Cooler Master op Computex: Master Everything

11 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. MasterConcept 2.0
 3. 3. Meer MasterCase
 4. 4. MasterCase 3
 5. 5. MasterCase 7
 6. 6. MasterCase 5T
 7. 7. MasterCase 4 en 6
 8. 8. MasterCase accessoires
 9. 9. MasterBox
 10. 10. MasterAir en MasterLiquid
 11. 11. MasterWatt
 12. 12. Randapparatuur
 13. 13. MasterPal
 14. 14. Conclusie
 15. 15. Reacties

Inleiding

Een bekend spreekwoord stelt dat wie A zegt, ook B moet zeggen. Cooler Master kondigde vorig jaar op Computex een grote koerswijziging aan, maar het aantal producten dat daadwerkelijk de markt en ons testlab bereikte, was nog bescheiden. Deze Computex zegt Cooler Master dan ook écht 'B'. Het inmiddels 24-jarige bedrijf kondigt een enorm aantal nieuwe producten aan, waarmee het voortborduurt op de vorig jaar uitgestippelde nieuwe richting. Reden genoeg voor ons om alles in een artikel overzichtelijk op een rijtje te zetten.

Wie vorig jaar ons verslag over de koerswijziging van Cooler Master en interview met Joost Gommans van dit bedrijf heeft gemist, doet er goed aan het nog even terug te lezen - hier houden we het op een hele korte samenvatting. Cooler Master kondigde vorig jaar aan 'terug naar de basis' te gaan, met hoogwaardige producten die zoveel mogelijk zo ontworpen zijn, dat gebruikers die graag hun apparaten naar de eigen hand zetten, bij dit merk vooraan zouden staan. Onder de slogan 'Make It Yours' kondigde het een ambitieuze vernieuwing van het productassortiment aan.


Net als vorig jaar is het weer een bedrijvigheid van jewelste op de stand van Cooler Master

Veel daarvan zagen we het afgelopen jaar nog niet terug in de markt, al introduceerde men natuurlijk wel de MasterCase in twee verschillende uitvoeringen, de MasterCase 5 en de MasterCase Pro 5. Onlangs werd daar nog de MasterCase Maker 5 aan toegevoegd - een sample is inmiddels in ons lab aanwezig en een review mag je op niet al te lange termijn verwachten.

Afgezien van de nieuwe behuizingen moesten we echter nog even wachten op de nieuwe producten, maar deze Computex is het dan zover. Cooler Master liet niet alleen nieuwe MasterCase modellen zien, maar ook een nieuwe lijn kasten voor minder veeleisende gebruikers die wel inspelen op het 'Master'-concept, nieuwe CPU-koelers (lucht én water), nieuwe voedingen en nieuwe randapparatuur. Dit alles in de nieuwe huisstijl én met aanpasbaarheid waar mogelijk hoog in het vaandel. Het merendeel van de getoonde producten moet dit jaar nog op de markt verschijnen, met nog een flink aantal introducties kort na de CES begin volgend jaar. 

In dit artikel geven we een overzicht van wat we allemaal te zien hebben gekregen bij een bezoek aan Cooler Master op Computex 2016 in Nangang, te beginnen met nieuwe MasterCase modellen. 


Creativiteit staat hoog in het vaandel bij Cooler Master en dat laat het op vele manieren zien, samen met een groeiende community aan 'makers' die het merk inspireren en er door geïnspireerd worden.


Deze ballen gooiende robot trok veel bekijks.

MasterConcept 2.0

Voordat we daarop ingaan, eerst nog even aandacht voor de MasterConcept - wie vorig jaar goed heeft opgelet, weet dat Cooler Master een groot aantal professionele casemodders naar Taiwan heeft laten komen om input te leveren voor het ontwerp van een nieuwe reeks behuizingen, die uiteindelijk als MasterCase op de markt zijn verschenen. Dat was echter geen eenmalige exercitie, want waar de modders vorig jaar een 'MasterConcept' deden ontstaan, heeft die soort van archetypische behuizing dit jaar een vervolg gekregen.

