Cooler Master MasterCase Maker 5 review: eindelijk compleet

27 reacties
3 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk
 3. 3. Intern en koeling
 4. 4. Testprocedure
 5. 5. Testresultaten koeling 200 watt
 6. 6. Testresultaten koeling 400 watt
 7. 7. Testresultaten geluidsproductie
 8. 8. Foto's
 9. 9. Specificaties
 10. 10. Conclusie
 11. 3 besproken producten
 12. 27 reacties

Intern en koeling

Met het zijpaneel verwijderd heeft de MasterCase Maker 5 op het eerste gezicht ene klassiek voorkomen. Net zoals bij de Pro-versie is zowel een kooi voor drie 3,5" disks meegeleverd als, onderin, een voor twee stuks. Bij de basisuitvoering is alleen die laatste aanwezig. De bovenste van de twee blokkeert wel de bovenste van de twee intake fans voor een groot gedeelte.

In het moederbord zien we een riante uitsparing voor montage van CPU-koelers met backplate. CPU-koelers mogen maximaal 18,5 cm hoog zijn. Voor videokaarten is er ruim 41 cm ruimte, mits de hardeschijfkooi niet in de weg zit. Standaard is er ruimte voor twee 5,25" apparaten (fan controllers of optische stations), maar die ophangpunten zijn net zo uitneembaar als die voor de hardeschijven. 

Dat kan middels het door Cooler Master FreeForm genoemde ophangsysteem, waaraan niet alleen kooien, maar ook fans, reservoirs, pompen en andere onderdelen kunnen worden bevestigd. Het is een slim systeem, dat in steeds meer Cooler Master producten aanwezig moet zijn. Hergebruiken van onderdelen moet zo eenvoudiger worden. Sowieso ben je heel flexibel qua indeling.

Cooler Master MasterCase Maker 5

Aan de achterzijde zien we een even opgeruimd uiterlijk als in het hoofdcompartiment. Kabelgeleiders van klittenband vereenvoudigen het kabelmanagement. Nieuw aan de Maker 5 is de printplaat voor het aansluiten van meerdere fans. Deze wordt aangestuurd door de ingebouwde fan controller. Je kan er zes fans op aansluiten, plus een viertal led-strips. Een daarvan (met rode leds) is meegeleverd met de kast, overigens. Nog een overigens: het is geen PWM fan controller. Geen groot minpunt, maar diverse concurrenten bieden die inmiddels wel.

De ruimte achter de moederbordplaat is niet uniek, maar wel netjes ingedeeld en doordacht. Rubberen afdichting zorgt voor fraaier wegwerken van kabels, er is een handige 'goot' om de meeste kabels door te leiden en er zijn bevestigingspunten voor extra tie-wraps of klittebandhouders. Verder zien we hier twee bevestigingspunten voor de 'Slip & click pockets' waarmee je snel ssd's of 2,5" disks kunt bevestigen. Er zijn er standaard twee meegeleverd, maar je kan er nog meer als accessoires aanschaffen.

Er is een riante ruimte voor de voeding, die je via de achterzijde zo op zijn plek kan doen glijden. 

Cooler Master MasterCase Maker 5

Verplaatsen we onze blik weer naar de andere kant, dan zien we daar de twee 'Slip & click pockets' waarmee je zonder schroeven een 2,5" apparaat een plekje kan geven. Wie echt een ssd wil showen wordt wellicht minder enthousiast van de afgesloten houders, maar die kunnen een ssd er ook nog op vast schroeven. Voor elk wat wils dus. De 3,5" houders (die zijn voorzien van dunne rubberen ontkoppeling om trillingen tegen te gaan) kunnen uiteraard ook 2,5" apparaten bevatten, dan moet de schroevendraaier eraan te pas komen. De sledes zijn schroefloos uitneembaar, de kooien waarin ze zitten zijn met duimschroeven bevestigd.

Cooler Master MasterCase Maker 5

Een andere blik op de bovenste hardeschijfkooi en de 5,25" ruimtes. 5,25" apparaten kunnen ook schroefloos worden vastgezet. Te zien is dat de houder hiervoor na het verwijderen van wat duimschroeven zo uit te nemen is.

Cooler Master MasterCase Maker 5

Een aardige optionele accessoire voor de Maker 5 zijn de houders voor videokaarten. Die worden tegenwoordig steeds zwaarder, dankzij steeds extravagantere koeloplossingen. Om je kaarten ook bij transport veilig te stellen biedt Cooler Master twee houders aan. Een ervan is te bevestigen aan het FreeForm-systeem, de andere is een soort standaard die je magnetisch vastklikt op de tussenplaat boven de voeding. 

Cooler Master MasterCase Maker 5

Cooler Master MasterCase Maker 5

Achterop is een 14 cm fan gemonteerd, voorin zitten er nog twee - de MasterCase modellen markeren ook het einde van Cooler Masters toch wat halsstarrig vasthouden aan 12 cm exemplaren, ook in luxere kasten. Ruimte voor fans is er genoeg, naast de geïnstalleerde exemplaren kan je er boven in nog eens twee kwijt (2x 12 of 2x 14), vijf 14 cm fans is dus geen probleem.

Cooler Master MasterCase Maker 5

Ook voor waterkoeling zijn er voldoende faciliteiten, al hebben we het wel eens nóg rianter gezien. Desalniettemin is er voorin ruimte voor maximaal een 280 mm exemplaar - dan moet je wel de kooi voor 5,25" apparaten uitnemen. Uiteraard is kleiner ook mogelijk. Bovenin heb je dezelfde mogelijkheden, maar geldt een beperking van 297 mm voor de lengte van de radiator - de leidingaansluitingen mogen dus niet teveel uitsteken. Achterin kan je op de plek van de fan ook een 120 of 140 mm radiator kwijt.

Standaard levert Cooler Master drie 14 cm fans mee, een keurig aantal voor deze prijsklasse - maar hoe koelt de Maker 5 in de praktijk?


3 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Excellent Cooler Master MasterCase 5

Cooler Master MasterCase 5

 • 2 fans
 • 0 W
Niet verkrijgbaar
Excellent Cooler Master MasterCase Maker 5

Cooler Master MasterCase Maker 5

 • Venster
 • 3 fans
 • 0 W
Niet verkrijgbaar
Cooler Master MasterCase Pro 5

Cooler Master MasterCase Pro 5

 • Venster
 • 3 fans
 • 0 W
Niet verkrijgbaar
0