Corsair K70 RGB Rapidfire Cherry MX Speed review: nog sneller schakelen

22 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. In de praktijk
 3. 3. Foto's
 4. 4. Specificaties
 5. 5. Conclusie
 6. 6. Besproken producten
 7. 7. Reacties

Inleiding

De Corsair K70 gaat al jaren mee als mechanisch toetsenbord - de eerste versie reviewden we in 2013. Dit voorjaar kwam de Amerikaanse fabrikant wederom met een nieuwe variant, namelijk de Corsair K70 RGB Rapidfire LED Cherry MX. Het bijzondere aan dit toetsenbord is het gebruikte type switches, die sneller moeten zijn dan alle andere mechanische schakelaars.

Net als bij de RGB-switches heeft Corsair weer voor een periode van een half jaar het alleenrecht verworven op een nieuw type schakelaars van Cherry. De MX Speed-switches lijken qua karakteristiek op Reds, dus zonder tactile feedback en niet clicky, maar zijn minder ver in te drukken. Daardoor typ je sneller en bereik je eerder het actuatiepunt: volgens de opgave van de fabrikant al na 1,2 mm, ten opzichte van 2 mm bij normale MX Red-switches.

Corsair K70 RGB Rapidfire Cherry MX Speed
De Cherry MX Speed-switches hebben een extra korte actuatie-afstand.

Verder blijft de K70 zoals we hem kennen: een stevige aluminium basis, uitgebreide multimedia-controls inclusief volumewiel en met een meegeleverde polssteun. Er komen drie uitvoeringen in de Rapidfire-serie, waarvan we vandaag de duurste bekijken. Dit model is voorzien van RGB-verlichting. Een goedkopere variant mist RGB en heeft verlichting in één kleur. Ten slotte is er ook een Rapidfire-variant van de tenkeyless K65 RGB.

Corsair K70 RGB Rapidfire Cherry MX Speed
De K70 zoals we 'm kennen: stevig gebouwd, met polssteun en vol features.

Op het moment van schrijven betaal je gemiddeld 180 euro voor de K70 RGB Rapidfire, twee tientjes meer dan een gewone K70 RGB kost.

In de praktijk

Voor de vergelijking hebben we gewisseld tussen deze K70 RGB Rapidfire en een 'normale' K70 met rode switches. Het verschil in aanslag zit in de details. De MX Speed-schakelaars zijn iets sneller beneden en als je goed oplet, valt het op dat ze ook wat minder ver in te drukken zijn. Levensgroot zijn de verschillen overigens niet. Een geoefende typist zou met deze switches sneller moeten kunnen typen, maar in de praktijk zijn de Cherry MX-switches eigenlijk sowieso al erg snel. Dat een pro-gamer hier profijt van kan hebben, geloven we echter graag.

Een andere subtiele verandering die ons opviel, is het lettertype dat is gebruikt op de keycaps. Het nieuwe font kennen we van de Strafe en ziet er ontegenzeggelijk wat meer 'gaming' uit, maar om eerlijk te zijn vonden we het oude lettertype mooier. We begrijpen echter dat Corsair van plan is om de volledige line-up van dit nieuwe font te voorzien, dus als je onze mening deelt heb je vermoedelijk pech.

Corsair K70 RGB Rapidfire Cherry MX Speed
Het nieuwe lettertype moet gamers meer aanspreken.

Software

Over de software van Corsair waren we al eerder positief. Het is één van de uitgebreidste softwarepakketten die toetsenbordfabrikanten bij hun producten leveren. Ten opzichte van onze Strafe review is er niets veranderd, maar dat betekent dat je nog altijd uitgebreide profielen kunt samenstellen voor toetscombinatie's en natuurlijk de verlichting. Je kunt kiezen uit tal van door Corsair aangeleverde profielen, waaronder zelfs effecten aan de hand van je typgedrag of de afgespeelde audio. In de geavanceerde modus kun je je helemaal uitleven en elke toets precies de kleur geven die je wil.

Hieronder vind je de screenshots die we van de Corsair Utility Engine, kortweg CUE, hebben gemaakt. We hebben overigens vernomen dat er wordt gewerkt aan een versie 2.0 van de software, maar daarover kunnen we verder nog niets zeggen.

Corsair K70 RGB Rapidfire Cherry MX Speed

Corsair K70 RGB Rapidfire Cherry MX Speed

Corsair K70 RGB Rapidfire Cherry MX Speed

Corsair K70 RGB Rapidfire Cherry MX Speed

Corsair K70 RGB Rapidfire Cherry MX Speed

Corsair K70 RGB Rapidfire Cherry MX Speed

Corsair K70 RGB Rapidfire Cherry MX Speed

Corsair K70 RGB Rapidfire Cherry MX Speed

Corsair K70 RGB Rapidfire Cherry MX Speed

Corsair K70 RGB Rapidfire Cherry MX Speed

Foto's

Op deze pagina zie je al onze foto's en screenshots die we van de Corsair K70 RGB Rapidfire hebben gemaakt.

