8 smartwatches review: de modellen zijn er, nu de markt nog

28 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Apple, Google en Samsung
 3. 3. Van smartwatch naar sieraad
 4. 4. Testdeelnemers
 5. 5. Verschillende formaten
 6. 6. Bediening
 7. 7. Kwaliteit scherm
 8. 8. Onder de motorkap
 9. 9. Verbindingsmogelijkheden en opladen
 10. 10. Sensoren en mogelijkheden
 11. 11. Software
 12. 12. In de praktijk
 13. 13. Accuduur
 14. 14. Conclusie
 15. 15. Besproken producten
 16. 16. Reacties

Inleiding

De smartwatch is een productgroep waar fabrikanten nog altijd brood in lijken te zien, getuige het aantal modellen dat inmiddels op de markt is gebracht. Wij hebben alle modellen die we de laatste tijd hebben getest eens bij elkaar gepakt om te kijken wat nu de beste is.

Lange tijd was de markt voor smartwatches er eentje waarvoor ‘niche’ nog een te vleiende benaming was. Sony maakte het eerste extra schermpje dat je om je pols kon dragen weliswaar al vele jaren geleden, maar dat was meer als ‘zie eens wat we ook kunnen maken’ dan als een eerste stap in een nieuwe productgroep.

Eigenlijk is een en ander enkele jaren geleden pas enigszins op gang gekomen toen er meerdere grote namen mee aan de slag gingen, meer bepaald LG, Samsung en Sony. Deels zal de aandacht voor deze productgroep vanuit die bedrijven ook een reactie zijn geweest op de opkomst van de activiteitstrackers van onder andere Fitbit en het hele quantified self-fenomeen. Je zag steeds vaker 'slimme' bandjes bij mensen om de pols zitten. Het is dan ook niet zo vreemd dat juist het bijhouden van de dagelijkse activiteit een van de voornaamste speerpunten is van smartwatches.

Apple, Google en Samsung

Inmiddels is het lastig om smartwatches nog aan te duiden als niche-producten. Dat heeft er nog niet eens zoveel mee te maken dat er tegenwoordig enorme aantallen van deze producten verkocht worden, maar veel meer met de partijen die zich er anno 2015 mee bezighouden. Als Apple, Google en Samsung zich actief gaan bemoeien met een productgroep, dan weet je in ieder geval zeker dat er serieus aan gewerkt wordt.

Apple heeft vorig jaar de Watch gepresenteerd en deed dat zoals gebruikelijk verre van halfslachtig, met een complete lijn in twee formaten en drie prijsklassen. Google is bezig met de ontwikkeling van Android Wear als besturingssysteem voor smartwatches, terwijl Samsung het zelf ontwikkelde Tizen als os kiest voor de eigen Gear-horloges. De met veel bombarie gepaard gaande introductie van de meest recente telg van die familie, de Gear S2, geeft aan dat Samsung ook verwachtingen lijkt te hebben van dit segment.

Noodzaak

Ondanks de bemoeienissen van de drie grote namen hierboven, is er vooralsnog echter niet echt sprake van een doorslaand succes. Apple had eind 2015 weliswaar in totaal zo’n 7 miljoen exemplaren van de Watch verkocht, maar dat is gezien hun install base van vele honderden miljoenen een relatief beperkt aantal voor een product dat sinds april 2015 op de markt is. Het is daarnaast ook tekenend dat verder geen enkele andere fabrikant meer dan 300.000 smartwatches verkocht in het derde kwartaal van 2015.

Apple Watch OLED 42mm Black Sport Band Black
Apple heeft de smartwatchmarkt een behoorlijke boost gegeven met de Watch.

Een van de problemen waar makers van smartwatches mee worstelen, is dat het lastig – zo niet onmogelijk – is om een absolute noodzaak te bedenken voor het product, een killer-toepassing. Zelfs Apple, normaal gesproken toch een koning in het identificeren van nieuwe gebruiksdoelen en navenante producten, wist tijdens de eerste introductie van de Watch in september 2014 en daarna bij de echte introductie in het voorjaar van 2015 geen overtuigend verhaal te brengen tijdens de presentaties. Wat dat betreft lijken smartwatches veel op tablets. Het is voor veel mensen een leuke gadget om te hebben, maar zonder door het leven gaan is ook prima.

Van smartwatch naar sieraad

Het is dus lastig om een helder gebruiksdoel voor smartwatches te specificeren dat ervoor zorgt dat je meteen naar de winkel rent om er eentje te kopen. Vandaar dat de nadruk van de fabrikanten inmiddels verlegd is naar waar het bij horloges traditiegetrouw om gaat, namelijk om hoe ze eruit zien. De smartwatch wordt van nerdy extra schermpje om de pols meer en meer een ‘gewoon’ horloge met extra mogelijkheden. Wat ons betreft is dat op dit moment ook de beste manier om bij mensen om de pols te komen, zeker ook aangezien gerenommeerde horlogemerken hun horloges langzaam maar zeker ook ‘smart’ gaan maken.

