-on staat.

Overigens is het opvallend dat Samsung bij de S7 en S7 Edge heeft gekozen voor een 4:3-sensor, waar de S6 een 16:9-sensor heeft. We vergelijken hier de 4:3-foto's van de S7 met de 16:9-exemplaren van de S6. Die laatste kun je ook op 12 megapixels laten schieten in 4:3, dus dat lijkt in eerste instantie wellicht een betere vergelijking. Met de foto's die we schoten in die stand met de S6 lijkt echter niet alles in de haak te zijn. Ze vertonen heel erg veel ruis en zijn dan ook niet echt nuttig als vergelijkingsmateriaal.

We hebben de camera van de S7 en S7 Edge uiteraard uitgebreid getest en daarbij (vrijwel) exact dezelfde foto's gemaakt met een S6 die we nog hadden van vorig jaar. Met name de prestaties bij weinig licht zijn indrukwekkend te noemen van de Galaxy S7 en S7 Edge. De zeer lichtsterke lens in combinatie met de grotere pixels, levert een veel scherper plaatje op en ook de rossige gloed die vaak over de foto's kwam te liggen is verleden tijd. Qua scherpte is de LG G4 nog altijd de beste, maar op andere vlakken moet die zijn meerdere erkennen in de S7 en S7 Edge.

Samsung Galaxy S6:

Samsung Galaxy S6 32GB Black

Samsung Galaxy S6 32GB Black

Samsung Galaxy S7:

Samsung Galaxy S7 32GB Black

Samsung Galaxy S7 32GB Black

Gaan we naar de prestaties bij daglicht, dan zien we dat de lens van de S7 echt van een uitstekende kwaliteit is. Kijk maar eens naar de twee foto's hieronder van de schutting en let dan met net name op het microcontrast in het afgebladderde deel. Dat is bij de Galaxy S7 en S7 Edge veel beter. 

Samsung Galaxy S6:

Samsung Galaxy S6 32GB Black

Samsung Galaxy S7:

Samsung Galaxy S7 32GB Black

Het enige punt waarop we de Galaxy S6 tijdens onze tests (licht) beter vonden scoren, is bij kunstlicht. De kleuren van onderstaande foto zijn beduidend accurater op de foto genomen met de S6, dan op die genomen met de S7. Ter referentie, de lamp in de hoek hoort een rood licht te verspreiden. We baseren dit oordeel uiteraard niet alleen op deze foto, maar op een hele reeks foto's, waarin dit patroon zichtbaar is. Dat geldt voor alle oordelen die we op deze pagina geven.

Samsung Galaxy S6:

Samsung Galaxy S6 32GB Black

Samsung Galaxy S7:

Samsung Galaxy S7 32GB Black

Software

Touchwiz stond lange tijd bekend als een zeer 'zware' schil, met veel veelal onnodige extra fratsen, wat vrijwel altijd leidde tot haperingen en andere hinderlijke effecten, om nog maar te zwijgen van extreem uitgebreide instellingenmenu's. Dat was vorig jaar bij de S6 al grotendeels verleden tijd en Samsung heeft die lijn doorgezet. Uiteraard is er nog altijd een eigen instellingenmenu en is ook de notifcatiedrawer met toggles voorzien van een eigen sausje, maar voor het overige is het een vrij kale interface geworden. Wij zijn daar in ieder geval een voorstander van. Een in onze ogen handige feature zoals het standaard weergeven van een rij cijfers boven het Samsung-toetsenbord, is gelukkig wel gebleven. We hebben bijna een week rondgelopen met een Galaxy S7 en kunnen ons in ieder geval niet herinneren dat we ook maar een hapering gezien hebben. 


