4 fotoprinters review: op zoek naar de perfecte afdruk

23 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Wegbrengen of zelf doen?
 3. 3. Wat is een fotoprinter?
 4. 4. Geteste modellen
 5. 5. Afdrukkosten en inktsoorten
 6. 6. Testprocedure
 7. 7. ICC en CMM
 8. 8. Relative colorimetic en perceptual
 9. 9. Prestaties zwart/wit
 10. 10. Prestaties kleur
 11. 11. Specificaties
 12. 12. Conclusie
 13. 13. Besproken producten
 14. 14. Reacties

Inleiding

Bij Hardware.Info testen we printers van allerlei pluimage. Vandaag is het de beurt aan een categorie die we niet al te vaak bespreken, namelijk fotoprinters. We bespreken wat er allemaal komt kijken bij het maken van de perfecte afdruk en laten vier modellen de revue passeren.


Printers hebben het sinds de opkomst van de digitale communicatie niet bepaald eenvoudig gehad om zich te handhaven. Iedereen deed en doet steeds meer zaken digitaal. Denk hierbij aan het invullen van formulieren zoals de belastingaangifte, maar ook het sturen van brieven zal met de komst van e-mail niet bepaald een groei doorgemaakt hebben. Bedrijven sturen facturen steeds vaker digitaal en ook intern worden veel minder afdrukken gebruikt.

Epson SureColor SC-P600

Het afdrukken van foto’s is ongetwijfeld eveneens afgenomen, al was het maar door de komst van digitale fotolijstjes en tablets. Het gros van de foto’s zal hun bestaan doorbrengen ergens op een harde schijf van een nas of in de cloud. Toch zitten er ook altijd foto’s tussen die zo speciaal of mooi zijn dat je er graag een fysieke afdruk van wilt laten maken. Je kunt hem dan fraai in (laten) lijsten en aan de muur hangen bijvoorbeeld. Voor die doelgroep zijn printers dus nog altijd zeer relevant. Ook als je als (hobby-)fotograaf graag meteen een afdruk wilt maken van een foto, is een printer van cruciaal belang.

Wegbrengen of zelf doen?

Een legitieme vraag die je kunt stellen is waarom je er überhaupt voor zou kiezen om jezelf in te gaan spannen met het maken van afdrukken. Je kunt je bestanden toch ook gewoon door een online dienst of desnoods naar de Hema af laten drukken? Dat is inderdaad prima mogelijk, maar dan is de vraag of je de kwaliteit krijgt die je met een goede fotoprinter thuis kan realiseren. De kwaliteit van dit soort diensten is zeer wisselend, iets wat iedereen die er meerdere heeft geprobeerd, waarschijnlijk wel kan beamen.

Ga je zelf thuis aan de slag met een fotoprinter, dan ben je in eerste instantie uiteraard beduidend langer bezig om een en ander aan de praat te krijgen. Dan hebben we het niet zozeer over het installeren van de printer, want daar gaat heel erg weinig tijd in zitten. Om alles helemaal naar wens af te stellen, zal je echter wel wat moeten experimenteren. Iedereen heeft toch weer net wat andere voorkeuren als het gaat om hoe foto’s er het mooist uitzien. Dat is niet alleen van toepassing op het soort foto’s dat je maakt, maar ook op hoe ze afgedrukt worden. Wil je de afdruk exact dezelfde kleuren weer laten geven die vastgelegd zijn door je camera, of moeten bepaalde tinten juist net iets anders weergegeven worden, omdat je dat mooier vindt? Daarnaast is het samenspel tussen monitor en printer van belang. Als je altijd op basis van wat je ziet op jouw monitor afdrukken maakt, dan weet je wat je kan verwachten. Je kunt die monitor naar wens afstellen en kalibreren. De initiële tijdsinvestering zal dus wat forser zijn dan het simpelweg opsturen van je documenten, uiteindelijk kan de winst op het gebied van de afdrukkwaliteit die je er potentieel uithaalt wel degelijk significant zijn.

Wat is een fotoprinter?