Een van de manieren waarop de fabrikanten smartwatches wat aantrekkelijker willen maken voor potentiële kopers, is door het apparaat rond te maken. De eerste smartwatches hadden dezelfde verhoudingen als smartphones, dus rechthoekig. Dat is duidelijk niet de norm bij horloges. Samsung’s eerste generaties van de Gear waren alle rechthoekig, maar met de ronde Gear S2 is men daar nu radicaal van afgestapt. Fabrikanten zoals LG en Motorola maakten die beslissing al eerder en ook de eerste smartwatch van Huawei is rond.

De vormgeving van een smartwatch zegt overigens niet alles over het uiteindelijke relatieve succes. Dat is wel duidelijk als je bedenkt dat de Apple Watch rechthoekig is. Apple is vaak echter wel een verhaal apart, omdat dat merk een trouwe aanhang heeft die vaak ook het geld heeft om early adopter te zijn.

De omslag van rechthoekig naar rond die meerdere fabrikanten inmiddels gemaakt hebben, is eigenlijk helemaal niet zo handig met sommige gebruiksdoelen van smartwatches in het achterhoofd. Op een rechthoekig scherm lees je de inhoud van berichten en e-mails bijvoorbeeld net wat eenvoudiger af dan op een rond scherm, waar een gedeelte van de weergave in de breedte wegvalt vanwege de ronding. 

Asus ZenWatch 2 WI501Q
Wil je voor een redelijk schappelijk bedrag kennismaken met het fenomeen smartwatch en Android Wear, dan heeft Asus met de Zenwatch een interessant model.

Testdeelnemers

Zoals al eerder aangehaald, is het aantal fabrikanten van smartwatches inmiddels vrij fors. Wij hebben er niet minder dan 9 getest voor dit artikel: de Apple Watch (vanaf 369 euro), Asus ZenWatch 2 (169 euro), Huawei Watch (349 euro), LG Watch Urbane (249 euro), Pebble Time Steel (249 euro) en Time Round (229 euro), Samsung Gear S2 (269/330 euro) en de Sony SmartWatch 3 (250 euro). De meest recente uitvoering van de Moto 360 konden we helaas niet te pakken krijgen voor deze test. Apple heeft de meest uitgebreide line-up, van het instap Sport-model in twee maten, via het 'gewone' model (vanaf 669 euro) in twee maten tot de speciale Edition-modellen waarvoor je zo'n 10.000 euro mag neertellen. De Pebble Time Round is verder ook te koop in twee maten, maar dat slaat dan alleen maar op de breedte van het bandje.

Huawei Watch Classic Leather Band Black
De Huawei Watch is het duurste (en fraaiste) Android Wear-apparaat in deze test.

De 8 toestellen draaien op vijf verschillende besturingssystemen. De Apple Watch maakt gebruik van Watch OS, Samsung van Tizen, de Asus, Huawei en LG van Android Wear, terwijl de Pebbles hun eigen propriëtaire besturingssystemen gebruiken.

We hebben alle smartwatches in de praktijk getest, door er geruime tijd mee om de pols te lopen. Benchmarks die embedded draaien op smartwatches, zijn er vooralsnog niet, dus synthetische testresultaten kunnen we je niet geven. We beoordelen de apparaten aan de hand van onze impressies tijdens het testen.

Verschillende formaten

Uiterlijk zijn geen twee apparaten in deze test hetzelfde. We hebben het dan niet alleen over het onderscheid tussen rond en rechthoekig, maar ook over het algehele formaat van de horloges. Zeker als je een smartwatch beoordeelt zoals je een normaal horloge beoordeelt, is dit een belangrijk criterium.

Ben je een liefhebber van de nog altijd voortdurende trend van grote klokjes om de pols, dan zal met name de LG Watch Urbane je aanspreken. Dit ronde model is met een lengte van bandje naar bandje van 52mm serieus groot, iets wat ook nog verder wordt versterkt door de vrij dikke metalen bezels die rondom het apparaat zitten. Het schermpje van dit model is met 1,3 inch overigens helemaal niet zo groot als je wellicht zou verwachten. De minder lompe Huawei Watch beschikt bijvoorbeeld over een paneel dat zelfs net iets groter is (1,4 inch). Het formaat van de Watch Urbane kan in de praktijk wel eens tot wat hinder leiden. Hij past bijvoorbeeld niet of nauwelijks onder de manchetten van een overhemd. Tijdens het gebruik is ons ook opgevallen dat je goed op moet letten dat je niet regelmatig met de bovenkant van je hand het knopje aan de zijkant indrukt. Dat gebeurde ons bijvoorbeeld regelmatig tijdens het fietsen, als je hand en onderarm onder een hoek staan.

LG Watch Urbane Silver
De LG Watch Urbane is gemaakt voor liefhebbers van grote klokjes.

Zoek je wel een stoer horloge, maar zie je meer in een rechthoekig exemplaar, dan zijn de Asus Zenwatch 2 en de Sony Smartwatch 3 je opties in dit veld. Met name de metalen variant van de Sony komt erg robuust over. Omdat de breedte van rechthoekige smartwatches verhoudingsgewijs niet zo fors is vergeleken met ronde apparaten, heb je bij deze modellen veel minder last van het ongewild bedienen ervan.

