Home Automation: verlichting via de app

46 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Direct verbinding of via een bridge
 3. 3. One app to rule them all?
 4. 4. Levensduur en testverantwoording
 5. 5. Ultron Save-E
 6. 6. Elgato Avea Dynamic Mood Light en Avea Flare
 7. 7. Sengled Pulse en Pulse Solo
 8. 8. Belkin WeMo led-startpakket
 9. 9. Philips Hue
 10. 10. Testresultaten
 11. 11. Conclusie
 12. 12. Besproken producten
 13. 13. Reacties

Inleiding

Bij home automation denken de meeste mensen allereerst aan slimme en op afstand bedienbare verlichting. Wij testen negen lampen die beschikken over een Bluetooth, ZigBee of andere ingebouwde draadloze verbinding en daarmee slimme bediening mogelijk maken.

De tijd dat lampen louter wit licht gaven en alleen met een knop op de muur bediend konden worden ligt al enige tijd achter ons. Op verschillende manieren kan je het leven makkelijker of aangenamer maken met verlichting die programmeerbaar is, zodat deze op vaste tijdstippen aan en uit gaat, of juist inschakelt op het moment dat jij thuiskomt. De laatste tijd verschijnen er ook steeds meer lampen waarvan je de kleur kunt aanpassen. Van zwoel rood of oranje naar aangenaam warm wit om bij te lezen of blauw om je beter te kunnen concentreren: dankzij de intrede van led’s is het allemaal mogelijk. Voeg daar draadloze connectiviteit aan toe en er gaat in potentie een wereld voor je open.

Direct verbinding of via een bridge

In deze test bekijken we lampen die alle gemeen hebben dat je ze via een smartphone of tablet kunt bedienen, maar verder uiteenlopende functionaliteit bieden. De Bluetooth modellen in onze test maken een directe verbinding met een mobiel apparaat, maar staan niet in verbinding met andere apparaten of het internet. We bekijken echter ook twee systemen waarbij de lampen via een zogenaamde bridge met het internet communiceren, en dus ook bediend kunnen worden op afstand, als er geen smartphone in de buurt is. Deze systemen hebben de potentie om een stuk slimmer te zijn dan hun Bluetooth tegenhangers. 


In tegenstelling tot lampen die direct via Bluetooth verbinding maken, gebruikt het Hue systeem van Philips een ‘bridge’ die via het thuisnetwerk met internet verbonden is.

Bluetooth lampen

Het voordeel van lampen die via Bluetooth alleen verbinding maken met een smartphone lijkt in eerste instantie sowieso beperkt, en geen verbetering ten opzichte van lampen met een normale infrarood afstandsbediening of systemen zoals klik-aan-klik-uit. De Bluetooth lampen die wij bekijken hebben echter alle gemeen dat je er méér mee kunt dan alleen licht in- en uitschakelen en dimmen.

Drie Bluetooth lampen uit onze test zijn zogenaamde RGB lampen, die behalve wit licht ook rood, groen, blauw en een grote schakering aan mengkleuren kunnen tonen. He selecteren van kleuren doe je via een app, en afhankelijk daarvan zijn er meer mogelijkheden, zoals het instellen van scenes waarbij bijvoorbeeld het effect van een haardvuur wordt gesimuleerd, of een wekkerfunctie waarbij de lamp ’s  morgens langzaam steeds feller gaat branden. Om deze functies in te schakelen moet de smartphone uiteraard wel in de buurt van de lamp moet zijn, in de praktijk betekent dat binnen een straal van vijf tot maximaal tien meter. 

Twee andere Bluetooth lampen die we bekijken bieden alleen dimbaar wit-licht, maar doen behalve als lamp ook dienst als Bluetooth speakers. Ten slotte is een meerwaarde van de Bluetooth lampen, dat ze via de app ook met meerdere tegelijk zijn aan te sturen, tot wel acht exemplaren.

Centraal gestuurde systemen

Lampen die via Bluetooth aangestuurd worden zijn relatief eenvoudig. De belangrijkste beperking van deze lampen is dat ze alleen bediend kunnen worden wanneer de Bluetooth zender – in de praktijk dus een smartphone of tablet – dicht in de buurt is. Een continue verbinding met internet ontbreekt en ook communicatie met andere apparaten en sensoren wordt niet ondersteund.

