Shuttle SZ170R8 review: alternatief voor Mini-ITX

38 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Van buiten
 3. 3. Van binnen
 4. 4. Van binnen (2)
 5. 5. Testresultaten
 6. 6. Foto's
 7. 7. Specificaties
 8. 8. Conclusie
 9. 9. Besproken producten
 10. 10. Reacties

Inleiding

Dat je voor een krachtig systeem tegenwoordig geen hele grote pc meer hoeft te bouwen, mag geen nieuws heten. Er zijn tal van fabrikanten van Mini-ITX moederborden en Mini-ITX kastjes met ruimte voor een grote en dus snelle videokaart. Eén fabrikant blijft dapper een alternatief bieden in de vorm van compacte barebones. De nieuwste editie uit de stal van Shuttle is de SZ170R8, een barebone voor een high-end Skylake systeem. We legden het op de testbank.

Het voordeel van een barebone, zoals Shuttle die al heel lang produceert, is dat je met een product zowel behuizing, voeding en koeling geregeld hebt. Wanneer je een compact Mini-ITX systeem wilt bouwen, loop je al snel aan tegen de vraag of alles wel gaat passen. Dat is een kwestie van goed lezen op sites van fabrikanten van de diverse onderdelen en uiteraard op sites als deze. Echter, zelfs als alles fysiek past, is de vraag of het in de praktijk ook lekker werkt: in een compact systeem is er meestal weinig ruimte voor koeling en ook een goede airflow is zeker niet gegarandeerd.

Daar kan de barebone fabrikant op inspelen, want door onderdelen te selecteren - of te ontwerpen - die juist bedacht zijn op een compact systeem kan deze zowel goede koeling garanderen als meer flexibiliteit bieden op het gebied van inbouwmogelijkheden. De keerzijde is dat je vaak te maken hebt met custom componenten: even de koeling, het moederbord of de voeding vervangen is niet altijd mogelijk. 

Shuttle SZ170R8

Als er een fabrikant is met een reputatie op het gebied van barebones voor compacte, krachtige systemen, dan is het Shuttle wel. De eerste barebone review op Hardware.Info was van een product van Shuttle en sindsdien zijn de 'kubus' systeempjes van dit merk een regelmatige verschijning op onze pagina's door de jaren heen geweest. De Shuttle SZ170R8 is het nieuwe topmodel en ligt qua design in het verlengde van wat het merk ons eerder liet zien, maar desalniettemin valt er genoeg over te vertellen om hem nader te bekijken.

Voordat we dat doen, hebben we het eerst even over de prijs. Gemiddeld kost de SZ170R8 zo'n 350 euro. Daarvoor krijg je dus een kastje, moederbord, voeding en koeler. Kijken we in onze Prijsvergelijker, dan zien we dat je voor een Mini-ITX moederbord met Z170 chipset op moment van schrijven zo'n 130 euro kwijt bent. Een 500W SFX voeding kost je minimaal zo'n 80 euro; die is dan wel 80Plus Gold gecertificeerd, in plaats van 80Plus Silver zoals bij die van Shuttle. Dat betekent dat je dan nog zo'n 110 euro te besteden hebt aan een koeler en een behuizing. Dat moet wel lukken, al is de vraag of je zo'n compact kastje en zo'n effectieve koeler (zoals je verderop zal zien) voor dat geld kan vinden. Zeker als je bedenkt dat de SZ170R8 grotendeels uit aluminium bestaat. 

Van buiten

De Shuttle SZ170R8 is een compacte verschijning, met buitenmaten van 21,5x20x33 cm (HxBxD). Het voorpaneel is geheel gesloten - er is geen ruimte voor een optisch station, zelfs geen slimline exemplaar. Gezien de beperkte interne ruimte is dat een begrijpelijke keuze, en een extern station is een optie als je nog eens een schijfje moet uitlezen. Ook bij losse behuizingen zien we steeds meer modellen zonder ruimte voor een dvd-brander of andere optische drive.