De Game Launcher is een goed idee, maar nog niet helemaal goed geïmplementeerd

Een nieuwigheidje bij de Galaxy S7 en S7 Edge waar we nog niet helemaal over uit zijn qua nuttigheid, is de Game Launcher. In die app komen alle geïnstalleerde games automatisch bij elkaar te staan. Als je een game gaat spelen, dan komt er een icoontje in beeld waarmee je enkele zaken kunt instellen. Zo kun je meldingen op stil zetten, de capacitieve knoppen 'locken' zodat je ze niet per ongeluk indrukt tijdens het gamen en kun je opnames maken van wat je aan het spelen bent. Op zich goed nieuws voor mobiele gamers natuurlijk. Deze functie lijkt echter nog niet helemaal gefinetuned te zijn, want ook een app zoals de MyDlink Baby Monitor wordt er automatisch aan toegevoegd. Voor wie het nog niet helemaal duidelijk is uit de naam, dat is een app die hoort bij een ip-camera/babyfoon en heeft helemaal niets te maken met gaming. 

Voor gamers zal de ondersteuning voor de Vulkan API ook als muziek in de oren klinken. Dit is feitelijk de opvolger van OpenGL en geënt op de Mantle API. Voordelen van deze API zijn de lagere CPU overhead en het beter overweg kunnen met CPU's met meerdere cores. Daarnaast biedt de API developers meer grip op de GPU-belasting. Dit zorgt er potentieel voor dat iedere game niet meer GPU-rekenkracht gebruikt dan hij nodig heeft.

Extra functies voor de Edge

Voor de Galaxy S7 Edge heeft Samsung uiteraard weer haar best gedaan om nuttige functies te bedenken voor de Edge. Het heeft de API inmiddels ook vrijgegeven, dus ontwikkelaars kunnen aan de slag met het bedenken en creëren van nuttige toepassingen voor de rand. Gebleven zijn de mogelijkheden die al aanwezig waren, dus je kunt er favoriete contacten en apps kwijt, maar er is ook een samenwerking aangegaan met Yahoo, waardoor je snel het laatste nieuws naar binnen kunt vegen. In potentie heeft de Edge best veel. We zouden zelf bijvoorbeeld graag iets zien in de lijn van het 'peeken' dat met Blackberry 10 mogelijk was, waarbij je even naar binnen veegde om te kijken van wie bijvoorbeeld een binnenkomende e-mail afkomstig was. Laat je het los, dan ga je gewoon weer door daar waar je gebleven was. Op dit moment is het allemaal nog altijd behoorlijk 'first generation' en zien de randen er wat ons betreft met name gewoon goed uit.


Het vrijgeven van API voor de Edge kan potentieel tot interessante toepassingen leiden.

