AOC U2879VF review: UHD voor heel weinig

43 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. AOC U2879VF
 3. 3. Testmethodiek
 4. 4. Testresultaten helderheid en contrast
 5. 5. Testresultaten helderheid onder kijkhoek
 6. 6. Testresultaten kleurtemperatuur en kleurechtheid
 7. 7. Testresultaten reactietijd en input lag
 8. 8. Testresultaten energieverbruik
 9. 9. Foto's
 10. 10. Specificaties
 11. 11. Conclusie
 12. 1 besproken product
 13. 43 reacties

Testresultaten kleurtemperatuur en kleurechtheid

De kleurweergave beoordelen we aan de hand van een aantal aspecten. Belangrijk om te weten is, dat door middel van kalibratie altijd veel te verbeteren is. Echter, bij het merendeel van de beeldschermen gaat het dan om kalibratie van het videosignaal, in combinatie met de monitor. Het aantal beeldschermen dat in hardware gekalibreerd kan worden is erg klein en deze modellen zijn significant duurder. Om die reden is het niet zinvol beeldschermen te kalibreren voor een test. In plaats daarvan meten we of en in welke mate een monitor middels kalibratie te verbeteren valt. Daarbij gaan we uit van de sRGB-kleurruimte.

Voor deze metingen maken we gebruik van de CALman software van SpectraCal, in combinatie met een X-rite i1 Display Pro colorimeter.

Native kleurtemperatuur

We kijken hoe dicht we zonder kalibratie de 6500 K kunnen benaderen, een kleurtemperatuur die wordt beschouwd als het meest geschikt voor dagelijks gebruik en een die dicht met die van daglicht overeenkomt.

De gemeten kleurtemperatuur is met 7048 K aan de hoge kant. Een lichte afwijking naar blauw in witte schermdelen begint wel zichtbaar te worden bij dit niveau.

Gammawaarde

De gemeten gammawaarde bedraagt gemiddeld 2,41. Dat is aan de hoge kant en betekent dat er detailverlies kan optreden in beeld(del)en met veel donkere nuances.

Kleurechtheid

De grijswaarde afwijking is een van de hogere, de kleurafwijking juist de laagste van alle geteste modellen. Dat is heel netjes.

Nieuwe testprocedure resultaten

Laten we ook hier even de diepte ingaan met onze nieuwe test. Ook voor kleuren testen we immers sinds kort veel meer aspecten. Zo doen we een color checker test waarbij we naar de accuraatheid kijken van veel meer deelkleuren dan alleen rood, groen, blauw, cyaan, magenta, geel, wit en zwart. Daarnaast maken we een saturation sweep en meten we het percentage van de sRGB-kleurruimte dat daadwerkelijk vertoond kan worden. Hierbij meten we op 150 cd/m² in plaats van op maximale helderheid zoals bij de 'oude' test.

Om te beginnen met de dekking van de sRGB-ruimte, hier komt de AOC U2879VF op een heel respectabele 94,8%. Dat is voor een TN-scherm een hele prestatie. De color checker test toont hier een wat minder positief beeld, we zien grotere afwijkingen voor bepaalde deelkleuren. De gemiddelde afwijking valt dan ook wat hoger uit. Ook de gemiddelde grijsafwijking komt wat hoger uit; het gemiddelde gamma laat juist een iets betere waarde noteren - beide zijn in 20 in plaats van in 10 stappen gemeten.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
AOC U2879VF

AOC U2879VF

 • 28 inch
 • 157 ppi
 • AMD FreeSync
 • 60 Hz
 • HDMI
 • DisplayPort
 • 1 ms
 • 300 cd/m²
 • 1000 : 1

€ 296,95

1 winkel
0
*