Iedere printer kan gebruikt worden om er een foto mee af te drukken. Inkjets zijn daar zoals bekend beter in dan laserprinters, omdat er met extreem kleine druppeltjes inkt een veel hogere resolutie gerealiseerd kan worden dan met de relatief grove korrels van toner. Het feit dat je voor inkjets ook nog allerlei speciale soorten fotopapier hebt, draagt hier ook aan bij. Onderling verschillen inkjets echter behoorlijk. Op een instappertje van een paar tientjes kun je technisch gezien uiteraard gewoon foto’s afdrukken, ook op fotopapier. De kwaliteit ervan zal echter niet bijzonder tot de verbeelding spreken. Voor sommige gebruiksdoelen kan dit volstaan, maar de foto’s die je afdrukt met dit soort apparaten zijn in het algemeen zeker niet goed genoeg om in te lijsten. Op zich is dat niet zo gek, want dat soort apparaten is hier ook helemaal niet voor bedoeld.

Iets hoger op de prijsladder staan apparaten die worden aangeprezen als all-in-ones die geschikt zijn om foto’s mee af te drukken. De twee merken die hier op dit moment nog echt serieus werk van lijken te maken, zijn Canon en Epson. Bij HP lijkt de nadruk hier in ieder geval niet meer op te liggen, getuige het verdwijnen van de Photosmart-naam uit de line-up en Brother heeft zich eigenlijk nooit echt beziggehouden met dit segment van de markt. Canon en Epson zijn ook de enige merken die extra inktcartridges in printers stoppen waarvan ze claimen dat die geschikt zijn voor het afdrukken van foto’s. De andere merken bieden eigenlijk alleen maar standaard cyaan, magenta, geel en zwart. Meer verschillende soorten inkt betekent in het algemeen betere kleurenafdrukken, omdat er meer nuances aangebracht kunnen worden tussen kleuren, waardoor overgangen er beter uitzien.

Canon Pixma Pro 10S
Als je gewend bent aan de vier inktcartridges in je inkjet, dan zijn de aantallen die in de Epson SC-P600 en de Canon Pro-10s (foto) wel even iets anders.

Boven de all-in-ones die geschikt zijn voor het maken van foto-afdrukken, hebben zowel Canon als Epson ook nog een lijn single-function fotoprinters in het assortiment. We hebben het dan niet over grootformaatprinters van soms vele duizenden euro’s, maar over apparaten die (ver) onder de 1000 euro zitten. Deze zijn bedoeld voor semiprofessioneel gebruik. Denk hierbij aan enthousiaste hobbyfotografen die af en toe ook iets verkopen of simpelweg een erg goede afdruk van een foto willen hebben om op te hangen. Ook voor de kleine zelfstandige professionele fotograaf kunnen dit soort apparaten echter zeker een meerwaarde hebben.

Geteste modellen

Voor dit artikel zijn we uitgebreid aan de slag gegaan met vier printers, twee van Canon en twee van Epson. We hebben bij beide merken zowel de meest high-end all-in-one geschikt voor het afdrukken van foto’s aangevraagd als een semi-professionele single-function printer. Bij die laatste categorie hebben we niet voor de duurste gekozen, maar voor een nog enigszins betaalbaar model. Uiteindelijk zijn we uitgekomen op de Pixma MG7750 en de Pixma Pro 10s van Canon en de Expression Photo XP-960 en de SureColor SC-P600 van Epson.

Canon Pixma MG7750
De Pixma MG7750 is de hoogst gepositioneerde all-in-one die Canon op het moment aanbiedt.

Opvallend is dat Canon geen duurdere all-in-ones meer heeft dan de MG7750. Jammer genoeg is het bedrijf al enkele jaren gestopt met het maken van de 8000-lijn all-in-ones, waarvan de MG8250 de laatste was. Die kostte ruim voorbij de 300 euro, maar had dan ook een ccd-scanner in plaats van een model dat gebruikmaakt van een cis-scanner. De MG7750 is verder overigens wel de geestelijk opvolger van die lijn als je kijkt naar het aantal inktcartridges en de afdrukkwaliteit die ermee behaald kan worden. De single-function iP8750 is dat overigens ook. Die kost wel bijna 300 euro, maar daarmee kun je tot aan A3+ afdrukken. De SC-P600 en de Pro-10s kunnen dit ook, bij de XP-960 houdt het op bij het iets kleinere A3.

