SilverStone Fortress Z review: aluminium kleintje

9 reacties
2 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk
 3. 3. Intern en koeling
 4. 4. Testprocedure
 5. 5. Testresultaten koeling 50 en 50+50 watt
 6. 6. Testresultaten koeling 100 en 100+100 watt
 7. 7. Testresultaten geluidsproductie
 8. 8. Foto's
 9. 9. Specificaties
 10. 10. Conclusie
 11. 2 besproken producten
 12. 9 reacties

Intern en koeling

De interne constructie van de SilverStone Fortress FTZ01 is identiek aan die van de Raven RVZ01. Het binnenwerk biedt ruimte aan een mini-ITX moederbord (rechtsonder op de foto), een enkele 3,5" disk of tot 3 2,5" drives, een slimline slot-in optisch station en een lange (tot 33 cm) videokaart. Daarbij geldt wel een beperking voor de diepte van die videokaart, die mag niet breder zijn dan 14,9 cm - modellen met een bovengemiddeld grote koeler of printplaat zijn dus niet te installeren.

SilverStone Fortress FTZ01 Black

De clou van dit chassis (dat we dus in drie verschillende modellen van SilverStone tegenkomen) is de ingenieuze constructie van een plastic bracket met ingebouwde PCI-Express riser, waarop zowel de videokaart als opslagmedia kunnen worden bevestigd. Deze kan in zijn geheel worden uitgenomen (zie verderop op deze pagina) en na montage worden teruggeplaatst. Enig schroeven is hiervoor wel een vereiste, maar afgezien daarvan is het monteren niet bijzonder lastig.

SilverStone Fortress FTZ01 Black

Dat wil niet zeggen dat het net zo makkelijk is als bij een grotere kast, want het is wel passen en meten. Dat geldt zeker voor de voeding. Dat moet een SFX-exemplaar zijn dat je onder een eigen bracket vast zet. Een verlengkabel zorgt voor de externe aansluiting, een noodsprong om de voeding op een andere plek in de kast te kunnen zetten. Een modulaire voeding is sterk aan te raden, want ruimte om kabels weg te werken is er hoegenaamd niet.

SilverStone Fortress FTZ01 Black

Hieronder zie je de plastic module waarop je de videokaart monteert. Aan de achterzijde is de riserkaart zichtbaar, die je in het PCI-Express slot van het moederbord prikt. Op deze module kan je ook een optisch station plaatsen, mits het een slot-in slimdrive model is. Die zijn tamelijk zeldzaam en duidelijk prijziger dan exemplaren met een gewoon laatje.

SilverStone Fortress FTZ01 Black

In deze bracket monteer je de voeding. 

SilverStone Fortress FTZ01 Black

Voor de koeling is de Fortress FTZ01 uitgerust met twee 12 cm fans, die met maximaal 1500 tpm kunnen draaien. SilverStone claimt dat ze niet meer geluid produceren dan 18 dB(A). Eventueel kan je een derde fan plaatsen in de daarvoor vrijgelaten ruimte.

SilverStone Fortress FTZ01 Black

SilverStone meldt zelfs dat het mogelijk moet zijn om waterkoeling in de behuizing te monteren, boven het moederbord, maar dan moet je wel een niet al te dikke radiator en fan gebruiken.Hoe dan ook wordt de installatie er niet eenvoudiger op. Onder de streep is het zeker mogelijk een systeem netjes in te bouwen in deze kast, maar het is niet de eenvoudigste klus. Als je wilt zien hoe dit in zijn werk gaat, kan je onze 'Bouw je eigen Mini-ITX PC' workshop eens doorlezen; daarvoor gebruikten we een SilverStone ML07, die intern identiek is aan dit model.


2 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
SilverStone Fortress FTZ01 Black

SilverStone Fortress FTZ01 Black

 • Tower
 • Mini ITX
 • Zwart
 • 2 fans

120,48 €

1 winkel
SilverStone Fortress FTZ01 Silver

SilverStone Fortress FTZ01 Silver

 • Mini-ITX Tower
 • Mini ITX
 • Zilver
Niet verkrijgbaar
0
*