Tien action cams review: licht, camera, actie!

33 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Waterdicht concept
 3. 3. GoPro compatible?!
 4. 4. Kijkhoeken
 5. 5. De test
 6. 6. Activeon CX Gold
 7. 7. GoPro Hero+
 8. 8. GoPro Hero 4 Black
 9. 9. Rollei 420
 10. 10. Sony HDR-AS200V en HDR-AS50
 11. 11. Sony FDR-X1000V
 12. 12. TomTom Bandit
 13. 13. Veho Muvi K2 NPNG
 14. 14. Panasonic HX-A1
 15. 15. Conclusie
 16. 16. Besproken producten
 17. 17. Reacties

Inleiding

Action cams zijn onverminderd populair. GoPro blijft marktleider in deze markt van kleine, waterdichte camera’s, maar de concurrentie is moordend. Welke camera moet je anno 2016 hebben? Wij zochten het uit.

Onze vorige vergelijkingstest van action cams dateert van zo'n twee jaar geleden. Toen testten wij vijf goed verkrijgbare modellen, in deze nieuwe test hebben we er tien. Het aantal verkrijgbare camera’s lijkt alleen maar toe te nemen, terwijl de gemiddelde prijs daalt en de kwaliteit uiteraard ook toeneemt. Goed nieuws voor de consument, want je hoeft inmiddels geen 300+ euro meer neer te tellen voor een camera die voorzien is van alle toeters en bellen. Prijzen lopen echter nog altijd sterk uiteen, want er zijn action cams die 170 euro kosten, maar ook modellen waar je ruim 400 euro voor moet neertellen. De vraag is uiteraard waar dat prijsverschil in zit, en of je dat als consument terugziet en hoort.

Waterdicht concept

GoPro is al jaren de onbetwiste marktleider als het op action cams aankomt. Andere A-merken als Sony en Panasonic kiezen hun eigen weg, maar veel onbekendere fabrikanten die ook action cams produceren doen duidelijk veel inspiratie op bij GoPro. De door ons geteste modellen van Activeon, Rollei en Veho zijn qua basisconcept afgeleiden van de GoPro camera’s. Dat betekent dat het brede ‘blokjes’ zijn met de lens aan de platte kant van het apparaat.

De cameraatjes zelf zijn niet stof- en waterdicht, maar worden geleverd met een plexiglas behuizing die dat wel is. Bij gebruik van dit soort behuizingen zijn de bedieningsknoppen gewoon bruikbaar, maar heb je uiteraard geen toegang tot de USB-aansluiting, het geheugenkaartje of de accu. Doordat de behuizingen precies om de camera’s passen worden deze er niet véél groter en zwaarder door, al nemen gewicht en omvang uiteraard wel iets toe. Ook wanneer je niet onder water of in de regen wilt filmen is het gebruik van de waterdichte behuizing vaak een goed idee. De lens van de camera wordt immers beschermd en kan die niet bekrast raken, iets wat bij het gebruiksdoel van actiecamera’s nog wel eens zou kunnen gebeuren. Bovendien maakt de waterdichte behuizing de camera’s ook uitstekend bestand tegen een stootje.

 
De meeste action cams worden geleverd met een waterdichte en stootbestendige behuizing

Wifi is nu standaard

Bij onze vorige test merkten we op dat steeds meer camera’s voorzien waren van wifi, waarmee het mogelijk is om de camera’s via een app voor smartphone of tablet te bedienen. Dat is erg handig, want de meeste action cams zijn niet voorzien van een display, en door live beelden te bekijken op je smartphone kan je eenvoudig controleren of de compositie van je shot is zoals je wilt. Bovendien is het prettig om opnames op afstand te kunnen starten en stoppen als je de camera bijvoorbeeld op de bumper van je auto hebt gemonteerd, en ook het veranderen van instellingen gaat vaak veel gemakkelijker op het grote scherm van een smartphone dan via het menu van de camera’s zelf. Alle modellen in deze nieuwe test beschikken over wifi en bieden – elk via hun eigen app – live video previews en bedieningsmogelijkheden via Android en iOS apparaten.


Met apps voor iOS en Android zijn de meeste action cams op afstand te bedienen en kun je een live preview van het videobeeld bekijken.

GoPro compatible?!

