Be quiet! Dark Base Pro 900 review: stil statement

19 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk
 3. 3. Intern en koeling
 4. 4. Testprocedure
 5. 5. Testresultaten koeling 200 watt
 6. 6. Testresultaten koeling 400 watt
 7. 7. Testresultaten geluidsproductie
 8. 8. Foto's
 9. 9. Specificaties
 10. 10. Conclusie
 11. 11. Besproken producten
 12. 12. Reacties

Inleiding

Twee jaar geleden stapte Be quiet! in de markt voor behuizingen en vorig jaar breidde het Duitse merk het assortiment uit met een kleiner model. Dit jaar gaat het de andere kant op: de Dark Base 900 en de Dark Base Pro 900 zijn alles behalve klein. Wij testten de laatstgenoemde, meest luxe uitvoering. Be quiet! introduceert met deze kasten iets bijzonders, zoveel is zeker.

In mei mochten we al even kennismaken met de Dark Base 900 en de Dark Base Pro 900, maar kort na Computex was het eindelijk zover, een sample van de Pro 900 arriveerde in ons lab. Met deze kasten wil Be quiet! duidelijk een statement maken, dat het bedrijf het menens is om de markt voor behuizingen te veroveren. Of er in elk geval een flink aandeel van binnen te slepen. Ambitieus, want dit is een markt waarin flink wordt geconcurreerd door zeer veel verschillende partijen. Om die reden is het wat ons betreft een verstandige stap van het merk om juist in het luxere segment modellen te introduceren. Daar is de concurrentie minder hevig en kan je je beter onderscheiden met luxe of innovatieve kenmerken.

Be quiet! Dark Base Pro 900 Orange

We hebben de verschillen tussen de Dark Base 900 en de Dark Base Pro 900 al op een rijtje gezet in de oorspronkelijke aankondiging, maar bij dezen nogmaals. De Pro-variant onderscheidt zich met een 4mm dik rookglazen venster, meer PWM connectors en een PWM hub, twee RGB led strips en een Qi-oplader bovenop de behuizing. Hij kost dan ook 249 euro, terwijl de 'gewone' Dark Base 900 199 euro moet opbrengen. Dat prijsverschil is wat ons betreft gerechtvaardigd door de extra's (Cooler Master vraagt alleen al voor een glazen paneel 49 euro als meerprijs bij de MasterCase 5 behuizingen).

Feit blijft wel dat deze prijzen flink boven het 'mid-range' segment van 80-120 euro liggen, dus we verwachten nog wel wat meer, ook van de basisuitvoering. Gelukkig heeft Be quiet! daar ook voor gezorgd, zoals we verderop zullen zien. Om te beginnen zijn beide kasten geschikt voor E-ATX moederborden - en daar zijn er maar weinig van in het middensegment. Waarin de Dark Base 900 tamelijk uniek is, is de mogelijkheid het binnenwerk vrijwel geheel naar eigen inzicht te herindelen. Daar komen we verderop ook op terug.

In de vergelijking

We gaan de Dark Base Pro 900 vergelijken met 19 andere behuizingen met een bovengemiddelde prijs. We hebben maar heel weinig modellen getest de afgelopen jaren die zoveel kosten als deze kast - je ziet de gemiddelde prijs als je de muiscursor over de balkjes in de grafiek beweegt. De waardes worden dan overigens als percentages weergegeven ten opzichte van het balkje dat je aanwijst. 

Goed te zien is dat de Dark Base 900 een van de grotere kasten is, en dat de meeste modellen in deze prijsklasse (150 euro en meer, ongeveer) duidelijk groter zijn dan de pakweg 50 dm³ van een doorsnee midrange kast. De Corsair Graphite 780T is duidelijk groter en ook de Enthoo Primo torent er bovenuit - maar verder kan de Dark Base 900 zich prima meten qua omvang met de concurrentie.

