ASUS GeForce GTX 950 Low Power OC review: de snelste kaart voor je OEM-PC

74 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Testverantwoording
 3. 3. 3DMark Fire Strike / Extreme
 4. 4. Battlefield 4
 5. 5. GRID Autosport
 6. 6. Metro: Last Light
 7. 7. Rainbow Six: Siege
 8. 8. Watch Dogs
 9. 9. Geluidsproductie en temperatuur
 10. 10. Stroomverbruik
 11. 11. Conclusie
 12. 12. Besproken producten
 13. 13. Reacties

Inleiding

Lange tijd was de GeForce GTX 750 Ti de snelste videokaart die je in een computer zonder extra voedingsaansluitingen kon installeren. Veel OEM-PC's en budgetvoedingen hebben immers helemaal geen PEG-connectors. ASUS stuurde ons een aangepaste GTX 950 op, die eveneens geen extra stroomtoevoer behoeft. Is deze ASUS GeForce GTX 950 Low Power OC 2GB de nieuwe beste keuze voor dergelijke gevallen?

Eerst even terug naar de basis: de GeForce GTX 950. Die kaart werd eind augustus vorig jaar geïntroduceerd als concurrent voor de Radeon R7 370, waarmee we overduidelijk in het mid-range segment zitten. Het is een Maxwell-kaart met alle features van dien, zoals een H.265-decoder, ondersteuning voor HDMI 2.0 en DirectX 12-support, maar dan met een prettig prijskaartje. Nvidia beveelt hem onder andere aan voor MOBA-games, maar uit onze tests bleek destijds dat ook Full HD-gaming op medium tot high settings prima mogelijk is.

Asus GeForce GTX 950 Low Power OC 2GB

Waar de referentiekaart nog een TDP van 90 watt had en een 6-pins stroomconnector benodigde, heeft deze ASUS voldoende aan de stroom uit het PCI-Express x16-slot. De kaart valt verder op door zijn witte dual-fan koeler, waarmee hij goed moet passen bij de diverse witte Z170-moederborden van ASUS.

De gekortwiekte GM206-GPU is geklokt op 1.026 MHz met een boost naar 1190 MHz, wat vrijwel de stocksnelheid is. De 2 GB aan GDDR5-geheugen is eveneens ongemoeid gelaten op ongeveer 1650 MHz, waarbij gebruik wordt gemaakt van geheugenchips van Samsung.

Asus GeForce GTX 950 Low Power OC 2GB

In een OEM-PC van grote fabrikanten als Acer, Dell en Medion is vaak niet al te veel plaats voor een grote videokaart. Aangezien dat toch een grote doelgroep is voor een kaart als deze GTX 950 Low Power, heeft ASUS de afmetingen beperkt gehouden. De kaart steekt nauwelijks uit boven het uitbreidingsslot en is maar 21,1 centimeter lang. Achterop vinden we DIsplayPort, DVI en HDMI terug als monitor-outputs. Een verloopje naar VGA wordt niet meegeleverd.

Op het moment van schrijven betaal je gemiddeld 179 euro voor de ASUS GeForce GTX 950 Low Power OC, maar je hebt 'm bij de goedkoopste shops al voor 167 euro in huis. Dat is nauwelijks meer dan je voor een 'normale' GTX 950 kwijt bent.

Testverantwoording

Wij testen videokaarten op een testsysteem, bestaande uit deze onderdelen:

Voor videokaarten zoals uitgebracht door de partners van AMD en Nvidia draaien we een subset van de benchmarks die we gebruiken wanneer er een nieuwe GPU op de markt komt: 3DMark, aangevuld met een vijftal games.

 • 3DMark Fire Strike
 • Battlefield 4
 • Metro Last Light
 • Watch Dogs
 • Rainbow Six: Siege
 • GRID Autosport

Deze games draaien we in twee resoluties en twee verschillende instellingen:

 • 1920x1080 (Full HD) Medium / Normal
 • 1920x1080 (Full HD) Highest / Ultra + 4x MSAA
 • 3840x2160 (Ultra HD) Medium / Normal
 • 3840x2160 (Ultra HD) Highest / Ultra + 4x MSAA

Naast de prestaties meten we ook het stroomverbruik en de geluidsproductie van videokaarten.