De twee andere systemen die we bekijken, WeMo van Bekin en Hue van Philips, bieden deze mogelijkheden wél. Beide maken gebruik van lampen die via het ZigBee protocol werken. Dit is een systeem dat met een lage datasnelheid, maar ook met een laag energieverbruik, communicatie tussen verschillende apparaten over afstanden tot 100 meter mogelijk maakt met 128 bits data encryptie. Belkin en Philips maken overigens gebruik van verschillende implementaties van ZigBee. Philips Hue gebruikt het specifiek voor verlichting ontworpen ZigBee Light Link, terwijl Belkin WeMo ZigBee Home Automation gebruikt, een uitgebreidere implementatie. Belkin heeft die keuze gemaakt omdat het behalve lampen, ook schakelaars en sensoren levert.

Om te zorgen dat de ZigBee lampen met andere apparaten kunnen samenwerken worden de lampen geleverd met een bridge, een kastje dat deze signalen omzet naar een bedraad netwerksignaal in het geval van Philips Hue, en wifi bij Belkin. Deze bridge doet dus dienst als vertaalstation en zorgt ervoor dat de systemen naar de buitenwereld toe netjes TCP/IP praten en altijd online beschikbaar zijn. Beide systemen maken het dan ook mogelijk om de verlichting in je huis waar ook ter wereld in of uit te schakelen.

One app to rule them all?

De belofte dat onze huizen écht slim gaan worden, horen we al jaren. Er zijn inmiddels ecosystemen op de markt die verschillende soorten apparaten ondersteunen en inderdaad goed werken. Toch is er helaas nog altijd geen overkoepelende standaard of universele app waarmee je alle ‘connected’ apparaten kunt bedienen. Geen van de door ons geteste lampen kunnen bijvoorbeeld met apps van de concurrentie bediend worden. De apps van de geteste Bluetooth RGB-lampen herkennen wel de lampen van de concurrent, maar bedienen is niet mogelijk. Zolang elke fabrikant met eigen protocollen of eigen implementaties van bestaande standaarden blijft werken zal hier ook niet snel verandering in komen. Met kleine stapjes zijn er overigens wel verbeteringen zichtbaar. Het Philips Hue systeem, dat inmiddels al enige jaren op de markt is en steeds populairder wordt, kan bijvoorbeeld ook met sommige Logitech Harmony afstandsbedieningen en met Eneco’s Toon thermostaat (en app) bediend worden.

Een andere mogelijkheid om apparaten aan elkaar te koppelen is om het idee te laten varen dat ze allemaal vanuit één systeem aangestuurd moeten worden, maar in plaats daarvan verschillende systemen extern aan elkaar te koppelen. Zowel Belkin als Philips bieden die mogelijkheid middels ondersteuning voor de webdienst IFTTT (If This Than That). Via IFTTT kan je ‘recepten’ aanmaken waarbij je zeer uiteenlopende apparaten en diensten die van internet gebruik maken, aan elkaar koppelt. Zo kan je ervoor kiezen om de Belkin WeMo lampen aan te laten gaan als een rookdetector van het merk Nest alarm geeft, maar je kunt Philips Hue lampen ook inschakelen met een Belkin WeMo bewegingssensor. Het idee is dus dat apparaten die elkaars taal niet spreken, gebruik maken van IFTT als online tolk. Daarnaast kan je via IFTTT ook acties koppelen aan specifieke emailberichten, social media posts of nieuwsberichten, maar ook aan bijvoorbeeld de tijd van de dag of het weer.


Via webdienst IFTT zijn zowel Belkin Wemo als Philips Hue aan elkaar en aan vele andere producten en diensten te koppelen.

