ASUS GeForce GTX 1080 Strix review: kleurrijk alternatief

75 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. ASUS GeForce GTX 1080 Strix
 3. 3. Software
 4. 4. Specificaties
 5. 5. Testmethode
 6. 6. Benchmarks: 3DMark Fire Strike / Extreme
 7. 7. Benchmarks: Battlefield 4
 8. 8. Benchmarks: DiRT Rally
 9. 9. Benchmarks: Far Cry Primal
 10. 10. Benchmarks: Metro Last Light
 11. 11. Benchmarks: Rise of the Tomb Raider
 12. 12. Hardware.Info Prestatiescore
 13. 13. Vergelijking met custom 980 Ti's
 14. 14. Geluidsproductie en temperatuur
 15. 15. Efficiëntie koeling
 16. 16. Stroomverbruik
 17. 17. Duurtest
 18. 18. Overkloktest
 19. 19. Conclusie
 20. 20. Besproken producten
 21. 21. Reacties

Inleiding

Eerder bekeken we al de custom GeForce GTX 1080-modellen van MSI en Inno3D. Vandaag is het de beurt aan ASUS, dat een nieuwe Strix-kaart in de Republic of Gamers-serie uitbracht. We zijn benieuwd naar de prestaties van de nieuwe DirectCU III-koeler en natuurlijk de GeForce GTX 1080 Strix 8 GB zelf.

Net als MSI heeft ASUS voor deze generatie een nieuwe koeler ontworpen. De DirectCU III-koeler doet door zijn hoekige uiterlijk enigszins denken aan het ontwerp van de Founders Edition, maar valt vooral op door de aanwezige RGB-verlichting. Achterop heeft ASUS bovendien een backplate gemonteerd.

Asus GeForce GTX 1080 Strix OC 8GB

Een unieke feature is FanConnect, twee 4-pins fan-connectors die aan de achterkant van de videokaart zijn gesitueerd. Daarop kun je casefans aansluiten die vervolgens worden aangestuurd op basis van de GPU-temperatuur. Volgens de fabrikant is dat in veel gamesystemen handiger dan de CPU-temperatuur als graadmeter gebruiken, zoals normaal gesproken gebeurt.

Met gemiddeld 899 euro is de ASUS GeForce GTX 1080 Strix één van de duurste aftermarket GTX 1080's. Dat hoeft echter nog niet veel te zeggen: voorraad is er wederom nergens, dus we verwachten dat de prijzen wat zullen dalen als de krapte afneemt.

ASUS GeForce GTX 1080 Strix

Uiteraard heeft ASUS voor zijn nieuwste kaart een eigen printplaat ontworpen. Het PCB is wat hoger dan een standaard uitbreidingsslot - hij steekt bijna drie centimeter uit. Daardoor is er wel plek voor een uitgebreide 8+2-fasen stroomvoorziening, die samen met de twee stroomconnectors (8+6-pins) tot meer overklokpotentieel moet leiden dan de 5+1 fasen op de referentiekaart. Ook de eerder besproken FanConnect-feature is uniek voor deze kaart.

De GP104-GPU zelf is overgeklokt naar 1759 MHz, met een boost naar 1898 MHz. Dat is een overklok van bijna tien procent ten opzichte van de Founders Edition. Het geheugen is ongemoeid gelaten op een effectieve snelheid van 10.000 MHz. Het gaat uiteraard om chips van Micron, op dit moment de enige leverancier van GDDR5X-geheugen.

Asus GeForce GTX 1080 Strix OC 8GB

Bovenop het PCB vinden we een grote triple-fan koeler met vijf direct-touch heatpipes. De twee grote aluminium koelblokken worden van frisse lucht voorzien door drie 90mm-fans met de door ASUS geïntroduceerde 0dB-technologie, wat inhoudt dat de ventilatoren stoppen met draaien als de videokaart niet zwaar wordt belast. Als je niet aan het gamen bent, produceert je kaart op deze manier geen onnodig geluid.

ASUS zet verder vol in op de trend van RGB-verlichting. De Aura-software kennen we al van een aantal moederborden en andere componenten met dergelijke features, maar kan nu ook worden gebruikt om de LED's op de koeler van deze kaart te bedienen. Standaard zijn er verschillende effecten mogelijk, zoals ademen en knipperen. ASUS heeft daar nog een aantal leuke extra effecten aan toegevoegd, zoals bouncen op de muziek en het met kleuren weergeven van de huidige GPU-temperatuur.

De lay-out qua monitoraansluitingen is door de fabrikant aangepast naar tweemaal HDMI, tweemaal DisplayPort en één keer DVI-D. Hiermee is de kaart volgens ASUS buitengewoon geschikt voor VR: je kunt immers je HDMI-monitor of -televisie aangesloten laten terwijl je de andere poort gebruikt voor je Oculus Rift of HTC Vive.

