MSI Z170A Gaming Pro Carbon review: flink verbeterd

27 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. MSI Z170A Gaming Pro Carbon
 3. 3. USB 3.1 Speed Up: Boost-utility van MSI
 4. 4. Specificaties
 5. 5. Foto's en BIOS-screenshots
 6. 6. Hoe hebben we getest + bClk waardes en BIOS-versies
 7. 7. Benchmarks (CPU)
 8. 8. Benchmarks (geheugen en IGP)
 9. 9. Stroomverbruik
 10. 10. USB 3.1-prestaties
 11. 11. Geluidskwaliteit
 12. 12. Conclusie
 13. 1 besproken product
 14. 27 reacties

MSI Z170A Gaming Pro Carbon

Voor het grootste deel is de MSI Z170A Gaming Pro Carbon identiek aan de Z170A Gaming Pro die we eerder hebben getest. Deze informatie kan je vinden in onze round-up van moederborden met een prijskaartje van rond de 160 euro. Wel heeft het moederbord een zwart kleurprofiel (vandaar de benaming 'carbon') en zijn er RGB-LEDs aanwezig op het bord. Voor de rest zijn er eigenlijk alleen maar heel kleine veranderingen, althans qua specificaties. Zo is het enkele PCI-slot op de Gaming Pro ingewisseld voor een extra PCI-Express 1x slot en heeft de Carbon twee USB 3.0-poorten minder (of "USB 3.1 Gen1", zoals MSI ze helaas nog steeds noemt). 

De veranderingen kan je voornamelijk onder de motorkap vinden. Op twee vlakken heeft MSI zijn best gedaan om de tegenvallende testresultaten bij de eerste Gaming Pro te verbeteren, geluidskwaliteit en USB 3.1-prestaties om precies te zijn.

MSI Z170A Gaming Pro Carbon

Allereerst de geluidskwaliteit. De MSI Z170A Gaming Pro had de goede Realtek ALC1150 audiocodec aan boord, maar presteerde nogal teleurstellend in onze test van geluidskwaliteit. In de gevallen dat een moederbord met een goede audiocodec niettemin slechte geluidskwaliteit heeft, komt dit door ofwel een slechte fysieke implementatie, of door softwareproblemen. In het eerste geval is een nieuwe revisie van het moederbord noodzakelijk om het probleem op te lossen, maar softwareproblemen kunnen met een simpele BIOS-flash opgelost worden. Het is ons niet duidelijk welke van de twee het issue was met de Z170A Gaming Pro, maar volgens MSI zou dit nieuwe exemplaar veel betere geluidskwaliteit moeten hebben.

Tegenvallende USB 3.1-prestaties waren een ander probleem bij de Z170A Pro Gaming. In de eerder genoemde test van vier mid-range Z170 moederborden kwam hij ook in deze test helemaal onderaan te staan. MSI heeft dit op meerdere vlakken aangepakt. Allereerst zijn de C-states aangepast. Bij ons model meten we nog C0 (Package) en C7/C8 (Core), maar MSI geeft aan dat nieuwere modellen moeten overgaan op C0/C0. Dit moet leiden tot betere prestaties.

Ten tweede heeft MSI de moederborden voorzien van een nieuwe firmware voor de ASMedia ASM1142 USB 3.1-controller, waardoor de prestaties aanzienlijk beter zouden moeten worden. Moederborden die na december 2015 zijn verkocht zouden voorzien moeten zijn van deze nieuwere firmware.

Tot slot heeft MSI een "Speed Up" utility ontwikkeld, die net zoals de "Boost"-driver van ASUS de USB 3.1-prestaties zou moeten opkrikken. Hier zullen we op de volgende pagina iets meer aandacht aan besteden.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Great Value MSI Z170A Gaming Pro Carbon

MSI Z170A Gaming Pro Carbon

 • ATX
 • Socket 1151
 • Intel Z170
 • DDR4
Niet verkrijgbaar
0