Levensduur en testverantwoording

De fabrikanten van led-lampen, waaronder ook die uit onze test, claimen vaak extreem lange levensduren van wel 25.000 of 30.000 uur voor hun producten. Die claims worden gemaakt op basis van de verwachte levensduur van de leds in de lampen. Die bevatten echter natuurlijk meer elektronica, zoals een transformator die 230V wisselspanning omzet naar laagvoltage gelijkspanning. In het geval van de slimme lampen in onze test is er bovendien ook andere zend- en regeltechnologie ingebouwd. De levensduur van al deze componenten is niet per definitie zo lang als die van de leds. Aangezien onderdelen vervangen binnen een lamp praktisch onmogelijk is, kan een led-lamp dus veel eerder de geest geven, ook wanneer de leds het zelf nog prima doen. Moraal van dit verhaal? Led-lampen zouden veel langer mee moeten gaan dan gloeilampen, maar neem claims van tienduizenden uren met een korreltje zout.

De test

Voor deze test hebben we ‘connected’ verlichting bekeken die zelfstandig kan werken en via een app aangestuurd kan worden. Systemen als klik-aan-klik-uit, die middels diverse bridges ook aan het internet en apps gekoppeld kunnen worden, hebben we buiten beschouwing gelaten. We hebben de werking van de apps beoordeeld en daarnaast met een colorimeter gekeken wat de kleurtemperatuur van het witpunt van alle lampen, en het kleurbereik van de RGB lampen is. Tevens hebben we gemeten wat de helderheid van het afgegeven licht is op één meter afstand, recht voor de lamp. Let wel: dit zegt weinig over de totale lichtopbrengst van de lampen in lumen, omdat de ene lamp zijn licht rondom afstraalt terwijl de ander het in een zeer gerichte bundel naar voren doet. We hebben de door ons gemeten helderheid weergegeven als scores op een schaal van 1 tot 10. In combinatie met de opgegeven lumen-waarden van de fabrikanten geven onze meetgegevens zo een idee over de karakteristiek van de lichtafgifte. Op de productpagina’s van de geteste lampen op onze site vind je ook de grafieken die het kleurbereik van de lampen weergeven.

Ultron Save-E

De Ultron Save-E is een RGB led-lamp met een standaard E27 schroeffitting, die daarmee in heel veel standaard lampenkappen is te monteren. Uiterlijk lijkt deze lamp sterk op de Elgato Dynamic Mood Light die we hierna bespreken en op de Prestigio RGB led-lamp die inmiddels niet meer verkrijgbaar is. Zoals we hiervoor al schreven is het echter niet mogelijk om de lampen met de apps van de concurrentie aan te sturen. Ook een aantal ‘universele’ apps voor RGB Bluetooth lampen die wij uitprobeerden, bleken niet te werken met zowel de lampen van Ultron als Elgato. Je bent dus aangewezen op de app van de fabrikant. De mogelijkheden van die apps blijken sterk uiteen te lopen.

Ultron’s app oogt wat gedateerd en biedt beperkte functionaliteit. Naast een vijftal kleurpresets voor onder andere lezen, eten en ontspannen , biedt de app de mogelijkheid om de lamp van kleur te laten veranderen op basis van geluid dat wordt opgevangen met de microfoon van de smartphone. Leuk voor als je een disco organiseert, maar verder weinig bruikbaar. Daarnaast biedt de app een grote kleurenschijf waar je met je vinger over kan schuiven om een specifieke kleur te selecteren, en is het mogelijk om een aan- en uit-timer in te stellen. Om deze te laten werken moet de smartphone overigens wél in de buurt van de lamp zijn.

Over de lichtkwaliteit van de lamp zijn we zeer positief. Het RGB kleurbereik is erg groot en met de kleurschijf in de app kan je gemakkelijk elke gewenste tussenkleur selecteren. De lamp straalt zijn licht mooi rondom af en heeft een lichtopbrengst die in vergelijking met een traditionele gloeilamp tussen de 40 en 60 watt in zit.

Elgato Avea Dynamic Mood Light en Avea Flare

Van Elgato ontvingen wij twee RGB lampen die via dezelfde app bediend kunnen worden, maar zowel qua vorm als functie toch compleet verschillen. De Avea Dynamic Mood Light lijkt uiterlijk sterk op de hiervoor besproken lamp van Ultron. Het is ook een E27 schroefmodel dat in een bestaande lampenkamp gemonteerd moet worden. De Avea Flare is een losstaande, kogelvormige lamp die zowel op netvoeding als zo’n acht uur op de ingebouwde accu kan werken.

