500 GB SSD review: 20 modellen in de sweet spot

46 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Testveld
 3. 3. Test
 4. 4. Iometer: 4k random read/write
 5. 5. Iometer: 1 MB sequential read/write
 6. 6. Iometer: Fileserver / Databaseserver simulatie (mixed workloads)
 7. 7. AS SSD
 8. 8. AS SSD (deelscores)
 9. 9. PCMark7
 10. 10. PCMark7 (deelscores)
 11. 11. PCMark7 (Raw)
 12. 12. PCMark7 (Raw - deelscores)
 13. 13. PCMark8
 14. 14. PCMark8 (deelscores)
 15. 15. Continutests - Steady State Performance
 16. 16. Performance consistentie
 17. 17. Hardware.Info SSD Prestatiescore 2013-2016
 18. 18. Stroomverbruik
 19. 19. Conclusie
 20. 20. Besproken producten
 21. 21. Reacties

Inleiding

Nu de prijs per gigabyte van SSD's steeds verder daalt, worden SSD's met een grotere capaciteit steeds interessanter. Op dit moment krijg je bij 500 GB SSD's veel waar voor je geld, dus is het interessant om de markt te bespreken. Wij kijken in dit artikel naar 20 courante 2,5 inch modellen.

De tijden dat een kleine SSD uit noodzaak gecombineerd moest worden met een harde schijf voor opslag van bijvoorbeeld games is inmiddels voorbij. Tegenwoordig zijn zelfs 1 TB-modellen niet zo heel erg prijzig meer, en 480 GB zouden zelfs als goedkoop bestempeld kunnen worden. Dit laatste is voor veel desktopgebruikers waarschijnlijk ook een zinnigere capaciteit, omdat 1 TB weleens overkill zou kunnen zijn en er welgeteld één courante SSD van 750 GB op de markt is, de Crucial MX300 750GB.

Bij fabrikanten ligt de focus ook veel meer op schijven van 480 GB dan voorheen. We krijgen bijvoorbeeld veel meer SSD's van 480 GB binnen dan welke andere capaciteit dan ook. Dit geldt met name voor budget SSD's, zoals de Crucial BX200 en de OCZ Trion 150.

Nog afgezien van de betere prijs/kwaliteitverhouding door het schaalvoordeel, hebben budget SSD's op een ander vlak voordeel bij een relatief grote capaciteit (zoals 480 GB). Doordat meer geheugenchips parallel kunnen worden aangestuurd, kunnen ze ondanks de relatief goedkope geheugenchips nog een respectabele snelheid behalen. We zagen dit onder andere bij de review van de Crucial BX200: de 480 GB-variant was aardig snel, terwijl de 240 GB nogal langzaam was. Dit heeft uiteraard meer voordeel bij een budgetproduct dan bij een snellere SSD die al al aanschuurt tegen het maximum van de SATA600-standaard.

Het grote aantal 480GB-schijven dat we hebben getest is perfect voor een grote vergelijkingstest waarin we zoveel mogelijk verschillende modellen meenemen. Om het wel zo overzichtelijk mogelijk te houden, beperken we ons hier wel tot 2,5 inch schijven met de SATA600-interface. Qua prijs lopen ze uiteen tussen de 123 euro en 300 euro. 

Testveld

In deze review bespreken we twintig verschillende SSD's. Wat ze gemeen hebben is dat het allemaal 2,5 inch modellen zijn met een SATA600-bus. Er zijn snellere SSD's, maar die bevinden zich in een duidelijk andere klasse en worden daarom ook niet meegenomen in deze vergelijkingstest.

Acht modellen hebben TLC-flashgeheugen, terwijl er twaalf zijn uitgerust met MLC-geheugen. Bij TLC kunnen er drie bits per geheugencel opgeslagen worden, vergeleken met twee bij MLC. Het gebruik van TLC-chips drukt de kosten (en daarmee ook de prijs), maar gaat in de regel wel ten koste van de levensduur en soms ook van de snelheid. Het zou daarom niet moeten verbazen dat de zes goedkoopste SSD's TLC-geheugen hebben.