Bij de MasterConcept 2.0 wordt doorgewerkt op de basis van vorig jaar, maar is ook veel nieuws toegevoegd dat uiteindelijk zijn weg moet vinden naar producten die daadwerkelijk te koop zijn. Daarbij is ook feedback van modders en andere eindgebruikers over de MasterCase verwerkt. Veel foto's mochten we niet maken van de nieuwe 'superkast', dus we moeten het voornamelijk bij een beschrijving houden. 


De nieuwe MasterConcept

De MasterConcept 2.0 is feitelijk niet een kast, maar twee; Cooler Master toonde een gevaarte dat vergelijkbaar was met het model dat we vorig jaar te zien kregen, maar ook een veel kleinere versie. Bijzonder is dat vrijwel alle onderdelen uitwisselbaar zijn tussen het grote en het kleinere model. Het concept is volledig modulair, de basis is een 'leeg' frame, waarin met behulp van dwarsverbindingen zaken als opslagmedia, een moederbordplaat en koeling kunnen worden bevestigd. Door een ingenieus railsysteem is dat heel flexibel - de kastindeling kan indien gewenst geheel worden gewijzigd. Het moederbord hoog of juist laag, gedraaid of gespiegeld, het kan allemaal. Ook verdeling en plaatsing van opslag kan op tal van manieren. De bevestiging hiervoor werkt zoals gezegd in zowel de grote als de kleine kast.

Deze modulariteit zien we natuurlijk terug in de MasterCase, met het FreeForm bevestigingssysteem. Dat is nog niet zo flexibel als getoond in de MasterConcept, maar Cooler Master liet wél al verbeteringen hieraan zien, die zijn doorgevoerd in nieuwe uitbreidingen op deze lijn van behuizingen. De MasterConcept 2.0 zelf zal niet in de winkels belanden, net zo min als het model van vorig jaar dat deed - deze constructies zijn primair studiemodellen. Echter, Cooler Master hintte wel dat deze tweede versie een stuk dichter bij productieklaar zou zijn dan de eerste uitvoering. Vooralsnog zou het prijskaartje torenhoog zijn, maar wellicht moeten we niet verbaasd opkijken als een verdere doorontwikkeling van de MasterConcept toch nog op de markt komt.

Meer MasterCase

Vorig jaar toonde Cooler Master al diverse varianten van de MasterCase op Computex, maar nu kon het modellen laten zien die daadwerkelijk in de winkel gaan liggen. Zoals gezegd werd kort voor Computex de MasterCase Maker 5 geïntroduceerd. Deze meest luxe uitvoering onderscheidt zich van de Pro door een gesloten front en bovenzijde, die naar believen kunnen worden geopend voor extra ventilatie. Ook zijn er meer front-aansluitingen in een luxer vormgegeven paneel, waarin ook de bediening van de fan controller is verwerkt. Verder beschikt deze variant over een ingebouwde led-strip en een flink aantal extra aansluitingen voor fans op het printplaatje met de fan controller, dat achter het moederbord kan worden gezet. De MasterCase Maker 5 heeft standaard een plexiglas venster in het zijpaneel, maar optioneel is er ook een exemplaar van gehard rookglas beschikbaar. Hieronder zie je wat renders van de MasterCase Maker 5 en zoals gezegd, een review zal niet lang op zich laten wachten.

Op Computex komt Cooler Master ook met de MasterCase 3, een micro-ATX uitvoering van de 5 waarin de nodige verbeteringen zijn doorgevoerd op basis van feedback van gebruikers over de MasterCase 5. Daarnaast liet het ook een MasterCase 7 zien, die geschikt is voor XL-ATX en E-ATX en kort na CES 2017 op de markt moet komen. De MasterCase 3 moet al later dit jaar beschikbaar zijn, wederom in meerdere varianten: een basisversie zonder nadere aanduiding, een Pro en een Maker variant. Wederom zal de basisversie opgewaardeerd kunnen worden naar de hoger gepositioneerde versies, en zijn veel onderdelen individueel te vervangen.

