[Pro] Intel Xeon E5 v4 Broadwell-EP review: Broadwell voor servers

7 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Socket compatible, maar toch nieuw
 3. 3. Modellen
 4. 4. Broadwell core-verbeteringen
 5. 5. TSX: Nu écht beschikbaar
 6. 6. Security en virtualisatie
 7. 7. Power management
 8. 8. Testplatform
 9. 9. Benchmarks Windows Server: HPC (3D-rendering en Financial Analysis)
 10. 10. Benchmarks Windows Server: HPC (Fluid Dynamics, Mathematics en Cryptografie)
 11. 11. Benchmarks Windows Server: Geheugenbandbreedte
 12. 12. Benchmarks Windows Server: Stroomverbruik en performance-per-watt
 13. 13. Benchmarks CentOS: Percona TPC-C MySQL benchmark
 14. 14. Benchmarks Ubuntu Server: Phoronix (1)
 15. 15. Conclusie
 16. 1 besproken product
 17. 7 reacties

Inleiding

Intel introduceert vandaag de Xeon E5 v4 processors voor dual-socket servers, codenaam Broadwell-EP. Met meer cores (tot aan 22 stuks), een state-of-the-art productieprocedé (14 nm), verschillende nieuwe instructies en uiteenlopende andere verbeteringen moet de nieuwe generatie Xeons de prestaties, maar vooral ook de energie-efficiëntie van de populaire dual-socket servers (een markt die Intel tegenwoordig vrijwel compleet in handen heeft) naar een hoger plan tillen. Wij testten het topmodel uit de nieuwe reeks, de Xeon E5-2699 v4, en zetten de prestaties af tegen de directe voorloper, de Xeon E5-2699 v3 uit de Haswell-EP reeks.


Intel Xeon E5-2699 v4 CPU's

De server-tak van Intel zit de afgelopen jaren in een riante positie. Nu AMD sinds een paar jaar qua prestaties haar grote concurrent niet meer bij kan benen, heeft Intel in de markt voor betaalbare dual-socket servers bijna 100% van de markt in handen. Concurrentie in dit marktsegment is er vrijwel niet. Aan de onderkant van de servermarkt (micro-servers) proberen onder meer verschillende ontwikkelaars van ARM-gebaseerde server-chips zich een plek te bevechten, maar dergelijke machines met beperkte CPU-rekenkracht - waar Intel haar Xeon-D processors positioneert - zijn slechts geschikt voor een beperkt aantal soorten (cloud) workloads. Aan de bovenkant van de markt, voor machines die gebruikt worden voor high-availability, in-memory computing en andere zware workloads, heeft Intel meer concurrentie. Daar neemt bijvoorbeeld IBM's Power v8 architectuur het op tegen de Xeon E7's. Echter, hoewel het daar gaat om grote, dure machines, is dit marktsegment in aantallen weer erg klein. Het is juist het middensegment, waarin de Xeon E5's gepositioneerd zijn, waarmee datacenters vol staan. Webservers, database servers, HPC-clusters, media-servers, en veel andere typische server-workloads, ze zijn alle doorgaans gebaseerd op dergelijke dual-socket machines.

Door het gebrek aan concurrentie van buiten, wedijvert Intel hier dus voornamelijk met zich zelf. De nieuwe Xeon E5 v4 generatie neemt het feitelijk alleen op tegen zijn voorlopers. Hij moet met betere prestaties en efficiëntie bedrijven over de streep trekken om servers te vervangen of upgraden. Cynisch zou je kunnen zeggen dat wanneer het hele server team van Intel een jaar op sabbatical zou gaan, er qua marktaandeel in dit segment vermoedelijk niets zou veranderen. Intel innoveert op dit moment omdat het kan, niet omdat het door concurrentie gedwongen wordt. 

Dat terwijl de markt voor servers blijft groeien. Hoe meer hippe cloud diensten wij gebruiken met onze tablets en smartphones, hoe meer servers er in datacenters nodig zijn om deze mogelijk te maken. Hoe meer data wij genereren en gebruiken, hoe meer servers er nodig zijn om dit alles te verwerken. Vergeet niet dat we nog aan de vooravond staan van een grote internet-of-things revolutie. Nu al communiceren zaken als slimme energiemeters en elektrische auto's met data centers voor informatieuitwisseling. Hoe meer apparaten connected worden, hoe meer server infrastructuur er nodig is. Nog belangrijker; hoe meer data er in onze wereld beschikbaar komt, hoe belangrijker het is dat deze snel en efficiënt verwerkt kan worden. Daarmee is de snelheid waarmee een bedrijf als Intel haar architectureren kan verbeteren en versnellen een belangrijke katalysator voor de diensten die consumenten en bedrijven in de moderne "cloud connected" wereld waar we inmiddels in leven kunnen afnemen of aanbieden. 


De enorme toename van cloud diensten is een belangrijkste reden waarom de vraag naar servers in de lift zit.

Tick

In Intels inmiddels gestopte, maar tot nu toe nog gebruikte tick tock model is Broadwell een tick, ofwel een bestaande architectuur op basis van een nieuwe productieprocedé. De interne opbouw van de nieuwe Xeon E5 v4 processors is dan ook gebaseerd op de vorige generatie v3 (Haswell). Desalniettemin zijn er de nodige verbeteringen, niet alleen in het aantal cores, maar ook binnen de cores. Het grootste nieuws van een tick is dus echter het gebruikte procedé; de 14nm node zorgt er juist voor dat Intel binnen een identiek stroomverbruik meer cores en betere prestaties kan bieden. Ticks zijn zodoende juist generaties waar de prestaties afgezet tegen het stroomverbruik flink toenemen.

De Xeon E5 v4 is niet de eerste Broadwell-generatie CPU die op de markt komt. Sterker nog; in de laptop- en desktopwereld is Intel met Skylake alweer een generatie verder. De eerste Broadwell-chips introduceerde Intel al in de tweede helft van 2014 in de vorm van de eerste generatie Core M processors voor tablet en zeer dunne laptops. Voor desktops werd Broadwell vrijwel compleet overgeslagen, op de in juli 2015 geïntroduceerde Core i7 5775C en Core i5 5675C na. Het heeft deze keer opvallend lang geduurd eer de architectuur binnen alle marktsegmenten is uitgerold. Of dat komt omdat Intel weinig tot geen druk heeft vanuit concurrenten lijkt een plausibele verklaring, maar mogelijk heeft het ook gewoon de nodige tijd gekost eer het 14 nm procedé voldoende volwassen was. Daar kunnen we slechts naar gissen.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Intel Xeon E5-2699 v4 Tray

Intel Xeon E5-2699 v4 Tray

 • Socket 2011-3
 • 2.2 GHz
 • 22 cores
 • 145 W

€ 4.264,16

1 winkel
0