In het algemeen zijn de SSD's ook gebaseerd op een relatief klein procedé: er is geen enkel model met een groter procedé dan 20nm. Net zoals bij TLC-geheugen maakt dit ze goedkoper, maar kan het wel ten koste van de levensduur gaan. Een grotere geheugencel is immers beter bestand tegen defecten dan een kleinere.

De garantieperiode is in vrijwel alle gevallen drie jaar. Op de Samsung 850 Evo krijg je echter vijf jaar, terwijl je op de Sandisk Extreme Pro en de Samsung 850 Pro, twee higher-end modellen, maar liefst tien jaar garantie krijgt. De maximale schrijfcapaciteit (Total Bytes Written) varieert wel significant: het begint bij een schamele 21,9 TB voor de OCZ Arc 100 tot maar liefst 416 TB voor de Kingston HyperX Savage.

Het overgrote deel van de SSD's ondersteunt geen encryptie. Alleen de Samsung 850 Pro, Samsung 850 Evo en de Crucial MX200 hebben de Self-Encrypting Drive functionaliteit. Daarnaast ondersteunen ze de Opal-standaard van TGC en Microsoft eDrive 2.0.

Test

Onze SSD-test bestaat uit verschillende, veelal op Iometer gebaseerde synthetische tests, daarna twee op PCMark gebaseerde praktijktests en verder nog twee continutests. Ons testsysteem bestaat uit een Intel Core i5 op een ASRock Z97 Extreme6 moederbord met Intel Z97 chipset. Tests worden uitgevoerd onder Windows 8.1. SSD's sluiten we uiteraard aan op een Serial ATA 600 poort met AHCI ingeschakeld. In Windows maken we gebruik van de Intel RST drivers.

Iometer tests

Middels Iometer bepalen we allereerst de random lees- en schrijfsnelheid met 4k datablokken. Juist deze tests met kleine datablokken zijn als indicatie voor de prestaties van SSD’s in de praktijk erg van belang: in Windows, maar ook in andere besturingssystemen is 4k in de regel de meest gebruikte blokgrootte waarmee harde schijven en SSD’s worden aangestuurd. De test doen we met queue-depth 1, 2, 4, 8, 16 en 32. Deze queue-depth geeft aan hoeveel gelijktijdige instructies er op een SSD worden afgevuurd. Bij QD32 kunnen SSD’s zich van hun beste kant laten zien, maar juist de prestaties bij lage queue-depth zijn van groot belang bij consumententoepassingen.

Met Iometer meten we ook de lees- en schrijfsnelheid bij grote datablokken van 1 MB. Deze test doen we bij QD32, maar juist bij dergelijke datablokken maakt de hoeveelheid parallelle verzoeken weinig tot niets uit, omdat de SSD-controller die uitstekend kan verdelen over meerdere SSD-kanalen.

Verder simuleren we de toegangspatronen van een file server en een database server met Iometer. De database test bestaat geheel uit random operaties ter grootte van 8 kB, waarvan 67% leesopdrachten en 33% schrijfopdrachten. De fileserver test uit 80% leesopdrachten en 20% schrijfopdrachten, waarbij de transfer sizes als volgt zijn verdeeld: 10% 512 bytes, 5% 1 kB, 5% 2 kB, 60% 4 kB, 2% 8 kB, 4% 16 kB, 4% 32 kB en 10% 64 kB. Zowel de file server als database test voeren we opnieuw uit met queue-depth 1, 2, 4, 8, 16 en 32.

Alle Iometer tests voeren we uit met volledig gerandomiseerde data, waardoor SSD-controllers met compressietrucs daar geen profijt uit kunnen behalen. Ook draaien alle verschillende tests minimaal 30 seconden per stuk, veel langer dan vergelijkbare tests die onderdeel uitmaken van diverse benchmark tools.

