MSI Z170A Gaming Pro Carbon review: flink verbeterd

26 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. MSI Z170A Gaming Pro Carbon
 3. 3. USB 3.1 Speed Up: Boost-utility van MSI
 4. 4. Specificaties
 5. 5. Foto's en BIOS-screenshots
 6. 6. Hoe hebben we getest + bClk waardes en BIOS-versies
 7. 7. Benchmarks (CPU)
 8. 8. Benchmarks (geheugen en IGP)
 9. 9. Stroomverbruik
 10. 10. USB 3.1-prestaties
 11. 11. Geluidskwaliteit
 12. 12. Conclusie
 13. 1 besproken product
 14. 26 reacties

Inleiding

We hebben eerder de MSI Z170 Gaming Pro getest, maar het bedrijf heeft er nu ook een zwarte 'Carbon'-variant van op de markt uitgebracht. Naast een koolzwart uiterlijk en RGB-LEDs heeft MSI dit nieuwe moederbord ook bijgewerkt zodat het beter presteert, vooral als het aankomt op USB 3.1. In deze review lees je over alles wat in dit product verbeterd is.

Al enige tijd zien we dat er verschillen bestaan tussen de USB 3.1-prestaties van verschillende moederborden. Deels komt dit doordat wij testen met de C-states zo hoog mogelijk ingesteld. C-states zijn bedoeld om het stroomverbruik van het moederbord terug te dringen, maar leiden soms ook tot slechtere prestaties. Totdat we USB 3.1 prestaties begonnen te testen was dit nooit een probleem geweest, omdat C-states een verwaarloosbare invloed hebben op de andere benchmarks. Dit geldt echter niet voor USB 3.1 tests, waardoor sommige moederborden bar slechte USB 3.1-prestaties leveren.

MSI Z170A Gaming Pro Carbon

Uit USB 3.1 tests is gebleken dat moederborden van ASUS over het algemeen de beste prestaties leveren, terwijl modellen van MSI het slechtst presteren. MSI is hier uiteraard niet blij mee en heeft de afgelopen tijd hard gewerkt aan een oplossing voor deze problemen. De oplossing werd gevonden in BIOS-tweaks en een nieuwe firmware voor de ASMedia ASM1142 USB 3.1-controller die de meeste fabrikanten gebruiken. Deze veranderingen zijn toegepast in de nieuwe MSI Z170A Gaming Pro Carbon, maar voor de rest is hij nagenoeg identiek aan de Z170A Gaming Pro die we eerder hebben getest. Dit is dus een goede mogelijkheid om te kijken naar de verbeteringen die je mag verwachten van deze nieuwere moederborden.

Qua prijs verschilt de Carbon weinig van de gewone Z170A Gaming Pro. Gemiddeld betaal je drie euro extra voor de Carbon, maar de laagste prijs ligt 10 euro hoger. 


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Great Value MSI Z170A Gaming Pro Carbon

MSI Z170A Gaming Pro Carbon

 • ATX
 • Socket 1151
 • Intel Z170
 • DDR4
Niet verkrijgbaar
0