Specificaties

Algemeen
 
MerkSamsungSamsung
ProductnaamGalaxy S7 32GB BlackGalaxy S7 Edge 32GB Black
ProductcodeSM-G930FZKALUXSM-G935FZKALUX
DetailsProductinfoProductinfo
Besturingssysteem
BesturingssysteemAndroidAndroid
Besturingssysteem versieGoogle Android 6.0Google Android 6.0
Geheugen
Werkgeheugen4096 MB4096 MB
Opslaggeheugen32 GB32 GB
Geheugenkaartlezer
Beeldscherm
SchermtypeOLEDOLED
Schermdiagonaal5.1 inch5.5 inch
Schermresolutie2560x14402560x1440
Pixeldichtheid576 ppi534 ppi
Touchscreen
Touchscreen typeCapacitiefCapacitief
Tweede scherm
Processor
Processor / SoCSamsung Exynos 8 Octa 8890Samsung Exynos 8 Octa 8890
ARM-architectuurARMv8ARMv8
Aantal cores totaal88
Multi cluster
Type cluster 1Samsung Exynos M1Samsung Exynos M1
Snelheid cluster 12300 MHz2300 MHz
Aantal cores cluster 188
Type cluster 2ARM Cortex-A53
Snelheid cluster 21600 MHz1600 MHz
Aantal cores cluster 244
GPUARM Mali-T880ARM Mali-T880
Camera
Camera (achter)
Cameraresolutie (achter)12 MPixel12 MPixel
Tweede camera (achter)
Camera (voor)
Cameraresolutie (voor)5 MPixel5 MPixel
Tweede camera (voor)
Optische zoom1 x1 x
Flitser
Autofocus
Optische beeldstabilisatie
Maximale video opnameresolutie3840x21603840x2160
Toestel
Model typeBarBar
SIM typeNanosimNanosim
Simlockvrij
Dual SIM
Volwaardig toetsenbord
Stylus
VoedingsaansluitingMicro USBMicro USB
Koptelefoon aansluiting (3,5mm jack)
IP-classificatieIP68 stof (volledig) en waterdichtIP68 stof (volledig) en waterdicht
Accu
Gesprekstijd22 uur27 uur
Stand-by tijd62 uur
Verwisselbare accu
Accucapaciteit3000 mAh3600 mAh
AccutypeLi-IonLi-Ion
Snellaad-techniekQuick Charge 3.0Quick Charge 3.0
Connectiviteit / Netwerk
2G
3G
4G
WiFi
WiFi Direct
WiFi-standaard (hoogste)WiFi 5 (802.11ac)WiFi 5 (802.11ac)
Dual-band WiFi
Bluetooth
Bluetooth-versieBluetooth 4.2Bluetooth 4.2
Near Field Communication (NFC)
Uiterlijk
Lengte142.4 mm150.9 mm
Breedte69.6 mm72.6 mm
Dikte7.9 mm7.7 mm
Gewicht152 gram157 gram
KleurZwartZwart
Functionaliteit
E-mail
MMS
SMS
Barometer
GPS
Elektronisch kompas
Gyroscoop
Proximity sensor
Accelerometer
Notities
Trilfunctie
Draadloos opladen
Irisscanner
Vingerafdrukscanner
Ondersteunde Bluetooth profielen
Advanced Audio Distribution Profile (A2DP)
Audio/Video Remote Control Profile (AVRCP)
Hands-Free Profile (HFP)
Human Interface Device Profile (HID)
Headset Profile (HSP)
Object Push Profile (OPP)
Personal Area Networking Profile (PAN)
Phone Book Access Profile (PBAP, PBA)
SIM Access Profile (SAP, SIM, rSAP)
Audioformaten
aac
mp3
ogg
wav
wma
Videoformaten
3GP
DivX
h.264
MPEG 4
WMV
Overige
Garantie2 jaar2 jaar
 

Prestaties: Systeembenchmarks (Geekbench)

We hebben de Samsung Galaxy S7 en S7 Edge vergeleken met alle andere-high-end toestellen die we het afgelopen jaar hebben getest. De S7's zijn te herkennen aan de rode balkjes. Het is duidelijk dat de twee nieuwe toestellen van Samsung duidelijk de snelste Android-telefoons zijn van het moment. Kijken we naar de performance per core, is ook duidelijk dat Apple het nog net een tikje beter doet. Als alle cores hun zegje mogen doen, dan komen de toestellen wel helemaal bovenaan te staan in de grafieken.

Prestaties: Systeembenchmarks (PCMark)

PCMark zullen de meesten van jullie wel kennen van de benchmarksuite voor Windows. Er is echter ook een variant voor Android-apparaten. De verschillende onderdelen van de benchmark zijn gericht op specifieke soorten gebruik: Web Browsing, Video Playback, Writing en Photo Editing. Hier zien we merkwaardig lage scores voor met name de Samsung Galaxy S7; de S7 Edge presteerde duidelijk beter, ook al zit daar dezelfde hardware in. Dit kan te verklaren zijn door het feit dat de apparaten nog niet helemaal final waren ten tijde van onze tests. Er werd ons ook gemeld dat we eventuele updates goed in de gaten moesten houden, maar die hebben we tot op heden niet binnen zien komen. 

Prestaties: GPU benchmarks

Om de 3D prestaties in kaart te brengen, maken we gebruik van GFXBench en 3DMark. GFXBench voert tests zowel onscreen uit waarbij elke telefoon de beelden rendert in de eigen resolutie van het scherm, als ook offscreen, waarbij alle toestellen naar een full hd framebuffer renderen.

De Mali T880 in de Samsung Galaxy S7 en S7 Edge is erg krachtig. Hij kan zich meten met de GPU in de iPhone 6s en 6s Plus van Apple. 