Voor GoPro camera’s zijn heel veel accessoires beschikbaar, waardoor deze overal op je lichaam en op elk voer- en vaartuig te bevestigen zijn. Of je de camera nou op je helm wilt monteren, of met een elastiekenband op je voorhoofd, borst of om je arm wilt dragen, alles kan. Ook voor montage op auto’s, fietsen, motoren, boten en zelfs surfplanken zijn letterlijk tientalen producten beschikbaar. Het is daarom niet vreemd dat andere merken meeliften op dit succes van GoPro. De geteste camera’s van Activeon en Rollei zijn direct compatible met alle accessoires van GoPro, terwijl het kliksysteem van Veho Muvi er erg op lijkt, maar toch net niet goed past. De muvi camera’s hebben echter wel dezelfde vatting onder de behuizing, en als je hier een GoPro voetje onder schroeft kan je alsnog van het uitgebreide ecosysteem gebruikt maken. TomTom levert haar Bandit ook met een GoPro-compatible vatting, zodat voor dit model hetzelfde verhaal geldt. De geteste camera’s van Sony en Panasonic zijn niet compatible met het systeem van GoPro, al zijn voor de Sony camera’s wel adapters verkrijgbaar.


Voor GoPro (compatible) camera's zijn veel accessoires beschikbaar, zowel van GoPro zelf als van andere fabrikanten.

Het gros van de geteste camera’s is behalve in de meegeleverde waterdichte behuizing ook zonder dit extra omhulsel te gebruiken. De camera’s zijn dan uiteraard veel minder beschermd tegen de elementen, maar het voordeel is dat de beeld- en geluidskwaliteit vaak iets beter zijn. De modellen van Activeon, Rollei, Veho, Kodak en Sony’s FDR-X1000V hebben een vatting voor standaard statiefschroefdraad aan de onderkant van de camera ingebouwd, zodat je deze camera’s zonder hun waterdichte behuizing direct op elk foto- of videostatief kunt monteren. Marktleider GoPro biedt deze optie niet, wil je haar camera’s op een statief monteren dan heb je een optionele adapter nodig.

Kijkhoeken

Action cams zijn altijd voorzien van een lens met een vaste brandpuntsafstand, optisch in- en uitzoomen is dus niet mogelijk. Een ander punt dat action cams allemaal gemeen hebben is dat de kijkhoek van de lens doorgaans erg groot is. De meeste camera’s hebben een groothoek variërend van 120 tot 170 graden. Voordeel hiervan is dat datgene wat je wilt filmen in de meeste gevallen wel in beeld zal zijn, wat uiteraard handig is bij een camera die je op je lichaam of op een voertuig monteert. Je hoeft dan niet continu bezig te zijn met de compositie van je shots. Nadelen heeft zo’n grote kijkhoek ook. Ten eerste ziet het beeld er extreem ‘uitgezoomd’ uit. Er past heel veel in beeld, maar alles is dus wel erg klein.

Een ander nadeel is dat de enorme groothoek zorgt voor vertekening, wat vooral aan de randen van het beeld duidelijk zichtbaar is. Een lantaarnpaal die uiterst links of rechts in het shot staat lijkt hierdoor zo krom als een banaan. Editing programma’s zoals Adobe Premiere bieden de mogelijkheid om deze lensvervorming ongedaan te maken, maar niet zonder kwaliteitsverlies en bovendien ook niet zonder dat je iets aan groothoek inboet.

Om bovenstaande problemen te voorkomen bieden veel camera’s ook de mogelijkheid om behalve in ‘wide’ ook op te nemen in ‘normal’ of ‘narrow’. Hierbij wordt feitelijk een kleiner deel van de sensor gebruikt bij het opnemen van video, met als resultaat beelden die minder vervormd en meer ‘ingezoomd’ zijn. De beeldkwaliteit loopt hierbij doorgaans niet of nauwelijks terug, omdat de gebruikte sensoren een veel hogere resolutie hebben dan de full hd videobeelden die de camera’s doorgaans produceren. Bij gebruik van een 12 of 16 megapixelsensor kan je immers straffeloos een kleiner deel van die pixels gebruiken als het eindresultaat een 1080p video van 2 megapixels moet zijn.