De app van Elgato is heel anders van opbouw dan die van Ultron. Het hoofdmenu biedt een tiental ‘moods’ waarbij de lamp een bepaalde kleur aanneemt, waarbij middels animatie tussen een aantal kleurtinten gewisseld wordt. Dat gebeurt bijvoorbeeld met subtiele warme en koude tinten bij ‘Magic Hour’ en ‘Northern Glow’, maar ook vrij abrupt in het geval van de ‘Cozy Flames’ preset die een haardvuur nabootst. Behalve deze presets biedt de app de mogelijkheid om de lampen als een wake-up light dienst te laten doen, waarbij het licht langzaam steeds feller gaat branden op een vooraf ingestelde tijd.

Voor mensen die graag handmatig de kleur van de lamp willen bepalen is er een pagina in de app waarbij je kan kiezen uit onder ander rood, groen, blauw, geel en paars. Klik je op zo’n voorkeursinstelling, dan kan je daarbinnen met een slider de kleurtint veranderen. In de praktijk werkt makkelijk, maar het is veel lastiger om een specifieke ‘mengkleur’ te selecteren dan met het kleurwiel in de app van Ultron. Of het hierdoor komt of door de gebruikte led’s weten we niet, maar onze metingen laten zien dat het (selecteerbare) kleurbereik van Elgato’s E27 lamp een stuk kleiner is dan dat van de lamp van Ultron. Ook de helderheid ligt iets later, terwijl het verbruik marginaal hoger is.

De Avea Flare is een heel ander verhaal. De Flare is een sfeerlamp die zelf in een bepaald kleur oplicht, maar waarvan je geen wonderen qua verlichting moet verwachten. De opgegeven helderheid van 60 lumen laat dit duidelijk zien, en ook onze metingen tonen aan dat er recht boven de lamp, op één meter afstand nauwelijks iets aan helderheid overblijft. Als sfeerlamp doet de Avea Flare het echter uitstekend, en omdat hij ook op batterijspanning werkt is hij ook op zomeravonden in de tuin prima bruikbaar.

 

Sengled Pulse en Pulse Solo

De twee lampen van Sengled zijn met recht vreemde eenden in de bijt. Eigenlijk moeten we zeggen: drie lampen, want de Sengled Pulse wordt verkocht als een set van twee E27 lampen. Deze zijn beide voorzien van ingebouwde JBL luidsprekers, waardoor de set behalve als verlichting, ook dienst kan doen als stereo speakers. Een van beide lampen doet daarbij dienst als master voor het geluid, de ander als slave; de smartphone of tablet ziet de Sengled Pulse als één stereo Bluetooth speaker. De intensiteit van het witte licht van beide lampen is echter wel afzonderlijk regelbaar via de app.

De Pulse lampen zijn vrij groot en de lampbehuizing loopt direct achter de E27 fitting sterk op in breedte, waardoor ze niet in elke armatuur zullen passen. De Pulse lijkt echt bedoeld om gemonteerd te worden in (grotere) hanglampen. Zowel het licht als het geluid worden sterk naar beneden afgestraald, volgens opgave van de fabrikant heeft de lichtbundel een hoek van ongeveer 105 graden. Onze metingen bevestigen dit: recht van voren is de Pulse de helderste lamp uit de test, terwijl de opgegeven totale lichtopbrengst in lumen zeker niet de hoogste is. De lamp geeft een prettig, warm wit licht dat traploos dimbaar is. De app van Sengled biedt verder geen automatiseringsfuncties, de lampfunctie is dus beperkt tot in- en uitschakelen en dimmen op afstand. Met de app is het mogelijk om tot acht lampen aan te sturen. Dat kunnen allemaal dezelfde Pulse lampen zijn, maar je kan ook mix en matchen met de Pulse Solo lamp.

