Dell UltraSharp U2515H review: fameuze pionier

51 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Dell UltraSharp U2515H
 3. 3. Testmethodiek
 4. 4. Testresultaten helderheid en contrast
 5. 5. Testresultaten helderheid onder kijkhoek
 6. 6. Testresultaten kleurtemperatuur en kleurechtheid
 7. 7. Testresultaten reactietijd en input lag
 8. 8. Testresultaten energieverbruik
 9. 9. Foto's
 10. 10. Specificaties
 11. 11. Conclusie
 12. 12. Besproken producten
 13. 13. Reacties

Inleiding

Het komt niet vaak voor dat we een product dat al meer dan een jaar op de markt is reviewen, maar soms moet je een uitzondering maken. Bijvoorbeeld wanneer het door onze lezers als beste product in zijn klasse wordt verkozen - dat helpt ook om de fabrikant te overtuigen een sample aan te leveren. We hebben het over de Dell UltraSharp U2515H, een pionier in zijn soort en een van de populairste beeldschermen in onze Prijsvergelijker die we nog niet getest hadden. Daarin is nu verandering gekomen.


We hebben al vaker opgemerkt dat het verkrijgen van samples van Dell monitoren niet altijd even eenvoudig is, maar het merk heeft ons de laatste tijd weer aardig wat schermen weten te bezorgen, waar we gezien de populariteit van met name de UltraSharp-modellen bij onze lezers natuurlijk blij mee zijn. De UP2715K, de S2716DG en de UP2716D passeerden alle recentelijk onze burelen en testopstelling, maar een model bleef schitteren door afwezigheid: de U2515H.

Dell UltraSharp U2515H
Dell UltraSharp U2515H

Wie de monitorenmarkt niet nauwlettend volgt (en dan mis je tegenwoordig heel wat), zal zich afvragen waarom juist dit model onze warme belangstelling had. De reden is eenvoudig: het biedt al sinds het op de markt is voor een scherpe prijs een WQHD-resolutie van 2560x1440 beeldpunten op een IPS-beeldscherm - en was daarmee de eerste. Bij introductie bestond het aanbod in de markt voornamelijk uit 27" modellen met een prijs rond de 600 euro (of meer), terwijl de U2515H voor ongeveer de helft al te koop was. Inmiddels is de gemiddelde prijs wat gestegen (dankzij de val van de euro ten opzichte van de dollar), maar nog altijd is het voor de specificaties zeer scherp geprijsd. Combineer dat met onze overwegend uitstekende ervaringen met UltraSharp-modellen en de populariteit bij lezers, die regelmatig om een review vroegen, en het zal duidelijk zijn dat we dit model graag wilden testen. Dat was lange tijd niet mogelijk, maar mede doordat onze lezers dit scherm in de Hardware.Info Community awards verkozen tot beste monitor en doordat Dell weer wat meer aandacht voor de Benelux-markt heeft, konden we nu alsnog een sample krijgen. Dat hebben we uiteraard zoals gewoonlijk grondig getest.

Inmiddels is het aanbod aan WQHD-monitoren wel aardig gegroeid en zijn er ook goedkopere modellen met een TN-paneel, en ultra hd-schermen die relatief weinig meer kosten dan de U2515H. Desalniettemin blijft de Dell UltraSharp U2515H behoorlijk scherp geprijsd, met een gemiddelde prijs van 349 euro en een laagste prijs in onze Prijsvergelijker van iets meer dan 325 euro.

Voor deze test vergelijken we het scherm met andere 24 en 25-inch WQHD-monitoren; UHD-exemplaren zijn toch wel wat duurder en heel veel hebben we er nog niet getest met deze diagonaal, dus die laten we nog even buiten beschouwing. Het staat wel vast dat de WQHD-resolutie binnen afzienbare termijn flink onder druk komt door betaalbare UHD-monitoren, maar op dit moment is de combinatie van 2560x1440 pixels en een schermdiagonaal van 24 à 25 inch zeer interessant: veel werkruimte, maar niet zulke kleine schermelementen dat er niet mee te werken valt, waardoor schaling doorgaans niet nodig zal zijn.