Ga je niet per se voor groot en robuust, dan is er ook genoeg keuze. Zowel de Apple Watch als de Pebble Time Steel en Round zijn relatief bescheiden van omvang. De Time Steel oogt met de zeer dikke bezels rondom het kleine schermpje echter niet bepaald verfijnd, iets wat je juist wel kan zeggen over de ronde Time Steel. Die is ook erg plat, wat ons tijdens het dragen van dit model veel complimentjes opleverde. Bij de ronde modellen is de Huawei Watch ook zeker fraai en verfijnd te noemen, al is ook dit horloge verre van klein. Het lijkt van alle modellen in deze test nog het meest op een ‘echt’ luxe horloge. De twee versies van de Gear S2 lijken meer op de wat sportievere horloges en zijn zeker niet fors te noemen.

In het algemeen geldt dat smartwatches iets dikker zijn dan je waarschijnlijk gewend bent van gewone horloges. Dat heeft ermee te maken dat er ruimte gemaakt moet worden voor de accu. Die neemt beduidend meer ruimte in beslag dan een knoopcel van een gewoon horloge. De Pebble Time Round is hierop een uitzondering. Die zou moeiteloos door kunnen gaan voor een traditioneel horloge.

Bediening

Smartwatches als productgroep is nog behoorlijk nieuw, dus er wordt nog volop geëxperimenteerd met de bediening ervan. Veel fabrikanten proberen hun horloges toch een knop te geven die lijkt op de draaiknop die je op gewone horloges aantreft. De twee toestellen die het hardst hun best doen om niet op te vallen als smartwatch, de Huawei en de LG, hebben een dergelijke knop. Huawei heeft ervoor gekozen om die knop niet op ‘3 uur’ maar op ‘2 uur te zetten’, dus schuin bovenop. De precieze reden hiervoor is ons niet helemaal duidelijk. Behalve dat het er apart uitziet, zouden we ons voor kunnen stellen dat het gedaan is om de kans te verkleinen dat je ongewild de knop indrukt met de bovenkant van je hand. De Asus en de Sony in deze test maken ook gebruik van een enkele knop aan de zijkant, maar dat is gewoon een platte knop.

De Apple Watch heeft de door het bedrijf zelf als Digital Crown aangeduide knop. Deze kun je niet alleen indrukken, je kan er ook aan draaien, bijvoorbeeld om door een bericht of e-mail te scrollen of in te zoomen. Hiermee ‘ontlast’ je het touchscreen van het horloge. Dat laatste is wat ons betreft een goede zaak, omdat je anders veel te vaak met je vingers voor datgene zit wat je aan het lezen bent. Dat je vingers het scherm daarnaast ook nog vies en vet maken, helpt uiteraard ook niet bij het aflezen.

Samsung Gear S2 Classic
Samsung heeft de bediening goed op orde, dankzij de innovatieve draairing.

Samsung heeft bij het ontwikkelen van de Gear S2 ook het idee opgevat om zo min mogelijk gebruik te maken van het touchscreen. Bij dit horloge zitten weliswaar twee knoppen op de rechterzijkant, maar die hadden er wat ons betreft net zo goed niet op hoeven zitten. Je kunt dit horloge namelijk volledig bedienen met behulp van de draairing (lunette) rondom het scherm. Bij de Gear S2 Sport is die van plastic, bij de Classic van metaal met een kartelrandje. Deze ring werkt in het algemeen goed. Het weglaten van de knoppen had het horloge net nog even een wat strakker uiterlijk gegeven.

Aanraakbediening via een touchscreen is tegenwoordig natuurlijk heel erg normaal, dus het is logisch dat dit ook wordt geïntegreerd in smartwatches. Met behulp van veegbewegingen kunnen alle veel voorkomende acties prima uitgevoerd worden via een touchscreen. De enige horloges waar geen op zit, zijn de Pebble Time Steel en Time Round. Die apparaten moet je volledig bedienen met behulp van de drie knoppen aan de rechterkant. Dat werkt overigens ook prima, mede ook door de standaard vrij beperkte functionaliteit van deze horloges.

Niet ieder touchscreen is echter hetzelfde. De Apple Watch is voorzien van Force Touch. Wil je bijvoorbeeld aan het einde van een rondje hardlopen de registratie ervan beëindigen, dan doe je dit door stevig op het schermpje van het horloge te drukken. Echt subtiel gaat dit niet, want je moet vrij hard drukken. Aan de andere kant, je kunt nu niet per ongeluk tijdens het hardlopen op een knop drukken en je training beëindigen voordat het de bedoeling is. 

Kwaliteit scherm

Als we het hebben over de schermpjes die op de verschillende smartwatches zijn aangebracht, Nu we het toch over het touchscreen hebben, is het ook goed om in te gaan op de kwaliteit van de schermen. Amoled lijkt in ieder geval de displaytechnologie te zijn waar het gros van de fabrikanten zijn heil in heeft gezocht. Op zich begrijpelijk, omdat dit type paneel toch net weer iets dunner gemaakt kan worden dan lcd-panelen. Er is immers geen backlight nodig om de weergave op het scherm te toveren. Gebruik je veel zwart in je interface, wat door veel fabrikanten gedaan wordt, dan heb je uiteraard veel aan de uitstekende zwartwaardes van dit type paneel.

