Gainward GeForce GTX 1080 Phoenix GLH review: de snelste GTX 1080

54 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Specificaties
 3. 3. Testmethode
 4. 4. Benchmarks: 3DMark Fire Strike / Extreme
 5. 5. Benchmarks: Battlefield 4
 6. 6. Benchmarks: DiRT Rally
 7. 7. Benchmarks: Far Cry Primal
 8. 8. Benchmarks: Metro Last Light
 9. 9. Benchmarks: Rise of the Tomb Raider
 10. 10. Hardware.Info Prestatiescore
 11. 11. Vergelijking met custom 980 Ti's
 12. 12. Geluidsproductie en temperatuur
 13. 13. Efficiëntie koeling
 14. 14. Stroomverbruik
 15. 15. Duurtest
 16. 16. Overkloktest
 17. 17. Conclusie
 18. 18. Besproken producten
 19. 19. Reacties

Inleiding

Al tijden hebben we weinig vernomen van Gainward op de Nederlandse markt, maar bij de GTX 1080 hebben we eindelijk een kaart van dit merk weten te bemachtigen. De Gainward GeForce GTX 1080 Phoenix GLH is een letterlijk dikke kaart: hij heeft de grootste koeler die we hier langs hebben zien komen. Hoog tijd om hem eens te testen!

Het eerste wat opvalt aan de Gainward is dat hij werkelijk enorm is. Hij is breder en hoger dan welke andere kaart die we tot nu toe hebben gezien. Een beetje vergelijkbaar met de Inno3D kaarten van de vorige generatie, die uitgerust waren met enorme koelers en daardoor efficiënt konden koelen, maar dan met een schepje (en een RGB-LED logo) daarbovenop.

Gainward GeForce GTX 1080 Phoenix GLH 8GB

De LED met het Gainward-logo is tijdens de POST van het systeem blauw en rood, maar zodra het systeem aan staat, blijft hij groen - ongeacht of hij idle is of belast wordt, ongeacht de temperatuur. 

Drie slots betekent bij deze Gainward ook écht drie slots, zoals je in de foto hierboven kan zien. Dit betekent dat de kaart goed kan koelen, maar helaas ook dat SLI in sommige gevallen een stuk lastiger te bewerkstelligen wordt. Bij het high-end X99-platform zijn de twee hoofd PCI-Express 16x sloten vaak nog wel meer dan 3 sloten van elkaar verwijderd, maar dit is bij Z170 lang niet altijd het geval. Als je twee keer deze Gainward in een dergelijke opstelling wilt gebruiken, dan komen ze direct tegen elkaar aan - wat de goede koeling die je anders zou mogen verwachten ondermijnt.

Wat je ook op de foto kan zien is dat hij 'open' is: de warme lucht kan veel makkelijker afgevoerd worden dan bij de videokaarten die helemaal potdicht zitten met een plastic kapje. Wellicht dat dit minder esthetisch is, maar we zien in de meeste gevallen dat videokaarten met zulke koelers een stuk beter (én efficiënter) op temperatuur gehouden kunnen worden.

De kloksnelheid van de Gainward is 1747 MHz, en de boostklok is 1886 MHz, vergeleken met respectievelijk 1607 en 1734 MHz voor de referentiekaart. Hiermee is hij de hoogst geklokte GTX 1080 videokaart die we in ons testlab hebben ontvangen. Net zoals de meeste custom kaarten heeft hij een extra stroomconnector: een keer PEG8 en een keer PEG6, vergeleken met de enkele PEG8-connector van de referentiekaart. Ook het PCB is aangepast, waar de referentiekaart 5+1 fases voor de stroomvoorziening heeft, beschikt de Gainward over 8+2 fases.

Net zoals de andere GTX 1080 kaarten is de Gainward nog nauwelijks leverbaar. Als de prijzen van de GTX 980 Ti kaarten van Gainward echter indicatief zijn, zou hij enkele tientjes goedkoper moeten zijn dan de 'grote namen' in de videokaartmarkt. De adviesprijs van Nvidia kunnen we het beste vergeten, want het blijkt dat deze gebaseerd was op nogal optimistische aannames.

Specificaties

Hieronder zie je de specificaties van de Gainward GeForce GTX 1080 Phoenix GLH in vergelijking met die van de Founders Edition.