Het voorpaneel is dan ook een strakke plaat geborsteld aluminium, wat er best luxe uit ziet. Onderop zit een klepje waarachter twee usb 3.0 poorten en audio in- en uitgangen schuilgaan. Dat klepje is van plastic en voelt wat gammel aan, het steekt een beetje schamel af bij de luxe voorzijde. Ook vinden we twee usb-poorten wat karig, niet in de laatste plaats omdat we bij andere modellen van Shuttle er hier vier hebben aangetroffen. Dit is nu juist iets waar je je mee kan onderscheiden als producent van een geïntegreerde oplossing. In dat kader zou ook een kaartlezer mooi zijn geweest. Enfin, vergeleken met de concurrentie kan Shuttle met de SZ170R8 in elk geval prima meekomen, dorogaans is dit wat we aantreffen op Mini-ITX kastjes.

Shuttle SZ170R8

De kap is ook van aluminium en bestaat uit een geheel, dat over de gehele lengte doorloopt. Hij zit vast met drie duimschroeven, dus openen is niet ingewikkeld. Om dat te voorkomen kan je een Kensington-slot gebruiken, de opening daarvoor zie je recht boven de linkerduimschroef op de foto. Dat is handig voor opstellingen in openbare ruimtes of op LAN-party's. Deze voorziening zie je doorgaans niet op losse behuizingen. 

Shuttle SZ170R8

Bekijken we de achterzijde verder, dan zien we dat Shuttle een aardige hoeveelheid aansluitingen aan de achterkant biedt. Twee keer DisplayPort, een keer HDMI, zes keer usb 3.0, een gecombineerde usb/esata aansluiting, gigabit ethernet en meerkanaals audio. Opvallende afwezige is een optisch digitale audio-uitgang. Wat dan weer positief opvalt is een externe schakelaar om de bios te resetten.

Van binnen

We maakten in de inleiding een kostenvergelijking met een zelf gebouwde Mini-ITX pc, maar feitelijk is dat een onjuiste. Hoewel je desgewenst in de SZ170R8 ook een Mini-ITX moederbordje kan monteren volgens Shuttle, heeft het feit dat kast en moederbord bij dezelfde fabrikant vandaan komen voordelen. Daarmee kan de SZ170R8 zich positief onderscheiden van een Mini-ITX systeem. Op dezelfde 'foot print' als een Mini-ITX kubus biedt Shuttle in het aluminium frame van de SZ170R8 namelijk duidelijk meer mogelijkheden voor het inbouwen van apparatuur. 

Shuttle SZ170R8

Dat is mogelijk doordat het custom moederbord bijna de hele lengte van de kast kan innemen. Hierdoor kan Shuttle vier in plaats van de voor Mini-ITX maximaal twee geheugenslots plaatsen, en kan je tot maximaal 64GB werkgeheugen monteren. Ook heeft Shuttle plaatsgevonden voor een PCIe 3.0 x4 connector naast de PCIe 3.0 x16 sleuf voor de videokaart. Als je een enkelslots videokaart monteert, heb je hier dus nog ruimte voor een uitbreidingskaart, bijvoorbeeld een extra ssd.

Shuttle SZ170R8

Voor flashopslag is er ook een M.2 2280 slot beschikbaar dat zowel overweg kan met PCIe 3.0 x4 kaartjes als met SATA600 exemplaren. Daarnaast biedt het moederbordje een riant aantal van vier SATA600 connectors, voor even zoveel harde schijven of ssd's. Die kan je monteren in de eenvoudig uitneembare kooi die recht voor de ventilator aan de voorkant is geplaatst. Met een optionele accessoire kan je per 3,5" ruimte twee 2,5" drives inbouwen, zodat je tot 8 ssd's in het kastje kan plaatsen.

Als geluidschip heeft Shuttle een Realtek ALC892 ingebouwd, niet de beste in zijn soort, maar ook niet de minste. Het is meer dan afdoende om geluid in cd-kwaliteit af te spelen en volgens onze metingen is er geen sprake van ruis of vervorming. Voor bedraad netwerk is er een Intel controller aanwezig; draadloos netwerk is optioneel beschikbaar, hiervoor is een Mini-PCIe connector op het moederbord aanwezig.