MasterCase 3

Om met de MasterCase 3 te beginnen, deze micro-ATX behuizing is wat minder hoog dan de MasterCase 5, maar conceptueel identiek. Ook hier komen een standaard, Pro en Maker variant van beschikbaar. Intern vinden we hetzelfde FreeForm bevestigingssysteem. Toch is er ook een aantal verschillen met de MasterCase 5, verbeteringen naar aanleiding van feedback op die eerste 'Master' kast. 


De MasterCase Pro 3 biedt ruim voldoende ruimte voor twee grote videokaarten en een fikse luchtkoeler. Voor voeding en tot twee harde schijven is ruimte onderin. Verder kan je twee ssd's kwijt op de bodemplaat, en een monteren achter de moederbordplaat (bij de MasterCase 5 waren dat er twee, maar hier is uiteraard wat minder ruimte).


Op deze foto is goed te zien dat de videokaarten riant passen.


Bij de MasterCase 3 is het bovenpaneel weer net zo eenvoudig te verwijderen als bij de MasterCase 5. Hier zien we ook weer de kenmerkende handvaten. In dit geval is de bracket voor extra koeling bovenin gemonteerd. Dit is standaard aanwezig in de Pro-uitvoering.


Deze gestripte versie van de MasterCase 3 laat goed zien dat de interne layout vergelijkbaar is met de MasterCase 5. Toch zijn er verschillen. Zo is de strip voor de FreeForm bevestiging aan de rechterkant van de moederbordplaat nu te verplaatsen - zo kan je extra ruimte creëren voor koeling, of juist voor opslag.

Een tweede verschil is dat de plaat boven de voeding en opslag onderin nu uitneembaar is. Een kwestie van een paar schroeven losdraaien. Ook is de ophanging voor koeling aan de voorzijde nu modulair geworden, met eenzelfde bracket als bovenin geplaatst kan worden. Desgewenst kan je dit uitnemen om zo meer ruimte voor eigen, custom koeling te bieden.


Aan de achterzijde van de moederbordplaat van de MasterCase 3 is ruimte om een ssd te plaatsen, horizontaal onder de CPU-socket. 


De handvaten van de MasterCase 3 zijn met schroeven in plaats van popnagels (zoals bij de MasterCase 5) vastgezet, en dus eenvoudig te verwijderen.

Het chassis van de MasterCase 3 naast dat van de MasterCase 5

MasterCase 7

Het is nog even geduld hebben voordat het zover is, maar de MasterCase 7 komt er nu wel echt aan. Deze wordt vermoedelijk niet in drie varianten op de markt gebracht, omdat kopers in deze klasse de nodige verwachtingen en eisen hebben qua uitrusting. Of de MasterCase 7 in de uitvoering zoals Cooler Master die toonde op Computex op de markt gaat komen, is nog niet bekend - mogelijkerwijs verandert dit nog op details, zoals het type venster en front. 

Duidelijk is wel dat dit een waar bakbeest is, met ruimte voor elke denkbeeldige configuratie. Hieronder kan je een indruk krijgen van deze full-tower behuizing.

MasterCase 5T

Een verrassing was de nieuwe MasterCase 5T,een variant op de MasterCase 5 met een design dat meer gericht is op liefhebbers van een 'vervaarlijk' design. Het roept associaties op met CM Storm kasten van weleer, zoals de Striker en de Trooper. Bijzonder is het rood-zwarte interieur - Cooler Master heeft gelukkig niet gekozen voor een schreeuwerig rood, maar een mooie tint die de 5T een luxe uitstraling geeft.

MasterCase 4 en 6

Twee kasten die in minder ver gevorderd stadium waren, maar er wel aan zitten te komen, zijn de MasterCase 4 en 6. Deze zullen gericht zijn op een stille werking, en zijn dan ook meer afgesloten dan de oneven genummerde modellen. Uiteindelijk moeten dit opvolgers worden van de befaamde Silencio modellen van Cooler Master.