 
De meeste action cams hebben in instelbare kijkhoek. Zo kun je kiezen voor meer of minder ‘ingezoomd’ beeld. (credit: Chris McGraw)

De test

We hebben alle camera’s uitgebreid in de praktijk getest onder uiteenlopende omstandigheden. Om de beeld- en geluidskwaliteit zo goed mogelijk te vergelijken hebben we alle camera’s bovendien naast elkaar op een houten balk gemonteerd, om zo (vrijwel) identieke shots te maken. Alle camera’s zijn voor de test ingesteld op 1080p full hd resolutie, bij voorkeur met 50 beelden per seconde. Alle overige instellingen hebben we op de standaardwaarden gelaten, wat wil zeggen dat we geen verandering hebben gedaan aan eventuele opties voor kleur, scherpte en belichting. We hebben een groot aantal beelden die we met alle camera’s hebben geschoten op onze site gezet. 

We hebben alle camera’s naast elkaar op een houten balk gemonteerd.

We hebben een deel van onze testbeelden in een matrix gemonteerd, waardoor de look-en-feel van de verschillende beelden met elkaar te vergelijken is. Aangezien alle beelden sterk verkleind zijn, is op basis van onderstaande video geen oordeel te vellen over de beeldscherpte en beeldruis.

Activeon CX Gold

Eén van de goedkopere camera’s uit de test is afkomstig van Activeon, een relatieve nieuwkomer die zich geheel richt op action cams en accessoires voor dit soort camera’s. Wij testen de Activeon CX Gold camera, een model met een winkelprijs van ongeveer 200 euro. De Activeon CX Gold is een compacte camera, gebouwd rond een 16 megapixels CMOS sensor van Sony. De camera heeft twee bedieningsknoppen aan de bovenzijde, en een verwisselbare accu aan de onderkant. Aan de achterkant vinden we touchscreen met een diagonaal van vijf centimeter, een unicum in deze test. De andere camera’s die ook over een beeldscherm beschikken moet moeten het doen zonder touch. Die toevoeging maakt het instellen van de Activeon CX Gold erg prettig. De menu’s zien er optisch niet zo gelikt uit, maar de functionaliteit is prima, en van alle geteste modellen is het bij de CX Gold met afstand het eenvoudigst om instellingen te veranderen.

De camera kan opnemen met een maximale resolutie van 1920x1080 pixels met beeldsnelheden van 25, 30, 50 of 60 fps. De CX Gold biedt verschillende presets voor onder andere watersport, wintersport, duiken, nacht, buiten en binnen. Niet in alle gevallen is ons duidelijk wat er hierbij precies verandert, al zien we verschillen in belichting en gekozen kijkhoek. Er is echter ook een manual stand waarbij je zelf kunt kiezen hoe je de camera wilt gebruiken. Het apparaat biedt vier opties voor de kijkhoek, waarbij deze varieert van 70 tot ongeveer 160 graden. Als één van de weinige in deze test biedt Activeon digitale beeldstabilisatie, alleen bij de camera’s van Sony vinden we dit ook terug. Zeker wanneer je de camera op een trillende ondergrond monteert, bijvoorbeeld het stuur van een fiets, heeft dit duidelijk meerwaarde. De stabilisatie van Activeon werkt redelijk, maar lang niet zo goed als die van Sony. Desalniettemin heeft Activeon hier een streepje voor op de rest.

De beeldkwaliteit van de camera is sowieso heel behoorlijk. De kleurbalans is prettig neutraal en de CX Gold heeft een prima dynamisch bereik, waarbij het beeld zowel in donkere als lichte delen niet snel onder- of overbelicht raakt. De beeldscherpte is helaas niet geweldig, ook bij de hoogste resolutie en beste kwaliteit ogen beelden wat wollig en matig gedetailleerd. In het schemerdonker lijkt de camera automatisch een vorm van ruisonderdrukking toe te passen, waardoor de beeldscherpte verder afneemt. Hierdoor krijgt het beeld een wat vegerige waas, die bij snelle bewegingen wat doet denken aan een pastelschilderij. Over de audiokwaliteit van de Activeon CX Gold zijn we niet te spreken. In de waterdichte behuizing levert het apparaat een sterk gedempt geluid dat alleen lage tonen bevat, en ook zonder de behuizing of met het meegeleverde niet-waterdichte klepje  wordt het niet veel beter.

