Apple iPhone SE review: uitstekende opvolger...van de iPhone 5s

96 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Bekend gezicht
 3. 3. Camera
 4. 4. In de praktijk
 5. 5. Specificaties
 6. 6. Prestaties: Systeembenchmarks (Geekbench)
 7. 7. Prestaties: GPU benchmarks
 8. 8. Prestaties: Accuduur
 9. 9. Conclusie
 10. 10. Besproken producten
 11. 11. Reacties

Inleiding

Smartphones zijn de afgelopen jaren groter en groter geworden. Inmiddels lijkt 5-5,5 inch de standaard te zijn voor high-end-modellen. Dat is geen beste ontwikkeling als je het met Steve Jobs eens was en bent dat een toestel niet groter dan 3,5 of 4 inch moet zijn. Wilde je tot voor kort een kleiner toestel met high-end specificaties, dan was Sony met de Compact-lijn eigenlijk de enige fabrikant waar je dan terecht kon. Apple heeft met de iPhone SE nu ook een toestel uitgebracht dat hierop inspeelt. Wij hebben het getest.

De iPhone SE mag dan een splinternieuw toestel zijn, er worden vrijwel geen nieuwe onderdelen gebruikt. Het is een beetje een mix and match van de iPhone 5s en de 6s. Qua behuizing en veel van de interne onderdelen (inclusief paneel), is er gewinkeld bij de inmiddels ruim 2,5 jaar oude 5s, de camera achterop en de SoC komen uit de 6s. Hiermee kan Apple dus op een zeer efficiënte manier een nieuw toestel in elkaar schroeven. Het resultaat is echter een nog altijd hoogwaardig ogend en aanvoelend toestel. Het voelt alleen een beetje gek om anno 2016 weer een 4-inch iPhone in handen te hebben. 

Apple iPhone SE 64GB Grey

Doordat vrijwel alle onderdelen voor dit toestel al op de plank liggen, kan Apple dit toestel zonder al te veel risico te lopen op de markt zetten. Je kunt het misschien nog wel het best zien als een extraatje. Er zijn nog altijd mensen die met weemoed terugdenken aan de iPhone 5 en 5s, die kunnen nu hun hart ophalen. We vragen ons alleen wel af hoeveel nieuwe iPhone-gebruikers Apple hiermee gaat trekken. Dat moet toch ook een doel van de iPhone SE zijn geweest, zeker gezien de recente berichten over de teruglopende groei. Dit geldt uiteraard voor de hele markt, maar aangezien iPhones ruimschoots meer dan 50% van de inkomsten opleveren voor Apple, is een afname op dat punt potentieel gevaarlijk. Als er met de SE alleen maar mensen weg gelokt worden van grotere iPhones, heeft Apple er onder de streep natuurlijk niet veel aan. Sterker nog, dan verliest het er eigenlijk alleen op, omdat de 6s en 6s Plus duurder zijn. Het kan aan de andere kant ook leiden tot het vervroegd inruilen van de grotere iPhone, wat financieel dan weer wel gunstig is.

De Apple iPhone SE is verkrijgbaar in een 16GB- en een 64GB-variant. Die kosten respectievelijk 489 en 589 euro, waarmee je zou kunnen zeggen dat de SE een betaalbare iPhone is. Een Sony Xperia Z5 Compact met 32 GB opslagcapaciteit heb je echter al voor een paar tientjes minder dan de 489 euro die je voor de instapper van de SE-lijn kwijt bent. 

Bekend gezicht

Zoals al gezegd is de Apple iPhone SE uiterlijk grotendeels identiek aan de iPhone 5s. De aluminium behuizing is grotendeels uit een stuk gemaakt, dat de hoeken om is gevouwen en tot aan de rand van het scherm loopt. De boven- en onderrand zijn gemaakt van losse stukken aluminium, achterop zien we boven en onder twee glazen strips. De volumeknoppen zitten links aan de zijkant, onder het schuifje waarmee je het toestel in de stille modus kunt zetten. De 3,5mm-aansluiting zit onderop naast de Lightning-aannsluiting, de powerknop bovenop. Voorop zien we onder het paneel de homeknop, die is voorzien van de inmiddels bekende vingerafdruklezer.