Software

ASUS levert uitgebreide software mee bij deze videokaart. De belangrijkste utility is GPU Tweak II, waarmee je makkelijk kunt switchen tussen overklokprofielen. Ervaren overklokkers kunnen zelf frequenties en andere instellingen aanpassen. Onderdeel van deze tool is de Gaming Booster, waarmee je de visuele effecten van Windows uit kunt zetten, opstartprocessen kunt uitschakelen en het werkgeheugen kunt defragmenteren. Dit alles moet tot optimale game-prestaties leiden.

Verder krijg je ook een licentie van een jaar op XSplit Gamecaster, veelgebruikte software voor het streamen van je gameplay naar bijvoorbeeld Twitch. Normaliter betaal je 99 dollar voor zo'n licentie. De streamingsoftware kan bovendien een in-game overlay weergeven via GPU Tweak II, met informatie over klokfrequenties en de temperaturen.

Specificaties

Hieronder zie je de specificaties van de ASUS GeForce GTX 1080 Strix in vergelijking met die van de Founders Edition.

Algemeen
 
MerkAsusAsus
ProductnaamGeForce GTX 1080 Founders Edition 8GBGeForce GTX 1080 Strix OC 8GB
Productcode90YV09W0-U0NA0090YV09M0-M0NM00
DetailsProductinfoProductinfo
Chip
GPUNvidia GeForce GTX 1080Nvidia GeForce GTX 1080
GPU serieNvidia GeForce GTX-10Nvidia GeForce GTX-10
GPU fabrikantNvidiaNvidia
Klokfrequentie GPU1607 MHz1759 MHz
Klokfrequentie turbo1733 MHz1898 MHz
Aantal rekenkernen25602560
Geheugen
Geheugengrootte8192 MB8192 MB
Geheugensnelheid1250 MHz1251 MHz
GeheugentypeGDDR5XGDDR5X
Geheugenkoeling
Geheugenchips (merk)MicronMicron
Functionaliteit
DirectX versieDirectX 12DirectX 12
Nvidia SLI/NVLink-compatible
AMD Crossfire-compatible
Kaartontwerp
InterfacePCI-Express 3.0 x16PCI-Express 3.0 x16
GPU koelingActiefActief (3x)
PEG stroomaansluiting
Type power connector(s)PEG8PEG6+PEG8
Aantal slots22
Lengte27 cm29.9 cm
Breedte11.1 cm13 cm
Hoogte3.8 cm4 cm
Low profile
Aansluitingen
D-Sub uitgang
DVI uitgang
Aantal DVI uitgangen11
HDMI uitgang
HDMI-versie2.0b2.0
Aantal HDMI uitgangen12
DisplayPort uitgang
DisplayPort-versie1.4
Aantal DisplayPort uitgangen32
Meegeleverd
DVI -> D-Sub plug
DVI -> HDMI plug
HDMI -> DVI plug
Afstandsbediening
Gamesworld of warships

Testmethode

Voor de introductie van de nieuwe GPU's van AMD en Nvidia hebben we onze benchmarks voor 3D-chips en GPU's vernieuwd. Zoals vanouds vind je in onze tests van custom videokaarten een selectie van de games die we draaien als AMD of Nvidia een nieuwe GPU uitbrengt. Het gaat er hierbij immers alleen om hoe de kaart zich verhoudt tot andere kaarten gebaseerd op dezelfde GPU.

Ons testsysteem draait op Windows 10 64-bit bestaat uit de volgende componenten:

We draaien 3DMark Fire Strike en Fire Strike Extreme op de videokaarten, aangevuld met de volgende games:

 • Battlefield 4
 • DiRT Rally
 • Far Cry Primal
 • Metro Last Light
 • Rise of the Tomb Raider

Die games testen we in twee resoluties en op twee verschillende kwaliteitsinstellingen:

 • 1920x1080 (Full HD) Medium / Normal
 • 1920x1080 (Full HD) Highest / Ultra + 4x MSAA
 • 3840x2160 (Ultra HD) Medium / Normal
 • 3840x2160 (Ultra HD) Highest / Ultra + 4x MSAA

Naast de prestaties meten we ook het stroomverbruik en de geluidsproductie van videokaarten.

Op de volgende pagina vergelijken we de ASUS GeForce GTX 1080 Strix met het referentiemodel (de Founders Edition) van Nvidia en alle andere geteste GTX 1080's. Omdat we een nieuwe set benchmarks draaien, is het vergelijkingsmateriaal beperkt. Op een speciale pagina hebben we daarom ook nog de oude benchmarks gedraaid op de nieuwe kaarten, zodat je bijvoorbeeld met aftermarket 980 Ti's kunt vergelijken.