Dell UltraSharp U2515H

De Dell UltraSharp U2515H is een verrassend bescheiden beeldscherm als je hem net voor je neus hebt staan, helemaal als vervanging van een 27 inch exemplaar, maar ook als je hem vergelijkt met een ouder 24 inch model met dikke randen. De diagonaal van hoek tot hoek is 66 cm, vergeleken met 67 cm voor het oudere 24" exemplaar. De hoogte van het scherm alleen (zonder voet dus) is 34 cm, waar dat 37 cm is voor het oudje waarmee we vergelijken. Waar het oudere model 1920x1200 pixels telt, doet de U2515H het met 2560x1440, pakweg 70% meer dus. Vanaf de rand tot het actieve deel van het paneel is er 0,5 cm zwart, dat is vergelijkbaar met wat momenteel gangbaar is bij 'randloze' schermen. Onderaan is de rand dikker, daar zit de verbinding met de aansturende elektronica.

Dell UltraSharp U2515H

De U2515H staat op een in hoogte verstelbare voet. Daarop kan het scherm ook draaien, kantelen en roteren naar portretstand. Dat laatste kan zowel naar rechts als naar links, dat is niet altijd het geval en best handig als je er bijvoorbeeld twee naast elkaar in portetmodus wilt zetten. De bediening van het on-screen menu (OSD) gaat met tiptoetsen rechtsonder op de rand. Die lichten op bij een aanraking. Dell werkt al langer daarmee op zijn luxere monitoren, maar de werking is wel duidelijk beter dan bij modellen van zeg acht jaar geleden. Desalniettemin kan het wat 'fiddly' aanvoelen, zeker als je fysieke knoppen gewend bent. Qua overzichtelijkheid blijft het menu van Dell een van de betere.

Dell UltraSharp U2515H

De U2515H biedt een flinke hoeveelheid aansluitingen: twee keer HDMI met MHL-ondersteuning, een standaard en een mini-DisplayPort aansluiting, een DisplayPort uitgang, en een usb 3.0 hub met vier downstream aansluitingen. Verder is er nog een audio-uitgang; ingebouwde speakers ontbreken, Dell levert daar traditiegetrouw een optionele 'soundbar' voor, die je onder het scherm kunt bevestigen. DVI- en VGA-aansluitingen zijn afwezig. Die laatste missen we niet echt, maar de eerste was toch wel handig geweest, aangezien die nog best veel op videokaarten wordt gebruikt. Via HDMI kan je overigens het scherm ook aansturen in de native resolutie; met een verloopje van dual-link DVI naar HDMI kwamen we niet verder dan 2048x1152 - mogelijk bood ons verloopstukje niet voldoende signaalpaden.

Dell UltraSharp U2515HDell UltraSharp U2515H

Dell UltraSharp U2515H
Testresultaten kleurweergave

Vooruitlopend op de vergelijking met andere modellen, kijken we traditiegetrouw alvast even naar de testresultaten voor de kleurweergave. Die vallen bij de U2515H alles behalve tegen. We meten overwegend zeer kleine kleurafwijkingen en het witpunt ligt mooi centraal. Opvallend is dat zelfs het meetpunt voor groen op de juiste plek ligt, waar dat veelal oververzadigd is. Het is een nagenoeg perfect plaatje. De gemiddelde kleurafwijking bedraagt slechts 1,8 volgens CIE1994 en CIE2000. Ook de kleurtemperatuur is met een waarde van 6604 K zeer goed.

Dell UltraSharp U2515H
Testresultaten gamma en grijswaarden

Ook het gamma en grijsverloop zien er goed uit. De deelkleuren liggen overwegend dicht bij elkaar, pas vanaf ca. 70% wit zien we dat ze gaan afwijken, waarbij rood wat ondervertegenwoordigd is en groen wat helderder wordt. Dat is ook te zien in een licht groenzweem bij hogere helderheid. Gemiddeld is het gamma 2,24, zeer dicht bij de wenselijke 2,2. Ook de deelwaardes van dat gemiddelde wijken weinig af. De gemiddelde grijsafwijking is 3,2 volgens CIE1994 en 3,96 volgens CIE2000 - het kan nog beter, maar dat zien we in de praktijk eigenlijk zelden en doorgaans bij aanmerkelijk duurdere beeldschermen.