AS SSD

Hoewel we feitelijk alle relevante synthetische testdata uit IOmeter kunnen halen, draaien we alsnog ook de populaire AS SSD benchmark, dat intern ook is gebaseerd op de prestaties bij 4k datablokken (QD1 en QD64) en sequentiële lees- en schrijfprestaties. Hoewel dus redundant ten opzichte van de Iometer tests, heeft AS SSD twee voordelen: allereerst worden de scores netjes omgezet in een duidelijke totaalscore, die goede eerste indruk van de prestaties van een SSD geeft. Daarnaast kun je AS SSD ook simpel thuis draaien en zo scores eenvoudig vergelijken.

Real-world benchmarks: PCMark

Voor consumententoepassingen zijn real-world benchmarks PCMark7 en PCMark8 veel belangrijker. PCMark7 simuleert de hardeschijftoegang van echte programma's en geeft aan wat de prestaties van de drive zijn in verschillende scenario’s. De totaalscore geeft een maat voor algemeen gebruik, de deelscores geven een indicatie van de snelheid bij verschillende gebruiksmodellen. De zogenaamde traces zijn gebaseerd op software uit het Windows 7 tijdperk. PCMark 7 speelt de scenario’s in real-time af; prestatiewinsten die je in werkelijkheid niet zou bemerken, zie je bij PCMark 7 dan ook niet in de scores terug.

We tonen daarnaast PCMark7 'Raw' scores. Hierbij is de idle-tijd weggelaten, waardoor de scores niet meer één-op-één correleren met de prestaties van de applicaties in de praktijk, maar je kunt wel mooi het daadwerkelijke prestatieverschil tussen SSD's zien.

Voorts draaien we PCMark8, de nieuwste versie van de benchmark. Ook deze benchmark heeft weer een harde schijf/SSD test, opnieuw gebaseerd op traces, maar nu van moderne software. PCMark 8 bevat traces van Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe Indesign, Adobe After Effects, Microsoft Word, Microsoft Excel, Microsoft PowerPoint, World of Warcraft en Battlefield 3.

Continutests

Ten slotte doen we nog een tweetal continutests, waarbij we een workload voor 30 minuten op een SSD draaien, en per minuut de gemiddelde prestaties bepalen. Allereerst doen we dit met de Iometer 4k random write test, daarnaast met de Iometer database simulatie. Beide continutests worden uitgevoerd met QD32 en op een bestand dat 75% van de capaciteit van het aanwezige flashgeheugen beslaat. Meer informatie over deze continutests verderop. Voor consumententoepassingen zijn deze continutests van weinig belang, voor het professioneel inzetten van SSD’s – bijvoorbeeld in servers – zijn de resultaten van deze tests juist belangrijker dan welke andere benchmark dan ook.

Consistentietests

Onder consistentie verstaan we hoe de prestaties van seconde tot seconde kunnen afwijken. Om de consistentie in kaart te brengen, draaien we opnieuw een Iometer 4k random write QD32 workload maar in plaats van het iedere minuut bepalen van de prestaties, bepalen we voor iedere seconde een gemiddelde. Laat het maar direct gezegd zijn: de consistentie van prestaties is voornamelijk iets wat voor de enterprise markt van belang is. Wie een SSD in een heavy duty database-server plaatst, wil er zeker van zijn dat de prestaties van de gebruikte storage voorspelbaar zijn: grote pieken en dalen kunnen leiden tot onvoorspelbaar gedrag van workloads. Voor consumentengebruik is het eigenlijk (vrijwel) niet van belang, behalve dat de prestatieconsistentie zonder meer een effect heeft op de prestaties van SSD's wanneer je ze in RAID 0 plaatst. Immers, bij een RAID 0 array worden blokken data om en om naar twee of meer disks geschreven en voor de prestaties geldt in feite dat de langzaamste schijf ("de zwakste schakel") het uiteindelijke prestatieniveau bepaalt. Wanneer één schijf een matige consistentie van prestaties heeft, zullen de algehele prestaties van een RAID 0-array relatief laag zijn, aangezien de kans dat één van beide "een dipje" heeft dan relatief groot is.

Stroomverbruik

Het stroomverbruik van SSD’s meten we gebruikmakend van een BTO W540EU laptop gebaseerd op een Intel Core i3 3120M CPU en de Intel H77M chipset. We meten het stroomverbruik van SSD’s zowel idle als tijdens een 4k random write en 1 MB sequential write workload. 