Specificaties

Algemeen
 
MerkCorsair
ProductnaamK70 RGB Rapidfire Cherry MX Speed
ProductcodeCH-9101014-NA
DetailsProductinfo
Algemeen
Desktopset
Draadloos
Type draadloze verbinding
Aansluiting USB
Aansluiting PS2
KleurZwart
Maten en gewicht
Afmetingen (breedte)43.9 cm
Afmetingen (diepte)21.1 cm
Afmetingen (hoogte)3.7 cm
Afmetingen (hoogte pootjes uitgeklapt)4.5 cm
Lengte snoer192 cm
Gewicht1320 gram
Toetsen en toetstechniek
Mechanisch toetsenbord
ToetstechniekCherry MX speed
Breedte van toetsen12.7 mm
Afstand tussen toetsen6.3 mm
Type stabilisatorenCherry
Materiaal keycapsABS
Opdruk keycapsLaser engraving
Lay-out
IndelingQwerty US / ANSI
Aantal toetsen113
Functie toetsen12
F-lock voor Windows- / alternatieve functies
Cijfertoetsen10
Aparte mediatoetsen
Gedeelde mediatoetsen
Applicatie toetsen
Aparte macrotoetsen0
Gedeelde macrotoetsen
Aparte profieltoetsen0
Features
Verlichting toetsen
Verlichting apparaat
Verlichting instelbaar
Kleur verlichtingRGB
RGB-verlichting
Profieleditor
Profieleditor (knoppen)
Profieleditor (aantal profielen)99
Toetsinvoer buffer
Eigen geheugen
Macro ondersteuning
USB-poorten1
Interne geluidskaart
Audio lijnuitgang
Audio microfooningang
Meegeleverd
Extra software
Verlengkabels
Muismat
Draagtas/hoes
Extra gaming keycaps
PolssteunAfneembaar
Muis
Verlichting

Conclusie

De Corsair K70 is al jaren één van de populairste mechanische toetsenborden in de Prijsvergelijker en dat is volgens ons niet voor niets. Het is een zeer solide keyboard met tal van features, zoals een polssteun en uitgebreide media-controls, tegen een relatief goede prijs. Het nadeel aan de lange levensduur is dat je inmiddels 40 (!) varianten van de K70 terug kunt vinden in de Prijsvergelijker, waar nu dus nog een paar keuzes bijkomen.

Voor gamers bieden de nóg snellere switches van de K70 RGB Rapidfire een meerwaarde, terwijl echte typisten wellicht eerder de voorkeur geven aan de dieper in te drukken originele MX Red-schakelaars of zelfs een andere, niet-lineaire switch. Je zult zelf moeten bepalen wat je het fijnst vindt. De andere vernieuwingen van de Rapidfire, met het nieuwe font als de meest in het oog springende verandering, komen in de vorm van de Lux-modellen ook naar de 'normale' K70.

Wil je de snelste schakelaars en RGB-verlichting, dan betaal je daar goed voor. In vergelijking met de concurrentie is de prijs echter te verdedigen - Logitech biedt met de G810 bijvoorbeeld een beduidend kaler toetsenbord in hetzelfde segment. Eigenlijk missen we alleen aparte macrotoetsen, maar de uitgebreide mogelijkheden om andere acties aan bepaalde toetsen toe te wijzen, maken dat weer gedeeltelijk goed. Vind je RGB overbodig, dan heb je al een K70 RGB Rapidfire voor 140 euro, die qua featureset verder identiek is. K70's met traditionele switches zijn zelfs nog wat goedkoper. Kortom, Corsair heeft voor ieder wat wils, op ieder prijspunt.

Wat ons betreft blijft de Corsair K70 één van de beste mechanische keyboards die je kunt kopen, ook in deze nieuwe Rapidfire-uitvoering.


Corsair K70 RGB Rapidfire


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Corsair K70 Rapidfire Cherry MX Speed

Corsair K70 Rapidfire Cherry MX Speed

 • Toetsenbord
 • Qwerty US
 • Mechanisch toetsenbord

119,00 €

6 winkels
Excellent Corsair K70 RGB Rapidfire Cherry MX Speed

Corsair K70 RGB Rapidfire Cherry MX Speed

 • Toetsenbord
 • Qwerty US
 • Mechanisch toetsenbord
Niet verkrijgbaar
0
*