Prestaties: Accuduur

De accuwerktijd van smartphones testen wij op twee manieren, waarbij we er in alle gevallen voor zorgen dat de helderheid van de beeldschermen staat ingesteld op 100 cd/m². Bij onze eerste test laten we in een eindeloze loop een H.264 hd-videobestand afspelen. Dit levert voor de meeste moderne smartphones slechts een zeer geringe belasting op, waardoor hierbij werktijden tot meer dan 10 uur mogelijk zijn. 

In de PCMark-benchmark voor Android zit een accutest die je zou kunnen zien als een weergave van 'normaal' gebruik. Hij bestaat uit het scrollen door webpagina's, het bekijken van foto's en filmpjes en andere gangbare zaken. Dit alles met een helderheid van 200 candela per vierkante meter. Het is ook een vrij zware test, getuige de resultaten. 

De werkduur op een acculading van de Samsung Galaxy S7 en S7 Edge is uitstekend. Met name de grotere Edge weet met zijn 3600 mAh-accu absolute topscores neer te zetten.  

Conclusie

Met de Galaxy S7 en S7 Edge zet Samsung waardige opvolgers van de S6-lijn in de markt. Opvallend is dat er bij het Edge-model is gekozen voor is gekozen om hem groter te maken dan zijn niet-Edge tegenhanger. In het algemeen vinden we de S7-modellen net wat gepolijster en fraaier dan hun voorlopers. Intern zit het ook zeker snor als je kijkt naar de rekenkracht. Een enkele onverklaarbaar lage score daargelaten, zien we absolute topscores. De accuduur is eveneens uitstekend, met name van de S7 Edge. Er is daarnaast ook geluisterd naar de wensen van de consument, want het microsd-kaartslot is weer terug en de toestellen zijn (spat)waterdicht. De software blijft lekker kaal en de meeste toevoegingen zijn nuttig, al moeten sommige zaken (bijvoorbeeld de Game Launcher) nog wel wat verfijnd worden. De Edge heeft wat ons betreft zeker potentie, maar voegt op dit moment nog niet enorm veel toe.

Wat ons met name bij zal blijven van deze smartphones, is echter de camera. De snelheid waarmee deze scherp stelt is van een uitzonderlijk hoog niveau. Daarnaast is de kwaliteit die wordt geproduceerd over het algemeen ook weer een behoorlijke stap voorwaarts ten opzichte van de ook al niet misselijke camera in de Galaxy S6-lijn. 

Al met al zet Samsung met de S7 en S7 Edge wat ons betreft de benchmark waaraan de Android-toestellen die erna komen moeten voldoen om de concurrentie aan te kunnen. Een Hardware.Info Ultimate Award is ook zeker op zijn plaats, voor beide toestellen.


Samsung Galaxy S7
Samsung Galaxy S7 Edge


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Ultimate Samsung Galaxy S7 32GB Black

Samsung Galaxy S7 32GB Black

 • Google Android 6.0
 • 4096 MB
 • 32 GB
 • 5.1 inch
 • 2560x1440
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)

399,00 €

1 winkel
Samsung Galaxy S7 32GB Gold

Samsung Galaxy S7 32GB Gold

 • Google Android 6.0
 • 4096 MB
 • 32 GB
 • 5.1 inch
 • 2560x1440
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)

395,00 €

1 winkel
Samsung Galaxy S7 32GB White

Samsung Galaxy S7 32GB White

 • Google Android 6.0
 • 4096 MB
 • 32 GB
 • 5.1 inch
 • 2560x1440
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
Ultimate Samsung Galaxy S7 Edge 32GB Black

Samsung Galaxy S7 Edge 32GB Black

 • Google Android 6.0
 • 4096 MB
 • 32 GB
 • 5.5 inch
 • 2560x1440
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
Samsung Galaxy S7 Edge 32GB Gold

Samsung Galaxy S7 Edge 32GB Gold

 • Google Android 6.0
 • 4096 MB
 • 32 GB
 • 5.5 inch
 • 2560x1440
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)

358,95 €

1 winkel
Samsung Galaxy S7 Edge 32GB White

Samsung Galaxy S7 Edge 32GB White

 • Google Android 6.0
 • 4096 MB
 • 32 GB
 • 5.5 inch
 • 2560x1440
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
0
*