Testmethodiek

We testen monitoren op een aantal manieren. De meeste modellen meten we door met een oudere MicroVision SS220 semi-automatische colorimeter. Deze robot meet niet alleen de kleurweergave en -temperatuur, helderheid, contrast en gamma, maar ook de helderheid onder horizontale en verticale kijkhoeken van 45 graden. Ook bepaalt hij de uniformiteit (helderheidsverdeling) met een vergelijking van de helderheid op 25 punten.

Omdat de accuratesse van de kleurechtheidmeting van de SS220 beperkt is tot de oudere CIE1976 standaard, gebruiken we daarnaast een X-Rite i1 Display Pro colorimeter in combinatie met de geavanceerde Spectracal Calman 5 software om de monitoren ook hiermee door te meten. Daarbij registreren we maximale en minimale helderheid, contrast, gammawaarde en de kleur- en grijsafwijkingen op basis van CIE1994. Dat doen we omdat de modernere CIE2000 standaard nog altijd minder breed wordt ondersteund en we veel vergelijkingsmateriaal hebben met de oudere standaard. De nieuwe zullen we mettertijd stapsgewijs gaan invoeren in onze testprocedure. We gebruiken de i1 / Calman combinatie standaard voor metingen zoals de schermen uit de doos komen; als er een sRGB-stand is, stellen we het scherm daarop in voor deze meting. Als er een AdobeRGB-stand is, meten we die apart.

Naast de genoemde weergavemetingen, meten we doorgaans ook de reactiesnelheid, de overshoot en undershoot en de input lag. Bij gaming schermen doen we dat sowieso, bij andere schermen waar dit een mogelijk zinvol resultaat oplevert. Voor de eerste drie tests gebruiken we een fotometer in combinatie met een oscilloscoop. Voor de input lag test gebruiken we zowel een visuele vergelijking met een CRT (beeldbuis) monitor met behulp van hogesnelheid foto-opnames, als (waar mogelijk) een Leo Bodnar input lag tester. Die tester is voor het uitgangssignaal beperkt tot 1920x1080 en onze ervaring is dat de resultaten bij schermen met een hogere resolutie slecht reproduceerbaar, cq onvoorspelbaar zijn. Daarom vermelden we die resultaten niet altijd bij hogere resolutieschermen.

Ten slotte meten we het energieverbruik met behulp van gekalibreerde stroommeters, zowel bij weergave van een volledig zwart als een volledig wit beeld, en in de stand-by en uit-stand.

Instellingen voor tests

Voor alle tests geldt dat we de monitoren testen zoals ze uit de doos komen: zo zullen de meeste gebruikers deze ook inzetten. Hierbij maken we deze uitzonderingen: voor de kleurtemperatuurmeting proberen we het scherm in de stand te zetten waarbij de 6500 Kelvin het dichtst wordt benaderd, voor de sRGB- en AdobeRGB-metingen gebruiken we zoals gezegd de standen hiervoor, mits die aanwezig zijn. Als er geen sRGB-stand aanwezig is, doen we de Calman-metingen in de standaard (na herstel naar fabrieksinstellingen) weergave. Verder doen we alle metingen bij 100% helderheid, zowel omwille van een eerlijke vergelijking, als om de test hanteerbaar te houden.

Kalibratie

Vaak vragen lezers om monitoren te kalibreren, ofwel de instellingen zo aan te passen dat kleurweergave, helderheid en contrast geoptimaliseerd zijn. Dat doen we echter niet en wel om twee redenen. In de eerste plaats is het merendeel van de monitoren, vrijwel alle consumentenmodellen, alleen softwarematig te kalibreren. Dit houdt in dat je een kleurprofiel maakt voor je combinatie van videokaart en monitor: dat profiel werkt alleen met die specifieke combinatie en dan bovendien alleen voor het specifieke scherm dat je gebruikt. Ook identieke monitoren kunnen namelijk kleine onderlinge verschillen hebben, die een verschillend profiel vereisen. Hiermee stel je dus feitelijk het signaal van je videokaart bij.