Algemeen
 
MerkGainwardPNY
ProductnaamGeForce GTX 1080 Phoenix GLH 8GBGeForce GTX 1080 Founders Edition 8GB
ProductcodeNEB1080H15P2-1040FGF1080GTX8GEPB
DetailsProductinfoProductinfo
Chip
GPUNvidia GeForce GTX 1080Nvidia GeForce GTX 1080
GPU serieNvidia GeForce GTX-10Nvidia GeForce GTX-10
GPU fabrikantNvidiaNvidia
Klokfrequentie GPU1747 MHz1607 MHz
Klokfrequentie turbo1886 MHz1733 MHz
Aantal rekenkernen25602560
Geheugen
Geheugengrootte8192 MB8192 MB
Geheugensnelheid1312 MHz1250 MHz
GeheugentypeGDDR5XGDDR5X
Geheugenkoeling
Geheugenchips (merk)MicronMicron
Functionaliteit
DirectX versieDirectX 12DirectX 12
Nvidia SLI/NVLink-compatible
AMD Crossfire-compatible
Kaartontwerp
InterfacePCI-Express 3.0 x16PCI-Express 3.0 x16
GPU koelingActief (2x)Actief
PEG stroomaansluiting
Type power connector(s)PEG6+PEG8PEG8
Aantal slots32
Lengte28.7 cm27 cm
Breedte12.8 cm26.9 cm
Hoogte5.9 cm11.1 cm
Low profile
Aansluitingen
D-Sub uitgang
DVI uitgang
Aantal DVI uitgangen11
HDMI uitgang
HDMI-versie2.0b2.0
Aantal HDMI uitgangen1
DisplayPort uitgang
DisplayPort-versie1.4
Aantal DisplayPort uitgangen33
Interne HDMI aansluitingen0
Meegeleverd
DVI -> D-Sub plug
DVI -> HDMI plug
HDMI -> DVI plug
Afstandsbediening
DVD softwareDrivers

Testmethode

Voor de introductie van de nieuwe GPU's van AMD en Nvidia hebben we onze benchmarks voor 3D-chips en GPU's vernieuwd. Zoals vanouds vind je in onze tests van custom videokaarten een selectie van de games die we draaien als AMD of Nvidia een nieuwe GPU uitbrengt. Het gaat er hierbij immers alleen om hoe de kaart zich verhoudt tot andere kaarten gebaseerd op dezelfde GPU.

Ons testsysteem draait op Windows 10 64-bit bestaat uit de volgende componenten:

We draaien 3DMark Fire Strike en Fire Strike Extreme op de videokaarten, aangevuld met de volgende games:

 • Battlefield 4
 • DiRT Rally
 • Far Cry Primal
 • Metro Last Light
 • Rise of the Tomb Raider

Die games testen we in twee resoluties en op twee verschillende kwaliteitsinstellingen:

 • 1920x1080 (Full HD) Medium / Normal
 • 1920x1080 (Full HD) Highest / Ultra + 4x MSAA
 • 3840x2160 (Ultra HD) Medium / Normal
 • 3840x2160 (Ultra HD) Highest / Ultra + 4x MSAA

Naast de prestaties meten we ook het stroomverbruik en de geluidsproductie van videokaarten.

Op de volgende pagina vergelijken we Gainward GeForce GTX 1080 Phoenix GLH met het referentiemodel (de Founders Edition) van Nvidia. Omdat we een nieuwe set benchmarks draaien, is het vergelijkingsmateriaal beperkt. Op een speciale pagina hebben we daarom ook nog de oude benchmarks gedraaid op de nieuwe kaarten, zodat je bijvoorbeeld met aftermarket 980 Ti's kunt vergelijken.

Ten slotte hebben we ook bekeken hoe de kloksnelheden zich tijdens een lange gamesessie ontwikkelden, om vast te stellen of de koeling adequaat is om throttling te voorkomen.

Voor deze test hebben we driverversie GeForce 368.39 gebruikt.

Benchmarks: 3DMark Fire Strike / Extreme

Zoals gezegd starten we bij deze generatie met een nieuwe set benchmarks, waardoor de resultaten van oudere tests niet één-op-één vergelijkbaar zijn. Om uitgebreid te kunnen vergelijken met bijvoorbeeld 980 Ti's van de vorige generatie, hebben we verderop in deze review nog een aantal 'oude' tests gedraaid met de GTX 1080's.

In de gewone Fire Strike test komt de Gainward GeForce GTX 1080 Phoenix onder de twee andere hoger geklokte kaarten van ASUS en Inno3D, maar in Fire Strike Extreme presteert hij weer beter. In beide gevallen is het verschil niet groot.