De MasterCase 4 wordt een micro-ATX model, de 6 een full ATX exemplaar. Bijzonder is de mogelijkheid om boven- en voorpaneel een stukje naar buiten te bewegen om extra ventilatie te creëren als daar behoefte aan is. Ook interessant is de afwerking van de achterzijde, Cooler Master heeft op dit moment twee varianten in overweging. De eerste bestaat deels uit een solide materiaal en deels uit flexibel rubber, dat strak op zijn plaats moet worden gehouden, de tweede is geheel rigide. Bij die tweede optie zou het mogelijk moeten worden om zelf delen uit te snijden om zo ophangpunten te maken precies waar je ze wilt hebben. Beide zijn in elk geval nieuwe ideeën, die we nog niet bij andere kasten hebben gezien.

Ook bij de MasterCase 4 en 6 is het design van de lijn, met schuin aflopende panelen, duidelijk zichtbaar. Het ligt in de lijn der verwachting dat intern dezelfde voorzieningen beschikbaar zullen komen, dus een flexibele indeling en ophanging voor opslag en koeling. Het zal nog even wachten zijn op deze modellen, die naar verluidt rond CES volgend jaar op de markt moeten gaan komen.


De onderste helft van dit rooster is van rubber, de bovenste van rigide plastic.


Deze achterzijde is geheel van rigide materiaal, maar moet dus eenvoudig te 'bewerken' zijn om ophangpunten aan te brengen. 


Met een ingenieus mechanisme zijn het voor- en bovenpaneel uit te schuiven, om zo extra ventilatiemogelijkheden te bieden.

MasterCase accessoires

De gedachte achter het MasterCase concept is dat je op basis van je budget en wensen kiest uit een van maximaal drie varianten (basis, Pro en Maker), en die indien gewenst later opwaardeert met functionaliteit van een luxer model. Uiteraard is het goedkoper onder de streep om direct de luxere versie te nemen, maar als je niet alle extra functies (denk aan ruimte voor disks, of verlichting of frontaansluitingen) nodig hebt, kan je ook simpel beginnen en alleen uitbreiden met wat voor jou van belang is. Maar wie wil, kan van een 'basic' versie een 'Maker' maken. Het aantal accessoires breidt dan ook gestaag uit. Voorpaneel, bovenpaneel, frontaansluitingen: alle zijn te vervangen en uitwisselbaar. Dat betekent natuurlijk ook dat je zo kan beginnen met modden - en mocht het niet goed gaan, dan kan je allicht een vervangend onderdeel kopen voor aanzienlijk minder geld dan een complete kast. 

Vooralsnog verkoopt Cooler Master de accessoires rechtstreeks in de eigen webshop, maar we vernamen dat het met geselecteerde retailers deze ook in offline winkels zal gaan aanbieden - en wellicht in tweede instantie ook via online webshops. Met de komst van de Maker zijn er in elk geval weer de nodige accessoires bijgekomen: een nieuw paneel met frontaansluitingen, waaronder USB Type-C, een fan-controller PCB met aansluitingen voor led-verlichting, led-verlichting en een gehard glazen zijpaneel. Ook zijn er twee verschillende typen houders om zware videokaarten te ondersteunen in het assortiment bijgekomen; een daarvan zet je in de kast neer, de andere maak je vast met het FreeForm bevestigingssysteem. Hieronder zie je een indruk van de diverse opties die je inmiddels kan aanschaffen om een MasterCase te verfraaien en aan te passen.

 

MasterBox

De MasterCase behuizingen zijn gericht op de veeleisende gebruiker, maar Cooler Master wil ook voor mensen met minder hoge eisen - en een lager budget - in elk geval een deel van de geneugten van de nieuwe filosofie beschikbaar maken. Hiertoe introduceert het deze Computex een nieuwe lijn behuizingen onder de naam MasterBox. We kregen vier verschillende ATX-uitvoeringen te zien en een micro-ATX exemplaar. Intern zijn deze behuizingen wat traditioneler dan de MasterCase, maar ook hier staat flexibiliteit hoog in het vaandel. Feitelijk zijn ze wat kaler, maar beschikken ze bijvoorbeeld wel over modulaire kooien voor harddisks. Je kan stellen dat zaken die momenteel nog als wat luxer gelden, hiermee naar een nieuw marktsegment worden gebracht. Ook hier is het mogelijk om een ontwerp te maken dat geheel gericht is op airflow, of juist veel opslagcapaciteit, of een combinatie van beide. 