Alleen monitoren voor de professionele markt en dan het gedeelte voor grafische toepassingen beschikt over de mogelijkheid deze hardwarematig te kalibreren. Dan nog blijft staan dat de instellingen die wij gebruiken, niet noodzakelijkerwijs zinnig zijn voor een exemplaar dat de lezer aanschaft. De tweede reden is dat kalibratie een tijdrovend proces is. Wat we wel kunnen doen is melden of onze testresultaten aangeven dat kalibratie zal leiden tot (bijna) perfecte weergave. Kalibratie levert altijd een verbetering op, maar de vereiste colorimeter is voor de meeste gebruikers te duur om dit zelf te doen - goede exemplaren kosten meer dan de meeste consumentenbeeldschermen.

Streefcijfers

Voor helderheid zien we bij voorkeur waardes boven de 250 cd/m² voor maximale helderheid en onder de 0,3 cd/m² voor minimale helderheid. Een helderheid hoger dan 300 cd/m² is feitelijk niet zinvol behoudens voor gebruik in extreem verlichte omgevingen en levert dus geen extra punten op. Maximaal contrast is idealiter boven de 800:1, 1000:1 is goed, daar (ruim) boven is uitstekend. Daarbij moeten we wel opmerken, dat contrastwaardes in niet verduisterde ruimtes veelal veel lager uitvallen en dat een contrast hoger dan 100-300:1 in de praktijk uitzonderlijk is. De gegeven waardes zijn vooral een indicatie van prestaties in gebruik: hoger is beter.

Voor de kleurtemperatuur is een waarde die de 6500 Kelvin zo dicht mogelijk benadert wenselijk; dit komt overeen met normale daglicht belichting. Waardes tussen de 6000 en 7000K zijn goed genoeg voor doorsnee gebruik, daar ver onder of boven levert minpunten op. Waardes tussen de 6400 en 6600K zijn uitstekend.

De gammawaarde dient de 2.2 zo dicht mogelijk te benaderen. Daarbij moeten we wel opmerken dat het hierbij ook van belang is dat de deelmetingen van 10% tot 100% helderheid óók zo dicht mogelijk bij deze 2.2 zitten, want elkaar compenserende uitschieters zijn niet wenselijk.

De kleur- en grijswaarde-afwijking is voldoende als deze lager dan 5 is, goed als deze lager dan 3 is en uitstekend als deze lager dan 2 is. Waardes boven de 5 zorgen ervoor dat we het product niet zullen aanraden voor andere dan incidentele beeldbewerking.

De reactietijden noteren we zowel in delen (rise & fall) als gecombineerd. De belangrijkste waardes zijn niet zozeer de gecombineerde 0%-100%-0% en 20%-80%-20% waardes, als de 'optimale' gemeten waardes. Die geven de resultaten weer van de instelling die zo min mogelijk overshoot en undershoot oplevert, maar wel de minimaal wenselijke snelheid van 16 ms benadert. We noteren zowel de resultaten zonder overdrive als met maximale en optimale overdrive, mits hiervoor instellingen aanwezig zijn. Mits artefacten door under- en overshoot beperkt blijven, zijn waardes van 16ms en lager voldoende, 10ms en lager goed en 6ms en lager uitstekend.

Input lag blijft een fenomeen waarvan de storende werking te betwisten valt, maar waardes hoger dan 16 ms zorgen ervoor dat we een scherm niet voor gaming zullen aanraden. Het is wel van belang te onthouden dat de resultaten van de vergelijking met CRT exlusief de responstijd van het paneel gelezen moeten worden en die van de Leo Bodnar tester inclusief die tijden.

Voor het stroomverbruik hangt het oordeel over de gemeten waarde af van het formaat van het scherm, de resolutie en kleurruimte (AdobeRGB-monitoren verbruiken meer door een complexer backlight). Wat wél vaststaat is dat een stand-by verbruik boven de 0,5W en een uit-verbruik boven de 0W niet wenselijk zijn. Een stand-by verbruik hoger dan 0,5W is bovendien in strijd met de EU wetgeving.