Shuttle SZ170R8

Van binnen (2)

De koeling wordt verzorgd door een custom koeler van Shuttle, die met vier heatpipes warmte van de processor afvoert naar een compact ontworpen heatsink en fan , die de warme lucht direct de kast uitblaast. Extreem stil is hij niet, we meten in bedrijf zo'n 38 dB(A), maar heel luidruchtig kunnen we dit ook niet noemen. Je hoort hem zoemen, maar heel storend is het niet. Dat terwijl de koelprestaties uitstekend zijn - blijkens een testje met Prime95 waarbij alle cores van een i5-6600K vol worden belast, noteren we geen termperaturen boven de 65 graden. Er is dus nog de nodige ruimte om te overklokken.

Shuttle SZ170R8

Voor overklokken zijn mogelijkheden in het bios aanwezig (hierboven zie je de nodige screenshots), maar die zijn wat beperkter dan je gewend bent van de 'grote' moederbordfabrikanten. Opvallende afwezige is de mogelijkheid de baseclock ana te passen, maar je kan wel de multiplier en belangrijkste voltages naar je hand zetten. Voor het geheugen geldt een limiet van 2400MHz, volgens Shuttle om stabiliteitsredenen. Onze Corsair DDR4 2800MHz modules wilden dan ook niet sneller draaien, maar positief was dan weer wel, dat het bios de timings automatisch wat agressiever instelde - en voor een lagere latency in plaats van hogere kloksnelheid is zeker wat te zeggen.

Shuttle SZ170R8

De voeding van het kastje is een custom 500W exemplaar van Shuttle, speciaal voor deze lijn barebones ontworpen. Deze 'PC63J' is desgewenst ook los aan te schaffen, dus mocht hij onverhoopt stuk gaan, dan hoef je niet de SZ170R8 bij het schroot te zetten. De voeding hebben we wegens tijdgebrek niet apart getest, maar het is een 80Plus Silver gecertificeerd exemplaar met vier sata-connectors, twee molex-aansluitingen en een 6- en een 8-pins PEG connector. 

Testresultaten

Natuurlijk hebben we de Shuttle SZ170R8 aan de nodige tests onderworpen. Omdat het een barebone is waarin je naast geheugen en opslag ook zelf een processor en videokaart kan kiezen, is het niet echt eenvoudig een vergelijking te maken - Shuttle heeft niet veel rechtstreekse concurrenten. We vergelijken daarom vooral met eerder geteste modellen van het merk met vergelijkbare mogelijkheden, en hebben er een compacte barebones van Zotac met bovengemiddeld krachtige hardware naast gezet. Voor de test van de SZ170R8 gebruikten we een Intel Core i5-6600K processor, 2x 4GB Corsair DDR4-2800 geheugen en een Samsung 850 Evo M.2 ssd.

Hoewel de SZ170R8 met dezelfde i5-6600K is getest als de XH170V, zijn de resultaten in 3DMark Fire Strike toch net iets hoger. Mogelijk verklaart het verschil in koeling dat. De score valt natuurlijk een stuk lager uit dan die van een aparte videokaart voorziene Zotac Zbox Magnus, maar in de SZ170R8 kan je desgewenst een nog veel krachtiger exemplaar kwijt. 

In Cinebench 10 en R15 zien we ook dat de SZ170R8 de i5-6600K tot marginaal hogere prestaties opstuwt dan in de XH170V.

Met de systeemprestaties is ook geheel niets mis als we kijken naar PCMark 7.

Opvallend genoeg vallen de resultaten in PCMark 8 wat lager uit in de Home tests, terwijl ze voor de Work test juist net wat hoger uitkomen.

Kijken we naar de geluidsproductie, dan is de SZ170R8 niet de stilste barebone die Shuttle ooit gemaakt heeft, maar hij is wel stiller dan zijn H97 tegenhanger, de SH97R6. Dat de geluidsproductie in bedrijf en idle amper verschilt duidt erop dat Shuttle hier allicht nog wat winst kan boeken.