Van alle deelnemers zijn er drie die niet over een amoled-scherm beschikken. De twee Pebbles zijn traditiegetrouw voorzien van een e-paper-scherm. Dit keer is het echter geen zwart-wit-scherm maar een kleurenvariant. Van die kleuren moet je je overigens ook weer niet al te veel voorstellen, want meer dan 64 verschillende kunnen er niet worden weergegeven. Het voornaamste voordeel van e-paper is uiteraard wel gewoon gebleven, namelijk dat het scherm alleen energie verbruikt als het van weergave verandert. De korreltjes in het paneel veranderen dan van positie. Dit is bijvoorbeeld heel erg goed te zien als de accu van het horloge leeg is. Dan valt het scherm dus niet uit, maar laat zien dat de accu op nul procent staat. In het paneel van de Pebbles is overigens wel een backlight aangebracht, dus het is in het donker ook afleesbaar.

Sony heeft in de Smartwatch 3 gekozen voor een zogeheten transflective lcd-paneel. In het paneel is een extra reflecterende laag aangebracht. Dit heeft als voordeel dat het backlight van het horloge minder vaak moet worden ingeschakeld. Zolang er voldoende omgevingslicht is, zorgt de reflecterende laag ervoor dat het scherm afleesbaar is. Op zich een goede zaak, want accuduur is een van de belangrijkste criteria voor een smartwatch wat ons betreft. Het heeft echter ook wel degelijk nadelen voor de kwaliteit van de weergave. Het scherm oogt vergeleken met de amoled-schermen met diepe zwartwaardes van de concurrentie erg flets.

Pebble Time Steel Black
Een e-paper-paneel zoals dat in de horloges van Pebble is gebruikt, koop je niet vanwege de fraaie weergave, maar vanwege het positieve effect op de accuduur.

Kijken we naar de resolutie van de verschillende panelen, dan zien we dat er al aardig scherpe plaatjes worden neergezet. Alles vanaf 320x320 is op dit soort formaten uitstekend bruikbaar, al begin je bij het schermformaat van 1,6 inch van de Asus Zenwatch 2 en de Sony Smartwatch 3 tegen de grenzen aan te lopen van die resolutie. Op de 1,3 inch van de LG Watch Urbane is het wel lekker scherp. De Huawei Watch levert met 400x400 de hoogste resolutie van alle deelnemers. De Samsung Gear S2 heeft dan weliswaar met 1,2 inch het kleinste paneel van alle modellen in deze test, maar de resolutie van 360x360 zorgt wel voor een zeer scherpe weergave. De negatieve uitschieters op dit vlak zijn de Pebbles. De Pebble Time Steel heeft een resolutie van 144x168 pixels, de Time Round 180x180 pixels. Beide apparaten hebben overigens ook een relatief beperkte schermgrootte: de Time Steel meet 1,25 inch, de Time Round 1 inch.

Als we alles bij elkaar pakken, dan is het paneel van de Huawei Watch zonder twijfel het fraaist, gevolgd door die van de Apple Watch, LG Watch Urbane en de Samsung Gear S2. Kwalitatief gezien zijn de Pebbles en de Sony het minst, de Asus zweeft er een beetje tussenin.

Onder de motorkap

Bij Hardware.Info zijn we natuurlijk altijd benieuwd welke hardware door fabrikanten is gebruikt. Als het gaat om smartwatches, dan is het niet eenvoudig om daar achter te komen. Voor zover wij het hebben kunnen achterhalen, draaien alle Android Wear-horloges in deze test op een good old Snapdragon 400, met vier Cortex-A7-kernen die zijn geklokt op 1,2 GHz. Dit zal ook deels verklaren waarom dit juist de modellen zijn die het grootst zijn. De Snapdragon 400 is namelijk een smartphone-soc. In een smartphone is ruimte veel minder een beperkende factor dan in een horloge, dus er is bij de ontwikkeling van deze chip niet zozeer geprobeerd om het zo klein mogelijk te maken.

Je zou daarnaast ook kunnen stellen dat een Snapdragon 400 ruimschoots overkill is voor een smartwatch, waarmee je nog altijd niet veel meer kunt doen dan je activiteit bijhouden, notificaties lezen en telefoontjes screenen. Wellicht is het een compatibiliteitskwestie of heeft Google Android Wear in eerste instantie geoptimaliseerd voor deze soc. Het kan uiteraard ook gewoon zo zijn dat de Snapdragon 400 – een van de succesvolste soc’s van zijn generatie als we kijken naar verspreiding – heel weinig meer kost en veel fabrikanten er sowieso nog een boel hadden liggen. Nog een andere reden voor het gebruik van deze chip zou kunnen zijn dat er een modem in geïntegreerd is. Het is dus niet lastig om twee versies van een smartwatch te maken, een met en een zonder 3G/4G. Vooralsnog komen in Nederland vrijwel uitsluitend modellen op de markt met het modem uitgeschakeld. 