Activeon CX Gold

GoPro Hero+

GoPro mag dan met afstand de grootste fabrikant van action cams zijn, het merk heeft de laatste tijd wel sterk te lijden onder de veelal goedkopere concurrentie. Om ook in het goedkopere segment mee te spelen lanceerde GoPro vorig jaar twee nieuwe instapmodellen, de Hero en Hero+. Inmiddels heeft GoPro haar line-up weer ingekrompen en worden alleen de Hero Session, Hero 4 Silver en Hero 4 Gold nog gevoerd. Wij hebben de Hero+ echter ook getest een aangezien de camera nog steeds (mondjesmaat) verkrijgbaar is, nemen we hem toch mee in deze vergelijking. De GoPro Hero+ kost ongeveer 230 euro en verschilt van de andere GoPro camera’s in het feit dat de waterdichte behuizing niet afneembaar is. Hoewel je de achterkant kunt openen zoals bij alle andere GoPro’s, zit de camera vast in zijn plexiglas omhulsel. De batterij is bovendien niet verwisselbaar, wat betekent dat je na anderhalf a twee uur opnemen niet verder kunt filmen voordat je de camera hebt opgeladen.

De Hero+ is verder vooral een sterk uitgeklede versie van de GoPro camera’s die we kennen. De bediening middels drie knoppen en een klein display is identiek aan die van de duurdere modellen, alleen ontbreken er veel opties. Zo is de kijkhoek niet in te stellen, is de hoogste resolutie 1080p en wordt het maken van time lapse video’s niet ondersteund.

De beeldkwaliteit van de Hero+ is echter opvallend goed voor een apparaat uit deze prijsklasse. Kleuren zijn vrij verzadigd, de beeldscherpte is goed en beelden zijn vrij van enige vorm van zichtbare randverscherping. De gebruikte bitrate van 25 Mbps blijkt prima beelden zonder compressiefouten op te leveren. Ook in de schemering doet de Hero+ het heel behoorlijk. Beelden zijn weliswaar wat aan de donkere kant, maar blijven gewoon goed qua detaillering terwijl beeldruis nauwelijks een probleem is. De audiokwaliteit van de Hero+ is redelijk. Met de waterdichte achterklep op de camera komt er vrijwel geen geluid bij de microfoon terecht, maar met het opengewerkte ‘skeleton’ klepje produceert de camera heel behoorlijke geluidskwaliteit.

GoPro Hero+ Grey

GoPro Hero 4 Black

Het huidige topmodel uit de line-up van GoPro is de Hero 4 Black. Deze opvolger van de Hero 3 Black die wij eerder testten lijkt uiterlijk sterk op zijn voorganger, maar heeft als belangrijkste toevoeging de optie om in 4K kwaliteit te kunnen filmen met 24, 25 of 30 fps, terwijl dit bij de Hero 3 beperkt was tot een (onbruikbare) 15 fps. Deze verbetering is mede te danken aan een veel snellere processor, die het tevens mogelijk maakt om in lagere resoluties met extreem hoge framerates op te nemen, om zo vloeiende slow motion opnames te maken. In full hd 1080p resolutie worden beeldsnelheden tot 120 fps ondersteund, in 720p kan je zelfs kiezen voor maximaal 240 beelden per seconde. Behalve 1080p en 4k (2160p) biedt de Hero 4+ ook een resolutie die GoPro 2.7K noemt, en waarbij wordt opgenomen met 2704x1524 pixel en maximaal 60 fps. Daarmee is het een goede keuze voor wie 1080p video’s wil maken, maar wel de mogelijkheid wil hebben om zonder kwaliteitsverlies iets in te kunnen zoomen of om achteraf beeldstabilisatie toe te passen. Beeldstabilisatie is namelijk iets wat GoPro nog altijd niet heeft, en wat daarmee direct een duidelijk nadeel is ten opzichte van de concurrerende modellen van Sony.

Over de beeldkwaliteit van de Hero 4 Black kunnen we kort zijn. Deze is namelijk erg goed. In 1080p resolutie zijn beelden gestoken scherp, zonder enige vorm van randverscherping. Schakelen we de camera over naar 4K resolutie dan zien we duidelijk nóg meer details, al is het beeld niet zo gestoken scherp als dat van (duurdere) 4K camcorders. De kleurweergave van de Hero 4 Black is goed, maar kleuren zijn standaard iets te sterk aangezet. Wil je dat liever niet, dan kan je de camera in de ‘Protune’ modus zetten waarbij de kleurverzadiging en het contrast een stuk lager zijn, waardoor je bij nabewerking veel meer mogelijkheden hebt om het beeld naar eigen smaak aan te passen. Ook in schemerlicht doet de Hero 4 Black het goed. Beelden zijn - net als bij de Hero+ - aan de donkere kant, maar de detaillering blijft vrij goed terwijl beeldruis binnen de perken blijft.