Het energieverbruik valt alleszins mee, zeker wanneer we de vergelijking maken met de vertegenwoordiger van de vorige generatie, de SH97R6. Het is ook heel netjes dat de SZ170R8 net als die voorganger in uitstand geheel niets verbruikt, ondanks de afwezigheid van een aparte 'uit'-knop op de voeding.

We schreven al dat de koeler goed werk verricht. Hieronder zie je daarvan het bewijs. Eerst een screenshot van Realtemp wanneer de processor niets omhanden heeft, eronder een wanneer hij vol in bedrijf is met Prime95.

Shuttle SZ170R8

Shuttle SZ170R8

Foto's

Hier zie je al onze foto's van de Shuttle SZ170R8.

Specificaties

Op deze pagina vind je de volledige specificaties en testresultaten van de Shuttle SZ170R8.

Algemeen
 
MerkShuttle
ProductnaamSZ170R8
ProductcodeSZ170R8
DetailsProductinfo
Behuizing
Behuizing typeMini PC
KleurZwart
Afmeting - Breedte21.5 cm
Afmeting - Diepte32.8 cm
Afmeting - Hoogte20 cm
Voeding intern/externIntern
Vermogen voeding500 W
Cardreader
Display
Processor / Chipset / Geheugen
Moederbord productcodeShuttle FZ170
Ondersteunde processor(s)Intel Core i3/i5/i7
CPU socketSocket 1151
Type geheugenDDR4
Maximum intern geheugen64 GB
ChipsetIntel Z170
Uitbreidingssloten
PCI-Express x16 sloten1
PCI-Express x1 sloten0
PCI-sloten0
Mini-PCI-sloten0
PCIe MiniCard-sloten0
DDR3 DIMM-sloten0
DDR3-SODIMM sloten0
DDR4 DIMM-sloten4
DDR4 SODIMM-sloten0
Inbouwmogelijkheden
5,25 inch extern0
5,25 inch intern0
3,5 inch extern0
3,5 inch intern3
2,5 inch intern0
Notebook optische drive intern0
Video
DVI uitgang
VGA uitgang
HDMI uitgang(en)1
Type HDMIStandaard
DisplayPort uitgang(en)2
Type DisplayPortStandaard
HDMI versieHDMI 1.4
DisplayPort versieDisplayPort 1.2
Connectiviteit
USB 2.0 - Totaal0
USB 2.0 - Aansluitingen voorzijde0
USB 2.0 - Aansluitingen achterzijde0
USB 3.0 - Totaal8
USB 3.0 - Aansluitingen voorzijde2
USB 3.0 - Aansluitingen achterzijde6
USB 3.1 - Totaal0
USB 3.1 - Aansluitingen voorzijde0
USB 3.1 - Aansluitingen achterzijde0
Netwerk
LAN - Onboard
LAN - ChipIntel I219-LM
LAN - Snelheid1000 Mbit/s
WLAN - Onboard
Bluetooth
Audio
Onboard audio - Kanalen7.1
Onboard audio - Codec chipRealtek ALC892
Onboard audio - Codec typeHDA
S/PDIF uitgang - Voorzijde optisch
S/PDIF uitgang - Voorzijde coaxiaal
S/PDIF uitgang - Achterzijde optisch
S/PDIF uitgang- Achterzijde coaxiaal
S/PDIF ingang - Voorzijde optisch
S/PDIF ingang - Voorzijde coaxiaal
S/PDIF ingang - Achterzijde optisch
S/PDIF ingang - Achterzijde coaxiaal
Storage
Serial ATA aansluitingen4
mSATA aansluiting0
M.2 aansluitingen1
Overig
Dual BIOS
Probleem diagnose
Barebone benchmarks
Gebruikte processor voor testIntel Core i5 6600K
Gebruikt geheugen voor testDDR4-2133 2x4GB
Gebruikte SSD voor testSamsung 850 Evo M.2
Cinebench 10 (32-bit)21370
Cinebench 10 (64-bit)27989
Cinebench R15 - CPU602.95
3DMark0612332
3DMark - Ice Storm88442
3DMark - Cloud Gate8231
3DMark - Fire Strike1048
PCMark 7 - PCMark Score6410
PCMark 7 - Lightweight Score5991
PCMark 7 - Productivity Score5285
PCMark 7 - Entertainment Score4965
PCMark 7 - Creativity Score10889
PCMark 7 - Computation Score19621
PCMark 7 - System Storage Score5477
PCMark 8 v2 - Home3429
PCMark 8 v2 - Creative3534
PCMark 8 v2 - Work3491
Temperatuur CPU idle19 °C
Temperatuur CPU actief55 °C
Stroomverbruik
Energieverbruik uit0 W
Energieverbruik rust15.3 W
Energieverbruik 3DMark FireStrike Combined51.4 W
Audio test
Frequency response [+]0.12 dB
Frequency response [-]0.06 dB
Noise level91.6 dB(A)
Dynamic range91.4 dB(A)
Total Harmonic Distortion (THD)0.0051 %
Intermodulation Distortion (IMD) + Noise0.012 %
Stereo crosstalk88.1 dB
IMD+N (Swept frequency)0.011 %
Geluidsproductie
Geluidsproductie idle (15 cm)38 dB(A)
Geluidsproductie actief (15 cm)39.2 dB(A)