Afdrukkosten en inktsoorten

Bij apparaten zoals de Canon Pro-10s en de Epson SC-P600 betekenen het fors toegenomen aantal cartridges uiteraard ook dat het vervangen ervan een vrij prijzige aangelegenheid is. Bij Epson moet je per cartridge rekenen op zo’n 25 euro. Dat komt dus neer op 225 euro per nieuwe set cartridges. Voor Canon geldt uiteraard hetzelfde. Daar kosten de cartridges per stuk beduidend minder, zo’n 15 euro. Dat komt dus neer op 150 euro voor een compleet nieuwe set. We kunnen bij Canon overigens geen claims vinden over het aantal pagina’s dat hiermee af te drukken is. Dat is natuurlijk van belang als je het hebt over de prijs per pagina. Bij de cartridges die in de Epson moeten, worden yields opgegeven die voor de meeste kleuren voorbij de 2000 pagina’s gaan.

Dye en pigment

Als het gaat om inkt in inkjets, hebben alle fabrikanten zo hun eigen recepten en naamgevingen. Voor de XP-960 heeft Epson het over Claria-inkt, terwijl de SC-P600 gebruikmaakt van Ultrachrome HD. Canon noemt de inkt die door de MG7750 gebruikt wordt ChromaLife100+, in de Pro-10s zit Lucia-inkt. Wat de naam ook mag zijn, onderliggend verschillen inktsoorten primair in de grondstoffen die zijn gebruikt. In het algemeen heb je dye-inkt en pigmentinkt. Dye-inkt is gemaakt van een oplosbare kleurstof, terwijl pigment-inkt bestaat uit een mengsel van water en beduidend grotere, niet-oplosbare deeltjes, bijvoorbeeld koolstof. Dye-inkt is goedkoper om te fabriceren, vandaar ook dat de kleurencartridges in de MG7750 en de XP-960 gebruikmaken van dat type inkt. Deze inkt glanst van nature wat meer dan pigment-inkt, een karaktertrek die met name op glossy papier goed uit de verf komt.


Een weergave van het verschil in grootte van dye en pigment (Bron: HP)

De ‘gewone’ zwarte cartridge in de MG7750 en XP-960 is gevuld met pigmentinkt. Dat heeft ermee te maken dat dye-inkt meer de neiging heeft tot uitlopen. Met pigmentinkt zijn strakkere tekstafdrukken mogelijk. Pigmentinkt vervaagt daarnaast ook minder snel, dus gaat langer mee dan dye-inkt. Vandaar dat dit type inkt gebruikt wordt in de Pro-10s en de SC-P600. Aangezien glossy papier naar wij hebben vernomen niet zo populair is bij wat meer professionele gebruikers van printers, maakt het voordeel van dye-inkt in combinatie met glossy papier niet veel uit.

Testprocedure

We testen het hele jaar door printers en doen dat volgens een vaste testprocedure. Bij deze test zijn we daar echter van afgeweken, omdat we nu met name benieuwd zijn naar de prestaties van de apparaten bij het afdrukken van foto’s. Snelheidstests doen met de stopwatch in de hand op fotoprinters zoals de Pro-10s en de SC-P600 is niet bijster nuttig. Kwaliteit kost nu eenmaal tijd, dus dat moet je je vooraf goed realiseren. Even snel een A3-foto afdrukken een paar minuten voor je van plan bent weg te gaan, is er dus niet bij. Gebruik je de Canon MG7750 en Epson XP-960 ook om foto’s af te drukken, dan geldt hier hetzelfde voorbehoud. Die apparaten zijn echter ook ontwikkeld om tekst af te drukken, dan is snelheid natuurlijk iets belangrijker.