Testresultaten helderheid en contrast

We vergeleken de Dell UltraSharp U2515H met 4 andere 24- en 25-inch monitoren met WQHD-resolutie. Zoals altijd testen we monitoren zoals ze uit de doos komen. In de grafieken op deze en de volgende pagina's wordt de U2515H weergegeven met een rood balkje.

Helderheid max.

De maximale helderheid is van belang om te weten of je voldoende ziet in een omgeving met veel licht. De eenheid waarin we die noteren is candela per vierkante meter ofwel cd/m², voorheen ook wel als 'nit' bekend. Als vuistregel geldt dat 200 candela per vierkante meter volstaat, voor kantooromgevingen wordt tegenwoordig meestal 250 cd/m² aangehouden.

De maximale helderheid van de Dell UltraSharp U2515H is maar liefst 428 cd/m².Dat is oogverblindend helder, in de praktijk kan je met 30% helderheid al prima toe.

Helderheid min.

De minimale helderheid is een goede indicatie voor hoe contrastrijk het scherm is. Een eenvoudig sommetje leert immers dat een afname van het minimale niveau (bijvoorbeeld 0,1 cd/m²) een veel hoger effect heeft op de contrastratio dan een even grote toename van het maximale niveau. Omdat TFT-panelen altijd werken met een 'lichtbak' die door de matrix met beeldpunten heenschijnt, is een absoluut nulniveau bijna niet te bereiken. Alleen VA-modellen komen daarbij dicht in de buurt.

We meten een minimale helderheid van 0,4 cd/m², en dat is wel erg helder. Zwart wordt dan donkergrijs. Als het scherm een zwak punt heeft, is het dit.

Helderheid uniformiteit

De helderheid uniformiteit geeft aan hoe gelijkmatig een paneel verlicht wordt. We delen het scherm op in een aantal zones en meten de helderheid. De vermelde waarde is de helderheid van het minst heldere deel, als percentage van het helderste deel. Waardes boven de 75% zijn acceptabel, vanaf 80% rekenen we het als 'goed' en boven de 85% is erg goed. 

De achtergrondverlichting van de U2515H is met 83% prima.

Contrast 

Het contrast komt uit op ruim 1000:1 - door de wat mindere zwartwaarde pakt het niet hoger uit.

Testresultaten helderheid onder kijkhoek

De helderheid onder een kijkhoek zegt iets over de beeldkwaliteit wanneer het scherm niet recht van voren wordt bekeken. TN-panelen verkleuren altijd in meerdere of mindere mate, IPS- en VA-schermen hebben daar veel minder last van. De helderheid neemt altijd af, ongeacht de paneeltechniek. Horizontaal zijn waardes boven de 47% goed en boven de 50% zeer goed, verticaal zijn waardes boven de 10% redelijk, boven de 15% goed en boven de 20% erg goed.

De kijkhoeken van de Dell UltraSharp U2515H zijn zeer goed, duidelijk de beste van dit kleine testveld.

Testresultaten kleurtemperatuur en kleurechtheid

De kleurweergave beoordelen we aan de hand van een aantal aspecten. Belangrijk om te weten is, dat door middel van kalibratie altijd veel te verbeteren is. Echter, bij het merendeel van de beeldschermen gaat het dan om kalibratie van het videosignaal, in combinatie met de monitor. Het aantal beeldschermen dat in hardware gekalibreerd kan worden is erg klein en deze modellen zijn significant duurder. Om die reden is het niet zinvol beeldschermen te kalibreren voor een test. In plaats daarvan meten we of en in welke mate een monitor middels kalibratie te verbeteren valt. Daarbij gaan we uit van de sRGB-kleurruimte.

Voor deze metingen maken we gebruik van de CALman software van SpectraCal, in combinatie met een X-rite i1 Display Pro colorimeter.

Native kleurtemperatuur

We kijken hoe dicht we zonder kalibratie de 6500 K kunnen benaderen, een kleurtemperatuur die wordt beschouwd als het meest geschikt voor dagelijks gebruik en een die dicht met die van daglicht overeenkomt.

