In Win 303 review: betaalbaar design

13 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk
 3. 3. Intern en koeling
 4. 4. Testprocedure
 5. 5. Testresultaten koeling 200 watt
 6. 6. Testresultaten koeling 400 watt
 7. 7. Testresultaten geluidsproductie
 8. 8. Foto's
 9. 9. Specificaties
 10. 10. Conclusie
 11. 11. Besproken producten
 12. 12. Reacties

Inleiding

In Win is als behuizingenfabrikant onderhand een unieke verschijning te noemen. Van overwegend OEM-fabrikant ontwikkelde het merk zich de afgelopen 30 jaar tot leverancier van prijzige, maar vooruitstrevende design hoogstandjes en sinds enige tijd sijpelt het resultaat van die door design gedreven productie ook door naar betaalbaardere segmenten. Het meest recente voorbeeld is de vandaag geïntroduceerde 303, een behuizing met een bijzonder voorkomen en interieur, en toch een heel redelijk prijskaartje.

Er zijn weinig merken waarbij we zo vaak naar het woord 'kunst' grepen voor de koppen van de reviews als voor In Win het geval is. De diverse 'frame' behuizingen van dik aluminium en glas vielen op door hun stevige prijzen én door het eigenzinnige uiterlijk. Dat leverde niet altijd even goede koelprestaties op, maar daar waren ze ook niet altijd voor bedoeld. Een In Win behuizing is iets om je systeem mee te onderscheiden - als je portemonnee diep genoeg was.

In Win 303 White

Was, want inmiddels heeft het merk ook de nodige behuizingen in het assortiment die wat minder van het budget vergen. Eerder bespraken we al de 703, 707 en de 805, die ondanks het gebruik van luxere materialen (aluminium bij de eerste twee, glas bij de laatstgenoemde) toch bereikbaar waren voor wie het met een modaal inkomen moet doen. Vandaag is de beurt aan de 303, een kast met een adviesprijs van 99 euro, maar waar toch heel wat aandacht aan het ontwerp is besteed én een grote glasplaat zorgt voor een brede blik op het interieur.

In de vergelijking

De In Win 303 bevindt zich in het overvolle aanbod van mid-range behuizingen, die we hier doorgaans definiëren als het klassement tussen de 80 en 120 euro. Voor deze vergelijking kijken we naar modellen vanaf zo'n 70 euro tot zo'n 110 euro en daar treffen we dan al 28 eerder geteste en nog verkrijgbare concurrenten aan. 

In onderstaande vergelijking van de grootte van de diverse kasten op basis van de externe maten is te zien dat de In Win 303 geen heel kleintje is. 

Uiterlijk

De In Win 303 is een bijzondere verschijning. Hoewel we inmiddels de nodige behuizingen zonder 5,25" uitbreidingsruimtes gezien hebben - waarbij NZXT genoemd mag worden als voorloper met dat soort kasten - is de 303 toch apart. Dat komt vooral door zijn zeer hoekige vorm en geheel gesloten voorzijde. Er zijn geen ventilatieopeningen aan de voorzijde, ook niet er recht achter zoals bij de concurrentie vaak het geval is. Boven- en voorpaneel sluiten strak op elkaar aan. De gebruikte verf is overigens niet helwit, maar licht gebroken. Je ziet het pas wanneer je de 303 naast iets echt wits zet, maar het is een 'rustige' tint wit, die de kast er wat gedistingeerder doet uitzien dan standaard #FFF. 

In Win 303 White

De 303 is geen lichtgewicht, wat denkelijk komt door het gebruik van staal en de dikke plaat glas aan de linkerzijde, maar ook iets te maken zal hebben met de dikte van het gebruikte staal: 1,2 mm. Dat is fors dikker dan gangbaar. Hij weegt dan ook 11 kilo en dat mag tegenwoordig stevig genoemd worden. Voordeel is dat de kast oerdegelijk overkomt. Hij heeft wel iets industrieels, veel kasten en kastjes voor dat soort toepassingen zijn ook volledig uit metaal opgetrokken. Details in de afwerking geven hem dan weer een wat speelser uiterlijk, waarbij met name de honingraat uitsnedes in het rechtpaneel, die intern ook terugkomen, opvallen. Dat doen twee uitstekende duimschroeven ook: verwijder die, en het rechterpaneel is eenvoudig uit te nemen. Een stuk prettiger dan varianten die je moeizaam op hun plaats moet klemmen/schuiven, maar je moet natuurlijk wel kunnen leven met de zwarte uitstekende duimschroeven. 