Ook over de geluidskwaliteit kunnen we positief zijn, deze is namelijk een stuk beter dan we van vorige generaties gewend zijn. De geluidskwaliteit is nog steeds niet fantastisch, maar zonder behuizing, met de skeleton achterklep, slaat de Hero 4 een heel redelijk figuur.

GoPro Hero4 Black

Rollei 420

Rollei is een merk dat wij eigenlijk vooral kenden van haar accessoires voor action cams, maar ook de camera’s zelf maken deel uit van het productgamma. Wij testen de Rollei Actioncam 420, een camera met een vriendelijk prijskaartje van gemiddeld 170 euro. Vanuit de verte lijkt de Rollei 420 als twee druppels water op een GoPro en ook de voet die Rollei gebruikt is direct compatible met de producten van dit merk. De camera is voorzien van een niet-aanraakgevoelig 5 cm scherm en heeft verder drie knoppen voor de bediening. Het gebruiksgemak van de menu’s laat wat te wensen over, wij hadden in ieder geval moeite om de manier van navigeren onder de knie te krijgen. Gelukkig beschikt ook deze camera over wifi en kan je de camera ook via je smartphone instellen en bedienen.

Rollei claimt dat de 420 een 4K camera is, maar dat moeten we toch als lichte misleiding bestempelen. In 4K resolutie is de beeldsnelheid namelijk beperkt tot 10fps, wat niet voldoende is voor vloeiende weergave. Kies je voor 1080p dan zijn 25, 30, 50 en 60fps als keuzes beschikbaar. Als extra’s biedt de camera slow-motion en time lapse functies, en is het mogelijk om digitaal in te zoomen. Er wordt verder een afstandsbediening meegeleverd waarmee opnames gestart en gestopt kunnen worden.

Helaas valt de beeldkwaliteit van de Rollei 420 tegen. Het dynamisch bereik van de gebruikte sensor is kennelijk beperkt want donkere delen van het beeld zijn standaard duidelijk onderbelicht, terwijl in de highlights niet meer detail wordt vastgelegd dan bij de concurrentie. Het handmatig verhogen van de belichting met 1EV lost het probleem in de schaduwrijke delen van het beeld op, maar zorgt juist voor overbelichting. Een ander nadeel is dat de camera veel last heeft van aliasing. In de videomodus worden kennelijk niet alle 12 megapixels van de sensor daadwerkelijk uitgelezen, of er gaat iets mis met de downscaling. Hoe dan ook zijn er duidelijk ‘trappetjes’ zichtbaar langs de randen van sterk contrasterende objecten, wat de beeldkwaliteit niet ten goede komt.

In de schemering wordt het er helaas niet veel beter op. Beeldruis levert in combinatie met de h.264 compressie duidelijk zichtbare artefacten op en details in donkere delen van het beeld gaan wederom geheel verloren. De geluidskwaliteit van de Rollei 420 is wél heel behoorlijk, maar helaas wordt het apparaat niet geleverd met een extra opengewerkte (skeleton) achterklep. Wanneer de camera in de behuizing is geplaatst wordt er hierdoor vrijwel geen geluid meer opgenomen.

Rollei Actioncam 420 Black

Sony HDR-AS200V en HDR-AS50

Sony heeft gezien dat de opkomst van de smartphone en de action cam een groot gat hebben geslagen in de verkopen van normale camcorders. Het Japanse bedrijf brengt echter al enige tijd erg goede action cams op te markt. Een goed voorbeeld van zo’n camera is de Sony HDR-AS200V, een apparaat met een prijskaartje van 300 euro, en daarmee een middenklasser in de range van Sony. De camera is, net als alle andere action cams van Sony, anders van vorm dan de meeste andere producten uit dit segment. In plaats van plat en breed is de camera lang en dun. De HDR-AS200V kan maximaal in 1080p resolutie opnemen met 25, 30, 50 of 60 beelden per seconde. Wil je slow motion opnames maken, dan kan dit in 720p met 120 fps.