Zoals gezegd hebben we ons bij het testen met name gericht op afdrukkwaliteit. Dat is dan ook waar het in de rest van dit artikel over zal gaan. Ben je benieuwd naar de specificaties en de mogelijkheden van de vier deelnemers aan deze test, dan verwijzen we je naar deze vergelijkingstabel of naar de 'Specificaties'-pagina verderop.

We hebben alle vier de printers uiteraard op dezelfde manier getest. We hebben zeer veel verschillende foto’s afgedrukt op de vier printers, alle vanuit Photoshop en op meerdere soorten papier. We hebben ons voor de beoordelingen van de kwaliteit uitsluitend gericht op glossy en luster/mat papier. In wat volgt gaan we eerst in op de zaken waar je op moet letten als het gaat om het afdrukken van foto’s, waarna we de afdrukkwaliteit van de vier deelnemers bespreken.

Epson Expression Photo XP-960
Zoek je een fotoprinter die tot A3 af kan drukken en ook dienst doet als all-in-one, dan kom je vrijwel automatisch uit bij de Expression Photo XP-960 van Epson.

ICC en CMM

De wat cryptische termen ICC en CMM zijn van cruciaal belang bij het afdrukken van foto’s. Voor er een afdruk op papier staat, moet er namelijk nogal het een en ander gebeuren. Er is vrijwel altijd een mismatch tussen de kleurruimte van het af te drukken origineel en de kleurruimte die een printer af kan drukken. Als je bijvoorbeeld een cmyk-afdruk wilt maken van een rgb-input, dan moeten daar de nodige vertaalslagen overheen. Rgb beslaat immers een veel grotere kleurruimte dan cmyk. Daar moet dus door de software die je gebruikt om de afdruk naar de printer te sturen en de printer zelf een list op verzonnen worden. Daar komt CMM om de hoek kijken. Dit staat voor Color Management Module en is gelieerd aan het soort software dat je gebruikt. Adobe heeft bijvoorbeeld een eigen CMM.

Canon Pixma Pro 10S
Iedere papiersoort is in de driver gekoppeld aan zijn eigen ICC-profiel.

Om het color management goed te laten verlopen, wordt verder gebruikgemaakt van ICC-profielen. Ieder apparaat dat kleur vastlegt of weergeeft, kan voorzien worden van een dergelijk profiel. Bij printers zijn deze profielen gekoppeld aan het soort papier dat je gebruikt. Deze profielen zorgen dus uiteindelijk samen met CMM voor de ‘vertaling’ van de ene kleurruimte naar de andere.

Relative colorimetic en perceptual

Zoals al gezegd moet er vaak 'geschipperd' worden met de kleuren bij het afdrukken van foto’s. Met name de extremen vallen vaak buiten het kleurbereik van printers. Als je uitgaat van srgb is dat vaak al het geval; heeft de input een AdobeRGB-kleurbereik, dan liggen de meer verzadigde kleuren helemaal een eind buiten het bereik. Om deze mismatch het hoofd te bieden, kun je na het selecteren van het gewenste profiel (dus het soort papier) in de driver van de printer aangeven of de rendering relative colorimetric of perceptual moet gebeuren.

Bij een relative colorimetric rendering worden alle kleuren die buiten het bereik van de printer vallen simpelweg niet afgedrukt. Alles wat binnen het bereik valt, wordt volledig accuraat weergegeven, maar wat erbuiten valt, bestaat hoegenaamd niet voor de printer. Althans, dat is de ongenuanceerde versie van het verhaal. Er wordt namelijk wel iets gedaan met de kleuren die buiten het bereik van de printer vallen. Daarvoor wordt een kleur geselecteerd die er qua coördinaten het dichtst bij zit. De originele kleur gaat dus wel helemaal verloren, maar er wordt toch een poging gedaan om hem niet helemaal verloren te laten gaan. Nemen we blauw als voorbeeld en trekken we een rechte lijn van de rand van het bereik van de printer naar de rand van het bereik van de bron, dan worden alle tinten blauw die buiten het bereik van de printer vallen omgezet naar dezelfde tint. Dat kan leiden tot banding. De mate waarin dit gebeurt, is afhankelijk van hoeveel kleuren er in eerste instantie buiten het bereik van de printer vallen.