Ook de glasplaat is geen voorziening die je snel zal zien op een écht industrieel ontwerp. In Win heeft een systeem ontworpen waarbij je aan de bovenrand een handgreep moet indrukken, waarna de plaat opzij kan kantelen en worden uitgenomen. Dat ontgrendelingsmechanisme werkt niet heel soepel, maar het volstaat. Aan de boven- en onderkant is het goed afgedicht, links en rechts valt het glas weliswaar over een metalen randje heen, maar strak aansluiten doet het niet. Een rubberen afwerking was daar wellicht een goed idee geweest, al kunnen we ons voorstellen dat dat de aanvoer van verse lucht niet ten goede zou komen. 

In Win 303 White

Ook de twee dragers waarop de 303 rust zijn hoekig. Ze zijn over bijna de hele breedte verbonden met het chassis, wat er net weer even anders uitziet dan vier afzonderlijke voetjes. Er tussenin zit een uitneembaar stoffilter over de hele lengte van de kast. Dat is net als de voeten van plastic, maar daar merk je weinig van - op een afstandje zien die eruit als metaal en ze zijn ook lekker stevig.

In Win 303 White

Aan de voorzijde valt allereerst het In Win logo op, dat in bedrijf ook verlicht wordt. Er onder zitten twee usb 2.0 en twee usb 3.0 aansluitingen, met er tussenin audio in- en uitgangen. Ook die worden verlicht wanneer het systeem aan staat. In deze prijsklasse zie je eerder twee dan vier usb-poorten, dus hier heeft In Win wat ons betreft een streepje voor. Een geheugenkaartlezer hadden we hier wel graag gezien, zeker omdat die inbouwen bij dit ontwerp per definitie niet mogelijk is.

Intern en koeling

Nemen we de donkere glasplaat van de In Win 303 uit, dan zien we intern een bijzondere inrichting. Anders dan tegenwoordig bijna standaard is, zit de voeding bovenin in plaats van onderin. Daar is een groot compartiment aanwezig, dat over de hele lengte doorloopt.en deels de behuizing inkomt. In het compartiment kan je de voeding plaatsen, op zijn kant, dus met de fan naar binnen toe. Aan de andere kant kan je koeling bevestigen, tot drie 12 cm fans of maximaal een 360 mm radiator (ook 120 en 240 mm zijn mogelijk, maar dus niet 14 cm brede exemplaren).

In Win 303 White

Door het ontwerp is er ruimschoots ruimte voor lange videokaarten. Een kaart van 45 cm zou nog passen - zo groot zijn ze doorgaans niet, uiteraard. Ook voor een CPU torenkoeler is heel wat ruimte, maximaal mogen deze 16 cm hoog zijn. Dat is voldoende voor alle behalve de allergrootste in hun soort. 

Wat opvalt, is de afwezigheid van kooien voor opslagmedia. Die maak je allemaal aan de moederbordplaat vast. Er is ruimte voor twee keer 3,5" en twee keer 2,5". Dat is naar onze mening voldoende voor een modern systeem, maar als je een stapel 3,5" disks kwijt wilt, is dit niet de kast voor jou.

In Win 303 White

Doordat je de disks dicht op de moederbordplaat monteert, hoef je ook niet veel ruimte met kabels te overbruggen. Dat maakt kabelmanagement relatief eenvoudig en verklaart wellicht waarom In win geen rubberen grommets heeft aangebracht om de openingen hiervoor te verhullen. Ook kan kostenbesparing daarbij een rol hebben gespeeld. Door de gekozen constructie kunnen we er niet heel zwaar aan tillen. 

In Win 303 White

Achter de moederbordplaat is ruimte voor twee 3,5" hardeschijven, die je op een middels een enkele duimschroef afneembare drager moet vastschroeven. 

In Win 303 White

Een close-up van de kooi aan de bovenzijde laat zien dat de bevestigingspunten voor radiatoren en fans flexibel te gebruiken zijn: zoals we graag bij moderne kasten zien zijn dit geen vaste schroefgaten, maar sleuven waar op meerdere punten een schroef aan kan worden bevestigd.

