Denon AVR-X2200W review: betaalbare Dolby Atmos receiver

93 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Mogelijkheden en aansluitingen
 3. 3. Installatie en luistertest
 4. 4. Specificaties en screenshots
 5. 5. Conclusie
 6. 6. Besproken producten
 7. 7. Reacties

Inleiding

Dolby Atmos en DTS:X (waarover we eerder al een achtergrondartikel publiceerden) brengen een extra dimensie in geluid naar de bioscoop én naar de huiskamer. Letterlijk een extra dimensie, want deze nieuwe geluidsformaten bieden niet alleen geluid rondom te luisteraar, maar ook geluid van boven. De eerste receivers die met Dolby Atmos en DTS:X overweg konden waren apparaten uit het duurdere segment, maar inmiddels is deze technologie ook in goedkopere apparaten beschikbaar. Een goed voorbeeld daarvan is de Denon AVR-X2200W, een AV-receiver die in onze prijsvergelijker te vinden is vanaf 499 euro.

Denon AVR-X2200W Black

Een moderne receiver moet de spin in het web zijn van al je audiovisuele apparatuur. Ze hebben meerdere HDMI-ingangen waarop je bijvoorbeeld een settopbox, spelcomputer en mediaspeler kunt aansluiten. Het geluid van deze bronnen wordt door de receiver verwerkt en via de aangesloten luidsprekers weergegeven, terwijl het beeld via een HDMI uitgang naar de televisie of projector wordt doorgezet. Receivers zoals de X2200W zijn tegenwoordig bovendien connected, zodat ze ook via DLNA en via diensten als Spotify muziek ten gehore kunnen brengen. Een moderne receiver is daarmee daarmee dus ook een prima keuze als je op het gebied van muziek met een centraal systeem wilt werken en niet met individuele connected speakers.

Mogelijkheden en aansluitingen

De AVR-X2200W is een van de lager gepositioneerde modellen uit de range van Denon en een van de punten waar we dat terugzien is in het aantal aansluitingen achterop het apparaat. Vooral het aantal analoge audio en video aansluitingen is een stuk beperkter dan bij de duurdere modellen. Wat ons betreft is dat overigens geen groot probleem omdat moderne apparatuur toch allemaal gebruik maakt van HDMI. En HDMI aansluitigen heeft de AVR-X2200W in ruime mate voor handen. De receiver beschikt aan de achterzijde over maar liefst zeven HDMI ingangen en twee HDMI uitgangen, handig wanneer je behalve een TV ook een projector wilt aansluiten. De HDMI in- en uitgangen zijn geschikt voor 4K 60P 4:4:4 signalen met ondersteuning voor HDCP2.2 kopieerbeveiliging. Wat dat in de praktijk wil zeggen is dat het apparaat aan de eisen voldoet om alle denkbare signalen te schakelen, waaronder Ultra HD Blu-ray films in 4K en met HDR.

Denon AVR-X2200W Black

Naast de HDMI aansluitingen vinden we twee optische digitale ingangen, tweemaal composiet-video in, éénmaal component video in en vier analoge stereo ingangen op de AVR-X2200W terug. Ook is er één stereo pre-out en zijn er twee subwoofer uitgangen op line-niveau.

Daarnaast heeft de receiver zeven luidsprekeraansluitingen, elk voorzien van een eigen versterker met een vermogen van 95 watt. De X2200W ondersteunt verschillende luidsprekerconfiguraties, waarbij een traditionele 5.1 opstelling kan worden uitgebreid met ofwel surround-rear, front-hight, top-front of top-rear luidsprekers. Het is niet mogelijk om de pre-out line-uitgang in te zetten voor extra surroundkanalen. Een van de beperkingen van de AVR-X2200W is dat deze maximaal 7.2 kanalen kan aansturen in surroundmodus, waar duurdere modellen 9.2 of 11.2 kanalen kunnen voorzien van geluid.

Aan de voorzijde van de receiver vinden we nog een aantal aansluitingen terug, namelijk een 6,3mm hoofdtelefoonuitgang, één HDMI ingang, een USB aansluiting een een 3.5mm aansluiting voor de meegeleverde setupmicrofoon.