Uiterlijk

De Be quiet! Dark Base Pro 900 is duidelijk een Be quiet! behuizing - de her en der schuin aflopende lijnen zagen we bij de Silent Base 800 en 600 ook al terug. De non-pro versie heeft een gesloten zijpaneel, de Pro-variant een 4 mm dik gehard rookglazen exemplaar. De buitenkant is verder voornamelijk van aluminium, gecombineerd met plastic. De voorzijde is een deurtje met aluminium aan de buitenzijde, en ook de bovenkant is van deze combinatie gemaakt. Het geeft de kast een luxe uitstraling. Wat daar ook aan bijdraagt, is de nauwkeurigheid waarmee alle onderdelen op elkaar aansluiten. Het resultaat geeft een zeer hoogwaardige indruk. De Dark Base 900 is er net als de andere kasten van het merk tot dusver met oranje, zwart en zilveren/witte accenten.

Be quiet! Dark Base Pro 900 Orange

De front-aansluitingen zijn onder een hoek aangebracht aan de boven/voorzijde. Be quiet! heeft gekozen voor twee keer usb 3.0 en twee keer usb 2.0. Deze aansluitingen flankeren links de audio in- en uitgang, rechts de reset-knop en het harddisk-activiteitledje. In het midden prijkt de power-knop. Een handmatige fan controller zien we hier niet, maar iets achter de frontaansluitingen, aan de voorzijde van het bovenpaneel, zit wel iets bijzonders: een Qi-oplader voor hiervoor geschikte smartphones. Dat hebben we nog niet eerder gezien, en is best een handige vondst. Het is toch weer net iets makkelijker dan een van de frontaansluitingen gebruiken voor bekabeld opladen.

Be quiet! Dark Base Pro 900 Orange

Het bovenpaneel is eenvoudig te verwijderen (net als het voorpaneel overigens) en dan is te zien dat de Qi-oplader dan op z'n plek blijft zitten - hij is overigens ook in een handomdraai verwijderd.

Be quiet! Dark Base Pro 900 Orange

Achter het deurtje aan de voorzijde zien we bovenin een regeling voor de fan controller en een knop voor eventueel aangesloten verlichting. Achter een eenvoudig uitneembaar stoffilter gaan twee van de drie meegeleverde 14 cm 'SilentWings' fans schuil. 

Be quiet! Dark Base Pro 900 Orange

Standaard ziet de achterzijde er zo uit, maar dit is slechts een van de zes mogelijke configuraties. Met acht slotplaatjes biedt de Be quiet! Dark Base 900 ook ruimte aan bovenmodaal grote moederborden. De derde 14 cm fan is hier gemonteerd.

Be quiet! Dark Base Pro 900 Orange

Opmerkelijk is de aansluiting voor de voeding - die werkt met behulp van een verlengkabeltje, waardoor het lijkt alsof er een voeding is gemonteerd. Dat is echter niet zo, al plaatst Be quiet! wel een extra, aparte aan/uit-knop. De reden voor deze constructie is de flexibele indeling, waarop we nog terugkomen.

Be quiet! Dark Base Pro 900 Orange

Hieronder is het bovenpaneel nog eens te zien. Hier kan je ook zien dat dit is voorzien van geluiddempend materiaal.

Be quiet! Dark Base Pro 900 Orange

Ook het zijpaneel is van dit materiaal voorzien - Be quiet! geeft aan dat dit nog effectiever moet zijn in het dempen van geluid uit de kast dan het materiaal dat tot dusver werd gebruikt.

Be quiet! Dark Base Pro 900 Orange

In een simpel kartonnen doosje worden de schroefjes en de nodige accessoires meegeleverd. Dat is vermeldenswaard, omdat hier ook een houder voor een reservoir en een pomp van modulaire waterkoeling bij zit. 