Benchmarks: Battlefield 4

In Battlefield 4, een van de beter geoptimaliseerde spellen, is er geen aanzienlijk verschil tussen de verschillende custom kaarten. Wel presteert de Founders Edition duidelijk minder goed.

Benchmarks: DiRT Rally

De verschillen zijn niet groot, maar de DiRT Rally prestaties van de Gainward GeForce GTX 1080 Phoenix zijn net iets beter dan die van de andere kaarten.

Benchmarks: Far Cry Primal

De Gainward GeForce GTX 1080 Phoenix is in Far Cry Primal de snelste kaart.

Benchmarks: Metro Last Light

In Metro Last Light is de Gainward GeForce GTX 1080 Phoenix een van de snellere kaarten, hoewel de Inno3D in Ultra HD net ietsje sneller is.

Benchmarks: Rise of the Tomb Raider

De nieuwe Lara Croft is de eerste DirectX 12-game in onze benchmarkset. De testresultaten in dit spel zijn all over the map. 

Hardware.Info Prestatiescore

De Hardware.Info Prestatiescore is het meetkundige gemiddelde van de resultaten die de videokaarten halen in de game-benchmarks. Omdat de Full HD-benchmarks soms niet meer goed schalen vanwege de hoge framerates, hebben we die voor deze kaarten opgesplitst in een 1080p en een 4K Prestatiescore.

In Full HD lijkt er nauwelijks verschil te zijn tussen de verschillende snellere kaarten, omdat ze in veel benchmarks zo snel zijn dat ze bij de framecap van het spel komen. De Gainward GeForce GTX 1080 Phoenix blijkt in Ultra HD wel de snelste kaart te zijn, hoewel het verschil niet groot is.

Vergelijking met custom 980 Ti's

In vergelijking met de referentiekaart van de GeForce GTX 980 Ti zagen we dat je met de GTX 1080 een flinke prestatiewinst mocht verwachten, zoals je kon lezen in onze initiële review. Vanuit de fabriek overgeklokte 980 Ti's presteerden echter fors beter: de Inno3D X3 DHS uit de grafiek hieronder was het snelste model dat we getest hebben, maar ook de 980 Ti Gaming van MSI was al veel sneller dan de referentiekaart.

De Gainward GeForce GTX 1080 Phoenix blijkt de snelste kaart te zijn die we tot nu toe hebben getest, hoewel het verschil niet zo heel erg groot is.

Geluidsproductie en temperatuur

Net zoals alle andere custom videokaarten die we hebben getest, blijft de Gainward GeForce GTX 1080 Phoenix in idle netjes stil: bijna onmeetbaar stil.

Ook onder load is de Gainward relatief stil. Alleen de MSI is nog stiller, maar het verschil hier is klein.

Ook de temperatuur is gezien de idle geluidsproductie en de hoge kloksnelheid netjes.

Efficiëntie koeling

Als je zelf het fanprofiel wilt instellen, dan is het belangrijk hoe efficiënt de koeler is. Je wilt immers zoveel mogelijk koeling met zo weinig mogelijk geluidsproductie. Om dit te testen meten we bij welk fanprofiel de kaart zo dicht mogelijk bij de 40 dB(A) zit. Vervolgens draaien we 3DMark Fire Strike Extreme 10 minuten lang en kijken we hoe hoog de maximale temperatuur van de kaart komt. Hiervoor testen we met de temperatuurlimiet uit, want dat zou de resultaten kunnen beïnvloeden.

Dit is slechts een indicatie, bedoeld om het vergelijken van videokaarten makkelijker te maken. We testen bijvoorbeeld op een testbench, niet in een kast, waardoor het kan zijn dat de kaart minder warm wordt dan in een behuizing. Je kunt dus op basis hiervan niet verwachten dat de kaarten bij deze geluidsproductie zo koel zullen blijven. 

Zoals misschien te verwachten op basis van de testresultaten op de vorige pagina, is de koelefficiëntie van de Gainward uitstekend. De kaart van MSI zou net iets efficiënter lijken, maar dat hij koeler blijft komt natuurlijk ook deels doordat hij lager geklokt is. Niettemin indrukwekkend dat hij in de buurt van een kaart met zo'n enorme koeler kan komen.

Stroomverbruik

In idle is de Gainward GeForce GTX 1080 Phoenix een van de zuinigere kaarten, maar onder load verbruikt hij dan weer wat meer. Dit heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met het feit dat hij op een iets hogere klok werkt dan de andere kaarten.