Van links naar rechts: MasterBox 5 black, MasterBox 5 white, MasterBox 5T en MasterBox 6

Van de MasterBox modellen kunnen we ons zomaar voorstellen dat de MasterBox 5T de populairste gaat zijn. Deze heeft ook een wat dynamischer uiterlijk en dezelfde zwart-rode interne kleurstelling. 

Met een PSU shroud, veel ruimte voor opslag en modulaire harddisk kooien biedt de MasterBox 5 een paar zaken die het altijd goed doen bij de liefhebber, terwijl de wat kale afwerking vermoedelijk een gunstig effect op de prijs zal hebben. 

De MasterBox 5T heeft ook het handige afdekplaatje voor het vergrendelen van kabels, waarmee je ervoor kan zorgen dat bijvoorbeeld je muis- en toetsenbordkabel vastzitten aan je behuizing - prettig voor op bijvoorbeeld LAN party's.

Achter de moederbordplaat is genoeg ruimte om kabels weg te werken, met bevestigingspunten voor het vastzetten ervan.

De MasterBox 5 in het wit ziet er goed uit. Het mesh-voorpaneel betekent vermoedelijk dat het met de airflow wel goed zit.

In de getoonde indeling zijn er geen 5,25" ruimtes, maar desgewenst kan je die dus wel aanbrengen/op zijn plek laten. Doe je dat niet, dan heb je riant ruimte voor bijvoorbeeld waterkoeling. Ook kan je ssd's dan op de moederbordplaat bevestigen.

Met de zwarte MasterBox Lite liet Cooler Master weer een heel andere indeling zien. Ook in deze micro-ATX kast is  ruimte voor een krachtig systeem.

De Masterbox 6 was nog in een vroeg stadium van ontwerp - het is goed mogelijk dat het definitieve product er nog anders uit gaat zien, maar de richting die Cooler Master op wil is duidelijk.

MasterAir en MasterLiquid

Kort voor Computex had Cooler Master al de nieuwe waterkoelers onder de naam MasterLiquid aangekondigd, maar de grote verrassing was toch wel de introductie van een geheel nieuwe line-up aan CPU-luchtkoelers. Topmodel is de MasterAir Maker 8, met 8 heatpipes, waarvan vier direct in verbinding staan met de vapor chamber bovenop de voet die contact maakt met de processor. Dat moet zorgen voor een aanzienlijk effectievere afvoer van warmte dan het 'plakken' van gebogen heatpipes op de baseplate. De MasterAir Maker 8 is voorzien van twee verschillende top covers, een van plastic en een van aluminium, beide worden meegeleverd. Het is de bedoeling dat modders hier ook mee aan de slag gaan, om de koeler van een eigen uiterlijk te voorzien.

Naast het topmdoel komt Cooler Master dus ook met een serie lager gepositioneerde luchtkoelers, waarbij het getal in de naam aangeeft hoeveel heatpipes aanwezig zijn. Deze MasterAir modellen hebben alle een zogenaamde 'Direct touch' ontwerp, waarbij de heatpipes direct met de processor contact maken. De Pro-versies van de MasterAir 3 en 4 hebben een koellichaam met meer lamellen dan de gewone varianten. 


De hele nieuwe MasterAir familie bij elkaar


Op deze foto is goed te zien hoe vier van de acht heatpipes rechtstreeks de vapor chamber in gaan.


De nieuwe MasterLiquid Pro waterkoelers, vooralsnog beschikbaar in 120 en 240 mm uitvoeringen.


De nieuwe MasterFan Pro


De MasterAir Make 8 nog eens van dichtbij


Zelfs de koelpasta is niet ontkomen aan een vernieuwing en een naamswijziging - vanaf nu hebben we het over MasterGel, ook hier in drie verschillende varianten.