 

De Sengled Pulse Solo is een kleinere variant van de Pulse, waarbij stereo luidsprekers in één lamp zijn ingebouwd. Qua volume en vooral qua  basweergave doet de Solo onder voor zijn grotere broer, maar qua ruimtelijkheid heeft hij juist een streepje voor. Dit komt omdat de stereospeakertjes aan de zijkant van de E27 lamp zijn ondergebracht en dus een veel ruimer afstraalgedrag hebben dan de luidsprekers in de grote Pulse lampen. De lichtfunctie is echter wel hetzelfde. Ook de Pulse Solo stuurt een vrij smalle lichtstraal recht naar voren, en is dus een spot-lamp, eveneens met een prettig, dimbaar wit licht.

Belkin WeMo led-startpakket

Zoals we in de inleiding beschreven zijn de systemen van Belkin en Philips anders van opzet. Deze communiceren niet rechtstreeks via Bluetooth, maar middels een bridge die wifi of 4G netwerksignalen vanuit de smartphone omzet naar ZigBee signalen waarmee de lampen overweg kunnen.

De Belkin WeMo starter kit met twee lampen wordt daarom geleverd met een extra ‘WeMo Link’, een kleine adapter met ingebouwde wifi- en ZigBee zendapparatuur. Installatie van het systeem is vrij eenvoudig. Via je smartphone maak je verbinding met de WeMo Link die zich bij het eerste gebruik als access point voordoet. Vervolgens geef je via de app aan met welk thuisnetwerk de WeMo Link verbinding moet maken, waarna er automatisch gezocht wordt naar beschikbare lampen. Belkin garandeert werking met 50 lampen in één netwerk, maar technisch gezien is tot 500 lampen op één WeMo Link mogelijk. Behalve Belkin’s eigen WeMo producten worden ook Osram Lightify lampen ondersteund.

De Wemo lampen geven prettig warm wit licht en hebben een hoge helderheid, ruim meer dan een traditionele 60 watt gloeilamp. Het licht wordt bovendien mooi rondom afgestraald, waardoor de lampen prima inzetbaar zijn als allround verlichting. Belkin’s app biedt veel functionaliteit, waaronder het los of in groepen schakelen en dimmen van lampen, maar ook het instellen van timers waarbij lampen langzaam aan en uitgaan, of aanwezigheid simuleren als je niet thuis bent. Daarnaast zijn de WeMo lampen te koppelen aan andere WeMo producten, waaronder schakelaars en bewegingssensoren. Middels de genoemde toepassing van IFTTT zijn er bijna oneindig veel gebruiksscenario’s voor dit ecosysteem te bedenken. Het WeMo systeem is bovendien prettig geprijsd. Met wat zoeken koop je de startkit met twee lampen al voor 70 of 80 euro. Losse lampen om mee uit te breiden kosten 30 euro.

Philips Hue

Het Hue systeem van Philips was ongeveer vijf jaar geleden één van de eerste slimme verlichtingssystemen, waarmee je bovendien meerdere kleuren uit één lamp kon toveren. Het Hue systeem is zeer populair en is bovendien sterk uitgebreid. Naast de RGB lampen met E27 fitting zijn er inmiddels ook GU10 lampen, ledstrips en losstaande lampen in verschillende varianten beschikbaar. Als goedkoper alternatief voor de RGB E27 lampen heeft Philips enige tijd geleden ook de ‘Hue Lux’ lampen op de markt gebracht, die alleen warm wit licht produceren. Voordeel van het Hue systeem is dat het goed ondersteund wordt. Behalve de eigen Hue app van Philips zijn er ook apps van derden te downloaden, waarmee je Hue lampen kunt omtoveren tot een discosysteem. Ook Eneco’s populaire Toon thermostaat biedt de mogelijkheid om Hue lampen via het touchscreen van dat apparaat en de bijbehorende app te bedienen. De eigen app van Philips is echter ook uitstekend. Je kan er lampen individueel of in groepen mee aansturen middels zogenaamde ‘scenes’. Daarnaast kan je verschillende timers instellen om lichten automatisch aan en  uit te laten gaan. De app heeft ook een geofencing functie ingebouwd: kom je in de buurt van je huis, dan gaat automatisch het licht aan. Ook Hue werkt samen met IFTTT, waardoor het aantal mogelijkheden voor koppeling met externe apparaten en diensten sowieso erg groot is.


