Luxe B150 Micro-ATX review: drie moederborden getest

17 reacties
3 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Korte introductie
 3. 3. Graphics en storage
 4. 4. Connectiviteit: USB en Netwerk
 5. 5. Audio en koeling
 6. 6. Foto's en BIOS-screenshots
 7. 7. Hoe hebben we getest + bClk waardes en BIOS-versies
 8. 8. Benchmarks (CPU)
 9. 9. Benchmarks (geheugen en IGP)
 10. 10. Stroomverbruik
 11. 11. USB 3.1 prestaties
 12. 12. Geluidskwaliteit
 13. 13. VRM-temperatuur
 14. 14. Vergelijking en conclusie
 15. 3 besproken producten
 16. 17 reacties

Vergelijking en conclusie

Hieronder zie je nog de belangrijkste specificaties van de moederborden in één oogopslag:

Moederbord PCIe
16x
M.2 USB 3.1 USB 3 
ext./int.
USB 2 
ext./int.
Fases/
heatsinks
Audio Fans
(PWM)
Gem.
prijs
ASUS B150M Pro Gaming 1 1 - 4 / 2 4 / 2 6 / Ja ALC1150 2 (2) € 101
Gigabyte B150M-DS3P 1 1  2 (ASMedia) 4 / 2 2 / 4 5 / - ALC887 2 (1) € 94
MSI B150M Night Elf 2 - - 4 / 2 2 / 4 6 / Ja ALC1150 3 (1) € 98

Laten we beginnen bij de ASUS B150M Pro Gaming. Zoals we gewend zijn van de Pro Gaming lijn is dit een prima bord, met goed geluid, een M.2-slot en een prima aantal USB-poorten. Een verder voordeel is dat hij zes fases heft voor de CPU-stroomvoorziening én is uitgerust met heatsinks, waardoor hij geschikter is voor een snellere processor met meer cores. Ook ondersteunen beide fanaansluitingen PWM, zoals we van ASUS gewend zijn. 

Onder load is de B150M Pro Gaming het meest zuinige moederbord in deze test, terwijl hij in de 3DMark Vantage en idle test ongeveer evenveel verbruikt als de Gigabyte, maar meer dan de MSI.

De MSI B150M Night Elf heeft eveneens goed geluid, het voordeel dat hij als enige moederbord twee PCI-Express sloten biedt. Daarmee wordt het mogelijk om een PCI-Express SSD of een tweede AMD-videokaart in CrossFire te installeren. Ook interessant dat hij in idle het zuinigste moederbord is dat we tot nu toe hebben getest. We vinden het verder erg leuk dat MSI de moeite heeft genomen om het bord een beetje een uniek karakter te geven, met bijvoorbeeld een uniek 'night elf' opstartscherm. 

De stroomvoorziening van de Night Elf is nog een stapje beter dan die van de ASUS, aangezien alle zes fases voorzien zijn van heatsinks, vergeleken met drie van de zes in het geval van de ASUS. Daarnaast zijn ze ook degelijker bevestigd, waardoor ze beter in staat zijn warmte af te voeren. Ook de geluidsimplementatie is beter dan die van de ASUS: de testresultaten zijn iets beter en hij heeft ook zes 3,5mm jacks (vergeleken met drie voor de Gigabyte en ASUS), waarmee het mogelijk is om 5.1 of 7.1 speakers aan te sluiten zonder respectievelijk.

Niettemin is de afwezigheid van een M.2-slot ook op een goedkoper moederbord een nadeel, aangezien de verwachting is dat M.2-schijven de komende tijd behoorlijk in prijs zullen dalen. 

De Gigabyte B150M-DS3P is iets goedkoper dan de andere twee modellen in de test, maar opmerkelijk genoeg biedt hij wel de meeste mogelijkheden. Hij heeft bijvoorbeeld een M.2-slot, dat de MSI niet heeft. Daarnaast heeft hij een USB 3.1-controller, wat opmerkelijk is voor een moederbord in deze prijsklasse. Hij heeft ook drie uitgangen voor de IGP, alles met uitzondering van DisplayPort, waar de ASUS en de MSI respectievelijk alleen HDMI en DVI hebben. 

Er zijn echter twee belangrijke nadelen verbonden aan de Gigabyte. Allereerst is er het minder goede geluid. Door zijn minder goede audiocodec is de geluidskwaliteit in de tests ook duidelijk minder goed. Belangrijker is dat hij heatsinks op de MOSFETs moet missen, waardoor deze veel te heet worden bij het zwaar belasten van een high-end processor. 

Conclusie

De verschillen tussen deze moederborden zijn dusdanig groot, dat we niet een keuze kunnen aanwijzen die ondubbelzinnig 'de beste' is. In combinatie met een quad core kan je daarom beter de ASUS of MSI nemen, aangezien deze een betere stroomvoorziening hebben. De ASUS heeft als voordeel een M.2-slot, terwijl de MSI is uitgerust met een tweede PCI-Express 16x slot voor een SSD of 2-way CrossFire. De MSI is wel een wat degelijker bord: hij heeft bijvoorbeeld heatsinks op alle MOSFETs en een degelijkere montage hiervan, waardoor het beter mogelijk is om een high-end processor te gebruiken. Als je echter een Celeron, Pentium of i3 wilt nemen, dan haal je met de Gigabyte de meeste functionaliteit binnen in ruil voor iets minder goed geluid.


3 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Asus B150M Pro Gaming

Asus B150M Pro Gaming

 • Micro ATX
 • Socket 1151
 • Intel B150
 • DDR4
Niet verkrijgbaar
Gigabyte B150M-DS3P

Gigabyte B150M-DS3P

 • Micro ATX
 • Socket 1151
 • Intel B150
 • DDR4
Niet verkrijgbaar
MSI B150M Night Elf

MSI B150M Night Elf

 • Micro ATX
 • Socket 1151
 • Intel B150
 • DDR4
Niet verkrijgbaar
0