VR met je smartphone

1 reactie
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Goedkoop kennismaken met VR
  3. 3. Homido
  4. 4. Noon VR
  5. 5. Samsung Gear VR Innovator Edition
  6. 6. Conclusie
  7. 7. Besproken producten
  8. 8. Reacties

Inleiding

Virtual reality is aan een tweede leven begonnen. Naast prijzige headsets zoals de Oculus Rift, Sony’s PlayStation VR en de HTC Vive, is er ook goedkopere alternatieven om met VR aan de slag te gaan. Gewoon met je eigen smartphone en relatief simpele houder met twee lensjes. Wij bekijken vier varianten.


Virtual reality, kortwerg VR, heft als doel om de gebruiker onder te dompelen in een virtuele wereld, waarbij je met een headset een 3D beeld te zien krijg dat meebeweegt met bewegingen van je hoofd. Dankzij de snelle ontwikkeling van acceleratiesensoren en gyroscopen ‘weet’ een moderne telefoon vrij nauwkeurig welke oriëntatie het apparaat heeft, kant het op beweegt en hoe snel dat gebeurt. Smartphones hebben bovendien in toenemende mate schermen met hoge resoluties, en enige wat dus ontbreekt om een smartphone in te zetten voor virtual reality is een houder om het apparaat vlak voor je ogen te plaatsen en twee lensjes die zorgen dat elk oog de helft van het scherm beeldvullend én scherm te zien krijgt.

Google Cardboard

Bovenstaande conclusie trok ook Google toen zij bijna twee jaar geleden project cardboard introduceerden. Cardboard had als insteek om ontwikkelaars en consumenten op een zo goedkoop mogelijke manier met virtual reality kennis te laten maken. Behalve aan Android smartphone had je er alleen een kartonnen houder, twee kleine lensjes en een magneetje voor nodig. Google bouwt de carboard headsets niet zelf, maar gaf de tekeningen vrij, zodat iedereen de kartonnenhouder zelf kan produceren. Inmiddels zijn er tientallen varianten van de cardboard op de markt, variërend van versies die letterlijk een paar euro kosten inclusief de lensjes, tot verder geoptimaliseerde ontwerpen waarbij ook een hoofdband geleverd wordt die ervoor zorgt dat je het apparaat niet met de hand hoeft vast te houden.


Google Cardboard is niet veel meer dan een kartonnen houder met twee lensjes

Via de playstore zijn bovendien een groot aantal apps beschikbaar die voor cardboard bedoeld zijn. Het aanbod varieert van 360 graden video’s, foto’s en concertregistraties tot games. Ook het steeds groter worden aanbod van 360 graden panoramavideo’s op Youtube kan via cardboard bekeken worden. Al deze apps hebben gemeen dat ze het beeld in twee delen opsplitsen, waarbij het linker en het rechteroog een eigen beeld te zien krijgen. Start de app, stop je telefoon in de cardboard houder en je kunt aan de slag. Het bedienen van je telefoon is uiteraard lastig als deze in een houder voor je ogen geklemd is, daarom worden cardbord headsets vaak geleverd met een magnetisch schuifje dat aan de zijkant van de headset wordt gemonteerd. Door het magneetje omlaag te trekken verandert het magnetisch veld, wat door de magnetisme-sensor in de smartphone wordt opgepikt. Hierdoor kan het magneetschuifje dienst doen als virtuele knop. Echt ideaal werkt dit echter niet, een beter alternatief is om een bluetooth gamecontroller aan de telefoon te koppelen. Hiermee heb je niet alleen echt fysieke knoppen ter beschikking, middels de het D-pad kan je bovendien ook gewoon navigeren door menu’s en apps.

Goedkoop kennismaken met VR

Cardboard is een aardig initiatief en wie graag eens wil experimenteren met VR kan bij Nederlandse webwinkels voor ongeveer 10 euro een kitje op de kop tikken, via internationale sites als DealExtreme kan het zelfs al voor een paar euro. Wij kochten een cardboardsetje van drie euro, dat keurig in een envelop werd bezorgd. De set bestaat uit gestanste kartonnen delen die na wat vouwen de feitelijke headset vormen. De pasvorm van de onderdelen is goed, zodat je het apparaatje in no-time in elkaar gevouwen hebt.
Ons kitje vonden we behalve de kartonnen houder ook twee lensjes en twee magneetjes. De lensjes bleken eigenlijk te klein om goed in de houder te klemmen, en we moesten dus met kleine stukjes dubbelzijdig tape aan de slag om ze op hun plaats te houden. Niet ideaal, maar het werkte uiteindelijk wel. Aan de linker zijkant bevat de headset een klein sleufje waar een magneetje in omhoog en omlaag bewogen kan worden. De tweede magneet plakten we met dubbelzijdig tape aan de binnenkant van de headset vast.
De carboard headset werkt het best met telefoons met een diagonaal van minimaal 5 inch, ons Samsung Galaxy S6 testmodel paste er dan ook goed in. De lensjes van onze kit zijn klein en zitten al bij aankomst onder de krasjes, maar desondanks is de beeldkwaliteit vrij goed.