MasterWatt

De tweede grote verrassing van Cooler Master was de aankondiging van een geheel nieuwe lijn voedingen. Deze zullen door het leven gaan als MasterWatt. Hierbinnen worden ook weer een Maker, Pro en een standaardlijn onderscheiden. De MasterWatt Maker moet inmiddels beschikbaar zijn (en we zien dan ook reikhalzend uit naar testexemplaren). Deze zijn voorzien van een geheel nieuw ontwerp met naar verluidt volledig Japanse condensatoren. Daarnaast zou er volgens de geruchtenmolen ook een geheel in Japan gefabriceerde voeding aankomen. 

 

De nieuwe MasterWatt voedingen zijn niet voorzien van een sticker met informatie over de diverse vermogens, maar een opdruk. Dat geeft ze een wat luxer uiterlijk; ook de afwerking in geborsteld aluminium-look draagt daar aan bij. Belangrijker is natuurlijk de techniek en de kwaliteit - een test zal daarover het definitieve oordeel moeten geven, maar onze eerste indruk was positief.

Zo heeft Cooler Master veel werk gemaakt van nieuwe modulaire aansluitingen op de MasterWatt Maker voedingen. Deze moeten nog stabielere voltages mogelijk maken, ook bij een modulair ontwerp, waardoor dit ook voor overklokkers aantrekkelijk moet zijn - die juist veelal nog schijnen te kiezen voor niet-modulaire voedingen. Het topmodel is ook geheel digitaal. Via een Windows toepassing, maar ook via een Android of iOS app kun je diverse aanpassingen doen, bijvoorbeeld aan het fanprofiel, en tot in detail uitlezen hoe de voeding presteert. 

Randapparatuur

Naast nieuwe behuizingen, voedingen en koelers toonde Cooler Master ook nieuwe randapparatuur. Een deel daarvan was een jaar geleden op de vorige editie van Computex al aangekondigd, maar nu in een veel verder stadium - en een deel was geheel nieuw.

De MasterMouse komt beschikbaar in drie edities, de Pro L, de S en de Lite S. De Pro L wordt geleverd compleet met twee verschillende body's, voor grote en 'gewone' handen. Ook zitten daar extra zijdelen bij, om de muis naar eigen voorkeur aan te passen aan hoe je hem het liefst vasthoudt. Deze Pro L beschikt over een optische sensor die werkt op maximaal 12.000 dpi, hij heeft 8 knoppen, rgb-verlichting en zal voorzien zijn van firmware die achteraf kan worden bijgewerkt. Cooler Master gaat net als bij de MasterKeys-toetsenborden een sdk beschikbaar stellen om liefhebbers annex programmeurs de muis naar eigen inzicht van extra functies en mogelijkheden te laten voorzien.

Die mogelijkheid komt er ook bij de MasterMouse S, die wat bescheidener van formaat en specificaties is. Deze heeft een optische sensor met maximaal 7200 dpi, 6 knoppen, maar ook rgb-verlichting, upgradeable firmware en dus een sdk. De MasterMouse Lite S wordt een simpel model, met maximaal 2000 dpi, rode verlichting, 6 knoppen - en geen mogelijkheid tot aanpassen via firmware of software. Daarnaast blijven de recent vernieuwde Sentinel III en Xornet II ook in het assortiment. 

De MasterKeys Pro S en Pro L reviewden we al op Hardware.Info, hier wordt de MasterKeys Pro M aan toegevoegd. Deze is voorzien van felwitte verlichting en een wat ander design. Verder komt er nog een MasterKeys Lite L met andere schakelaars en eenvoudiger verlichting. 

Nieuw is de MasterPulse headset - het model met aanpasbare drivers waarvan men vorig jaar een concept toonde laat nog even op zich wachten, maar bij de MasterPulse kan je in elk geval kiezen tussen een gesloten en een open design, althans dat is de gedachte achter de magnetisch bevestigde afdekplaatjes die je naar wens kunt afnemen en terugplaatsen. Deze over-ear hoofdtelefoon zag er goed uit, maar uiteraard leggen we ons oor bij een test te luister voordat we hier meer over kunnen zeggen - een beursvloer is niet bepaald de ideale omgeving voor een luistertest. De MasterPulse komt beschikbaar in drie versies: een standaard stereomodel, een USB surround model en een draadloze uitvoering. 