Iometer: 4k random read/write

Met Iometer hebben we de random leessnelheid met 4k datablokken getest, met queue depth 1 tot en met 32. De Samsung 850 Pro 512GB presteert telkens als beste in deze test, behalve bij de schrijftest met een lage queue depth.

In onderstaande grafieken vind je de resultaten van de 4k write tests.

Als we kijken naar de belangrijkste middenklasse en budget SSD's kijken, presteert de Samsung 850 Evo 512GB aanzienlijk beter dan de andere SSD's, zeker bij een hogere queue depth. Waar de verschillen qua lezen niet zo heel erg groot waren, is het op schrijfvlak enorm.  

Iometer: 1 MB sequential read/write

In de sequentiële tests van Iometer presteert de Samsung 850 Pro het beste. Qua lezen presteert de Plextor M7V 512GB bijzonder goed, zeker voor een SSD in zijn prijsklasse.

Iometer: Fileserver / Databaseserver simulatie (mixed workloads)

Hoewel we vandaag natuurlijk een consumenten-SSD testen, hebben we ter volledigheid ook de fileserver en databaseserver simulatie workloads gedraaid, om een volledig beeld te krijgen van de prestaties. In onderstaande grafiek zie je de resultaten voor queue depth 32. Een beschrijving van deze tests vind je op de testprocedurepagina.

Fileserver workload

De Fileserver workload bestaat voor 80% uit leesopdrachten en 20% uit schrijfopdrachten. De Mushkin Triactor 480GB budget SSD doet het opvallend goed in deze test, zelfs nog beter dan de Samsung 850 Pro 512GB, die bedoeld is voor dit soort professionele taken.

Database workload

De database workload bestaat uit 67% lezen en 33% schrijven met een vaste blokgrootte van 8 kB. Hierbij zien we wel dat de professionelere SSD's naar verwachting beter presteren: zowel de Samsung 850 Pro 512GB als de Intel DC S3510 480GB presteren aanzienlijk beter dan de eerstvolgende SSD. 

AS SSD

AS SSD werkt met oncomprimeerbare data. Net als bij onze Iometer-tests hebben SSD's met een SandForce-controller hier dus geen voordeel van de ingebouwde compressietrucjes.

AS SSD doet zowel lees- als schrijftests. Eerst wordt er getest met datablokken van 4 kB, met één instructie tegelijkertijd en daarna met 4 kB datablokken met 64 gelijktijdige instructies. Ten slotte wordt ook een sequentiële lees- en schrijftest uitgevoerd, die een maat geeft voor het werken met zeer grote bestanden. Op basis van alle tests bepaalt AS SSD ook een totaalscore. Hoewel de tests grotendeels dubbelop zijn met de Iometer tests, draaien we AS SSD omdat je deze benchmark zelf ook eenvoudig kunt draaien om zo een vergelijking te maken met je eigen SSD.

De Intel DC S3510 presteert nogal slecht in deze test. Opvallend, aangezien het een duurdere high-end SSD is. Voor de rest zijn er geen echter verrassingen.

AS SSD (deelscores)

4k blokken lezen - single threaded

4k blokken lezen - 64 threads

Sequentieel lezen

4k blokken schrijven - single threaded

4k blokken schrijven - 64 threads

Sequentieel schrijven

PCMark7

PCMark7 maakt gebruik van traces gebaseerd op relatief moderne software uit het Windows 7 tijdperk. Juist omdat deze benchmark gebruikmaakt van echte en ook moderne applicaties, is dit samen met PCMark8 eigenlijk de belangrijkste benchmark om je beslissing welke SSD te kopen op te baseren, mits je een SSD koopt voor consumententoepassingen. Een verschil met PCMark Vantage, een benchmark die we voor SSD's niet meer draaien omdat hij inmiddels té oud is, is dat PCMark7 de traces in real time afspeelt. Daardoor liggen de scores van SSD's dichter bij elkaar, maar komen de resultaten ook veel beter overeen met wat je in de praktijk daadwerkelijk mag verwachten.