Philips Hue starter kit

Voor deze test bekeken wij drie lampen uit het Hue ecosysteem. Naast de RGB E27 Hue lampen testen we ook de witte E27 Hue Lux en de Hue Go. Die laatste is een losstaande sfeerlamp met ingebouwde accu. De RGB Hue lampen met E27 fitting zijn te koop in en starter kit met daarin de Hue Bridge en drie Hue RGB lampen. Deze kit kost zo’n 190 euro; losse Hue RGB lampen om uit te breiden kosten 60 euro per stuk, waarmee het systeem vrij prijzig is. De witte Hue Lux lampen zijn aanzienlijk voordeliger. Een startkit met twee lampen en een bridge kost 95 euro, losse lampen 25 euro. Losse Hue Lux lampen zijn eenvoudig te koppelen aan een bestaand Hue RGB systeem, en vice versa.

Koop je een Hue starter kit, let er dan op dat er twee versies in omloop zijn. De oudere versie heeft een ronde bridge, de nieuwere een vierkante. Het belangrijkste verschil tussen de twee is dat de nieuwe bridge ondersteuning heeft voor Apple’s HomeKit systeem. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk om het nieuwe systeem spraakgestuurd te bedienen via Apple’s Siri. 

Over de lichtkwaliteit van de Hue lampen zijn we zeer te spreken. De Hue Lux geeft een warme witkleur en is zeer nauwkeurig dimbaar. Het licht wordt net als bij Belkin’s WeMo lampen netjes rondom afgestraald en de lichtopbrengst is vergelijkbaar met een 60 watt gloeilamp. De Hue RGB hebben een vergelijkbaar afstraalgedrag, maar een iets lagere helderheid recht van voren. Als we het kleurbereik van de lampen meten, zien we dat de E27 Hue lamp eigenlijk een beperkt bereik heeft. Vooral groen is een kleur die de lamp eigenlijk niet goed kan weergeven. In de praktijk is dat geen probleem, want tenzij groen jouw favoriete kleur is, zal je in de praktijk meer gebruik maken van de warme kleurtinten, en daarvan is de dekking uitstekend.


Philips Hue Go mood light

De Hue Go lamp is een halfrond apparaat dat bedoeld is om bijvoorbeeld vanaf een dressoir een wand uit te lichten. De lichtbundel van deze lamp straalt dan ook vrij gericht een kant op. Opvallend is dat het kleurbereik van deze lamp een stuk groter is dan van de Hue E27 lampen: de Hue Go kan wél diep verzadigd groen tonen.

Testresultaten

Allereerst hebben we gemeten wat de helderheid van het afgegeven licht is op één meter afstand, recht voor de lamp. Nogmaals de disclaimer: dit zegt weinig over de totale lichtopbrengst van de lampen in lumen, omdat de ene lamp zijn licht rondom afstraalt terwijl de ander het in een zeer gerichte bundel naar voren doet. Onderstaande grafiek laat duidelijk zien dat de lampen van Sengled - die hun licht als een spot naar voren uitstralen - de hoogte helderheid laten noteren. De Sengled's zijn hierdoor 'in het voordeel' ten opzichte van de overige lampen die hun licht allemaal veel meer rondom afstralen en waarvan de resultaten onderling een stuk beter te vergelijken zijn.

Kijken we naar het energieverbruik bij afgifte van wit licht, dan zien we dat de verschillen niet bijzonder groot zijn. De meest lampen verbruiken tussen de 7 en 10 watt, met de Elgato Avea Flare als uitschieter naar onderen met slechts 3,3 Watt. De grafiek hierboven laat echter ook duidelijk zien dat de lichtopbrengst van deze lamp zeer beperkt is.

Interessanter is wellicht het energieverbruik als de lamp uit - of eigenlijk standby - is. Met uitzondering van de Philips Hue Go en de Sengled Pulse blijven alle lampen onder de 1 Watt.