Samsung Gear S2 Black
Horloges die net zoals de Samsung Gear S2 geen gebruikmaken van de Snapdragon 400 (smartphone-)soc, kunnen wat bescheidener van formaat gemaakt worden.

De overige deelnemers hebben ervoor gekozen om wat bescheidener hardware in te bouwen, wat dan ook leidt tot kleinere horloges. In de Pebble Time Steel treffen we een STMicroelectronics STM429 aan, die bestaat uit een enkele Cortex-M4-kern en is geklokt op 100 MHz. In de Time Round zit voor zover wij het hebben kunnen achterhalen dezelfde chip. Apple heeft de soc in de Watch zoals inmiddels gebruikelijk zelf ontwikkeld. De S1 is eveneens voorzien van een enkele rekenkern (naar alle waarschijnlijkheid wel een Cortex-A7), die is geklokt op 520 MHz. In de Samsung Gear S2 die wij hebben getest, treffen we ten slotte eveneens Cortex-A7-kernen aan, twee om precies te zijn. Ze zijn geklokt op 1 GHz. Van dit horloge is er een variant met en zonder 3G/4G. Vooralsnog hebben we hier in Nederland alleen nog maar de versie gezien met Exynos 3250, zonder 3G/4G. Voor de versie met die voorziening heeft Samsung een chip uit de stal van Qualcomm gekozen.

In de praktijk merk je het verschil tussen de 1,2 GHz van de Android Wear-apparaten en de zeer laag geklokte Pebbles wel merkbaar. Althans, we gaan ervan uit de de animaties die de Pebbles tonen als je van het ene naar het andere scherm gaat, de wat beperkte rekenkracht moeten maskeren. Toch is het verschil zeker niet enorm, iets wat je gezien de verschillen in rekenkracht wellicht wel zou verwachten. Het ene of het andere os maakt hier uiteraard ook een groot verschil.

Alle smartwatches die we voor dit artikel hebben getest, vertonen daarnaast tevens af en toe wat kuren, met name in de vorm van lag en/of het zeer langzaam openen van toepassingen. Er is niet meteen een model aan te wijzen dat hier slechter in is dan de andere overigens. In het algemeen is de gebruikservaring bij geen van de apparaten helemaal soepel. Zelfs bij Apple moeten we af en toe geduld hebben als er een toepassing opstart.

Wat verder nog opvalt is dat 4 GB bij vrijwel alle apparaten de interne opslagcapaciteit is en dat het werkgeheugen bij alle modellen waarvan we het konden achterhalen 512 MB bedraagt. De Apple Watch is de enige met meer dan 4 GB opslag, namelijk 8 GB.

Verbindingsmogelijkheden en opladen

De verbinding tussen een smartwatch en een telefoon wordt normaal gesproken gelegd via Bluetooth. Het is dus niet gek dat alle deelnemers aan deze test dit ingebouwd hebben. Als je wel eens iets hebt gedragen dat via Bluetooth verbonden was met je telefoon, dan weet je waarschijnlijk ook hoe irritant het kan zijn om dan door het huis te gaan lopen zonder dat je je telefoon meeneemt. Gelukkig beschikken de meeste smartwatches inmiddels ook over wifi, waarmee er een verbinding op afstand gelegd kan worden. Alleen bij de Pebble Time Steel en Time Round is dat niet mogelijk.

Zijn er bij smartphones twee standaard aansluitingen als het gaat om opladen (Lightning voor iPhones en micro usb voor Android), bij smartwatches is dat zeer zeker niet het geval. Ieder model heeft tot nu toe nog een eigen propriëtaire oplaadmethode meegekregen. De enige uitzondering in deze test is de Sony Smartwatch 3. Die laad je ‘gewoon’ op via micro usb.

De overige smartwatches in deze test maken in het algemeen gebruik van ten minste vier compleet verschillende manieren van opladen. De LG Watch Urbane heeft een laadcradle met koperen contactpuntjes. Die koperen contactpuntjes worden ook gebruikt bij de Asus Zenwatch 2, Huawei Watch en de Pebble Time Steel en Round, maar dan zonder cradle. Aan het uiteinde van de laadkabel zitten contactpuntjes die magnetisch verbinding maken met die op de horloges. Draadloos opladen doen alleen de Apple Watch en de Samsung Gear S2. 

Apple Watch OLED 42mm Black Sport Band Black
Voor het opladen van smartwatches is nog geen standaard gekozen. Draadloos, zoals bij de Apple Watch (foto) en de Samsung Gear S2, heeft in ieder geval onze voorkeur.

Sensoren en mogelijkheden

Waar het bij smartwatches voor een belangrijk deel om draait, zijn de ingebouwde sensoren. Die zorgen ervoor dat je je stappen kunt tellen, informatie die je vervolgens weer uit kunt lezen in de app die hoort bij het apparaat, of in third-party apps die ermee overweg kunnen.