De Samsung 850 Pro en 850 Evo staan met een klein verschil bovenaan. Ook de Sandisk Ultra II doet het gezien zijn prijspunt nog aardig.

Op de volgende pagina vind je de deelscores.

PCMark7 (deelscores)

Windows Defender test

De Windows Defender test is gebaseerd op een trace waarbij Windows Defender een quick scan doet van een systeem.

Importing pictures test

De importing pictures test is gebaseerd op een trace waarbij een USB-stick met 68 foto's (434 MB in totaal) wordt geïmporteerd in Windows Live Photo Gallery, waarbij de afbeeldingen worden gekopieerd en geïndexeerd en er thumbnails worden aangemaakt.

Video editing test

De video editing test is gebaseerd op een trace waarbij een HD-video wordt geëxporteerd vanuit Windows Live Movie Maker. Deze film is gebaseerd op eerder geïmporteerde 1080i MPEG2 video's van een Sony HDR-HC3 camera.

Windows Media Center test

De Windows Media Center test is gebaseerd op het gebruik van een Media Center PC met twee DVB-T tuners. Eerst wordt een stuk TV opgenomen, waarna de opname wordt gestopt. Terwijl de opname wordt afgespeeld, worden er tegelijkertijd twee andere zenders opgenomen.

Adding music test

De adding music test is gebaseerd op Windows Media Player. Bij deze test wordt 68 GB aan muziekbestanden (lossless WMA) afkomstig van een andere schijf geïndexeerd. Let wel: het inlezen van de WMA-files valt niet binnen de trace, want die waren afkomstig van een andere schijf. De trace bevat enkel de hardeschijfactiviteit van het bijwerken van de Windows Media Player database.

Starting applications test

De starting applications test is gebaseerd op het openen van een op de harde schijf bewaard zeer complex HTML-document inclusief alle bijbehorende bestanden in Internet Explorer.

Gaming test

De gaming test is gebaseerd op een trace waarbij een level in World of Warcraft volledig wordt geladen.

PCMark7 (Raw)

PCMark7 kan sinds de nieuwste versie ook zogenaamde Raw scores tonen. Dat zijn scores waarvoor de idle tijd binnen de traces van de verschillende testonderdelen niet wordt meegerekend. Dat zorgt ervoor dat je, net als vroeger bij PCMark Vantage, veel beter de echte prestatieverschillen tussen de SSD's kunt zien. Ofwel: de Raw scores kun je in feite interpreteren als het prestatieverschil tussen verschillende SSD's bij de verschillende workloads, de normale scores van de vorige pagina's correleren met wat je daar in de praktijk daadwerkelijk van merkt.

Op de volgende pagina vind je de deelscores.

PCMark7 (Raw - deelscores)

Windows Defender test

De Windows Defender test is gebaseerd op een trace waarbij Windows Defender een quick scan doet van een systeem.

Importing pictures test

De importing pictures test is gebaseerd op een trace waarbij een USB-stick met 68 foto's (434 MB in totaal) wordt geïmporteerd in Windows Live Photo Gallery, waarbij de afbeeldingen worden gekopiëerd en geïndexeerd en er thumbnails worden aangemaakt.

Video editing test

De video editing test is gebaseerd op een trace waarbij een HD-video wordt geëxporteerd vanuit Windows Live Movie Maker. Deze film is gebaseerd op eerder geïmporteerde 1080i MPEG2 video's van een Sony HDR-HC3 camera.

Windows Media Center test

De Windows Media Center test is gebaseerd op het gebruik van een Media Center PC met twee DVB-T tuners. Eerst wordt een stuk TV opgenomen, waarna de opname wordt gestopt. Terwijl de opname wordt afgespeeld, worden er tegelijkertijd twee andere zenders opgenomen.

Adding music test

De adding music test is gebaseerd op Windows Media Player. Bij deze test wordt 68 GB aan muziekbestanden (lossless WMA) afkomstig van een andere schijf geïndexeerd. Let wel: het inlezen van de WMA-files valt niet binnen de trace, want die waren afkomstig van een andere schijf. De trace bevat enkel de hardeschijfactiviteit van het bijwerken van de Windows Media Player database.