De gemeten kleurtemperatuur is met 6604 K net uitstekend.

Gammawaarde

De gemeten gemiddeld gammawaarde bedraagt 2,24, een zeer nette waarde.

Kleurechtheid

 

Qua kleurechtheid is de U2515H de beste in de test, al zijn de de BenQ BL2420PT en de Philips 258B6QJEB ook zeker niet slecht. De grijsafwijking is goed voor een derde plaats.

Testresultaten reactietijd en input lag

Reactiesnelheid is de aanduiding voor hoe snel pixels van kleur kunnen veranderen. Een waarde minder dan 16 milliseconden is vereist om voldoende te scoren, onder de 10 is goed, onder de 5 is uitzonderlijk goed. We hebben minder modellen getest met overdrive actief, dus het vergelijkingsmateriaal is daar wat beperkt. De 20%-80%-20% test is lastiger en telt dus zwaarder mee.

Zeker met overdrive is de Dell UltraSharp U2515H ruimschoots snel genoeg voor games. De overshoot valt bovendien mee.

0%-100%-0%

20%-80%-20%

Overshoot en undershoot

Input lag

Onze metingen met de Leo Bodnar input lag tester zijn voor schermen met een resolutie hoger dan 1920x1080 niet consistent, mogelijk omdat het 1920x1080 signaal door die monitoren moet worden opgeschaald. Dat is natuurlijk niet per se representatief voor de praktijk waarbij de native resolutie wordt aangevoerd. Onze standaard input lag metingen waarbij we vergelijken met een CRT-beeldbuis zijn daarom een tweede indicatie.

De U2515H heeft geen noemenswaardige input lag.

Testresultaten energieverbruik

Het stroomverbruik van monitoren is de laatste jaren sterk verbeterd. Verbruikte een 27-inch scherm uit 2008 nog ruim 80 watt, anno 2013 meten we een verbruik dat ruimschoots de helft lager ligt. Hoe kleine de beelddiagonaal, des te lager het verbruik. Omdat TFT-beeldschermen feitelijk altijd verlicht zijn, verschilt het stroomverbruik tussen een volledig wit en een volledig zwart beeld niet heel veel. Dynamische verlichting kan van invloed zijn, maar werkt meestal dermate slecht dat we het niet zouden adviseren.

Wel van belang om te weten is dat IPS- en VA-monitoren meer stroom verbruiken bij het weergeven van wit beeld, maar dat de tot dusver meest gebruikte TN-techniek juist bij zwart beeld het meeste verbruikt. Daarnaast is het van belang dat de EU voorschrijft dat monitoren (en veel andere elektrische apparatuur) die vanaf 1 januari 2013 in de markt belanden niet meer dan 0,5 watt in stand-by mogen verbruiken, waar dat in 2012 nog 1 watt was.

Het verbruik van de Dell UltraSharp U2515H valt wat tegen, zeker omdat Dell in het verleden vrij consistent opmerkelijk lage verbruikswaardes wist te noteren. Het is niet schokkend hoog, maar wel duidelijk wat meer dan de rest van de vergelijkbare modellen die we getest hebben.Het duurt ook 15 minuten voordat het scherm zichzelf uitschakelt, als er geen signaal wordt ontvangen, dat is rijkelijk lang.

Foto's

Op deze pagina vind je alle foto's en schermafdrukken van de Dell UltraSharp U2515H.

