QNAP TAS-268 review: NAS met Android

17 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Techniek en interface
 3. 3. Prestaties Intel NASPT - 1 disk
 4. 4. Prestaties 10 GB-bestand - 1 disk
 5. 5. Prestaties 10 GB kleine bestanden- 1 disk
 6. 6. Specificaties en prestaties
 7. 7. Foto's en screenshots
 8. 8. Conclusie
 9. 1 besproken product
 10. 17 reacties

Techniek en interface

De basis van de TAS-268 wordt gevormd door de Realtek RTD1195, werkend op 1,1 GHz. Dat is een processor die ook in veel mediaspelers wordt toegepast. Deze processor is gebaseerd op twee ARM v7 cores. De chip heeft de beschikking gekregen over 2 GB werkgeheugen. Deze processor is niet ontworpen voor dit doel en is dus op NAS-vlak waarschijnlijk geen hardloper. Het voordeel van deze bescheiden processor is uiteraard het lage energieverbruik.

QNAP TAS-268

QNAP TAS-268

De QTS 4.1.4 firmware die QNAP meelevert is zeer overzichtelijk en biedt je toegang tot de vele mogelijkheden van deze NAS. Op dit vlak heb je eigenlijk geen beperkingen, ondanks dat dit model toch wel een beetje aan de onderkant van de range van QNAP is gepositioneerd. Het app center lijkt wat beperkt te zijn in de hoeveelheid beschikbare apps. Zo kom je geen tools tegen om met nieuwsgroepen aan de slag te gaan. Wel biedt QNAP haar eigen Download Station waar je met bittorrent, http en ftp-links aan de slag kunt.

QNAP TAS-268
Aan de slag met Android

QNAP TAS-268
Ja, ook Netflix kun je installeren.

Android Station is de besturingsomgeving voor de Android-installatie op het apparaat. Als je het geactiveerd hebt hoef je alleen maar een monitor of een tv aan te sluiten om van Android gebruik te maken. In ons geval was de Android-omgeving gebaseerd op de vrij oude Kitkat-versie 4.4.4 van Android. Het werkt zoals je verwacht van Android. Wel is het aantal talen beperkt. Je kunt hem niet instellen op Nederlands, wel Engels en Duits. De afstandsbediening die QNAP meelevert is even wennen. Je moet weten dat je hem eerst even open moet maken om de plastic batterijverzegeling weg te halen, anders is hij niet bruikbaar.

QNAP TAS-268

QNAP TAS-268
Video kijken gaat prima

Als je de Android-omgeving echt gaat gebruiken dan zouden we je aanraden om ook een (draadloze) toetsenbord en muis aan te sluiten. Die komt al van pas bij het inloggen, want het is toch wel een hele toer om je gebruikersnaam en wachtwoord met de afstandsbediening in te geven.

De Android-omgeving is functioneel, heel snel is het allemaal niet. Het updaten van de apps op het apparaat kostte ons meer dan een dag. Ondertussen was het niet mogelijk om extra apps toe te voegen, downloads bleven 'pending'. Je kunt je ook afvragen of Android de perfecte omgeving is om op bijvoorbeeld een televisie te gebruiken. Het is toch echt ontworpen voor een apparaat dat je in je hand houdt. Al met al is het best bijzonder om Netflix op een NAS te draaien. KODI is ook beschikbaar. Heel snappy en vlot is de omgeving helaas niet en dat maakt het niet tot een heel groot genot om mee te werken. 


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
QNAP TAS-268

QNAP TAS-268

 • 2 bay(s)
 • 0 GB
 • 3.5 inch
 • Realtek RTD1195
 • 1000 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
0