Be quiet! Dark Base Pro 900 Orange

Be quiet! Dark Base Pro 900 Orange

Ook zijn twee RGB-ledstrips meegeleverd, althans bij de Dark Base Pro 900. Veel van de concurrenten leveren monochrome leds mee. Deze zijn met dubbelklevend plakband te bevestigen. Ze zijn 36 cm lang en bevatten 13 leds.

Be quiet! Dark Base Pro 900 Orange 

Intern en koeling

Het verwijderen van het glazen zijpaneel gaat vrij eenvoudig. Het hangt op vier dragers, met dikke rubberen randen. Vier duimschroeven verder en je tilt het er zo vanaf. Het binnenwerk dat zich dan aan je ontvouwt oogt tamelijk standaard, maar schijn bedriegt. We refereerden er al eerder aan, maar Be quiet! heeft de Dark Base 900 modellen zo ontworpen, dat je het hele interieur kan omgooien. Feitelijk zijn er zes configuraties mogelijk, twee van drie. Je kan de moederbordplaat en de diskkooi links of rechts monteren, en elk van die twee basisvarianten kan je op drie manieren uitvoeren, namelijk met 40, 62 of 84 mm ruimte boven het moederbord. Dan heb je respectievelijk 8, 7 of 6 PCI slots tot je beschikking. Indien je wilt, kan je dus een hele dikke radiator bovenin monteren. 

Hieronder zie je alle mogelijke layouts op schematische wijze (klik voor grote versies).

We zien een flinke uitsparing in de moederbordplaat voor montage van een CPU-koeler met back-plate. Ook is het kabelmanagement afgewerkt met rubber om kabels netjes naar achter de moederbordplaat weg te werken. Niet aanwezig is een PSU cover, en kabels onder de moederbordplaat zullen grotendeels door de voeding verhuld moeten worden. Die voeding kan tot 28 cm lang zijn. Het is mogelijk om een CPU-koeler met een hoogte tot 18,5 cm te plaatsen. Voor videokaarten is standaard 32,5 cm beschikbaar. Mocht dat niet volstaan, dan kan je door het uitnemen van harddisk-houders ruimte tot 47 cm creëren. 

Be quiet! Dark Base Pro 900 Orange

Achter het andere paneel (en achter de moederbordplaat) treffen we een flinke hoeveelheid ruimte aan om kabels weg te werken. Ook zien we hier nog ruimte om een 2,5" disk of drive te monteren. Er links naast zit een printplaatje met daarop aansluitingen voor casefans en led-verlichting. Bij de Dark Base Pro 900 is dit een wat groter plaatje met meer aansluitingen dan bij de 'gewone' Dark Base 900.

Be quiet! Dark Base Pro 900 Orange

De houders voor de harde schijven kan je individueel plaatsen of uitnemen. Er zijn dus geen kooien met daarin ruimte voor meerdere disks. Elke houder kan een 3,5" disk bevatten, of twee 2,5" disks of drives. Met andere woorden, er is ruimte voor 7x 3,5" (momenteel goed voor maximaal 70TB) of 14x 2,5". 

Be quiet! Dark Base Pro 900 Orange

De printplaat met aansluitingen voor verlichting en fans. Deze printplaat is aangesloten op de fan controller aan de voorzijde.Er is ruimte voor 4 PWM fans en 4 standaard fans, en vier led-strips.

Be quiet! Dark Base Pro 900 Orange

De hardeschijfhouders zijn hier vanaf de andere kant zichtbaar. Alle kunnen dus ook aan de andere kant van de behuizing worden geplaatst - hier zitten ze links, rechts is ook mogelijk.

Be quiet! Dark Base Pro 900 Orange

Elke schijf krijgt zijn eigen houder, en elke houder kan ook twee 2,5" disks bevatten. 3,5" schijven zijn door rubber gedempt.

Be quiet! Dark Base Pro 900 Orange

Achterin is een 14 cm 'SilentWings' fan geplaatst. De voeding wordt niet direct aan de onderzijde gemonteerd, maar op een afstandje.Dat is nodig om de hoogte van de moederbordplaat te kunnen aanpassen, wanneer je een dikke radiator bovenin wilt monteren.