Epson SureColor SC-P600
Een belangrijke keuze die je moet maken voor je overgaat tot het afdrukken van een foto, is of je relative colorimetric of perceptual rendering gaat gebruiken. Dat kun je in de driver instellen.

Perceptual rendering gaat iets subtieler te werk. Kies je in de driver voor deze manier van het matchen van de verschillende kleurbereiken, dan comprimeert de printer het originele bereik. Het resultaat is dat er meer van het originele bereik binnen het bereik van de printer valt. Als het kleurbereik wordt samengeperst, resulteert dit eveneens onvermijdelijk in desaturatie van de uiteindelijke afdruk ten opzichte van het origineel. De printer haalt immers de uitersten van het bereik naar binnen. Waar je bij relative colorimetric kunt zeggen dat de kleuren die binnen het bereik van de printer vallen accuraat worden weergegeven, is dat bij perceptual dus niet het geval. Daar zal de verzadiging van kleuren binnen het bereik ook iets afnemen. Overigens is het niet zo dat deze manier van omzetten een groter kleurbereik comprimeert tot het helemaal binnen het bereik van de printer valt. De uitersten gaan dus ook hier verloren.

Wat zijn de beste instellingen?

De grote vraag is nu natuurlijk welke instellingen je in de driver moet kiezen om tot de beste afdruk te komen, nog los van de afdrukkwaliteit van de printer zelf. Daar is niet eenvoudig een eenduidig antwoord op te geven. Deels zal dit een kwestie zijn van trial and error, deels kun je ook vooraf al redelijk inschatten welke manier van rendering je het best kunt kiezen. Wil je een afdruk maken van een foto waarop uitsluitend kleuren gebruikt worden die binnen het bereik van je printer vallen, dan is relative colorimetric uiteraard te verkiezen boven perceptual. Dan weet je zeker dat alle kleuren accuraat worden afgedrukt. Maak je een afdruk van een foto waarop veel wat meer verzadigde kleuren gebruikt worden, dan ben je beter af met perceptual. Dan is het eindresultaat weliswaar iets minder verzadigd, maar zullen de kleurovergangen subtieler zijn dan bij relative colorimetric, doordat er door het comprimeren van het bereik meer binnen het bereik van de printer valt.

Prestaties zwart/wit

Het is bij deze test uiteraard niet de bedoeling om de high-end all-in-ones te laten concurreren met de professionele modellen. Je kunt ook zonder dat je naar ook maar een enkele afdruk hebt gekeken vooraf al stellen dat de professionele modellen een veel betere afdrukkwaliteit zullen leveren. Dat heeft er simpelweg mee te maken dat daar veel meer verschillende soorten inkt in gebruikt worden. Meer soorten inkt betekent subtielere overgangen en een groter afdrukbaar kleurbereik. De Epson SC-P600 heeft negen cartridges, terwijl de Canon Pro-10s er zelfs tien heeft. Bij die laatste is een van de cartridges overigens geen kleur, maar een Chroma Optimizer, die op de print aangebracht wordt en voor sprekender kleuren en een hoger contrast moet zorgen.

Bij het beoordelen van de afdrukken hebben we allereerst naar een zwart-wit-afdruk gekeken van de binnenkant van een kathedraal. Dit is zeker geen eenvoudige foto om af te drukken, vanwege de vele grijsverlopen die erin zitten, van licht naar donker en andersom. De meerwaarde van extra cartridges met grijs is hier duidelijk. Waar de Canon Pro-10s naast Foto Zwart ook nog Grijs heeft, doet de Epson SC-P600 hier nog een schepje bovenop door er naast Foto Zwart en Grijs ook nog Licht Grijs aan toe te voegen (Epson noemt dit zelf overigens Foto Zwart, Licht Zwart en Licht Licht Zwart). In de afdruk van de Epson is dan ook net iets meer detail te zien. De Canon heeft daarnaast ook nog een lichte groenzweem. Let wel, de afdruk van de Canon is op geen enkele manier als lelijk of slecht te omschrijven. Als je de nog betere afdruk van de Epson er niet naast houdt, ziet hij er eveneens heel erg overtuigend uit.