Starting applications test

De starting applications test is gebaseerd op het openen van een op de harde schijf bewaard zeer complex HTML-document inclusief alle bijbehorende bestanden in Internet Explorer.

Gaming test

De gaming test is gebaseerd op een trace waarbij een level in World of Warcraft volledig wordt geladen.

PCMark8

De storage benchmark van PCMark8 is opnieuw gebaseerd op traces, maar nu van moderne software. PCMark8 bevat traces van Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe Indesign, Adobe After Effects, Microsoft Word, Microsoft Excel, Microsoft PowerPoint, World of Warcraft en Battlefield 3. De totaalscore wordt bepaald door het meetkundig gemiddelde van de verschillende onderdelen te nemen. Opnieuw worden de traces 'real time' afgespeeld, dus inclusief idle tijd. Dat maakt dat net als bij PCMark7 de scores van SSD erg dicht bij elkaar liggen. Dat komt dan ook overeen met de praktijk: bij normale consumententoepassingen is het vrijwel onmogelijk om moderne SSD's van elkaar te onderscheiden.

Waar PCMark7 voor alle tests ook een Raw-score geeft, toont PCMark8 op eenzelfde manier een gemiddelde snelheid waarmee de drive activiteit van de traces afspeelt. Dit is dus weer zonder idle tijd en toont de daadwerkelijk onderliggende prestatieverschillen van de SSD's. 

In PCMark8 is er bijna geen verschil te zien tussen de verschillende SSD's, zeker als we alleen kijken naar de score. Qua bandwidth is er wel enig verschil, maar zeker niet enorm veel.

Op de volgende pagina vind je de deelscores.

PCMark8 (deelscores)

Batllefield 3

De Battlefield 3 trace bevat het opstarten van Battlefield 3, inloggen en laden van een save game en het starten van het betreffende level. De trace bevat 887 MB aan leesopdrachten en 28 MB aan schrijfopdrachten.

World of Warcraft

De World of Warcraft trace bevat het opstarten van het spel, het inloggen en het starten van een level. De trace bevat 390 MB aan leesopdrachten en 5 MB aan schrijfopdrachten. 

Adobe Photoshop Light

Deze trace bevat het starten van Photoshop, het openen van 14 afbeeldingen en het op elk daarvan uitvoeren van een zevental bewerkingen. De trace bevat 313 MB aan leesopdrachten en 2336 MB aan schrijfopdrachten. 

Adobe Photoshop Heavy

Deze trace is gebaseerd op het bewerking van een hoge resolutie foto en het daarmee maken van een hi-res poster voor print. De trace bevat 468 MB aan leesopdrachten en 5640 MB aan schrijfopdrachten.

Adobe InDesign

In deze trace wordt een publicatie met een groot aantal afbeeldingen gemaakt in InDesign. De trace bevat 401 MB aan leesopdrachten en 624 MB aan schrijfopdrachten.

Adobe After Effects

In deze trace wordt een eerder gemaakte video gerenderd. De trace bevat 311 MB aan leesopdrachten en 16 MB aan schrijfopdrachten.

Adobe Illustrator

In deze trace wordt een presentatie gemaakt op basis van een groot aantal in Photoshop gemaakte afbeeldingen. De trace bevat 373 MB aan leesopdrachten en 89 MB aan schrijfopdrachten.

Microsoft Word

In deze trace wordt een groot aantal bewerkingen gedaan aan een groot academisch Word-bestand.De trace bevat 107 MB aan leesopdrachten en 95 MB aan schrijfopdrachten.

Microsoft Excel

Deze trace bevat werkzaamheden aan een zeer grote Excel-tabel.De trace bevat 73 MB aan leesopdrachten en 15 MB aan schrijfopdrachten.

Microsoft PowerPoint

Deze trace bevat een aantal bewerkingen aan een groot PowerPoint bestand met veel afbeeldingen. De trace bevat 83 MB aan leesopdrachten en 21 MB aan schrijfopdrachten.