Links open, rechts gesloten: de MasterPulse belooft twee opties in één headset


Ook als in-ear beschikbaar: de MasterPulse headset. De bas kan je aanpassen met behulp van een draaiwieltje aan de achterkant, iets wat we bij een eerdere in-ear headset van Cooler Master ook al eens zagen.

MasterPal

We zouden het bijna vergeten, maar Cooler Master maakt al sinds jaar en dag een flink assortiment aan notebookkoelers. Deze Notepals gaan opgevolgd worden door de MasterPal, waarvan er feitelijk maar een komt - zij het wel weer in meerdere uitvoeringen. Een simpel min of meer plat exemplaar en een in hoogte verstelbaar model. Daarbij zjin zaken als een usb hub en de positie van de koelers aanpasbaar. Door deze flexibiliteit hoopt Cooler Master in elk geval ook zelf wat overzicht te creëren, want zo kunnen diverse bestaande modellen met pensioen. 

  

Conclusie

Vorig jaar deed Cooler Master op Computex een grote aankondiging, waarbij het bedrijf vooral heel veel beloofde te gaan doen. Het kon de eerste resultaten laten zien van de koerswijziging, maar heel concreet werd het daarna nog niet. Een verandering als dit bedrijf doormaakt is dan ook geen kwestie van een paar weken doorpakken, maar een langdurig proces. De belofte die Cooler Master vorig jaar deed, lost het deze editie van Computex in. Zelden hebben we een bedrijf zo'n groot deel van het assortiment in een keer zien vernieuwen.

Het verzette werk is bewonderenswaardig en het resultaat mag er zijn. Natuurlijk moeten tests uitwijzen hoe alles in de praktijk uitpakt, maar het staat nu al buiten kijf dat Cooler Master een ongekende prestatie heeft geleverd met dit aantal productaankondigingen, het merendeel waarvan dit jaar nog op de markt moet gaan verschijnen. Zo verwachten we de nieuwe MasterWatt Maker voeding, de MasterAir Maker 8 koeler en de MasterLiquid Pro koelers op korte termijn in ons testlab en zou de MasterCase 3 er voor de herfst wel moeten zijn. 

Ondertussen werkt Cooler Master gestaag door aan het ombouwen van het assortiment - niet alle bestaande producten zullen van de ene op de andere dag verdwijnen. Per slot van rekening moeten oude voorraden worden verkocht en zijn sommige ljinen dermate populair bij consumenten en systeembouwers, dat het te ver gaat om die direct te stoppen. De nieuwe generatie aan 'Master'-producten staat in elk geval klaar in de coulissen, en de samenwerking met de diverse 'makers' zorgt ervoor dat Cooler Master ook van buitenaf nieuwe impulsen voor vernieuwing blijft krijgen. Zo kregen we al een heel aantal alternatieve uitvoeringen van de toetsenborden te zien, en zou het zomaar kunnen dat je op termijn ook voor keycaps bij Cooler Master terecht kan.

In de winkels ga je in elk geval steeds meer de nieuwe huisstijl zien. Zagen we vorig jaar nog veel van de 'ouderwetse' witte dozen, dit jaar waren er uitsluitend verpakkingen in de nieuwe, grijze huisstijl te zien. Gelukkig gaat het hier om meer dan de verpakking, want de designtaal van de nieuwe koers is ook duidelijk zichtbaar in de nieuwe producten. Daarmee krijgt Cooler Master een aanzienlijk samenhangender assortiment, waarbij de diverse producten steeds meer op elkaar aansluiten qua ontwerp. En dat is iets wat consumenten doorgaans goed weten te waarderen. Wij zijn in elk geval benieuwd naar de nieuwe producten in de praktijk van onze tests, en jullie ideeën over de stortvloed aan nieuws die Cooler Master dit jaar voor ons op Computex heeft. 

Concepten voor toetsenbord designs - en polssteunen

De nieuwe producten zijn verpakt in de nieuwe huisstijl  

0
*