Western Digital Red 8TB vs. Seagate NAS HDD 8TB review

34 reacties
2 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Specificaties en prijzen
 3. 3. Testverantwoording
 4. 4. Testresultaten: HD Tune Read
 5. 5. Testresultaten: HD Tune Write
 6. 6. Testresultaten: Atto Random Read
 7. 7. Testresultaten: Atto Random Write
 8. 8. Testresultaten: PCMark7
 9. 9. Testresultaten: PCMark7 (deelscores)
 10. 10. Testresultaten: PCMark8
 11. 11. Testresultaten: PCMark8 (deelscores)
 12. 12. Stroomverbruik
 13. 13. Geluidsproductie
 14. 14. Conclusie
 15. 2 besproken producten
 16. 34 reacties

Inleiding

Het is alweer bijna twee jaar geleden dat we de eerste 6TB-harddisk voor NAS-gebruik testten. Voor servers waren grotere varianten al enige tijd beschikbaar, maar inmiddels hebben de twee grootste schijffabrikanten ook 8TB-disks voor consumenten op de markt gebracht. Tijd om de WD Red 8TB en de Seagate NAS HDD 8TB tegenover elkaar te zetten!


Western Digital Red 8TB (128MB)

First things first: wat is een NAS-harddisk precies? Ten eerste bieden ze ondersteuning voor TLER. Dat voorkomt bij bepaalde RAID-oplossingen dat de harde schijf een fout zelf gaat proberen te repareren en in een soort 'lockdown' gaat, waardoor je NAS denkt dat de schijf defect is en 'm uit de RAID-array gooit. Bij zowel WD als Seagate geldt dit als onderscheidende feature ten opzichte van normale desktopschijven. Beide fabrikanten beweren daarnaast maatregelen te hebben genomen die resonantie tegengaan en bovendien de firmware te hebben getuned, maar dergelijke claims zijn vrijwel niet te checken. Ten slotte worden deze schijven met tal van NAS-apparaten getest op compatibiliteit, zodat je zeker weet dat ze zonder problemen zullen werken.

Beide fabrikanten kiezen een andere aanpak voor hun 8TB NAS-schijf. Seagate laat de zes platters van elk 1.333 GB op 7.200 rpm draaien, terwijl WD een toerental van 5.400 rpm instelt en bovendien gebruikmaakt van een met helium gevulde behuizing. Dat maakt het mogelijk om platters dichter op elkaar te plaatsen en zo meer platters in één schijf kwijt te kunnen, maar zou ook het stroomverbruik moeten verlagen door de verminderde luchtweerstand.

Een ander verschil is de grootte van het cachegeheugen. WD houdt het bij 128 MB, terwijl Seagate maar liefst een kwart gigabyte aan cache heeft geïnstalleerd. Of dat daadwerkelijk nut heeft, zullen we later in deze review aan de benchmarks gaan zien.

Ten slotte is het belangrijk om op te merken dat het in beide gevallen om traditionele schijven met Perpendicular Magnetic Recording oftewel PMR gaat. De eerste 8TB-schijf die beschikbaar was, de Seagate Archive HDD, gebruikte SMR. Door meerdere datalagen gedeeltelijk over elkaar te schrijven kan er daardoor meer capaciteit uit dezelfde schijf worden gehaald, maar dat gaat wel ten koste van de prestaties. Bij deze twee NAS-schijven is dat dus niet het geval.

De WD Red 8TB kost gemiddeld 361 euro op het moment van schrijven, terwijl Seagate voor zijn NAS HDD 8TB 367 euro vraagt: vrijwel hetzelfde dus. Beide geven ook drie jaar garantie.

Seagate NAS HDD 8TB


2 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Seagate NAS HDD 8TB

Seagate NAS HDD 8TB

 • Harddisk
 • 8000 GB
 • 7200 rpm
 • Serial ATA 600
 • 3.5 inch
Niet verkrijgbaar
Excellent Western Digital Red 8TB (128MB)

Western Digital Red 8TB (128MB)

 • Harddisk
 • 8000 GB
 • 5400 rpm
 • Serial ATA 600
 • 3.5 inch

€ 265,85

2 winkels
0
*