MSI Z170A Gaming Pro Carbon review: flink verbeterd

27 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. MSI Z170A Gaming Pro Carbon
 3. 3. USB 3.1 Speed Up: Boost-utility van MSI
 4. 4. Specificaties
 5. 5. Foto's en BIOS-screenshots
 6. 6. Hoe hebben we getest + bClk waardes en BIOS-versies
 7. 7. Benchmarks (CPU)
 8. 8. Benchmarks (geheugen en IGP)
 9. 9. Stroomverbruik
 10. 10. USB 3.1-prestaties
 11. 11. Geluidskwaliteit
 12. 12. Conclusie
 13. 1 besproken product
 14. 27 reacties

USB 3.1 Speed Up: Boost-utility van MSI

De meeste fabrikanten leveren alleen standaard drivers voor de USB 3.1-controller. ASUS levert echter ook nog een Boost-utility mee, die de snelheden aanzienlijk verhoogde. In onze benchmarks zagen we dat ASUS qua USB 3.1-prestaties hierdoor vrijwel altijd bovenaan de grafieken kwam te staan.

MSI zal binnenkort echter een soortgelijke driver uitbrengen, die het bedrijf "Speed Up" noemt. Speed Up heeft een heel simpele interface met enkel een optie om de utility uit te schakelen en waarop wordt aangegeven wat de snelheid is. Hieronder zie je een screenshot van hoe de interface van het programma eruit ziet:

De utility lijkt als volgt te werken: op het moment dat de USB 3.1-poort gebruikt wordt voor storage, zorgt hij ervoor dat de processor volledig benut wordt ter verbetering van de USB 3.1-prestaties. De snelheid hangt dan dus niet langer af van de instellingen voor stroombesparing die je hebt ingesteld in de BIOS, terwijl je hier nog wel van profiteert wanneer het systeem idle is.

Het stroomverbruik bij USB 3.1-belasting is wel significant hoger: ruim twee keer zo hoog als met de utility uitgeschakeld. Wij vinden dit echter een prima oplossing. Er is immers alleen maar sprake van hoger stroomverbruik als je de prestaties nodig hebt, en je hoeft geen instellingen meer te gebruiken die altijd aan staan (en dus leiden tot een stroomverbruik dat altijd hoger is). De utility is ook slim genoeg om het extra stroomverbruik alleen in te laten gaan wanneer er daadwerkelijk een USB 3.1-apparaat is aangesloten. Bij een USB-stick of zelfs een snelle Samsung T3 externe SSD is er geen verschil qua stroomverbruik, ook wanneer we hem in de USB 3.1-poort doen.

Later in de review zullen we beschrijven wat voor prestaties je mag verwachten met deze utility. We kunnen alvast verklappen dat je heel erg blij kan zijn met de resultaten.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Great Value MSI Z170A Gaming Pro Carbon

MSI Z170A Gaming Pro Carbon

 • ATX
 • Socket 1151
 • Intel Z170
 • DDR4
Niet verkrijgbaar
0