Een stappenteller heeft iedere smartwatch in deze test in ieder geval. Op het gebied van de andere sensoren, is het onderscheid echter groter. Zo hebben de Asus Zenwatch 2 en de Pebble Time Steel/Round en Sony Smartwatch 3 geen hartslagmeter aan boord. De eerste variant van de Zenwatch had dit overigens nog wel, ook al was die functionaliteit op een wat ludieke en tijdens het sporten niet bruikbare manier geïmplementeerd. Nfc ontbreekt eveneens op de Asus, net als op de Huawei Watch, LG Watch Urbane en Pebble Time Steel en Round. Met de recent toegevoegde ondersteuning voor nfc in Android Wear is dat met het oog op met name het betalen met je smartwatch een minpuntje.

Pebble Time Round smartwatch 14mm Silver/Grey
Pebble heeft een microfoon ingebouwd op de Time Steel en Round (foto), maar die kun je niet gebruiken voor spraakbediening.

Kijken we naar de mogelijkheden op het gebied van spraak, dan beschikken bijna alle apparaten over een ingebouwde microfoon. Voor de Apple Watch en de Android Wear-apparaten is dat uiteraard een must, want die horloges zijn ontwikkeld met spraakbediening in het achterhoofd. De Pebble Time Steel en Round hebben een microfoon, maar die wordt niet gebruikt voor spraakbediening. Het idee is dat je dit gebruikt om even snel iets te zeggen tegen een beller, waarna je de verbinding verbreekt. Er zit geen speaker op het horloge, dus je hoeft geen reactie van de andere kant te verwachten. Een speaker treffen we overigens alleen maar aan op de Apple Watch.

Sony is de enige die een ingebouwde gps-module aanbiedt. Dat is uiteraard handig als je hem gaat gebruiken als hardloophorloge. Zeker gezien de aanwezigheid van deze functie is het op zijn minst typisch dat een hartslagmeter ontbreekt, toch ook iets wat veel sporters gebruiken. Een losse hartslagmeter via ant+ koppelen behoort verder ook niet tot de mogelijkheden.

Waterdicht

Alle smartwatches die we hebben getest voor dit artikel zijn waterdicht. Vijf hebben er een IP67-codering meegekregen, wat inhoudt dat ze tot een diepte van 1 meter en gedurende 30 minuten geen water binnen laten. De Samsung Gear S2 en Sony Smartwatch 3 zijn zelfs voorzien van een IP68-rating, dus die kunnen voorbij de meter diep, waarbij er geen duidelijke specificatie is hoe diep hij dan wel gaat. Meestal is dit zo’n 3 meter. Er wordt ook niet getest gedurende een vastgestelde tijd. Het idee is dat apparaten met deze rating continu onder water kunnen. De Pebble Time Steel heeft voor zover wij hebben kunnen achterhalen geen IP-rating. Achterop het apparaat staat simpelweg dat je er tot 30 meter diep mee kunt gaan, een beetje zoals je dat wellicht kent van de gewone horloges. De Time Round is IPX7-gecertificeerd. Dat zou betekenen dat hij tot 1 meter diep moet kunnen, toch houdt Pebble het er zelf op dat hij slechts spatwaterdicht is. Op zich is dat vreemd, want dan zou hij IPX4-gecertificeerd zijn.  

Het is goed om hier te benadrukken dat smartwatches met een touchscreen weliswaar prima onder water kunnen, maar dat betekent niet dat ze daar ook daadwerkelijk gebruikt kunnen worden. Water kan gekke dingen doen met een capacitief touchscreen, iets wat je ook al kunt merken als er een regendruppeltje op je telefoon valt.

Software

Als het gaat over het besturingssysteem van een smartwatch, is het belangrijk om je te realiseren dat niet alle smartwatches samenwerken met alle telefoons. De Apple Watch werkt uiteraard alleen in combinatie met een iOS-apparaat. De app waarmee je een en ander kunt instellen staat standaard voorgeïnstalleerd in iOS. De Gear S2 van Samsung werkt vooralsnog alleen met een geselecteerd aantal Android-telefoons. De compatibiliteitslijst voor de Gear S2 bevat inmiddels behoorlijk wat modellen van veel verschillende merken. In het algemeen geldt dat een toestel minimaal Android 4.4 moet draaien en over minimaal 1,5 GB moet beschikken. Hou er rekening mee dat je tot vier apps moet installeren om het apparaat te kunnen gebruiken. Heb je een Samsung-smartphone die ermee overweg kan, dan staat alles wat je nodig hebt er al op. Samsung is naar verluidt ook aan het werken aan compatibiliteit met iOS, de iOS-app is enkele maanden geleden al uitgelekt. Officieel is de ondersteuning echter nog niet.

Android Wear is tegenwoordig ook te gebruiken in combinatie met iOS. Dat raden we echter niet meteen aan. Android Wear is logischerwijs heel erg verweven met de diensten van Google en die werken niet altijd goed onder iOS. Zo konden wij een smartwatch prima aan een iPhone koppelen, maar in de app inloggen met ons Google-account lukte niet. Je mist dan feitelijk alles wat Android Wear een Google-product maakt.