Denon AVR-X2200W Black

Uiteraard is de AVR-X2200W geschikt om als muziekspeler dienst te doen. Via de USB aansluiting op de voorzijde kunnen onder andere WMA, MP3, WAV, AAC, FLAC en DSD files afgespeeld worden, en kan een iPod aangestuurd worden. De reciver is bovendien voorzien van zowel een vaste netwerkaansluiting als ingebouwde Wifi- en bluetooth-adapters, waardoor het ook mogelijk is om via het thuisnetwerk of via Bluetooth (alleen A2DP) muziek af te spelen. De receiver kan overweg met DLNA servers, maar biedt ook ondersteuning voor internetradiostation, Apple AirPlay en Spotify Connect.

Qua surroundformaten kan de AVR-X2200W met vrijwel alle gangbare codecs overweg. Alle variant van Dolby worden ondersteund, waaronder Dolby Digital, TrueHD en Atmos. Het apparaat kan daarnaast overweg met DTS, DTS HD Master Audio en - via een softwareupdate - met DTS:X. Op het moment dat wij de receiver testten was deze update helaas nog niet beschikbaar, dus we hebben dit niet in de praktijk kunnen uitproberen.

Installatie en luistertest

Zoals gezegd is de AVR-X2200W een apparaat met een vriendelijk prijskaartje van net geen 500 euro. Om dat mogelijk te maken heeft men wel wat moeten bezuinigen. In vergelijking met de duurdere modellen is het aantal versterkte kanalen beperkt tot zeven, waarbij de eindtrappen (in stereomodus) 95 watt per kanaal kunnen leveren. Hoeveel vermogen de X2200W continu kan leveren als alle zeven kanalen aangestuurd moeten worden is onduidelijk, maar gezien het feit dat het apparaat een rating heeft van 500 watt, zal dat per kanaal naar alle waarschijnlijkheid dus lager uitvallen. Daarnaast is de surroundprocessing in de X2200W eenvoudiger dan bij de duurdere modellen, door gebruik van een geïntegreerde quad-core processor in plaats van losse processor chips en DAC's.


Met deze luidsprekeropstelling testten wij de Denon AVR-X2200W

Wij testten de AVR-X2200W in combinatie met een Teufel System 8 THX Ultra 2 luidsprekerset, waarbij we naast de klassieke 5.1 opstelling twee extra luidsprekers als top-rear aansloten. De installatie van de receiver is zeer gebruiksvriendelijk. De onscreen menu's zijn overzichtelijk opgezet en het inregelen van de luidsprekers gebeurt middels de meegeleverde setupmicrofoon en de ingebouwde Audyssey MultEQ XT processing.

De meetmicrofoon wordt in eerste instantie op de primaire luisterpositie opgesteld, waarna de receiver om beurten via alle luidsprekers korte testsignalen afspeelt. Nadat dit voor alle luidsprekers is gebeurd kan je ervoor kiezen om meer metingen op maximaal 7 andere (luister)posities uit te voeren. Hierna verwerkt de receiver alle gegevens en stelt aan de hand van de metingen automatisch de crossover-frequenties, afstanden en niveau's van alle luidsprekers automatisch in. Daarnaast voert het systeem equalising uit om vervorming door de luidsprekers en de luisterruimte zo goed mogelijk weg te werken. Dit gebeurt op 16 punten voor de satellietluidsprekers en 128 punten voor de subwoofer. Dat is vrij nauwkeurig, maar het duurdere MultEQ XT32 systeem dat in Denon's high-end receivers wordt gebruikt is met tweemaal 512 punten duidelijk superieur. De resultaten na het automatisch inregelen van de luidsprekers zijn desondanks prima, en bieden voor de gemiddelde huiskamer duidelijk meerwaarde boven een systeem dat geen equalising uitvoert.


De automatische Audyssey MultEQ XT setup werkt erg goed.

De AVR-X2200W is bedoeld voor filmweergave, en we hebben hem dan ook voornamelijk beluisterd met films, waarbij we het apparaat hebben getest met de Dolby Atmos titels Gravity, Transformers age of Extinction en Mission Impossible Rogue Nation. DTS:X hebben we niet kunnen testen, omdat de daarvoor benodigde firmwareupdate op het moment van testen niet beschikbaar was.

Zowel bij de verfijnde surroundeffecten bij Gravity als de overweldigend bombastische soundtrack van Transformers wist de AVR-X2200W te imponeren. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat alle luidsprekers ingesteld waren op een cross-over frequentie van 80Hz, waardoor de ingebouwde versterkers niet voor de laagweergave hoefden te zorgen. De AVR-X2200W wist onze kijkruimte van circa zeven bij vier meter redelijk goed te vullen, al is voor het spelen op referentieniveau wat meer power gewenst. Ben je dat niet van plan - en als je geen ruzie wilt met de buren is dat meestal een goed idee - dan hebben de ingebouwde versterkers voldoende vermogen aan boord om een indrukwekkende weergave te realiseren, met prima detaillering en een ruimtelijk geluidsbeeld.