Apple iPhone SE 64GB Grey

Het paneel heeft een diagonaal van 4 inch en een resolutie van 1136x640 pixels. Op dat punt is er dus niets veranderd ten opzichte van 2,5 jaar geleden. Je zoekt overigens tevergeefs naar 3D Touch. Dat heeft Apple achterwege gelaten. De reden hiervoor zal voor een deel ongetwijfeld zijn dat deze specificatie alleen is voorbehouden aan de high-end producten, al is de technologie ook afwezig bij de twee nieuwste iPads. Een andere reden zou ook kunnen zijn dat er in de kleine iPhone SE simpelweg geen ruimte is voor de extra laag met capacitieve druksensoren  

We hebben ook dit paneel weer doorgemeten met behulp van Spectracal CalMAN 5 in combinatie met een X-Rite i1 Display Pro colorimeter. Apple levert traditioneel zonder uitzondering uitstekend gekalibreerde beeldschermen en daar is het paneel in de iPhone SE zeker geen uitzondering op. De kleuren zitten nagenoeg perfect op hun plek en de kleurfouten blijven onder de drie DeltaE-punten, wat inhoudt dat ze met het blote oog niet waarneembaar zijn. Het gamma is over vrijwel het hele bereik uitstekend en ook de drie primaire kleuren zijn erg goed in balans. Alleen richting de 100 procent wit is er een lichte blauwzweem zichtbaar. 

Apple iPhone SE 64GB Grey

Intern is er gekozen voor de Apple A9 die ook in de iPhone 6s van afgelopen jaar is gebruikt. Daarmee is dit retro ogende toestel voorzien van een SoC waarmee het stevig in de tegenwoordige tijd staat. De twee Twister-cores op basis van de ARMv8-architectuur bieden de beste prestaties per core van alle SoC's die op dit moment op de markt zijn, ook als je de nieuwe Kryo-cores die in de Qualcomm Snapdragon 820 zitten meeneemt in de vergelijking. Verder is uiteraard ook de rappe PowerVR GT7600 gpu van de partij en heeft Apple 2 GB werkgeheugen geplaatst.

De iPhone SE biedt uiteraard lte (Cat4, goed voor 150 Mbps down en 50 Mbps up), dual-band wifi (802.11ac) en Bluetooth (versie 4.2). Nfc zit er wel op, maar dat kan alleen gebruikt worden in combinatie met Apple Pay.

Camera

Voor de hoofdcamera van de iPhone SE heeft Apple bij de iPhone 6s gewinkeld. Er is dus een 1/3" grote 12MP-sensor geplaatst met pixels van 1,22 micron groot. Dit is gecombineerd met een f/2.2-lens met een brandpuntsafstand van 29 mm. Autofocus gaat middels fasedetectie en in optische beeldstabilisatie. De camera voorop is niet dezelfde als op de iPhone 6s, maar ook niet dezelfde als die op de iPhone 6 of 5s. Hij heeft weliswaar net zoals de front-facing camera op die toestellen een sensor met een resolutie van 1,2 MP, de lens is volgens onze informatie anders. Waar de 5s en 6 er eentje hebben met een diafragma van f/2.2, moet de SE het doen met een diafragma van f/2.4. Dat betekent dat hij iets minder licht opvangt dan de andere exemplaren.

De kwaliteit van de foto's is bij daglicht van een uitstekende kwaliteit, al is het geel van de schutting op de eerste foto in werkelijkheid minder verzadigd dan op de foto. Het grijs van de muur rondom het schilderij wordt in het algemeen goed weergegeven, met uitzondering van een lichte, rossige corona rondom het schilderij. 

Apple iPhone SE 64GB Grey

Apple iPhone SE 64GB Grey

Apple iPhone SE 64GB Grey

Apple iPhone SE 64GB Grey

Apple iPhone SE 64GB Grey

Bij slechtere lichtomstandigheden komt het ontbreken van optische beeldstabilisatie in combinatie met de niet bijzonder lichtsterke lens duidelijk naar voren. De foto's zijn nog alleszins bruikbaar, maar bevatten vergeleken met de toppers van het moment meer ruis.  

Apple iPhone SE 64GB Grey

Apple iPhone SE 64GB Grey

Apple iPhone SE 64GB Grey

In de praktijk

Een smartphone van 4 inch hebben we al een behoorlijke tijd niet meer in handen gehad. Het is dan ook flink wennen als we de Apple iPhone SE in gebruik nemen. Het voelt allemaal erg klein. Dat heeft als grootste voordeel dat je het toestel met gemak met een hand kunt bedienen. Daarnaast heb je ook niet het gevoel dat je een halve tegel in je broekzak stopt als je hem opbergt. Een toestel van dit formaat is wat ons betreft prima geschikt als je een smartphone primair gebruikt voor bellen, een beetje surfen voor het dagelijkse nieuws en wat berichtjes versturen.  