Canon Pixma Pro 10S
De prestaties van de verschillende printers naast elkaar, met van links naar rechts: Epson Expression Photo XP-960, Canon Pixma MG7750, Canon Pro-10s en Epson SureColor SC-P600.

Bij de all-in-ones is de situatie omgedraaid. Daar heeft Canon extra Grijs in de Pixma MG7750, waar de Epson XP-960 gebruikmaakt van Licht Cyaan en Licht Magenta als extra cartridges naast Foto Zwart. De Canon komt hier als winnaar uit de bus. Bij de XP-960 hebben we verder iets ontdekt wat op een compatibiliteits-issue lijkt met Photoshop. Met de nieuwste firmware kwamen daar afdrukken uit die een vrij forse groenzweem lieten zien, met oudere firmware was dat niet of in ieder geval veel minder het geval. Uit andere programma’s viel de zweem ons ook niet op.

Prestaties kleur

Dan naar de kleurenafdrukken, waarbij we uiteraard ook goed hebben gekeken naar het hele perceptual vs. relative colorimetric verhaal. Bij de professionele printers is de Canon Pro-10s overall de winnaar, al zijn de verschillen ook hier heel erg klein. Bij relative colorimetric afdrukken is het verschil tussen de twee met het blote oog niet waarneembaar, bij geen enkele van onze testfoto’s. Vergelijken we de perceptual rendering van beide apparaten, dan zien we bij sommige foto’s wel een zichtbaar verschil. Beide apparaten hebben uiteraard de verwachte afname in de verzadiging in alle kleuren. Bij de Epson SC-P600 zien we echter ook een hue shift bij enkele zeer verzadigde kleuren, met name blauw en paars. Hier geldt wederom dat je het verschil wellicht niet meteen op zou vallen als je ernaar kijkt zonder de afdruk van de Canon ernaast, maar een verschil is er wel degelijk.

Relative colorimetric (links) vs. perceptual bij de Canon Pixma Pro-10s:

Canon Pixma Pro 10S

Relative colorimetric (links) vs. perceptual bij de Epson SureColor SC-P600:

Epson SureColor SC-P600

Bij de all-in-ones zien we zowel bij de MG7750 als de XP-960 duidelijk minder detail en minder vloeiende overgangen dan bij de professionele printers. Dat is zoals eerder gezegd niet meer dan logisch. Ook deze afdrukken zijn echter absoluut niet slecht te noemen. Zeker voor thuisgebruik kun je hier uitstekend mee uit de voeten. Kijken we naar de verschillen tussen perceptual en relative colorimetric afdrukken van onze testfoto’s, dan zien we bij beide uiteraard desaturatie als we kiezen voor perceptual. Daar laten beide echter ook een hue shift zien, maar houdt de Canon dat laatste beter binnen de perken.

Relative colorimetric vs. perceptual bij de Canon Pixma MG7750:

Canon Pixma MG7750

Relative colorimetric vs. perceptual bij de Epson Expression Photo XP-960:

Epson Expression Photo XP-960

Specificaties

Algemeen
 
MerkCanonCanonEpsonEpson
ProductnaamPixma MG7750Pixma Pro 10SExpression Photo XP-960SureColor SC-P600
Productcode0596C0069983B009C11CE82402C11CE21301
DetailsProductinfoProductinfoProductinfoProductinfo
Eigenschappen
Scanner aanwezig (All-in-One)
Fax aanwezig
LCD-schermpje voor bediening
LCD-schermpje - Kleur
LCD-schermpje - Diagonaal3.5 inch4.2 inch2.7 inch
Cardreader
USB interface
LAN interface
WLAN interface
WLAN standaard802.11n (Wi-Fi 4)802.11n (Wi-Fi 4)802.11n (Wi-Fi 4)802.11n (Wi-Fi 4)
Wi-Fi Direct
Bluetooth
Afmeting - Breedte43.5 cm68.8 cm48 cm61.5 cm
Afmeting - Diepte36.8 cm85.5 cm50 cm79.5 cm
Afmeting - Hoogte14.5 cm37.5 cm14.7 cm41.3 cm
Gewicht7.87 kg19.72 kg8.76 kg15.22 kg
Garantie1 jaar2 jaar2 jaar2 jaar
Scanner specificaties
Type scannerFlatbedFlatbed
Scanresolutie - Horizontaal2400 dpi
Scanresolutie - Verticaal4800 dpi
Sheetfeeder
Dia's scannen
Negatieven scannen
Scannen naar USB
Scannen naar e-mail
Scannen naar netwerklocatie
Printer specificaties
Type printerInkjetInkjetInkjetInkjet
Kleurenprinter
Aantal cartridges61069
Aantal soorten inkt6969
Soorten inktZwart, Foto Zwart, Grijs, Cyaan, Magenta, GeelZwart, Foto Zwart, Grijs, Cyaan, Licht Cyaan, Magenta, Licht Magenta, Geel, RoodZwart, Cyaan, Licht Cyaan, Magenta, Licht Magenta, GeelZwart, Foto Zwart, Grijs, Licht Grijs, Cyaan, Licht Cyaan, Magenta. Licht Magenta, Geel
Losse kleuren cartridges
Automatisch dubbelzijdig afdrukken
Direct printen van camera
Aantal papierlades standaard2222
Capaciteit papierlade 1125 vel150 vel30 vel120 vel
Capaciteit papierlade 220 vel1 vel20 vel1 vel
Printen vanaf geheugenkaart
Printen via PictBridge
Apple AirPrint
Beheersfunctionaliteit (webmenu)
Beheermenu toegankelijk via browser
Beheermenu authenticatie
Gebruikersauthenticatie scannen
Gebruikersauthenticatie printen
Printstart na invoer PIN-code
Inkt/tonerstatus
Afdrukken per gebruiker volgen
Afdrukrechten kleur/zwartwit
Adresboek e-mail
Adresboek fax
Printmedia
10x15 foto's
10x15 foto's - randloos
A4
A4 - randloos
A3
A3 - randloos
Printen op CD's
Inktpatronen
ZwartCLI-571BKPGI-72MBKT2421T7608
CyaanCLI-571CPGI-72CT2422T7602
MagentaCLI-571MPGI-72MT2423T7603
GeelCLI-571YPGI-72YT2424T7604
Foto ZwartPGI-570PGBKPGI-72PBKT7601
Licht CyaanPGI-72PCT2425T7605
Licht MagentaPGI-72PMT2426T7606
GrijsCLI-571GYPGI-72GYT7607
Opgegeven capaciteit zwart (5% dekking)11052401100
Opgegeven capaciteit cyaan (5% dekking)3113602200
Opgegeven capaciteit magenta (5% dekking)2973601400
Opgegeven capaciteit geel (5% dekking)3233602100
Opgegeven capaciteit fotozwart (5% dekking)300
Opgegeven capaciteit lichtcyaan (5% dekking)3602400
Opgegeven capaciteit lichtmagenta (5% dekking)3602800
Opgegeven capaciteit grijs (5% dekking)78010000
Scansnelheid
Scansnelheid USB - A4 kleur 200 dpi14 sec.16 sec.
Printsnelheid
Printsnelheid - 1 pagina koude start (vanaf opdracht)13 sec.18 sec.
Printsnelheid - 1 pagina tekst - Normaal (vanaf opdracht)6 sec.14 sec.
Printsnelheid - 10 pagina's tekst - Normaal42 sec.73 sec.
Printsnelheid - 10 pagina's tekst - Normaal (vanaf opdracht)44 sec.79 sec.
Printsnelheid - 10 pagina's duplex - Normaal (vanaf opdracht133 sec.122 sec.
Printsnelheid - A4 foto - Normaal72 sec.146 sec.61 sec.102 sec.
Printsnelheid - A4 foto - HQ102 sec.208 sec.136 sec.254 sec.
Afdruk testdocument (vanaf opdracht)49 sec.41 sec.
A3 normaal op foto papier235 sec.95 sec.154 sec.
A3 beste kwaliteit op foto papier491 sec.212 sec.394 sec.
Kopieersnelheid
Kopieersnelheid A4 - Zwart/wit22 sec.
Kopieersnelheid A4 - Zwart/wit (x10)292 sec.
Kopieersnelheid A4 - Kleur35 sec.
Kopieersnelheid A4 - Kleur (x5)180 sec.
Kopieersnelheid A4 - Fotokwaliteit130 sec.
Stroomverbruik
Stroomverbruik (uit)0.2 W0.2 W0.2 W0.2 W
Stroomverbruik (stand-by)1 W1.9 W1.1 W1.2 W
Stroomverbruik (actief)15.9 W17.4 W17.1 W17.1 W
Stroomverbruik (piek)24.9 W19.4 W18.3 W24 W
Stroomverbruik (idle)4.9 W4.8 W5.5 W2.9 W
Overige
Opstarttijd3 sec.32 sec.5 sec.24 sec.

