Cooler Master Masterkeys Pro L en S RGB review: extra fel

12 reacties
2 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Cooler Master Masterkeys Pro L RGB
 3. 3. Cooler Master Masterkeys Pro S RGB
 4. 4. On the fly
 5. 5. De verlichting
 6. 6. Foto's
 7. 7. Specificaties
 8. 8. Conclusie
 9. 2 besproken producten
 10. 12 reacties

Inleiding

Onlangs publiceerden we een flinke round-up van mechanische toetsenborden. Cooler Master introduceerde gisteren de Masterkeys Pro L RGB en Masterkeys Pro S RGB modellen. Die konden niet meer mee in de vergelijking, maar bespreken we nu alsnog. Bijzonder aan de Masterkeys ten opzichte van de eerder geïntroduceerde QuickFire XTi is de RGB-verlichting, die volgens Cooler Master dankzij een eigen ontwerp feller moet zijn dan bij de concurrentie.


De Masterkeys Pro L RGB en Masterkeys Pro S RGB worden onder de Cooler Master merknaam geïntroduceerd. Dat past in de eerder aangekondigde restyling van het merk rondom het 'Maker' thema, en ook de naam van deze nieuwe modellen is in lijn met de nieuwe naamgeving. Na de MasterCase 5 behuizing heeft het merk nu dus ook Masterkeys toetsenborden. Hiermee wordt het CM Storm merk verder losgelaten, al blijven er voorlopig nog wel producten onder die merknaam in de markt beschikbaar.

Cooler Master MasterKeys Pro L RGB MX Red
Cooler Master Masterkeys Pro L RGB

Het 'Maker' aspect van de Masterkeys is met wat goede wil terug te zien in de mogelijkheden: ze zijn voorzien van aanpasbare RGB-verlichting, die met meegeleverde software in te stellen is. Dat is een stap vooruit ten opzichte van de modellen tot dusver, die alleen via het toetsenbord zelf waren in te stellen. Dat laatste is overigens ook nog mogelijk met de Masterkeys, maar het is wel minder gebruiksvriendelijk. Ook als je complexe macro's wilt maken is een softwarepakket daar wel zo handig voor, alleen daarvoor biedt Cooler Master voor deze modellen vooralsnog geen mogelijkheid.

Cooler Master MasterKeys Pro S RGB Red Switch
Cooler Master Masterkeys Pro S RGB

Dé onderscheidende feature van de Masterkeys modellen moet de krachtiger RGB-verlichting zijn, mogelijk gemaakt door een aangepast intern ontwerp, waarbij grotere leds zijn gebruikt die door openingen in de printplaat onder de switches schijnen. Die leds zijn te groot om direct onder de switches te plaatsen, maar door deze constructie moet het onder de streep fellere, en daardoor mooiere en gelijkmatigere verlichting opleveren. Cooler Master stelt naar eigen zeggen dat effect ook te hebben kunnen bereiken door andere switches toe te passen, maar is van mening dat Cherry MX schakelaars de originele en beste schakelaars zijn, om welke reden het alternatieven van bijvoorbeeld Kaihua/Kailh of Omron links heeft laten liggen. 

Op de volgende pagina's bespreken we de twee nieuwe toetsenborden in meer detail.


2 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Cooler Master MasterKeys Pro L RGB MX Red

Cooler Master MasterKeys Pro L RGB MX Red

 • Mechanisch toetsenbord
Niet verkrijgbaar
Cooler Master MasterKeys Pro S RGB Red Switch

Cooler Master MasterKeys Pro S RGB Red Switch

 • Mechanisch toetsenbord
Niet verkrijgbaar
0