Aan de andere kant mis je natuurlijk ook de voordelen van een groter toestel. Zeker als je regelmatig een filmpje wil kijken of langere teksten wil lezen, is een groter formaat een stuk prettiger. Daarnaast is het toetsenbord op de iPhone SE dermate klein dat wij in ieder geval regelmatig mistypten, al zal dat ook een kwestie van wennen zijn. Wij typen in ieder geval liever een berichtje of mailtje op een wat groter toestel. Ben je vaak productief in de weer op je smartphone, dan zouden wij een apparaat van dit formaat in ieder geval niet meteen aanraden. 

Software

De Apple iPhone SE draait op iOS 9.3.1, een doorontwikkeling van het in onze review van de iPhone 6s en 6s Plus besproken iOS 9. iOS 9.3.1 is eigenlijk met name in het nieuws geweest vanwege het feit dat het eigenlijk een patch was voor problemen die in versie 9.3 ingebakken zaten en vanwege het beveiligingsprobleem dat werd geïntroduceerd door 9.3.1. Apple heeft inmiddels ook al toegegeven dat hier iets niet goed is gegaan en stappen ondernomen om het euvel te verhelpen. 

Specificaties

Algemeen
 
MerkApple
ProductnaamiPhone SE 64GB Grey
ProductcodeMLM62DN/A
DetailsProductinfo
Besturingssysteem
BesturingssysteemiOS
Besturingssysteem versieApple iOS 9
Geheugen
Werkgeheugen2048 MB
Opslaggeheugen64 GB
Beschikbaar opslaggeheugen54.9 GB
Geheugenkaartlezer
Beeldscherm
SchermtypeLCD
Schermdiagonaal4.0 inch
Schermresolutie1136x640
Pixeldichtheid326 ppi
Touchscreen
Touchscreen typeCapacitief
Tweede scherm
Processor
Processor / SoCApple A9
ARM-architectuurARMv8
Aantal cores totaal2
Multi cluster
Type cluster 1Apple Twister
Snelheid cluster 11850 MHz
GPUPowerVR GT7600
Camera
Camera (achter)
Cameraresolutie (achter)12 MPixel
Tweede camera (achter)
Camera (voor)
Cameraresolutie (voor)1.2 MPixel
Tweede camera (voor)
Optische zoom1 x
Flitser
Autofocus
Optische beeldstabilisatie
Maximale video opnameresolutie3840x2160
Video framerate30 fps
Toestel
Model typeBar
SIM typeNanosim
Simlockvrij
Dual SIM
Volwaardig toetsenbord
Stylus
VoedingsaansluitingApple Lightning
Koptelefoon aansluiting (3,5mm jack)
Accu
Gesprekstijd14 uur
Stand-by tijd240 uur
Verwisselbare accu
Accucapaciteit1624 mAh
AccutypeLi-Po
Connectiviteit / Netwerk
2G
3G
4G
WiFi
WiFi-standaard (hoogste)WiFi 5 (802.11ac)
Dual-band WiFi
Bluetooth
Bluetooth-versieBluetooth 4.2
Near Field Communication (NFC)
Uiterlijk
Lengte124.4 mm
Breedte59.2 mm
Dikte7.8 mm
Gewicht112 gram
KleurGrijs
Functionaliteit
GPS
Gyroscoop
Proximity sensor
Accelerometer
Draadloos opladen
Vingerafdrukscanner
Ondersteunde Bluetooth profielen
Advanced Audio Distribution Profile (A2DP)
Audio/Video Remote Control Profile (AVRCP)
Hands-Free Profile (HFP)
Headset Profile (HSP)
Audioformaten
mp3
wav
Videoformaten
h.264
MPEG 4
Overige
Garantie2 jaar
 

Prestaties: Systeembenchmarks (Geekbench)

We hebben de Apple iPhone SE vergeleken met een selectie andere high-end modellen. Hij is te herkennen aan de rode balkjes. Er zitten maar twee Twister-kernen op de A9 gebakken, maar deze zijn wel erg krachtig.

Prestaties: GPU benchmarks

Om de 3D prestaties in kaart te brengen, maken we gebruik van GFXBench en 3DMark. GFXBench voert tests zowel onscreen uit waarbij elke telefoon de beelden rendert in de eigen resolutie van het scherm, als ook offscreen, waarbij alle toestellen naar een full hd framebuffer renderen.