Apple Watch OLED 42mm Black Sport Band Black
Voor de Apple Watch worden de meeste toepassingen ontwikkeld.

De enige twee modellen in deze test die op Android en iOS globaal hetzelfde functioneren, zijn de Pebble Time Steel en Time Round. Die maken dan ook gebruik van een zelf ontwikkeld besturingssysteem. Het besturingssysteem van Pebble heeft niet bijster veel om het lijf overigens. Standaard is de functionaliteit niet bijzonder uitgebreid en met name gericht op het doorgeven van notificaties en uiteraard op het bijhouden van je activiteit. Je krijgt niet de door het systeem geïnitieerde meldingen die je bij met name Android Wear wel vaak krijgt. Bij de Pebble is de tijdlijn een handige toevoeging. Je kunt dan door op de onderste knop te drukken door je agenda voor de dag gaan. Hou er overigens wel rekening mee dat Pebble OS op de Time Round minder apps en wijzerplaten ondersteunt dan op de Time Steel. Dat heeft te maken met de ronde in plaats van de rechthoekige vormgeving.

Als het gaat om de twee grote besturingssystemen voor smartwatches, dan vinden we Watch OS van Apple ruimschoots de fijnere omgeving om doorheen te navigeren. Android Wear is nog altijd heel erg spraakgebaseerd. Ongeacht wat Google graag wil, is dat een manier van interageren met consumentelektronica die voor veel mensen niet vanzelfsprekend is, in ieder geval niet in de Westerse maatschappij. Met recente updates is dat wel iets beter geworden overigens. Je hoeft bijvoorbeeld nu niet meer naar de krochten van het besturingssysteem om handmatig een app op te starten. Je komt daar nu met een enkele veeg vanuit het startscherm. Het grote voordeel van Android Wear vinden we nog altijd de navigatiemogelijkheden die de koppeling met Maps biedt. Samsung heeft zoals bekend voor Tizen gekozen. Als besturingssysteem vinden we dit vrijwel net zo overzichtelijk en prettig werken als Watch OS en dus ook fijner dan Android Wear. Het is sinds de introductie ook een stuk stabieler gaan werken. 

In de praktijk

Zoals gezegd hebben we alle hier besproken horloges langere tijd in het dagelijks leven gebruikt. Eerlijk gezegd zien we nog altijd bijster weinig zinvolle toepassingen voor deze producten behoudens het screenen van notificaties en telefoontjes, het bijhouden van je activiteiten inclusief sporten, bedienen van playback van muziek en het navigeren naar een eindbestemming. Met uitzondering van sportgerelateerde apps moet je nuttige extra apps met een vergrootglas zoeken. In de toekomst kan daar betalen via nfc nog bijkomen, maar vooralsnog blijft het verder nog altijd het grote wijzerplatenfeestje. 

We hebben met name wat beter gekeken naar hoe deze apparaten fungeren als sporthorloge, meer bepaald hardloophorloge. Samsung is een samenwerking aangegaan met Nike en biedt Nike+ standaard aan op de Gear S2, terwijl je bij Huawei een koppeling ziet met Jawbone Up. In de praktijk blijkt de Sony uiteraard de nauwkeurigste als het gaat om afstandsbepaling. Dat is dan ook de enige met een gps-module aan boord. De overige presteren wisselend, waarbij de Apple Watch de beste van de rest is. Die ijk je eerst met behulp van je iPhone, dus die weet redelijk in de buurt te blijven bij de daadwerkelijk gelopen afstand. Bij de andere modellen in deze test is het maar net hoe de pet staat. We hebben afwijkingen gezien van meer dan een kilometer op een rondje van 6,5 kilometer. Dat is behoorlijk gortig.

Sony SmartWatch 3 Silver
De Sony Smartwatch 3 levert dankzij de ingebouwde gps-sensor de beste prestaties als het gaat om het bijhouden van de gelopen afstand.

De hartslagmeting is bij de apparaten die het ondersteunen vrij goed op orde. In rust liggen de gemeten waardes binnen een acceptabele marge van elkaar van enkele slagen, bij hogere hartslagen, bijvoorbeeld tijdens het hardlopen, zijn de verschillen wat groter. Ze zijn echter allemaal bruikbaar, maar niet zo nauwkeurig als een hartslagband.

Accuduur

Tot slot kijken we uiteraard ook nog even naar de accuduur. Daar valt op dat de Pebble Time Steel het met gemak wint van de rest. Dat horloge hoef je pas na een ruime week normaal gebruik weer aan de oplader te hangen. Dat is een van de grote voordelen van een e-paper scherm. Bij de Time Round is ervoor gekozen om fors in te leveren op de accu om het horloge dunner te maken. Dat zorgt er echter ook voor dat je dit model iedere twee dagen op moet laden. Daarmee is de accuduur conform die van alle andere horloges overigens. De Apple Watch is na enkele updates iets beter geworden op dit vlak, maar een echte hoogvlieger is het op dit punt nog altijd niet. De tweede generatie Zenwatch van Asus doet het overduidelijk beter dan zijn voorloper. Dat was wel nodig ook overigens.

