Hardware.Info Taiwan Tour 2016: ZyXEL wil domotica gaan integreren in routers

7 reacties
2 besproken producten
Inhoudsopgave
  1. 1. ZyWAT?!
  2. 2. De router als centraal punt voor alles
  3. 2 besproken producten
  4. 7 reacties

ZyWAT?!

Hardware.Info is deze week op uitnodiging van de Taiwanese overheid op bezoek bij verschillende IT-fabrikanten in Taipei en omstreken. De derde stop; het hoofdkwartier van ZyXEL.


 

Tijdens ons bezoek aan het in 1989 opgerichte bedrijf kregen we allereerst een algemene presentatie over het bedrijf waarin voor eens en voor altijd een verlossend antwoord werd gegeven op misschien wel dé belangrijkste vraag; hoe spreek je ZyXEL nu precies uit? Het in het Hardware.Info geregeld gebezigde “ziksel” klopt in ieder geval niet en ook wie het uitspreekt als “zijksel” zit ernaast. De juist uitspraak is “zai-sjel”. De naam blijkt overigens niks te betekenen; toen kort na de oprichting een Engelse naam bedacht moet worden voor het bedrijf dat tot dan alleen een Chinese naam had, wilde de oprichter recalcitrant ingaan tegen de trend om bedrijven een naam met een A te geven om daarmee bovenaan telefoonlijstjes te staan. Daarmee kwam “Zy”. Het tweede gedeelte van de naam is afgeleid van to excel (excelleren). De naam ZyXEL was geboren!

ZyXEL gaf verder een presentatie over hun huidige productaanbod, maar vooral hun visie voor de toekomst. De laatste tijd heeft de fabrikant naar eigen zeggen er veel aan gedaan om de ingebruikname van netwerkapparatuur eenvoudiger te maken. Een voorbeeld is dat wanneer je een (powerline) accespoint van het merk combineert met een router, dat de configuratie volledig vanzelf gaat, inclusief het overnemen van het SSID en dergelijke. ZyXEL heeft naar eigen zeggen ook veel moeite gestopt in het maken van een betere smartphone/tablet app om de router mee te configureren en beheren. In de app wordt de opbouw van het netwerk duidelijk getoond en zijn er allerhande diagnosemiddelen ingebouwd om in het geval van problemen de oorzaak te lokaliseren.

Dat ZyXEL zoveel aandacht geeft aan haar app is tekenend voor het bedrijf; op een vraag van ons vertelde het bedrijf dat slechts 10% van de R&D medewerkers bezig is met hardware, de rest is bezig met software. In feite mag je concluderen dat bedrijven als ZyXEL tegenwoordig software bedrijven zijn die toevallig hun geld verdienen met de verkoop van hardwareBeelden van de nieuwe ONE Connect app, waarmee ZyXEL routers geconfigureerd kunnen worden maar ook netwerkproblemen kunnen worden opgespoord.


2 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Great Value ZyXEL NBG6815

ZyXEL NBG6815

  • 802.11ac (Wi-Fi 5)
  • Dual-band
Niet verkrijgbaar
Excellent ZyXEL WAH7706

ZyXEL WAH7706

  • 802.11ac (Wi-Fi 5)
  • Geïntegreerd 4G-modem
Niet verkrijgbaar
0
*