Ten opzichte van de concurrentie hebben de camera’s van Sony twee sterke punten. Ten eerste zijn modellen als de AS200V voorzien van een stereomicrofoon aan de voorkant, die geluid in goede kwaliteit opneemt. De camera is standaard spatwaterdicht, en de meegeleverde echt waterdichte behuizingen is zo ontworpen dat deze toch ook nog redelijk wat geluid doorlaat, zodat de camera ook in volledig waterdichte modus bijvoorbeeld prima verstaanbare spraak kan opnemen. Het tweede sterke punt van Sony is de softwarematige beeldstabilisatie. De AS200V doet dit héél erg goed. Waar andere camera’s lopend of op de fiets sterk schokkende beelden laten zien, weet de AS200V deze vrijwel geheel weg te filteren. Omdat dit vóór de h.264 compressie gebeurt, komt dit ook de beeldscherpte ten goede, omdat minder beweging efficiëntere compressie betekent. Over de beeldkwaliteit kunnen we bovendien kort zijn: deze is heel erg goed. Zowel bij daglicht als schemering laat de HDR-AS200V prima beeldkwaliteit zien, met goede beeldscherpte, weinig ruis en uitstekende belichting.

Sony HDR-AS200V

Sony HDR-AS50

Op het laatste moment ontvingen wij van Sony ook de nieuwe HDR-AS50, Sony’s nieuwste betaalbare action cam met een winkelprijs van 200 euro. Belangrijkste verbetering ten opzichte van eerdere modellen zoals de eveneens geteste HDR-AS200V is de verbeterde menustructuur. De AS50 heeft een klein grafisch display waarmee het veranderen van instellingen voor action cam begrippen eenvoudig te doen is. Qua beeldkwaliteit gooit de HDR-AS50 hoge ogen en doet maar nauwelijks onder voor de duurdere AS200V, die vooral bij weinig licht wat betere beeldscherpte laat zien. Voordeel van de AS50 is dat de meegeleverde waterdichte behuizing een platte lens heeft, waardoor de beeldscherpte onder water beter is dan die van de AS200V, waarvan de behuizing een bolle lens heeft. Qua audio wint de AS200V het weer duidelijk, zeker wanneer de camera’s in de extra behuizing gebruikt worden. De HDR-AS200V is bovendien ook zonder die behuizing spatwaterdicht, handig wanneer je in een regenbuitje belandt.

Sony HDR-AS50

Sony FDR-X1000V

Hoewel de naam compleet anders is, lijkt de Sony FDR-X1000V sterk op de HDR-AS200V. Het uiterlijk is vrijwel gelijk, al is de X1000V iets groter en ook zwaarder. Het belangrijkste verschil tussen de twee camera’s zit hem in de beeldverwerking. De X1000V heeft een snellere processor en kan hierdoor in 4K resolutie opnemen, met 25 of 30 beelden per seconde. Slow motion opnames zijn mogelijk in 1080p met 120fps en in 720p met 240fps. Stel je geen prijs op deze extra opties, dan kan je de 200 euro meerprijs van de FDR-X1000V ten opzichte van de HDR-AS200V besparen. In full hd modus presteren beide camera’s namelijk identiek. Dat is geen minpunt, want zoals we hiervoor beschreven is de beeldkwaliteit van de AS200V gewoon uitstekend. Selecteren we de 4K modus dan krijgen we wel aanzienlijk scherpere beelden te zien, door de bank genomen zelfs iets scherper dan die van de GoPro Hero 4 Black.

Sony FDR-X1000V

TomTom Bandit

De TomTom Bandit is een vreemde eend in de bijt van deze test. De langwerpig camera is vrij fors en met bijna 200 gram ook erg zwaar. Er is geen waterdichte behuizing beschikbaar voor de Bandit, maar het toestel is standaard spatwaterdicht en met de – bij de Premium versie meegeleverde - lenskap moet het zelfs mogelijk zijn het apparaat onder water te gebruiken.

Het bijzondere aan de Bandit is dat deze voorzien is van sensoren die snelheid, hoogte, G-kracht, en versnelling registreren. Op basis van de data die deze sensoren vergaren is het mogelijk om middels de bijbehorende TomTom Bandit app automatisch montages te maken van opgenomen video’s. Het idee hierachter is dat je snel highlights kan delen, en je niet handmatig door video’s moet gaan scrollen om de échte actiemomenten te vinden, te monteren en te delen. Het resultaat van deze automatische montages is best goed en de werking is supersnel, omdat de bestanden op de camera blijven staan en niet eerst allemaal naar de smartphone gestuurd worden. De app selecteert steeds fragmenten van zes seconden die actie bevatten. Meestal gaat dit goed, maar soms selecteert de app ook een stuk video net vóór of net ná de eigenlijke actie.