In Win 303 White

Op de bodem van de 303 is ruimte voor tot drie 12 cm fans, die lucht omhoog blazen. Die levert In Win niet mee, standaard zit er slechts een enkele 12 cm fan aan de achterzijde, waar eventueel ook een 120 mm radiator kan worden bevestigd. Met ruimte voor in totaal 7 fans en/of twee radiatoren is het koelpotentieel van de 303 prima, maar de standaardvoorziening is wellicht onderbemeten voor een zwaarder systeem. We hebben dat uiteraard op de proef gesteld.

Testprocedure

We hanteren altijd dezelfde testprocedure om de koelprestaties van behuizingen te meten. We hebben hiervoor verschillende testopstellingen bedacht en uitgeprobeerd en zijn uiteindelijk op een redelijk simpel, maar effectief en consistent testplatform uitgekomen.

Zoals bekend bevinden zich in elke computer warmtebronnen die ervoor zorgen dat de temperatuur in de behuizing oploopt, wanneer deze niet voor voldoende ventilatiemogelijkheden zorgt. De grootste warmtebronnen binnen een krachtige PC zijn de processor en grafische kaart. Afhankelijk van het type kan een processor zonder veel moeite 90 tot 100 watt aan warmte produceren en bij nieuwe high-end processors kan dat zelfs oplopen tot 130 watt. Ga je de processor overklokken, dan kan het verbruik nog aanzienlijk stijgen.

De tweede warmtebron is de grafische kaart. Een moderne high-end kaart heeft al snel een opgegeven verbruik van 250 watt, terwijl dat voor exemplaren met twee GPU's zelfs nog hoger kan oplopen. Een redelijke processor en videokaart kunnen samen dus zonder al te veel moeite zorgen voor een verbruik van 300 tot 350 watt, energie die vrijwel geheel in warmte wordt omgezet. Neem daarbij nog het verbruik van het moederbord, de harde schijf en een optische drive en de 400 watt komt al snel in zicht.

Om een warmteafgifte van 400 watt stabiel en herhaalbaar te kunnen produceren hebben wij ervoor gekozen om te werken met twee controleerbare wamtebronnen van elk 200 watt. De keuze is daarbij uiteindelijk gevallen op het gebruik van professionele 200W gloeilampen. Met een efficiency van minder dan 3% geeft een 200 watt gloeilamp effectief zo’n 195 watt aan warmte af, en op een zeer constante manier. Onze testopstelling bestaat dan ook uit een defect moederbord waarop we twee fittingen hebben geschroefd, zodanig dat één lamp zich bij benadering op de positie van de processor bevindt, en de tweede op de plaats waar de videokaart normaal in het systeem steekt.

Door één of beide lampen  te laten branden simuleren we een systeem dat bijna 200, respectievelijk bijna 400 watt aan warmte afgeeft. Op het geprepareerde moederbord hebben we ook een temperatuursensor gemonteerd waarmee we de temperatuur binnen de kast meten. Na de temperatuur te laten stabiliseren meten we deze bij een belasting van 200 watt om een midrange systeem te simuleren en bij 400 watt om een high-end systeem na te bootsen. Beide scenario’s voeren we uit met de in de behuizing aanwezige casefans op 12 volt en op 7 volt. Alle gemeten temperaturen worden genormaliseerd op een omgevingstemperatuur van 20 graden.

Op onderstaande foto kan je de testopstelling aan het werk zien:

Geluidsproductie

We testen de geluidsproductie in een geluidsdichte box, waarin alle geluid boven de 17 dB(A) gedetecteerd kan worden. Voor alle duidelijkheid: standaard omgevingsgeluid is ongeveer 30 dB(A). In de behuizing plaatsen we een Scythe Mugen 2 CPU-koeler, een Scythe Gouriki 700W voeding en een oude Hitachi 80GB 7200 rpm harde schijf. We testen iedere kast zonder dat de case fans draaien, om het dempend vermogen vast te stellen. Daarnaast testen we de totale geluidsproductie met de case fans op lage draaisnelheid (7V) en hoge draaisnelheid (12V).