Be quiet! Dark Base Pro 900 Orange

Hier zie je een close up van de constructie waarop je de voeding plaatst. Ook deze is akoestisch ontkoppeld van de rest van de behuizing. 

Be quiet! Dark Base Pro 900 Orange

Hieronder zie je een lightbox - klik voor grote versies - van het proces om de kast om te bouwen van 'rechtse' naar 'linkse' oriëntatie. Het is wel even een klusje, maar gaat beduidend eenvoudiger dan in de politiek. Wel iets om rekening mee te houden: Be quiet! raadt niet aan om insteekkaarten al op de uitgenomen moederbordplaat te monteren, alvorens deze weer in de kast te zetten - hoewel technisch mogelijk, adviseert het bedrijf dat niet te doen vanwege omvang en gewicht van moderne videokaarten.

Uiteindelijk kan de kast er dan zo uit komen te zien, met de glasplaat dus aan de andere zijde. Ook de scharnieren van het deurtje aan de voorzijde zijn eenvoudig om te wisselen, zodat ook het openen daarvan kan worden aangepast.

Be quiet! Dark Base Pro 900 Orange

Hieronder zie je nog wat foto's van uitneembare onderdelen van de Be quiet! Dark Base Pro 900.

Standaard levert Be quiet! drie 14 cm fans mee met de Dark Base Pro 900, zoals je hebt gelezen. Om precies te zijn, zijn dat SilentWings 3 140/1000 fans, die beter geoptimaliseerd zijn voor gebruik in combinatie met radiatoren, mocht je ze daarvoor willen inzetten. We hebben ze nog niet los gezien in onze Prijsvergelijker, maar de voorgangers kosten al gemiddeld zo'n 25 euro per stuk. Met andere woorden, Be quiet! levert niet de goedkoopste ventilatoren mee.

Er is echter nog veel meer mogelijk op het gebied van koeling. Voorin kan nog een fan worden geplaatst, indien je de 5,25" ruimtes voor optische stations en fan controllers achterwege laat. Het hiervoor vereiste bracket wordt meegeleverd. Aan de bovenzijde is ook ruimte voor 3x 14 cm, of 4x 12 cm, of 1x 18 cm fans. Op de bodem kan je ook nog een 12 of 14 cm fan kwijt.

Voor radiatoren is eveneens een zee aan ruimte. Bovenin tot 420 mm, voorin tot 420 mm, op de bodem tot 240 mm en achterop tot 140 mm. Door de afstand tot de hardeschijfhouders is er voorin sowieso al ruimte voor een behoorlijk dikke constructie, maar zo je wilt kan je het bovenin dus nog een stuk extremer maken, als bereid bent wat PCI-uitbreidingsruimte op te offeren. Je kan alle kanten op, dat is duidelijk. Maar hoe koelt de kast standaard in onze test?

Testprocedure

We hanteren altijd dezelfde testprocedure om de koelprestaties van behuizingen te meten. We hebben hiervoor verschillende testopstellingen bedacht en uitgeprobeerd en zijn uiteindelijk op een redelijk simpel, maar effectief en consistent testplatform uitgekomen.

Zoals bekend bevinden zich in elke computer warmtebronnen die ervoor zorgen dat de temperatuur in de behuizing oploopt, wanneer deze niet voor voldoende ventilatiemogelijkheden zorgt. De grootste warmtebronnen binnen een krachtige PC zijn de processor en grafische kaart. Afhankelijk van het type kan een processor zonder veel moeite 90 tot 100 watt aan warmte produceren en bij nieuwe high-end processors kan dat zelfs oplopen tot 130 watt. Ga je de processor overklokken, dan kan het verbruik nog aanzienlijk stijgen.