Buiten deze extra mogelijkheden is de Bandit op meer punten uniek. De langwerpige camera is in een draaibare houder gemonteerd, zodat je de camera eenvoudig waterpas kunt krijgen, onafhankelijk van hoe je hem monteert. De accu en de houder voor de microSD-kaart zijn onderdeel van een grote USB stick die je achterin de camera steekt en direct in de PC kunt opladen. De Bandit neemt op in 1080p met 30 of 60 fps, 2.7K met 30 fps en in 4K met 15 fps. De beeldkwaliteit is helaas niet geweldig. Het dynamisch bereik van de sensor lijkt beperkt te zijn, wat resulteert in beelden waarvan de schaduwpartijen snel vollopen en details in zwarte vlakken verloren gaan. In 1080p modus oogt het beeld bovendien wat soft in vergelijking met de concurrentie. De TomTom Bandit is verkrijgbaar als Base Pack voor vanaf ongeveer 250 euro. Hierbij krijg je een GoPro adapter en een eigen mount. Kies je voor het Premium Pack van 350 euro dan krijg je ook een afstandsbediening, stuurhouder, een 360 pitchhouder, duiklenskap en een stroomkabel.

TomTom Bandit Premium Pack

Veho Muvi K2 NPNG

Veho is een fabrikant van allerhande elektronica, variërend van koptelefoons en slimme verlichting tot action cams en accessoires voor action cams. Wij testen de Veho Muvi K2 NPNG, een model dat voor ongeveer 230 euro over de toonbank gaat. De camera wordt geleverd in een stevige kunststof koffer waarin ook twee plak-mounts, een klittenband mount, een mount voor gebruik zonder de waterdichte behuizing en een LCD backpack te vinden zijn. Met dat backpack, dat je eenvoudig achterop de camera klikt kan je live beelden van de camera bekijken, en ook het instellen van de camera gaat hiermee een stuk eenvoudiger, al is handig een rekbaar begrip. Gelukkig beschikt het apparaat over wifi, en als je instellingen wilt aanpassen raden wij aan om dit vooral via je smartphone te doen.

De camera beschikt over een 16 MP sensor en kan in 1080p opnemen met 24, 25, 30, 48, 50 en 60 fps. In 720p is ook een 120fps slow motion modus beschikbaar. De Muvi K2 NPNG wordt geleverd met een oversized waterdichte behuizing die erg robuust oogt, maar dus ook vrij fors van formaat is. De camera heeft een verwijderbare accu waarop hij tot vier uur kan werken, wat erg lang is. Een ingebouwde G-sensor laat opnames indien gewenst automatisch starten wanneer beweging wordt gedetecteerd. De beeldkwaliteit van de Muvi K2 is redelijk. Het beeld komt bij daglicht wat ‘hard’ over, als gevolg van wat aangezette kleur- en contrastinstellingen in combinatie met zichtbare edge enhancement en aliasing. Hoewel beelden hierdoor scherp ogen, is de feitelijke detaillering minder goed dan bij sommige ander modellen uit deze test. Onder donkere omstandigheden past de camera ogenschijnlijk vrij veel ruisonderdrukking toe, met een wat onscherp en vegerig beeld tot gevolg. De geluidskwaliteit van de camera is matig, met duidelijk hoorbare ruis wanneer het apparaat los gebruikt wordt, en vrijwel geen registratie als het apparaat in de meegeleverde waterdichte behuizing is geplaatst.

Veho Muvi K-series 1080p Action Cam

Panasonic HX-A1

Panasonic maakt ook al enige tijd action cams, met wisselend succes. De HX-A1 is een bulletcamera die vooral handig aan de zijkant van bijvoorbeeld een motorhelm is te monteren. Het compacte apparaatje heeft drie toetsen en mist een display, maar is spatwaterdicht zonder speciale behuizing. Alle instellingen moet je dus via de app doen. Heel veel valt er overigens niet in te stellen, de camera kan in 1080p opnemen met 30fps of 720p met 60fps en een vrij lage bitrate van 15Mbps. Verder kan je de kijkhoek veranderen van wide naar medium, en is er een time lapse en slow motion functie.