Testresultaten koeling 200 watt

We doen dus in totaal vier metingen. De eerste set is bij een warmteproductie van 200 watt, de tweede bij een warmteproductie van 400 watt. Beide sets voeren we uit met de fans draaiend op lage en op hoge rotatiesnelheid. Dat bewerkstelligen we door het voltage van de fans in te stellen op 7, respectievelijk 12 volt. Wanneer een behuizing bij de eerste set (200 watt) temperaturen boven de 30 graden laat noteren, voeren we doorgaans geen tweede set metingen op 400 watt uit. Wanneer de temperaturen de 40 graden overstijgen, staken we doorgaans de test.

200 W 12 V

Bij 200W warmte belasting met de enkele fan van de In Win 303 op volle draaisnelheid meten we een temperatuur net onder de 30 graden.

200 W 7 V

Als we de fans langzamer laten draaien (7V) zien we de temperatuur iets oplopen, tot 33 graden. Het kan ermee door voor een midrange systeem, maar dat de 303 direct uit de doos geen hardloper op koelingsgebied is, moge duidelijk zijn.

Testresultaten koeling 400 watt

De tweede set van de vier tests doen we met een warmteproductie van 400 watt. Hier is het dus een stuk lastiger voor de behuizingen om de warmte zo snel mogelijk af te voeren.

400 W 12 V

Met een twee keer zo hoge warmtebelasting zien we dat de In Win 303 het met de enkele geïnstalleerde fan op volle draaisnelheid het eigenlijk niet kan bijbenen, de temperatuur passeert de 37 graden. Dat betekent dat een 'echt' high-end systeem het te warm zou krijgen. Waterkoeling en/of het installeren van een extra fan zijn dan ook noodzakelijk voor dit soort configuraties.

400 W 7 V

Laten we de fans langzamer draaien, dan komen we bij onze zwaarste test. De In Win 303 benadert hier de 43 graden en dat is duidelijk te warm - gezien de eerdere resultaten mag dit geen verrassing heten.

Testresultaten geluidsproductie

Zoals altijd is geluidsproductie de tegenhanger van koelresultaten.

Geen fans

We testen behuizingen ook altijd zonder draaiende fans, puur om te kijken hoe effectief ze geluid dempen. Bij modellen die voorzien zijn van extra voorzieningen daarvoor is die grafiek interessant genoeg om op te nemen in de review - te zien is dat er kleine maar duidelijke verschillen zijn.

De In Win 303 doet het hier niet bijzonder goed. We meten 34 dB(A) en dat betekent dat de ophanging van de disks vermoedelijk toch wat teveel vibreert.

7 V

Met de fans op lage draaisnelheid  staat de In Win 303 net onder het midden van deze grafiek. Een geluidsproductie van 34,2 dB(A) op een afstand van 10 cm is niet heel slecht, maar het kan duidelijk beter. Wat meer antivibratie maatregelen - rubberen ringetjes en dergelijke - zouden vermoedelijk een flink verschil maken.

12 V

Op hoge draaisnelheid van de fans is de In Win 303 dan weer een van de stillere kasten in deze vergelijking, maar we hebben gezien dat de prestaties niet overhouden bij deze rotatiesnelheid.

Foto's

Hieronder zie je alle foto's van de In Win 303.