Conclusie

Shuttle biedt met de SZ170R8 een bijzonder interessant alternatief voor wie in de markt is voor een compact systeem. Natuurlijk kan je op basis van Mini-ITX een systeem zelf samenstellen - dan heb je volledige controle over de componenten en spaar je wellicht nog wat tientjes uit in vergelijking met deze oplossing. Echter, het is de vraag of je dan zo'n hoogwaardige (aluminium!) behuizing hebt. Belangrijker, naast de al genoemde onzekerheid dat alles bij elkaar past én afdoende koelt voor stabiele werking, is dat Shuttle door een custom moederbord te bieden echte voordelen levert voor veeleisende gebruikers. 

De mogelijkheid om tot 64GB werkgeheugen met vier modules te monteren is bij Mini-ITX sowieso niet mogelijk. Ook als je zoveel geheugen niet nodig hebt, is het prettig om te kunnen upgraden: 8GB nu, en later nog eens 8GB, bijvoorbeeld. Een extra PCIe 3.0 x4 slot is eveneens een voorziening die je niet zal aantreffen op Mini-ITX moederborden. Als je een dubbelslots videokaart monteert - en dat zijn de meeste high-end kaarten en zelfs mid-range kaarten tegenwoordig - heb je daar natuurlijk niets aan, maar met een smallere videokaart voor bijvoorbeeld cad/cam doeleinden is het handig dat je bijvoorbeeld een grote, snelle ssd hier kan plaatsen. Voor ssd's is er sowieso een M.2 2280 connector, dus je kan alle kanten op. Verder vermeldenswaard is de ruimte voor desgewenst vier 3,5" disks. Het is prima mogelijk een zeer krachtige workstation op deze basis te bouwen, met een zee aan opslagruimte. 

Echt grote kritiekpunten hebben we ondertussen niet. We kunnen moeilijk doen over een 80Plus Silver voeding wanneer 80Plus Gold meer en meer de norm wordt, maar zo'n verschil in efficiëntie is dat niet. Ook de gekozen audiochip kan nog wat beter, maar of je het verschil tussen de gebruikte ALC892 en een ALC1150 in de praktijk gaat horen, is verre van zeker. Ons enige echte punt van kritiek zijn de frontaansluitingen, maar vooral omdat Shuttle die doorgaans zo aangenaam riant uitvoert. Wat extra USB 2.0 poorten voor (bijvoorbeeld) muis en toetsenbord hadden we gewaardeerd.

Dit alles is echter klein bier, want de prestaties van de barebone zijn prima. De geluidsproductie is zeker voor deze form factor acceptabel en de koeling is uitstekend. Inbouwmogelijkheden zijn er te over en de constructiekwaliteit is overwegend goed tot zeer goed. Kortom, een aanrader voor de liefhebbers van kleine systemen, en ontvanger van een Hardware.Info Excellent Choice award.


Shuttle SZ170R8


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Excellent Shuttle SZ170R8

Shuttle SZ170R8

 • Mini PC
 • Socket 1151
Niet verkrijgbaar
0
*