Conclusie

In dit artikel hebben we gekeken naar wat er komt kijken bij het maken van foto-afdrukken en hebben we vier modellen die hier expliciet voor bedoeld zijn getest. Wil je alles zelf in de hand houden bij het afdrukken van foto’s, dan is de aanschaf van een specifiek daarvoor geschikt model het overwegen zeker waard. Wil je het echt goed aanpakken, dan kalibreer je je monitor uiteraard ook.

Niet iedere foto wordt idealiter afgedrukt met dezelfde instellingen. Kijk dus goed naar de kleuren die je af wilt drukken en selecteer dan het papier waarop je het gaat afdrukken en of dit perceptual of relative colorimetric moet gebeuren. Een zekere mate van trial and error is hierbij vrijwel niet te vermijden. Van de vier printers die we hebben getest, laat de Canon Pixma Pro-10s de beste indruk op ons achter bij het afdrukken van kleuren, terwijl de Epson SureColor SC-P600 de beste zwart-witafdrukken produceert. Bij de all-in-ones doet de Canon Pixma MG7750 het overall beter dan de Epson Expression Photo XP-960. Die laatste heeft uiteraard wel als voordeel dat je er afdrukken mee kunt maken tot A3, waar de MG7750 niet verder gaat dan A4. Wil je dat laatste ook van Canon hebben, dan kom je uit bij de single-function iP8750.

Al met al raden we de Canon Pixma Pro-10s, Canon Pixma MG7750 en Epson SureColor SC-P600 van harte aan. Deze drie machines ontvangen dan ook een Hardware.Info Excellent Choice Award.


Canon Pixma Pro-10s
Canon Pixma MG7750

Epson SureColor SC-P600


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Excellent Canon Pixma MG7750

Canon Pixma MG7750

 • Scanner aanwezig (All-in-One)
 • LAN interface
 • WLAN interface
 • Inkjet
 • Kleurenprinter
Niet verkrijgbaar
Excellent Canon Pixma Pro 10S

Canon Pixma Pro 10S

 • LAN interface
 • WLAN interface
 • Inkjet
 • Kleurenprinter
 • Apple AirPrint
 • A3

593,15 €

7 winkels
Epson Expression Photo XP-960

Epson Expression Photo XP-960

 • Scanner aanwezig (All-in-One)
 • LAN interface
 • WLAN interface
 • Inkjet
 • Kleurenprinter
 • Google Cloud Print
 • Apple AirPrint
 • A3

217,89 €

2 winkels
Excellent Epson SureColor SC-P600

Epson SureColor SC-P600

 • LAN interface
 • WLAN interface
 • Inkjet
 • Kleurenprinter
 • Apple AirPrint
 • A3

569,00 €

9 winkels
0
*