Helaas presteert de camera niet geweldig. Bij daglicht in de belichting vrij goed, maar beelden ogen grauw en wat onscherp. Dat laatste komt vrijwel zeker door de lage bitrate, die helaas niet instelbaar is. Bij schemering wordt de camera geplaagd door veel beeldruis, wat de beeldscherpte niet ten goede komt. Ons testexemplaar bleek bovendien niet helemaal stabiel. De camera liep tijdens de test regelmatig vast, en de belichting van het beeld veranderde af en toe abrupt en met grote stappen. Nadeel is verder dat de camera standaard een zeer beperkte werkduur heeft op de ingebouwde niet-verwijderbare accu. Als optie is een soort powerbank verkrijgbaar die achterop de camera geschroefd kan worden en die tot ruim twee en een half uur werktijd mogelijk maakt.

Panasonic HX-A1ME Orange

Conclusie

De ontwikkelingen op het gebied van action cams gaan wat minder hard dan een paar jaar geleden. De beeldkwaliteit is over de gehele linie wat toegenomen, wifi is inmiddels vrijwel standaard en de topmodellen kunnen in 4K kwaliteit en in ultra slow motion opnemen. Hoewel prijsvechters aan de poten van de gevestigde orde zagen, kunnen we na het testen van tien camera’s concluderen dat het nog altijd GoPro en Sony zijn die de beste camera’s maken als het op beeldkwaliteit aankomt. De GoPro Hero 4 Black (ongeveer 440 euro) en Sony FDR-X1000V (ongeveer 400 euro) bieden met hun 4K opnamemogelijkheid de best mogelijke beeldscherpte en verdienen daarom onze Ultimate Product Award.

Vind je 4K niet belangrijk, dan zijn is vooral de Sony HDR-AS200V (ongeveer 300 euro) en de nieuwe HDR-AS50 (200 euro) goede opties, en die camera's gaan daarom met het Great Value predicaat aan de haal. De camera’s van Sony blinken bovendien uit door hun prima beeldstabilisatie en superieure audio. De geteste modellen van Activeon en Veho Muvi doen qua beeldkwaliteit wat onder voor die van GoPro en Sony, maar bieden voor een relatief lage prijs wél een ingebouwd beeldscherm. De Rollei 420 heeft dit ook, maar deze camera zit qua beeldkwaliteit onder de grens van wat wij aanvaardbaar vinden, waardoor we deze camera niet aanraden. Panasonic’s HX-A1 is een leuke en vooral erg compacte camera. Helaas valt ook bij dit model de beeldkwaliteit tegen en is de accuduur beperkt. De TomTom Bandit ten slotte is een grote en zware camera die redelijk goede beeldkwaliteit biedt. De automatische edit-opties zijn leuk voor mensen die snel beelden willen delen via social media, maar een echt alternatief voor handmatig monteren biedt deze automatisch functie toch niet. 


GoPro Hero 4 Black
Sony FDR-X1000V


Sony HDR-AS200V
Sony HDR-AS50


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Activeon CX Gold

Activeon CX Gold

 • Actioncam
 • SD (Secure Digital)
 • 1080p
Niet verkrijgbaar
GoPro Hero+ Grey

GoPro Hero+ Grey

 • SD (Secure Digital)
Niet verkrijgbaar
Ultimate GoPro Hero4 Black

GoPro Hero4 Black

 • Actioncam
 • SD (Secure Digital)
 • 1080p
 • 1440p (2.5K)
 • 2160p (4K)
Niet verkrijgbaar
Panasonic HX-A1ME Orange

Panasonic HX-A1ME Orange

 • SD (Secure Digital)
Niet verkrijgbaar
Rollei Actioncam 420 Black

Rollei Actioncam 420 Black

 • Actioncam
 • SD (Secure Digital)
Niet verkrijgbaar
Ultimate Sony FDR-X1000V

Sony FDR-X1000V

 • Actioncam
 • SD (Secure Digital)
 • 1080p
 • 2160p (4K)
Niet verkrijgbaar
Great Value Sony HDR-AS50

Sony HDR-AS50

 • Actioncam
 • SD (Secure Digital)
 • 1080p

139,00 €

5 winkels
Great Value Sony HDR-AS200V

Sony HDR-AS200V

 • SD (Secure Digital)
 • 1080p
Niet verkrijgbaar
TomTom Bandit Base Pack

TomTom Bandit Base Pack

 • Actioncam
 • SD (Secure Digital)
 • 1080p
Niet verkrijgbaar
Veho Muvi VCC-006-K2

Veho Muvi VCC-006-K2

 • Actioncam
 • SD (Secure Digital)
 • 1080p

276,99 €

1 winkel
0
*