De tweede warmtebron is de grafische kaart. Een moderne high-end kaart heeft al snel een opgegeven verbruik van 250 watt, terwijl dat voor exemplaren met twee GPU's zelfs nog hoger kan oplopen. Een redelijke processor en videokaart kunnen samen dus zonder al te veel moeite zorgen voor een verbruik van 300 tot 350 watt, energie die vrijwel geheel in warmte wordt omgezet. Neem daarbij nog het verbruik van het moederbord, de harde schijf en een optische drive en de 400 watt komt al snel in zicht.

Om een warmteafgifte van 400 watt stabiel en herhaalbaar te kunnen produceren hebben wij ervoor gekozen om te werken met twee controleerbare wamtebronnen van elk 200 watt. De keuze is daarbij uiteindelijk gevallen op het gebruik van professionele 200W gloeilampen. Met een efficiency van minder dan 3% geeft een 200 watt gloeilamp effectief zo’n 195 watt aan warmte af, en op een zeer constante manier. Onze testopstelling bestaat dan ook uit een defect moederbord waarop we twee fittingen hebben geschroefd, zodanig dat één lamp zich bij benadering op de positie van de processor bevindt, en de tweede op de plaats waar de videokaart normaal in het systeem steekt.

Door één of beide lampen  te laten branden simuleren we een systeem dat bijna 200, respectievelijk bijna 400 watt aan warmte afgeeft. Op het geprepareerde moederbord hebben we ook een temperatuursensor gemonteerd waarmee we de temperatuur binnen de kast meten. Na de temperatuur te laten stabiliseren meten we deze bij een belasting van 200 watt om een midrange systeem te simuleren en bij 400 watt om een high-end systeem na te bootsen. Beide scenario’s voeren we uit met de in de behuizing aanwezige casefans op 12 volt en op 7 volt. Alle gemeten temperaturen worden genormaliseerd op een omgevingstemperatuur van 20 graden.

Op onderstaande foto kan je de testopstelling aan het werk zien:

Geluidsproductie

We testen de geluidsproductie in een geluidsdichte box, waarin alle geluid boven de 17 dB(A) gedetecteerd kan worden. Voor alle duidelijkheid: standaard omgevingsgeluid is ongeveer 30 dB(A). In de behuizing plaatsen we een Scythe Mugen 2 CPU-koeler, een Scythe Gouriki 700W voeding en een oude Hitachi 80GB 7200 rpm harde schijf. We testen iedere kast zonder dat de case fans draaien, om het dempend vermogen vast te stellen. Daarnaast testen we de totale geluidsproductie met de case fans op lage draaisnelheid (7V) en hoge draaisnelheid (12V).

Testresultaten koeling 200 watt

We doen dus in totaal vier metingen. De eerste set is bij een warmteproductie van 200 watt, de tweede bij een warmteproductie van 400 watt. Beide sets voeren we uit met de fans draaiend op lage en op hoge rotatiesnelheid. Dat bewerkstelligen we door het voltage van de fans in te stellen op 7, respectievelijk 12 volt. Wanneer een behuizing bij de eerste set (200 watt) temperaturen boven de 30 graden laat noteren, voeren we doorgaans geen tweede set metingen op 400 watt uit. Wanneer de temperaturen de 40 graden overstijgen, staken we doorgaans de test.

200 W 12 V

Bij 200W warmte belasting met de fans op volle draaisnelheid meten we een temperatuur van 27,8 graden voor de Be quiet! Dark Base Pro 900.

200 W 7 V

Als we de fans langzamer laten draaien (7V) zien we een temperatuur van 30,1 graden.

Testresultaten koeling 400 watt

De tweede set van de vier tests doen we met een warmteproductie van 400 watt. Hier is het dus een stuk lastiger voor de behuizingen om de warmte zo snel mogelijk af te voeren.

400 W 12 V

Met een twee keer zo hoge warmtebelasting zien we dat de Be quiet! Dark Base Pro 900 het met de fans op volle draaisnelheid heel behoorlijk doet, we meten dan 35,2 graden.