Specificaties

Algemeen
 
MerkDell
ProductnaamUltraSharp U2515H
Productcode210-ADZG
DetailsProductinfo
Paneeleigenschappen
Scherm formaat25 inch
Resolutie2560x1440
Pixeldichtheid117 ppi
PaneeltechniekIPS / PLS / AHVA
Gebogen scherm
BacklightLED
Beeldverhouding16:9
Pixelgrootte0.216 mm
Ondersteuning voor 3D
Touchscreen
Overdrive optie aanwezig
120 Hz
144 Hz
AMD FreeSync
Nvidia G-Sync
Maximale verversingsfrequentie60 Hz
Aansluitingen & functionaliteit
D-Sub (VGA) ingang
HDCP compatible
DVI ingang
HDMI
Aantal HDMI ingangen2
Hoogst ondersteunde HDMI-versie1.4
MHL
DisplayPort
Mini-DisplayPort ingang
Aantal DisplayPort ingangen2
DisplayPort uitgang
Thunderbolt
Picture-in-Picture on-screen
Picture-by-Picture on-screen
3,5mm jack audio uit
3,5mm jack audio in
Geïntegreerde USB HUB
USB versie3.0
Geïntegreerde luidsprekers
Geïntegreerde webcam
Geheugenkaartlezer
Geïntegreerde TV-tuner
Fysieke eigenschappen
Afmeting - Breedte57 cm
Afmeting - Hoogte40.3 cm
Afmeting - Diepte20.5 cm
In hoogte verstelbaar
Minimum hoogte bovenrand40.3 cm
Maximum hoogte bovenrand51.9 cm
Maximaal in hoogte verstelbaar11.6 cm
Portretmodus
BeugelbevestigingVesa 100mm
Gewicht6.42 kg
KleurZwart/Zilver
Eigenschappen fabrikantopgave
Aantal kleuren16.7 mln
AdobeRGB
Reactietijd6 ms
Helderheid350 cd/m²
Contrastratio1000 : 1
Maximale horizontale kijkhoek178 °
Maximale verticale kijkhoek178 °
Flikker reductie
Stroomverbruik (actief)35 W
Stroomverbruik (in standby)0.5 W
Garantie
Garantie termijn3 jaar
Meegeleverde accessoires
Afstandsbediening
Digitale videokabel meegeleverd

Conclusie

De Dell UltraSharp U2515H overtuigt op vrijwel alle fronten. Het enthousiasme van onze lezers wordt gestaafd door de testresultaten. Met name qua kleurechtheid is het een zeer goed scherm, maar ook de reactietijden zijn vlot genoeg voor games. Met zijn vele aansluitingen is het een veelzijdige monitor, die bovendien uitstekend ergonomisch in te stellen is. Het ontwerp is bovendien zeker niet lelijk te noemen. 

Kanttekeningen zijn er ook en wel twee. De zwartwaarde valt wat tegen, waardoor ook het contrast wat lager uitvalt, maar nog altijd is dat mede dankzij de hoge maximale helderheid goed. Het energieverbruik is het tweede aspect waar Dell wat achterblijft op het vooralsnog bescheiden aantal concurrenten met vergelijkbare specificaties. 

Op dit moment tellen we slechts 14 24- en 25-inch monitoren in onze Prijsvergelijker, waarvan we er vooralsnog vijf getest hebben. De AOC Q2577PWQ is inmiddels ook in ons testlab beland en zullen we op korte termijn ook bespreken. Deze combinatie van diagonaal en resolutie is wat ons betreft erg geslaagd: het scherm is niet té groot, maar tekst is nog uitstekend leesbaar, ook zonder beeldschaling. Een jaar geleden was de Dell U2515H qua prijs zeer aantrekkelijk, tot wel 100 euro goedkoper dan vergelijkbare modellen. Inmiddels ligt de prijs meer in lijn met de concurrentie, maar nog altijd is het een van de goedkopere modellen met een IPS-scherm, 2560x1440 pixels en een 25-inch diagonaal. De modellen met een AHVA-paneel die we eerder testten zijn echter soms iets goedkoper geworden, maar de Acer G247HYU en de Asus VX24AH hebben bijvoorbeeld veel minder aansluitingen en geen verstelbare voet. De genoemde AOC Q2577PWQ is iets goedkoper, de eerder geteste Philips 258B6QJEB is wat duurder. Die gaven we al een Excellent Choice award; de Dell UltraSharp U2515H is qua prestaties ongeveer vergelijkbaar, soms iets beter, soms wat minder - maar zeker ook een Excellent Choice award waard.

Dell UltraSharp U2515H


Dell UltraSharp U2515H


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Excellent Dell UltraSharp U2515H

Dell UltraSharp U2515H

 • 25 inch
 • 2560x1440
 • 117 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • 60 Hz
 • HDMI
 • DisplayPort
 • 6 ms
 • 350 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
0
*