Ten slotte hebben we ook bekeken hoe de kloksnelheden zich tijdens een lange gamesessie ontwikkelden, om vast te stellen of de koeling adequaat is om throttling te voorkomen.

Voor deze test hebben we driverversie GeForce 368.25 gebruikt.

Benchmarks: 3DMark Fire Strike / Extreme

Zoals gezegd starten we bij deze generatie met een nieuwe set benchmarks, waardoor de resultaten van oudere tests niet één-op-één vergelijkbaar zijn. Om uitgebreid te kunnen vergelijken met bijvoorbeeld 980 Ti's van de vorige generatie, hebben we verderop in deze review nog een aantal 'oude' tests gedraaid met de GTX 1080's.

In de twee 3DMark-benchmarks presteert de ASUS Strix goed: beter dan de MSI en ongeveer gelijk aan de Inno3D. Vooral in de Extreme-test zien we dat het verschil met de Founders Edition groot is.

Benchmarks: Battlefield 4

In Battlefield 4 zien we dat de ASUS en de Inno3D afwisselend de snelste zijn.

Benchmarks: DiRT Rally

In DiRT Rally is de Inno3D nog een tikje sneller dan de ASUS Strix, terwijl de MSI net een beetje langzamer is.

Benchmarks: Far Cry Primal

Hieronder vind je de resultaten van Far Cry Primal.

Benchmarks: Metro Last Light

Hieronder vind je de resultaten van Metro Last Light.

Benchmarks: Rise of the Tomb Raider

De nieuwe Lara Croft is de eerste DirectX 12-game in onze benchmarkset. De verschillen tussen de verschillende GTX 1080's zijn hier klein, al valt op dat de MSI ondanks de lagere basisklokfrequentie komt bovendrijven in deze tests.

Hardware.Info Prestatiescore

De Hardware.Info Prestatiescore is het meetkundige gemiddelde van de resultaten die de videokaarten halen in de game-benchmarks. Omdat de Full HD-benchmarks soms niet meer goed schalen vanwege de hoge framerates, hebben we die voor deze kaarten opgesplitst in een 1080p en een 4K Prestatiescore.

Als we alles middelen zien we dat de ASUS GeForce GTX 1080 Strix duidelijk sneller is dan de referentiekaart. Op 4K is hij nipt sneller dan de MSI, in Full HD zet hij gemiddeld juist net wat mindere framerates neer. De Inno3D blijft in beide gevallen lijstaanvoerder.

Vergelijking met custom 980 Ti's

In vergelijking met de referentiekaart van de GeForce GTX 980 Ti zagen we dat je met de GTX 1080 een flinke prestatiewinst mocht verwachten, zoals je kon lezen in onze initiële review. Vanuit de fabriek overgeklokte 980 Ti's presteerden echter fors beter: de Inno3D X3 DHS uit de grafiek hieronder was het snelste model dat we getest hebben, maar ook de 980 Ti Gaming van MSI was al veel sneller dan de referentiekaart.

ASUS voert hier de grafiek aan, maar merk wel op dat we voor deze oude prestatie-index met minder en ook minder moderne games testten. In vergelijking met de snelste 980 Ti is de GTX 1080 Strix net geen 14 procent sneller.

Geluidsproductie en temperatuur

In idle staan de fans zoals gezegd stil. We meten wel coilwhine, wat meer dan bij de MSI en de Inno3D, maar hoorbaar is dat in normale situaties niet.

Onder belasting gaan de drie ventilatoren natuurlijk wel draaien. Hoewel de Strix minder luidruchtig is dan de referentiekoeler, zijn de eerder geteste kaarten stiller.

Daar staat tegenover dat de ASUS Strix-kaart wat koeler blijft: we meten 64 graden Celsius na een gamesessie. Wellicht had ASUS de temperatuur wat verder kunnen laten oplopen - schadelijk is dat immers allerminst - om de geluidsproductie nog wat verder in te dammen.

Efficiëntie koeling

Als je zelf het fanprofiel wilt instellen, dan is het belangrijk hoe efficiënt de koeler is. Je wilt immers zoveel mogelijk koeling met zo weinig mogelijk geluidsproductie. Om dit te testen meten we bij welk fanprofiel de kaart zo dicht mogelijk bij de 40 dB(A) zit. Vervolgens draaien we 3DMark Fire Strike Extreme 10 minuten lang en kijken we hoe hoog de maximale temperatuur van de kaart komt. Hiervoor testen we met de temperatuurlimiet uit, want dat zou de resultaten kunnen beïnvloeden.

Dit is slechts een indicatie, bedoeld om het vergelijken van videokaarten makkelijker te maken. We testen bijvoorbeeld op een testbench, niet in een kast, waardoor het kan zijn dat de kaart minder warm wordt dan in een behuizing. Je kunt dus op basis hiervan niet verwachten dat de kaarten bij deze geluidsproductie zo koel zullen blijven. 