400 W 7 V

Laten we de fans langzamer draaien, dan komen we bij onze zwaarste test. De Dark Base Pro 900 komt uit op 38.7 graden. Voor dit scenario is het raadzaam het deurtje open te zetten, of nog wat extra koeling te gebruiken, of gebruik te maken van waterkoeling.

Testresultaten geluidsproductie

Zoals altijd is geluidsproductie de tegenhanger van koelresultaten.

Geen fans

We testen behuizingen ook altijd zonder draaiende fans, puur om te kijken hoe effectief ze geluid dempen. Bij modellen die voorzien zijn van extra voorzieningen daarvoor is die grafiek interessant genoeg om op te nemen in de review - te zien is dat er kleine maar duidelijke verschillen zijn.

De Be quiet! Dark Base Pro 900 blijft hier lekker stil, we meten 29 dB(A).

7 V

Met de fans op lage draaisnelheid  staat de Be quiet! Dark Base Pro 900 bovenaan de grafiek - 30 dB(A) is keurig, zeker als je bedenkt dat sommige onderdelen die we gebruiken bovengemiddeld lawaai produceren. De SilentWings 3 fans zijn duidelijk érg stil.

12 V

Op hoge draaisnelheid van de fans staat de Dark Base Pro 900; 39,7 dB(A) wederom bovenaan. In het licht van de koelprestaties is dat indrukwekkend, want sommige kasten die minder goed koelden, staan hier lager in de grafiek. Wie een high-end kast zoekt voor een zwaar systeem dat echt stil moet zijn, heeft aan de Dark Base Pro 900 duidelijk een heel goede basis.

Foto's

Hieronder zie je alle foto's van de Be quiet! Dark Base Pro 900.

Specificaties

Algemeen
 
MerkBe quiet!
ProductnaamDark Base Pro 900 Orange
ProductcodeBGW10
DetailsProductinfo
Specificaties
Type behuizingTower
Moederbord formaatExtended ATX
MateriaalAluminium / Staal / Glas
KleurZwart/Oranje
Afmeting - Breedte24.7 cm
Afmeting - Diepte57.2 cm
Afmeting - Hoogte58.5 cm
Deurtje in voorpaneel
Deurtje afsluitbaar
Kast afsluitbaar
Venster
Geluidsdempende matten aan binnenzijde
Volume (op basis van afmetingen)82.65 dm³
Inbouwmogelijkheden
5,25 inch extern2
5,25 inch intern0
2,5 inch intern totaal15
3,5 inch intern totaal7
3,5 inch extern0
2,5 inch hot swap0
3,5 inch hot swap0
Slimline optische drive ruimte
Aantal insteekkaarten8
Low profile
Maximale lengte videokaart47 cm
Maximale hoogte CPU-koeler18.6 cm
Maximale lengte voeding47.5 cm
Formfactor voedingATX
Casefans
80 mm fan posities0
92 mm fan posities0
120 mm fan posities11
140 mm fan posities8
180 mm fan posities1
200 mm fan posities0
230 mm fan posities0
250 mm fan posities0
Meegeleverde casefans3 fans
Totaal aantal fan posities11
Type fanaansluiting4-pins (PWM)
Verlichting casefans
Stoffilter(s)
Waterkoeling
Inbouwmogelijkheid all-in-one waterkoeling
Ruimte voor 120 mm radiator6
Ruimte voor 140 mm radiator5
Ruimte voor 240 mm radiator3
Ruimte voor 280 mm radiator3
Ruimte voor 360 mm radiator2
Ruimte voor 420 mm radiator2
Ruimte voor 480 mm radiator0
Openingen voor custom waterkoeling
Gebruiksvriendelijkheid
Kast zonder schroevendraaier te openen
Bovenpaneel te verwijderen
Frontpaneel zonder schroevendraaier te verwijderen
5,25 inch drives zonder schroeven in te bouwen
3,5 inch drives zonder schroeven in te bouwen
2,5 inch drives zonder schroeven in te bouwen
Drives met rails of slede te bevestigen
Rubberen/siliconen geluidsdemping voor harddisks
Insteekkaarten zonder schroevendraaier vast te zetten
Scherpe randenVrijwel geen (1)
Uitsparing in moederbordplaat voor CPU koeler montage
Gaten in moederbordplaat voor kabelmanagement
Uitneembare kooi voor harddisks
Frontaansluitingen
Frontaansluitingen positieBovenpaneel
Frontaansluitingen - Audio
Frontaansluitingen - USB 2.0
Frontaansluitingen - USB 2.0 (aantal)2
Frontaansluitingen - eSATA
Frontaansluitingen - USB 3.0
Frontaansluitingen - USB 3.0 (aantal)2
USB Type-C0
Overige Hardware
Cardreader
Fan-controller
Temperatuur sensor(s)
LED display
Chassis open detectie
Verlichting
Overige opmerkingenQi Wireless Charger