Duurtest

Nu de verschillende turbotechnologieën steeds geavanceerder worden, maakt het voor de uiteindelijke prestaties tijdens het gamen steeds meer uit of de koeling voldoende is om de kloksnelheid op een hoog niveau te houden. Immers, als de kaart na enkele minuten gamen te warm wordt en de klokfrequentie daalt, zullen ook de prestaties achteruit gaan. Daarom doen we vanaf nu ook een duurtest, die uitwijst of de behaalde prestaties ook na langere tijd gamen haalbaar blijft.

De duurtest houdt in dat we onze benchmark in F1 2015 zeventien keer laten loopen, wat ongeveer een half uur duurt. In de tussentijd houden we de kloksnelheden en temperaturen in de gaten door ze elke seconde weg te laten schrijven naar een logbestand. Achteraf analyseren we die gegevens, om tot de onderstaande grafieken te komen.

Kloksnelheid en temperatuur

Na twee minuten stabiliseert de kloksnelheid zich op 2000 MHz, terwijl de temperatuur van de kaart onder de 70 graden blijft.

Gainward versus Founders Edition

Na 15 minuten is de gemiddelde klokfrequentie van de Gainward 2000 MHz, vergeleken met 1762 MHz van de Founders Edition: 13,5% meer dus. Dit laatste is misschien niet helemaal duidelijk in de grafiek, vanwege de fluctuaties die we zien bij de Founders Edition. Alle custom videokaarten zijn stukken sneller dan de referentiekaart, maar de Gainward spant de kroon.

 

Overkloktest

Uiteraard hebben we ook bij de Gainward GeForce GTX 1080 Phoenix GLH een overkloktest uitgevoerd. We slagen erin de kaart even hoog over te klokken als de Founders Edition, maar de score van de Gainward is iets beter doordat we het geheugen iets hoger krijgen. Uiteraard geldt ook hierbij dat de overklokbaarheid van de kaart sterk afhangt van de kwaliteit van de specifieke chip die je in handen hebt. Houd er ook rekening mee dat we deze overklokresultaten alleen kunnen halen met het fanprofiel op 100%, wat niet alleen goed koelt, maar ook oorverdovende herrie veroorzaakt.

De overkloktest voeren we uit op ons gebruikelijke systeem voor het testen van games, 3D-chips en videokaarten, maar dan met de Intel Core i7 5960X processor verder overklokt naar 4,5 GHz. Hieronder zie je de screenshots die we gemaakt hebben bij het overklokken.

Conclusie

De Gainward GeForce GTX 1080 Phoenix is de best presterende GTX 1080 kaart die we tot nu toe hebben getest, en blijkt daarnaast ook stil te zijn en efficiënt te koelen. Alleen de eerder geteste MSI GTX 1080 Gaming X is nog een heel klein beetje stiller, maar de Gainward is dan ook een stuk hoger geklokt. 

De goede koelprestaties van de Gainward komen uiteraard door de hoge en dikke koeler. Dit is tegelijkertijd een nadeel in sommige situaties. Hij is een van de hoogste kaarten die we ooit hebben getest. Daarnaast neemt hij drie volledige slots in, wat betekent dat hij wellicht niet in alle kasten past, en dat het afhangende van je moederbord moeilijk is om twee van deze kaarten te combineren in een SLI-opstelling. 

Gainward GeForce GTX 1080 Phoenix GLH 8GB

Dit neemt echter niet weg dat als je gewoon een enkel GTX 1080 in je systeem wilt hebben, je er goed aan doet om de Gainward te nemen. Van alle GTX 1080 kaarten die we tot nu toe hebben getest, is de Gainward de beste, dus ontvangt hij een Ultimate Award. 

Zoals we eerder hebben aangegeven, kan je niet 100% vertrouwen op de prijzen die op dit moment door shops worden aangegeven. Het zou ons echter niets verbazen als de Gainward iets goedkoper zal worden dan de kaarten van de bekendere namen op deze markt. Het enige wat een beetje jammer is, is dat hij door een minder goed Nederlands distributiekanaal nóg slechter leverbaar is dan de andere GTX 1080 kaarten.


Gainward GeForce GTX 1080 Phoenix GLH


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Ultimate Gainward GeForce GTX 1080 Phoenix GLH 8GB

Gainward GeForce GTX 1080 Phoenix GLH 8GB

 • Nvidia GeForce GTX 1080
 • 1886 MHz
 • 8192 MB
Niet verkrijgbaar
0
*