Er zijn veel varianten Google’s cardboard ontwerp verkrijgbaar. Gadgetwinkels als DealExtreme bieden er letterlijk tientallen aan.

Nadelen heeft Cardboard uiteraard ook. Ten eerste zit de telefoon niet stevig vast in de houder. Hoewel we het kartonnenklepje dat de telefoon vasthoudt met een elastiek vastzetten, beweegt het toestel gemakkelijk op en neer. De zijkanten zijn bovendien helemaal open, waardoor de telefoon er gemakkelijk uit kan vallen. Goed vasthouden is dus het advies. Dat vasthouden moet je sowieso doen, want de standaard cardboardset die wij testten wordt niet geleverd met een hoofdband. Je houdt het apparaatje dus als een verrekijker voor je ogen. Dat werkt prima voor het bekijken van korte filmpjes, maar voor langdurig gebruik of voor het spelen van games met een externe bluetooth controller is het uiteraard niet geschikt. Van enige draagcomfort is bovendien ook geen sprake. De harde kartonnen randen zijn duidelijk voelbaar op je gezicht en met je voorhoofd druk je tegen een plat stuk karton aan, dat hierdoor snel vettig wordt en er vies uit gaat zien.


Wanneer de Cardboard app is geïnstalleerd biedt Youtube bij 360 graden video’s de mogelijkheid om deze behalve normaal, ook in split-screen cardboard modus te bekijken.

Pixels tellen

Wil je met series met smartphone-vr aan de slag, dan is het belangrijk om een telefoon met een zo hoog mogelijke resolutie te kiezen. Doordat de lensjes het beeld van de telefoon letterlijk tot beeldvullende grootte opblazen, zie je de individuele pixels van het scherm al heel snel. Bij een full hd smartphone krijgt elk oog 960x1080 pixels te zien, en dat is eigenlijk te weinig om prettige ervaring te krijgen. Beter is het dus om aan de slag te gaan met een apparaat met een WQHD beeldscherm met 2560x1440 beeldpunten. Voorbeelden hiervan zijn de Samsung Galaxy Note 4, S6(+), S6 Edge(+) en LG’s G3 en G4. Sony’s nieuwe Xperia Z5 Premium is uiteraard ook uitstekend geschikt, dit toestel beschikt zelfs over een ultra hd beeldscherm met 3840x2160 beeldpunten.

Homido

Carboard werd bij introductie met veel enthousiasme ontvangen, maar uiteraard liepen gebruikers al snel tegen dezelfde problemen aan die wij hierboven ook bespraken. Diverse bedrijven hebben daarom kunststof varianten op de markt gebracht, die volgens hetzelfde concept en met dezelfde apps werken als de originele cardboard, maar die steviger en vaak ook slimmer gebouwd zijn dan het origineel.


De Homido headset werkt met cardboard apps, is ruim verstelbaar en kost 69 euro.

Een goed voorbeeld daarvan is de Homido headset. Het apparaat lijkt nog het meest op een compact skibril en is geheel van kunststof gemaakt. Het deel dat tegen je hoofd aan komt is voorzien van een vervangbare foamrand met een vilten afwerking. Net als een skibril is de headset voorzien van een band die je om je hoofd klemt, met een extra band aan de bovenkant die voorkomt dat de headset op je neus rust. Alle banden zijn verstelbaar en samen met de zachte afwerking van de headset zorgt dat voor prima draagcomfort, al je ten minste een niet al te groot hoofd hebt. De bil is zoals gezegd vrij compact, waardoor de foamrand al snel tegen de zijkant van je oogkassen drukt.