Pebble Time Steel Black
De Pebble Time Steel heeft met ruime afstand de beste accuduur.

Het maakt bij alle smartwatches uiteraard uit hoe je hem gebruikt en hoeveel meldingen je erop binnen krijgt. Gebruik je op de Sony de gps-module, dan loopt hij bijvoorbeeld een stuk sneller leeg. De scherminstellingen beïnvloeden dit uiteraard ook. Met het scherm altijd aan moet je niet verbaasd zijn als je iedere nacht op moet laden. De Android Wear-apparaten hebben een ambient display-mogelijkheden, waarbij je nog wel de tijd kunt aflezen van het scherm, maar er weinig stroom verbruikt wordt.

Conclusie

Een smartwatch kan anno 2016 nog altijd niet als onmisbaar en essentieel bestempeld worden. Het is zeker een leuke gadget om te hebben, maar zonder kom je de dag ook uitstekend door, zonder dat je het vermoeden hebt dat je wat mist. Fabrikanten hebben ingezien dat een smartwatch beter gepositioneerd kan worden als ‘echt’ horloge, dus het ronde design lijkt het vooralsnog te gaan winnen.

Kijken we naar de geteste apparaten, dan valt op dat er over het algemeen vrij forse prijzen gevraagd worden, met de Apple Watch als absolute uitschieter. Wil je met name een tweede scherm hebben bij je telefoon voor zaken zoals notificaties en bijvoorbeeld navigatie, dan zouden we voor de Asus Zenwatch 2 gaan. Die is lekker goedkoop en krijgt dus een Great Value Award. Hou je van het wat grovere design van de grote horloges van tegenwoordig, dan kun je niet om de LG Watch Urbane en de Huawei Watch heen. Die laatste vinden we de mooiste en beste Android Wear-deelnemer aan deze test. De prijs is alleen wel even slikken.

De beste smartwatch is wat ons betreft echter nog altijd de Apple Watch, de iets mindere accuduur daargelaten. De prijs is stevig, vergeleken met de andere modellen in deze test. De instapper van de Apple Watch is met 369 euro duurder dan de duurste concurrent, de Huawei Watch. Prijs maakt bij het toekennen van een Ultimate Product Award echter niet uit. Die reiken we dan ook uit aan de Apple Watch. De Gear S2 komt het dichtst in de buurt van de Apple Watch, maar het Tizen-gebaseerde besturingssysteem haalt het net niet bij Watch OS, waar ook meer voor ontwikkeld wordt. Dat staat een Excellent Choice Award voor de goedkopere (en in onze ogen fraaiere) Gear S2 niet in de weg.

Wil je niet aan Android Wear, Tizen of Watch OS, dan kom je uit bij de Pebble Time Steel en Time Round. De eerste oogt wat lomp maar heeft een uitmuntende accuduur, de tweede Pebble is nog altijd een uitstekende smartwatch, die het vooral moet hebben van zijn uitmuntende accuduur. De Time Round lijkt zonder twijfel het meest op een 'normaal' horloge en wordt gebaseerd op onze ervaringen uiterlijk het fraaist gevonden. Ook voor dit apparaat is er een Excellent Choice Award.


Apple Watch


Pebble Time Round
Samsung Gear S2


Asus Zenwatch 2

 


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Ultimate Apple Watch OLED 42mm Black Sport Band Black

Apple Watch OLED 42mm Black Sport Band Black

 • 50 gram
 • iOS
 • Watch OS
 • Hartslagmeter
Niet verkrijgbaar
Great Value Asus ZenWatch 2 WI501Q

Asus ZenWatch 2 WI501Q

 • 60 gram
 • Android
 • iOS
 • Android Wear
Niet verkrijgbaar
Huawei Watch Classic Leather Band Black

Huawei Watch Classic Leather Band Black

 • Android
 • iOS
 • Android Wear
 • Hartslagmeter
Niet verkrijgbaar
LG Watch Urbane Silver

LG Watch Urbane Silver

 • 66.5 gram
 • Android
 • iOS
 • Android Wear
 • Hartslagmeter
Niet verkrijgbaar
Excellent Pebble Time Round smartwatch 14mm Silver/Grey

Pebble Time Round smartwatch 14mm Silver/Grey

 • 28 gram
 • Android
 • iOS
 • Pebble OS
Niet verkrijgbaar
Pebble Time Steel Black

Pebble Time Steel Black

 • 62.3 gram
 • Android
 • iOS
 • Pebble OS
Niet verkrijgbaar
Excellent Samsung Gear S2 Black

Samsung Gear S2 Black

 • 47 gram
 • Android
 • Tizen
 • Hartslagmeter

299,00 €

1 winkel
Samsung Gear S2 Classic

Samsung Gear S2 Classic

 • 40.8 gram
 • Android
 • Tizen
 • Hartslagmeter
Niet verkrijgbaar
Sony SmartWatch 3 Silver

Sony SmartWatch 3 Silver

 • 45 gram
 • Android
 • iOS
 • Android Wear
Niet verkrijgbaar
0
*