De kleurtemperatuur van een lamp geeft aan hoe 'warm' of 'koud' het licht is dat de lamp uitstraalt, waarbij een kleurtemperatuur van 2700 Kelvin als 'warm wit' beschouwd wordt. Bij de geteste RGB modellen is de kleurtemperatuur aan te passen, bij de lampen die alleen witlicht geven is dat niet het geval. Onderstaande tabel laat zien hoe de lampen het in hun standaard 'wit' modus doen. Wat opvalt is dat de meeste lampen tussen de 2800 en 300 Kelvin zitten, terwijl de Elgato Avea Flare en ultron Save-E een veel hogere kleurtemperatuur hebben en een blauwiger licht laten zien. Dit is bij beide lampen overigens wel bij te regelen via hun respectievelijke apps.

Conclusie

De functionaliteit van de geteste lampen loopt sterk uiteen. Wil je één of meerdere lampen vanaf de bank bedienen en van kleur laten veranderen, dan zijn de RGB Bluetooth lampen van Ultron en Elgato prima oplossingen. Beide zijn in de basis vergelijkbaar, maar de meegeleverde apps verschillen in functionaliteit. Wil je kleuren nauwkeurig kunnen instellen, dan heeft de goedkopere Ultron Save-E onze voorkeur. Deze 35 euro kostende lamp krijgt dan ook onze Great Value Award. De toevoeging van audio in de lampen is leuk, en als je hier prijs op stelt zijn zowel de Sengled Pulse als de Pulse Solo prima speakerlampen. Let er wel op dat de lichtbundel van beide vrij gericht is, het zijn feitelijk spots.

Wil je een systeem dat ook via internet bedienbaar is en gekoppeld kan worden aan andere producten en diensten, dan kom je al snel uit bij Belkin WeMo of Philips Hue. Beide systemen werken prima en bieden veel opties. Belkin biedt als voordeel dat haar systeem behalve lampen ook andere apparaten en sensoren bevat. Via IFTT kan ook het Philips Hue systeem echter aan externe hardware, waaronder die van Belkin, gekoppeld worden. Qua prijsstelling is het Hue Lux systeem van Philips – dat net als Belkin’s WeMo Lights alleen wit licht biedt – iets goedkoper, waardoor het wat ons betreft de betere keuze is. Hue Lux is bovendien te combineren met het Hue systeem van RGB lampen, dat wél gekleurd licht mogelijk maakt. Het Hue ecosysteem bekronen we daarom met onze Excellent Choice Award.


Ultron Save-E


Philips Hue ecosysteem 


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Belkin WeMo Starter kit

Belkin WeMo Starter kit

 • Wi-Fi
 • E27
 • Dimbaar
 • 800 lm
 • 10 W
Niet verkrijgbaar
Elgato Avea Dynamic Mood Light

Elgato Avea Dynamic Mood Light

 • Bluetooth
 • E27
 • Dimbaar
 • 430 lm
 • 7 W
Niet verkrijgbaar
Elgato Avea Flare

Elgato Avea Flare

 • Bluetooth
 • Vrijstaand
 • Dimbaar
 • 60 lm
 • 51882 W
Niet verkrijgbaar
Philips Hue Go

Philips Hue Go

 • ZigBee
 • Vrijstaand
 • Dimbaar
 • 300 lm
 • 6 W

61,71 €

6 winkels
Philips Hue Starter kit

Philips Hue Starter kit

 • ZigBee
 • E27
 • Dimbaar
 • 806 lm
 • 10 W
Niet verkrijgbaar
Philips LED Hue Lux Starter Set

Philips LED Hue Lux Starter Set

 • ZigBee
 • E27
 • Dimbaar
 • 750 lm
 • 9 W

100,05 €

1 winkel
Sengled Pulse Solo

Sengled Pulse Solo

 • Bluetooth
 • E27
 • Dimbaar
 • 550 lm
 • 6 W

24,90 €

1 winkel
Sengled Sengled Pulse Startpakket Wit

Sengled Sengled Pulse Startpakket Wit

 • Bluetooth
 • E27
 • Dimbaar
 • 600 lm
 • 15 W

49,90 €

1 winkel
Ultron Save-E LED lamp

Ultron Save-E LED lamp

 • Bluetooth
 • E27
 • Dimbaar
 • 490 lm
 • 7 W

18,75 €

2 winkels
0
*