De Homido headset heeft aan de achterkant een verend klapje, waarachter je de telefoon met een diagonaal van 4 tot 5,7 inch vastklemt. Dit werkt prima en door de vrij hoge drukkracht en rubberen kussentjes wordt de smartphone prima op zijn plek gehouden. Het apparaat biedt verder de mogelijkheid om de afstand van de telefoon tot de lenzen met een draaimechanisme aan te passen. Dit helpt om de scherpstelling aan te passen, wat prettig kan zijn voor brildragers. De headset wordt bovendien geleverd met twee sets lenzen, een dikke set voor normaal gebruik, en een dunnere variant die moet zorgen dat je ook een bril onder de headset kunt dragen. Als laatste biedt Homido de mogelijkheid om de afstand tussen de lenzen aan te passen, zodat je deze kunt laten aansluiten bij de afstand tussen jouw ogen. Uitstekende features dus, en daar komt bij dat de beeldkwaliteit van de Homido Headset prima is. Het apparaat vergroot het beeld wat meer dan het cardboardsetje, waardoor de beleving nog wat beter wordt. De Homido headset heeft echter ook een nadelen. De headset beschikt namelijk niet over een magnetische switch, waardoor het zonder losse bluetooth controller dus onmogelijk is om apps te bedienen terwijl de telefoon in de headset zit. Het apparaat werkt met alle cardboard apps die in de Playstore te vinden zijn. Daarnaast biedt Homido haar eigen ‘Homido Center’ apps, wat niet meer is dan een launcher met links naar gratis en betaalde apps.
De headset kost 69 euro en gezien de bouwkwaliteit, instelmogelijkheden en het feit dat er twee sets lenzen meegeleverd worden is te begrijpen, maar het zorgt er wel voor dat de Homido headset geen impulsaankoop zal zijn.

Noon VR

De Noon VR lijkt qua opzet sterk op de Homido. Ook dit apparaat is gemaakt van kunststof, beschikt over twee relatief grote lenzen en is bedoeld voor smartphones van 4,7 tot 5,7 inch. De headset is net als die van Homido voorzien van een verstelbare hoofdband en een zachte foamrand die tegen je gezicht drukt. De Noon VR is echter wat groter, waardoor deze wat comfortabeler aanvoelt en minder op de zijkant van je ogen drukt. De afstand van de lens tot het scherm is met een wieltje aan te passen voor optimale scherpstelling. Tot zover feitelijk weinig verschil dus met de headset van Homido. Dat verschil is er echter weldegelijk en zit hem in de Noon VR software. Deze is te downloaden voor zowel iOS als Android en moet middels een code die in de handleiding terug te vinden is geactiveerd worden. Noon VR is feitelijk een videospeler waarmee zowel offline als online video’s te bekijken zijn. De interface werkt erg goed, door langere tijd naar een menu-item te kijken wordt het geselecteerd, zodat de app zonder losse controller gemakkelijk te bedienen is.


Noon VR heeft een uitstekende videoplayer die alleen met haar eigen headset gebruikt kan worden.

Noon heeft bovendien nog een slimmigheidje in de software ingebouwd. Door achterop het scherm te tikken centreer je het beeld, en door de dubbeltikken kun je tijdens het afspelen van video’s een onscreen menu oproepen. Puur softwarematige functies, die wat ons betreft ook hun weg mogen vinden naar normale cardboard apps. Noon VR is feitelijk ook gewoon een cardboard app, maar doordat je een activatiecode nodig hebt, is deze in de praktijk alleen beschikbaar voor eigenaren van een Noon VR headset.

Buiten de uitstekende Noon VR videospeler ben je voor verdere content ook met de Noon VR aangewezen op ‘normale’ cardboard apps. De headset beschikt niet over een magnetische knop dus wil je normale cardboard apps bedienen dan is een losse controller een vereiste. De Noon VR headset is op het moment van schrijven (nog) niet officieel in Nederland te koop, maar is wel gewoon te bestellen via Amazon.com, waar hij voor 89 Dollar over de toonbank gaat.


De headset van Noon VR lijkt op die van Homido, maar heeft zeer goede eigen software.

Samsung Gear VR Innovator Edition

Inhakende op het succes van cardboard besloot Samsung nog een stap verder te gaan. In eerste instantie voor de Galaxy Note 4 en later voor de S6 en S6 Edge, bouwde dat bedrijf de ‘Gear VR’ headset. Anders dan cardboard en luxere varianten daarop als de Homido en Noon VR headset, beschikt de Gear VR over een eigen gyroscoop en acceleratiesensor. Want hoewel de sensoren die in telefoons ingebouwde zijn heel behoorlijk werken, vond Samsung dat niet goed genoeg. Voor de ontwikkeling van de Gear VR headset werkte Samsung samen met Oculus, het bedrijf achter de Oculus Rift headset. Doel wat om een vr-ervaring te verkrijgen met de beste mogelijke head-tracking bij zo min mogelijk lag. Om dit mogelijk te maken is de Gear VR voorzien van nauwkeurige sensoren die met 1000Hz worden uitgelezen. De Gear VR wordt middels een ingebouwde USB aansluiting op de Galaxy Note 4, S6 of S6 Edge aangesloten wanneer je deze in de headset klikt, zodat de telefoon gebruik kan maken van deze sensoren. Qua bediening werkt de Gear VR ook anders dan Google’s cardboard. Aan de rechterkant van de headset het Samsung namelijk een touchpad en een fysieke back-knop ondergebracht. Bediening van de menu’s gebeurt door over het touchpad te vegen en erop te tikken.