Specificaties

Algemeen
 
MerkIn Win
Productnaam303 White
Productcode303 White
DetailsProductinfo
Specificaties
Type behuizingTower
Moederbord formaatATX
MateriaalStaal / Glas
KleurZwart/Wit
Afmeting - Breedte23.9 cm
Afmeting - Diepte49 cm
Afmeting - Hoogte50.2 cm
Deurtje in voorpaneel
Deurtje afsluitbaar
Kast afsluitbaar
Venster
Geluidsdempende matten aan binnenzijde
Volume (op basis van afmetingen)58.79 dm³
Inbouwmogelijkheden
5,25 inch extern0
5,25 inch intern0
2,5 inch intern totaal4
3,5 inch intern totaal2
3,5 inch extern0
2,5 inch hot swap0
3,5 inch hot swap0
Slimline optische drive ruimte
Aantal insteekkaarten7
Low profile
Maximale lengte videokaart35 cm
Maximale hoogte CPU-koeler16 cm
Maximale lengte voeding20 cm
Formfactor voedingATX
Casefans
80 mm fan posities0
92 mm fan posities0
120 mm fan posities7
140 mm fan posities0
180 mm fan posities0
200 mm fan posities0
230 mm fan posities0
250 mm fan posities0
Meegeleverde casefans1 fans
Totaal aantal fan posities7
Type fanaansluiting3-pins
Verlichting casefans
Stoffilter(s)
Waterkoeling
Inbouwmogelijkheid all-in-one waterkoeling
Ruimte voor 120 mm radiator5
Ruimte voor 140 mm radiator0
Ruimte voor 240 mm radiator2
Ruimte voor 280 mm radiator0
Ruimte voor 360 mm radiator2
Ruimte voor 420 mm radiator0
Ruimte voor 480 mm radiator0
Openingen voor custom waterkoeling
Gebruiksvriendelijkheid
Kast zonder schroevendraaier te openen
Bovenpaneel te verwijderen
Frontpaneel zonder schroevendraaier te verwijderen
5,25 inch drives zonder schroeven in te bouwen
3,5 inch drives zonder schroeven in te bouwen
2,5 inch drives zonder schroeven in te bouwen
Drives met rails of slede te bevestigen
Rubberen/siliconen geluidsdemping voor harddisks
Insteekkaarten zonder schroevendraaier vast te zetten
Scherpe randenGeen (0)
Uitsparing in moederbordplaat voor CPU koeler montage
Gaten in moederbordplaat voor kabelmanagement
Uitneembare kooi voor harddisks
Frontaansluitingen
Frontaansluitingen positieVoorpaneel
Frontaansluitingen - Audio
Frontaansluitingen - USB 2.0
Frontaansluitingen - USB 2.0 (aantal)2
Frontaansluitingen - eSATA
Frontaansluitingen - USB 3.0
Frontaansluitingen - USB 3.0 (aantal)2
Overige Hardware
Cardreader
Fan-controller
Temperatuur sensor(s)
LED display
Chassis open detectie
Verlichting

Conclusie

De In Win 303 is een bijzondere behuizing. De gebruikte materialen - dik staal en dik glas - zijn die van een aanmerkelijk duurdere kast. De inbouwmogelijkheden en koelprestaties zijn dan weer meer vergelijkbaar met die van een instapmodel - maar In Win heeft er wel weer een geheel eigen draai aan gegeven. Qua vormgeving is de 303 een unieke verschijning, die je vermoedelijk ofwel direct aanspreekt, ofwel direct niet aanstaat. Zoals altijd onthouden we ons van een oordeel op basis van het uiterlijk. 

Waar we zeer over te spreken zijn, zijn de degelijkheid en de slimme inrichting. Ook zijn vier frontpanel usb-connectors vermeldenswaard, en de verlichting daarvan (en het logo in mindere mate) zijn ook handig. Waar In Win duidelijk op heeft bespaard is de koeling, want met de enkele meegeleverde fan krijgt ook een mid-range systeem het al snel warm. Monteer je waterkoeling met een fikse radiator, dan zal dat allicht al beter uitpakken, en met een paar fans extra om de luchtdoorstroming te bevorderen, kan je ook een high-end systeem voldoende op temperatuur houden - maar een echt koelmonster zal de 303 nooit worden. Daarvoor is het design te gesloten.

Wat dat betreft is het jammer dat de vibratie niet beter onder controle is, al moet je er wel rekening mee houden, dat onze geluidstest hardeschijf niet te vergelijken is met een minder temperamentvol, modern exemplaar en een ssd natuurlijk geheel niet vibreert. 

De prijs maakt echter veel goed - met een adviesprijs van 99 euro en een vermoedelijk nog wel wat lagere prijs wanneer hij eenmaal een tijdje te koop is, is de 303 een van de goedkoopste opties als je een kast zoekt met een bijzonder uiterlijk en een groot glazen paneel om je configuratie ten toon te stellen. Daarmee belonen we het met een Hardware.Info Great Value award: een fraaie basis voor een nette prijs, waarbij we wat ruwe kantjes door de vingers kunnen zien.

In Win 303 White


In Win 303


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Great Value In Win 303 White

In Win 303 White

 • Tower
 • ATX
 • Zwart/Wit
 • Venster
 • 1 fans

128,70 €

1 winkel
0
*