Hier eindigt de Apple iPhone SE bij alle tests bovenaan, bij de onscreen-tests omdat hij over een scherm met een veel lagere resolutie beschikt, bij de offscreen tests omdat de PowerVR-gpu simpelweg heel erg krachtig is.

Prestaties: Accuduur

De accuwerktijd van smartphones testen wij op twee manieren, waarbij we er in alle gevallen voor zorgen dat de helderheid van de beeldschermen staat ingesteld op 100 cd/m². Bij onze eerste test laten we in een eindeloze loop een H.264 hd-videobestand afspelen. Dit levert voor de meeste moderne smartphones slechts een zeer geringe belasting op, waardoor hierbij werktijden tot meer dan 10 uur mogelijk zijn. 

De accuduur van de Apple iPhone SE is met 543 minuten niet slecht voor een toestel van dit formaat, met een accucapaciteit van niet meer dan 1624 mAh. Hij zit in dezelfde regionen als de iPhone 6s.

Conclusie

Met de iPhone SE heeft Apple een smartphone op de markt gebracht voor een zeer specifieke doelgroep, namelijk diegenen die een klein toestel wensen dat ook nog eens voorzien is van high-end specificaties. Op het gebied van behuizing en onderdelen, heeft Apple gewinkeld bij met name de iPhone 5s en de 6s. Dat heeft een in alle opzichten uitstekende telefoon opgeleverd. De behuizing oogt nog altijd niet gedateerd wat ons betreft en met de A9-SoC is ook zeker niets mis. De camera zet daarnaast ook uitstekende prestaties neer, al loop je bij verminderde lichtomstandigheden wel tegen de limieten aan. Zoek je dus een klein en goed toestel, dan verdient de Apple iPhone SE zeker een plekje op de shortlist.

Apple iPhone SE 64GB Grey

Het zou ons overigens verbazen als je die shortlist heel veel langer gaat krijgen. Het enige andere toestel dat ons voor een dergelijke lijst op dit moment te binnen schiet, is de Sony Xperia Z5 Compact. Dat toestel is met 4,6 inch wel alweer een stukje groter, maar kan nog wel altijd als klein worden bestempeld. Dit toestel is prijstechnisch in ieder geval interessanter. Waar je bij Apple voor het 16GB-exemplaar 489 euro kwijt bent, heb je voor enkele tientjes minder al de Xperia Z5 Compact, waar 32 GB is ingebouwd. Qua accuduur ontlopen de twee elkaar niet veel. De camera van de Sony is wel iets beter, met name in het donker. Puur op basis van de hardware vinden wij de Sony de betere koop, maar dat is natuurlijk niet waar het bij de keuze tussen een iPhone en een Android-toestel allemaal om draait. Ben je een tevreden gebruiker van iOS, dan is de iPhone SE een uitstekende koop, sta je ook open voor Android, dan zouden wij de Sony eerder aanraden. 


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Apple iPhone SE 16GB Gold

Apple iPhone SE 16GB Gold

 • Apple iOS 9
 • 2048 MB
 • 16 GB
 • 4.0 inch
 • 1136x640
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
Apple iPhone SE 16GB Grey

Apple iPhone SE 16GB Grey

 • Apple iOS 9
 • 2048 MB
 • 16 GB
 • 4.0 inch
 • 1136x640
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
Apple iPhone SE 16GB Pink

Apple iPhone SE 16GB Pink

 • Apple iOS 9
 • 2048 MB
 • 16 GB
 • 4.0 inch
 • 1136x640
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
Apple iPhone SE 16GB Silver

Apple iPhone SE 16GB Silver

 • Apple iOS 9
 • 2048 MB
 • 16 GB
 • 4.0 inch
 • 1136x640
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
Apple iPhone SE 64GB Gold

Apple iPhone SE 64GB Gold

 • Apple iOS 9
 • 2048 MB
 • 64 GB
 • 4.0 inch
 • 1136x640
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
Apple iPhone SE 64GB Grey

Apple iPhone SE 64GB Grey

 • Apple iOS 9
 • 2048 MB
 • 64 GB
 • 4.0 inch
 • 1136x640
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
Apple iPhone SE 64GB Pink

Apple iPhone SE 64GB Pink

 • Apple iOS 9
 • 2048 MB
 • 64 GB
 • 4.0 inch
 • 1136x640
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
Apple iPhone SE 64GB Silver

Apple iPhone SE 64GB Silver

 • Apple iOS 9
 • 2048 MB
 • 64 GB
 • 4.0 inch
 • 1136x640
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
0
*