Samsung’s Gear VR Innovator Edition werkt alleen met de Galaxy Note 4, S6 en S6 Edge, maar biedt een betere ervaring dan cardboard.

Zodra de telefoon in de Gear VR wordt geklikt start meteen de Oculus Home app op. Zet je de headset op je hoofd, dan kom je hierdoor meteen in een menu terecht waar je apps kunt downloaden en opstarten. Dat werkt fijn, maar het feit dat de Oculus Home app altijd opstart als je de telefoon in de Gear VR plaatst, betekent ook dat het standaard onmogelijk is om normale cardboard apps te gebruiken en dat is jammer. Want hoewel veel goede cardboard apps ook binnen het Gear VR ecosysteem beschikbaar zijn, is dat niet in alle gevallen zo. Daarnaast biedt Samsung’s software (nog) geen ondersteuning voor Youtube, waardoor het onmogelijk is om de vele 360 graden filmpjes van dat platform af te spelen. Middels een hack kan je er wel voor zorgen dat Oculus Home niet opgestart wordt, maar hiervoor is externe betaalde software nodig, dus echt handig is dat niet.

Tegenover die beperking staat wel dat de ervaring van de Gear VR duidelijk beter is dan die van zijn cardboard-gebaseerde concurrenten. Wij testten alle headset met de Samsung Galaxy S6, en in combinatie met de Gear VR levert deze beduidend betere resultaten dan via cardboard apps. De head tracking voelt nauwkeuriger aan en ook de reactiesnelheid lijkt daadwerkelijk beter. In combinatie met de Gear VR wordt het AMOLED beeldscherm van de Galaxy S6 bovendien in een zogenaamde low persistance modus geschakeld. Hierdoor neemt de helderheid iets af, maar is van ghosting totaal geen sprake meer.

Het aanbod aan apps voor de Gear VR is redelijk goed en loopt uiteen van videodemo’s tot games. Jammer is wel dat veel van de leukere content betaald is, en de aanschafprijs van deze software komt bovenop het toch al forse prijskaartje van de Gear VR zelf. De headset is verkrijgbaar in twee versies, één voor de Galaxy Note 4, de ander voor de Galaxy S6 en S6 Edge. De prijs van beide modellen is 199 euro. Daarvoor krijg je dus de beste mogelijke smartphone-VR, maar wel met een gesloten ecosysteem en veel apps waarvoor betaald moet worden.

Samsung heeft een flink assortiment apps voor haar Gear VR, voor een groot deel moet echter betaald worden.

Conclusie

Virtual Reality met een smartphone is hartstikke leuk. Vooral Google cardboard is een goedkope manier om kennis te maken met virtual reality. Weet je niet of het wat voor je is? Koop dan voor een paar euro een cardboard headsetje om te experimenteren met de vele (gratis) apps en Youtube 360 graden filmpjes. Vind je carboard leuk en wil je iets beters? Dan zijn de headsets van Homido en Noon Vr prima keuzes. Die laatste blinkt vooral uit door zijn eigen – uitstekende – videoplayer. Wil je graag films kijken op je VR headset? Dan is Noon een beter keuze, zo niet dan is de beter verkrijgbare Homido net zo geschikt.

Samsung’s Gear VR Innovator Edition biedt dankzij zijn extra sensors en goede eigen software een nog betere beleving, maar helaas is het een gesloten ecosysteem waarbij je afhankelijk bent van de apps die speciaal voor de Gear VR worden ontwikkeld. Vooral het ontbreken van Youtube 360 op het Gear VR platform vinden wij een gemis. Daar komt bij dat de Gear VR Innovator Edition slechts voor drie smartphones beschikbaar is en maar liefst 200 euro kost. Daarmee is de Gear VR technisch te beste, maar wat ons betreft toch de minst voor de hand liggende keuze.


Besproken producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Homido SPR-HOM-VR

Homido SPR-HOM-VR

18,13 €

1 winkel
Homido Virtual Reality Headset

Homido Virtual Reality Headset

21,99 €

1 winkel
Samsung Gear VR 2 Black

Samsung Gear VR 2 Black

30,99 €

2 winkels
Samsung Gear VR V2

Samsung Gear VR V2

59,90 €

1 winkel
0
*