In stereomodus wist de AVR-X2200W ons minder te overtuigen. Slecht presteert het apparaat zeker niet, maar in vergelijking met een vrijwel gelijk geprijsde NAD C326BEE stereo versterker doet de X2200W duidelijk wat onder als het om detaillering en controle gaat. 

Specificaties en screenshots

Op deze pagina vind je specificaties en screenshots van de Denon AVR-X2200W

Algemeen
 
MerkDenon
ProductnaamAVR-X2200W Black
ProductcodeAVRX2200WBKE2
DetailsProductinfo
Specificaties
Kanalen7.2
Vermogen per kanaal95 W
KleurZwart
THX-gecertificeerd
Afstandsbediening
Geschikt voor 3D
Afmetingen - Breedte43.4 cm
Afmetingen - Hoogte16.7 cm
Afmetingen - Diepte33.9 cm
On Screen Display
Multi-room geschikt
DLNA geschikt
Graphical user interface (GUI)
Versterker
Spotify
Bi-amping geschikt
ARC
MHL
NFC
Airplay
Slaap-timer
HDMI CEC
Aansluitingen
Analoge audio ingangen4
Analoge audio uitgangen2
HDMI ingangen8
HDMI uitgangen2
HDMI versie2.0a
Component ingangen1
Component uitgangen0
Composiet ingangen2
Composiet uigangen0
S-Video ingangen0
S-Video uitgangen0
Coaxiale digitale audio ingangen0
Coaxiale digitale audio uitgangen0
Optische digitale audio ingangen2
Optische digitale audio uitgangen0
Meerkanaals analoge audio ingang
12V trigger poorten0
USB aansluiting
iPod aansluiting
Netwerkaansluiting
WiFi verbinding
Bluetooth verbinding
Bluetooth profielenA2DP
Platenspeler aansluiting
Koptelefoon aansluiting
Decoders
Dolby Atmos
Dolby Pro Logic
Dolby Pro Logic II
Dolby Pro Logic IIx
Dolby Pro Logic IIz
Dolby Digital
Dolby Digital EX
Dolby TrueHD
DTS
DTS:X
DTS Neo6
DTS ES
DTS Master Audio
Tuner
FM-tuner
AM-tuner
RDS-tuner
DAB-tuner

Conclusie

De Denon AVR-X2200W is een prima receiver voor wie met een beperkt budget van Dolby Atmos (en DTS:X) wil kunnen genieten. Het apparaat mist ten opzichte van de duurdere modellen wat analoge aansluitingen, maar gelukkig zijn wel 8 HDMI ingangen en 2 uitgangen beschikbaar. Het apparaat ondersteunt 4K 60P 4:4:4 zodat het doorgeven van Ultra HD signalen met HDR geen probleem is. Ook HDCP2.2 kopieerbeveiliging wordt ondersteund.

Het versterkervermogen is met 95 watt per kanaal toereikend voor de meeste huiskamers en als je geen prijs stelt op meer dan 7 kanalen kan je met dit apparaat dus prima uit de voeten. In surroundmodus staat de receiver zijn mannetje en de Dolby Atmos weergave is indrukwekkend. Dankzij de goed werkende Audyssey MultEQ XT software is het inregelen van de luidsprekers heel eenvoudig, en de goed werkende equalisater is een duidelijke pré. Voor gebruik in stereomodus zouden we de X2200W niet direct aanraden, voor dat doel kan je beter een duurdere AVR kopen, of een stand alone stereoversterker uit dezelfde prijsklasse als dit apparaat.

Onder de streep is de AVR-X2200W dan ook een prima receiver met een scherpe prijs. Reden genoeg voor ons om het apparaat te bekronen met een Excellent Choice award.


Denon AVR-X2200W

Denon AVR-X2200W Black


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Excellent Denon AVR-X2200W Black

Denon AVR-X2200W Black

 • 7.2
 • 95 W
 • DLNA geschikt
 • Dolby Atmos
 • Dolby Digital
 • Dolby TrueHD
 • DTS
 • DTS:X
 • DTS Master Audio
Niet verkrijgbaar
0
*