In de grafieken op de volgende pagina zijn alleen andere videokaarten zonder stroomconnectors te zien - dat is immers de reden waarom je deze kaart zou kopen en dus ook een eerlijke vergelijking. De ASUS is te herkennen aan rode balkjes.

3DMark Fire Strike / Extreme

In de onderstaande grafieken zie je de resultaten van de 3DMark Fire Strike-tests. Afgaande op de 3DMark-score, is de GeForce GTX 950 Low Power OC ruim dertig procent sneller dan een GeForce GTX 750 Ti, tot nu toe de snelste kaart waarvoor je geen extra stroomconnector nodig had.

Battlefield 4

In de onderstaande grafieken zie je de resultaten van Battlefield 4, een first-person shooter van EA en DICE. Gezien de resultaten op medium en ultra schatten we dat je met high-settings op Full HD prima uit de voeten kunt.

GRID Autosport

In de onderstaande grafieken zie je de resultaten in de racegame GRID Autosport. In dit spel wordt zelfs de 60 fps gehaald op ultra-settings, mits je het houdt bij Full HD. Op 4K is medium ook nog mogelijk, maar eigenlijk koop je een GTX 950 natuurlijk niet om in Ultra HD te gaan gamen.

Metro: Last Light

In de onderstaande grafieken zie je de resultaten in Metro: Last Light.

Rainbow Six: Siege

In de onderstaande grafieken zie je de resultaten in Rainbow Six: Siege. Let op: de Ultra-settings waarop we videokaarten testen zijn anders dan de instellingen die we voor 3D-chips gebruiken (anti-aliasing staat uit) waardoor de prestaties een stuk beter zijn, zeker bij kaarten met minder geheugen.

Watch Dogs

In de onderstaande grafieken zie je de resultaten in Watch Dogs.

Geluidsproductie en temperatuur

In idle vallen de fans van de GeForce GTX 950 Low Power OC helaas niet stil, maar met 32,1 dB(A) is hij dan zeker niet luidruchtig.

Ook onder belasting blijft de geluidsproductie van deze videokaart binnen de perken.

De temperatuur valt tegelijkertijd ruim binnen de marges.

Stroomverbruik

In idle is de GeForce GTX 950 Low Power OC in onze metingen iets minder zuinig dan de GTX 750 Ti, maar dat mag geen naam hebben. Het stroomverbruik onder belasting is in ieder geval veel lager.

Conclusie

De ASUS GeForce GTX 950 Low Power OC is de beste keuze voor wie de videokaart van een systeem wil upgraden, maar geen voeding met extra stroomaansluitingen heeft. Tot nu toe ging die titel naar de 750 Ti, maar de GTX 950 is niet alleen zuiniger onder belasting, maar ook een pak sneller.

Alle games die we hebben getest zijn uitstekend speelbaar met medium tot high settings, mits je het bij een Full HD-resolutie houdt. De komende tijd blijft dat nog veruit de populairste resolutie, zeker onder de gebruikers van budgetsystemen en OEM-PC's, wat toch de voornaamste doelgroepen van deze videokaart zijn. Van vrijwel elk systeem kun je met de ASUS GTX 950 een leuk gamesysteem maken, zolang je eisen niet te hoog zijn.

Nu maakt het laten vallen van de vereiste voor een extra PEG-connector deze kaart bijzonder, maar ook over de rest zijn we tevreden. De geluidsproductie valt zowel in idle als onder load mee - al zouden stilvallende fans in idle nog beter zijn geweest - en de temperatuur blijft eveneens ruim binnen de perken. Gezien de beperkte meerprijs van zo'n 40 euro ten opzichte van een 750 Ti, lijkt het ons een no-brainer voor de casual gamer met een verouderde of geïntegreerde GPU, of een gamer met een beperkt budget.


ASUS GeForce GTX 950 Low Power OC


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Great Value Asus GeForce GTX 950 Low Power OC 2GB

Asus GeForce GTX 950 Low Power OC 2GB

 • Nvidia GeForce GTX 950
 • 1190 MHz
 • 2048 MB
Niet verkrijgbaar
0
*