Conclusie

Be quiet! levert met de Dark Base Pro 900 een mooi statement af: stilte op het hoogste niveau, terwijl de koelprestaties alleszins acceptabel blijven. Het is niet de best koelende kast die we ooit testten, maar zeker ook niet de slechtste. Grote behuizingen presteren veelal relatief wat minder goed qua koeling, omdat zoveel interne lucht in beweging moet worden gebracht, maar zelfs in de standaardconfiguratie doet de Dark Base Pro 900 het al goed. In het licht van de stille werking is het ronduit uitstekend, want geluidsdempende maatregelen hebben altijd een negatief effect op de koeling. Be quiet! heeft hier een heel mooie middenweg gevonden.

Alleen al vanwege die stille maar effectieve werking zouden we enthousiast zijn, maar er is meer waar we van gecharmeerd zijn. Zo zijn de inbouwmogelijkheden niet alleen uitgebreid, maar ook bijzonder flexibel. De meeste mensen zullen geen 7 hardeschijven nodig hebben en door minder houders te monteren kan je de airflow optimaliseren. Dan hebben we het nog niet gehad over de diverse mogelijkheden voor de plaatsing van het moederbord en de mogelijkheid de hoogte daarvan te variëren, ten einde ruimte te bieden aan extreme waterkoeling. 

Bovendien levert Be quiet! alles mee wat je nodig hebt om ook custom waterkoeling netjes te monteren, met de Dark Base haal je in een keer alles in huis. Dat spreekt ons ook aan. Kijken we naar de extra's van de duurdere Pro 900 uitvoering, dan is de meerprijs gerechtvaardigd - het fraaie glazen paneel (aan beide zijden te monteren), de Qi-lader, de nog uitgebreidere fan- en led controller en twee rgb-ledstrips. 250 euro is niet goedkoop, maar je krijgt wel veel waar voor je geld - en E-ATX kasten zijn sowieso doorgaans wat duurder. De afwerking is bovendien weer van zeer hoog niveau, het is in alle opzichten een kwaliteitsproduct. 

Een Excellent Choice award zou al op zijn plaats zijn, en een Innovation award zouden we ook wel uit kunnen reiken vanwege de ingenieuze oplossing voor de flexibele plaatsing van het moederbord, maar de zeer stille werking gecombineerd met prima koelprestaties zorgt ervoor dat we een Ultimate Choice award uit de kast halen. De Dark Base Pro 900 is de beste basis voor een echt stil, high-end systeem.

Be quiet! Dark Base Pro 900 Orange


Be quiet! Dark Base Pro 900


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Ultimate Be quiet! Dark Base Pro 900 Orange

Be quiet! Dark Base Pro 900 Orange

 • Tower
 • Extended ATX
 • Zwart/Oranje
 • Venster
 • 3 fans
Niet verkrijgbaar
0
*