Bij een geluidsproductie van 40 decibel wordt de GeForce GTX 1080 Strix niet warmer dan 68 graden. De koeler is daarmee iets minder efficiënt dan de Twin Frozr VI van MSI, maar véél beter dan Nvidia's koeloplossing.

Stroomverbruik

Qua stroomverbruik zit de GTX 1080 Strix in lijn met de andere geteste kaarten. Onder load verbruikt hij het meest, maar dat hangt uiteraard ook samen met de hoge kloksnelheid waar hij op werkt.

Duurtest

Nu de verschillende turbotechnologieën steeds geavanceerder worden, maakt het voor de uiteindelijke prestaties tijdens het gamen steeds meer uit of de koeling voldoende is om de kloksnelheid op een hoog niveau te houden. Immers, als de kaart na enkele minuten gamen te warm wordt en de klokfrequentie daalt, zullen ook de prestaties achteruit gaan. Daarom doen we vanaf nu ook een duurtest, die uitwijst of de behaalde prestaties ook na langere tijd gamen haalbaar blijft.

De duurtest houdt in dat we onze benchmark in F1 2015 zeventien keer laten loopen, wat ongeveer een half uur duurt. In de tussentijd houden we de kloksnelheden en temperaturen in de gaten door ze elke seconde weg te laten schrijven naar een logbestand. Achteraf analyseren we die gegevens, om tot de onderstaande grafieken te komen.

Kloksnelheid en temperatuur

De temperatuur stabiliseerde na vier minuten op een graad of 64. Na een korte boost boven de 2000 MHz zakt de klokfrequentie naar zo'n 1990 MHz, waarbij deze wel enigszins fluctueert. Dat lijkt echter weinig invloed te hebben op de prestaties in games, ook qua frametimes.

Videokaart versus Founders Edition

In vergelijking met de referentiekaart laat de ASUS Strix een veel minder heftige daling van de kloksnelheid zien, die bovendien consistenter wordt gehandhaafd. Daaruit kunnen we afleiden dat het prestatieverschil tijdens het gamen waarschijnlijk nog wat groter is dan uit onze benchmarks blijkt.

Overkloktest

Uiteraard hebben we het ASUS Strix-model aan een overkloktest onderworpen. De ASUS klokt met 2164 MHz het verst over, maar het geheugen wil juist niet harder dan 1400 MHz. Dat is aan de lage kant in vergelijking met de kaarten die we eerder testten. De uiteindelijke score in 3DMark Fire Strike komt wat lager uit dan bij de Inno3D, namelijk op 21.156 punten. In de onderstaande screenshots vind je ook nog onze resultaten in 3DMark Fire Strike Extreme en 3DMark Vantage.

Conclusie

ASUS levert met de GeForce GTX 1080 Strix een opvallende custom kaart af. De uitgebreide RGB-verlichting moet gamers aanspreken. De grote triple-fan koeler lijkt imposant, maar werkt toch wat minder efficiënt dan de bescheidenere koeler die MSI toepast. Hoewel de GTX 1080 Strix wat koeler blijft, maakt hij onder belasting wel meer lawaai. Wat ons betreft had ASUS beter voor een wat hogere doeltemperatuur en een stillere kaart kunnen kiezen.

De koeler is natuurlijk veel beter dan die van de referentiekaart. ASUS geeft relatief hoge klokfrequenties op en weet die ook tijdens lange gamesessies vast te houden. Uiteindelijk blijft de klokfrequentie op bijna 2 GHz hangen, wat toch een stukje hoger is dan de 1911 MHz van de eerder geteste MSI.

Verder levert ASUS een totaalplaatje af dat op veel fronten klopt: een uitgebreide stroomvoorziening, stilvallende ventilatoren in idle en een backplate op de achterkant. Het legt de accenten echter net wat anders dan de grote concurrent. Spreken de extra's, zoals de 'VR-vriendelijke' monitor-outputs en FanConnect je aan, dan is de ASUS een minstens net zo goede keuze als de MSI, die we eerder al met een award naar huis stuurden. Die is er dan ook voor de GTX 1080 Strix.

We willen hierbij nog wel één kanttekening plaatsen: vanwege de huidige schaarste en daardoor niet-representatieve prijzen hebben we de vraagprijs nog niet meegewogen in ons oordeel. Op het moment van schrijven is de ASUS 50 euro duurder dan de MSI. 


ASUS GeForce GTX 1080 Strix


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Excellent Asus GeForce GTX 1080 Strix OC 8GB

Asus GeForce GTX 1080 Strix OC 8GB

 • Nvidia GeForce GTX 1080
 • 1898 MHz
 • 8192 MB
Niet verkrijgbaar
0
*