Continutests - Steady State Performance

Zeker voor wie een SSD professioneel gaat toepassen - denk aan workstation- of servergebruik - zijn de zogenaamde steady state prestaties, ofwel het prestatieniveau waarop een SSD stabiliseert na langdurig intensief gebruik, erg van belang.

Eerst wat achtergrondinformatie. We hebben meermaals geschreven dat data op een SSD per zogenaamde 'pagina', hoeveelheden van meestal 4, 8 of 16 kB, weggeschreven en uitgelezen kan worden. Om data te kunnen wegschrijven moeten datacellen echter eerst gewist worden: dat kan alleen per blok. Zo'n blok bestaat uit 128, 256 of 512 pagina's. Dit gegeven zorgt ervoor dat SSD's slimme trucjes moeten uithalen. Wanneer een aantal pagina's aan data verwijderd moet worden, moet eerst de rest van de data uit het blok gekopieerd worden naar een ander blok, waarna het gehele blok geleegd kan worden. In de praktijk betekent het dat SSD-controllers schrijfacties zoveel mogelijk opzamelen, deze vervolgens tegelijk naar nieuwe, vers geleegde blokken uitvoeren en tegelijkertijd verwijderacties pas op gezette tijden uitvoeren. Op die momenten, wanneer de SSD niets te doen heeft, schakelt de in de controller ingebakken garbage collector in, die verwijderacties daadwerkelijk doorvoert op chipniveau en overbleven data zoveel mogelijk combineert in volle blokken, om op die manier zoveel mogelijk blokken volledig leeg te kunnen maken.

Wanneer de SSD echter lange tijd continu, dus zonder een seconde rust, gebruikt wordt, kan de garbage collector niet tussendoor aan de slag. Op een gegeven moment zijn er dan geen lege blokken meer over en zal de SSD tussen het uitvoeren van commando's door aan garbage collection moeten gaan doen. Het resultaat: de prestaties worden lager. Het prestatieniveau waarop een SSD in zo'n geval op stabiliseert noemen we de steady state performance.

Wij doen twee verschillende continutests om deze steady state performance in kaart te brengen. Beide tests draaien we met Iometer, waarbij we de workload voor 30 minuten continu laten draaien er per minuut de gemiddelde prestaties noteren. De eerste continutest is de 4k random write QD32 benchmark. De tweede continutests is de Iometer database workload simulatie, eveneens gedraaid met queue depth 32. Beide tests draaien we op een testbestand dat 75% van de schijfcapaciteit (LBA) beslaat.

4k random write QD32

In de lijngrafiek, waarin we naast de Samsung 850 Evo alleen goedkopere SSD's hebben opgenomen, komt deze laatste duidelijk als beste uiit de test. Aangezien het een middenklasse SSD is, zou het ook niet moeten verbazen. De Samsung 850 Pro doet het uiteraard het beste in deze test.

Databasesimulatie QD32

Bij de databasesimulatie zien we hetzelfde, maar dan in nog veel sterkere mate. De 850 Evo is hier significant sneller dan de goedkopere SSD's, en wederom presteert de 850 Pro het beste.

Performance consistentie

Om de consistentie van de prestaties in kaart te brengen, hebben we nogmaals een 4k random write workload op de SSD's gedraaid met queue-depth 32, waarbij we iedere seconde de prestaties monitoren. Voor de periode tussen de 1800 en 2000 seconden berekenden we de standaardafwijking van de resultaten. Hoe lager die standaardafwijking, hoe minder variatie en dus hoe constanter het prestatieniveau. Als tweede grafiek is nogmaals het steady state niveau in dezelfde test geplaatst, om snel te kunnen vergelijken. Houd er rekening mee dat wanneer de prestaties erg constant zijn, maar in absolute zin erg laag, je er alsnog weinig voor koopt.

Qua performance consistentie is er duidelijk een verschil te zien tussen de echte budget SSD's en de meer professionele exemplaren. De Samsung 850 Pro en de Intel DC S3510 vinden we steeds terug in de top.

Hardware.Info SSD Prestatiescore 2013-2016

Ten slotte de Hardware.Info SSD Prestatiescore 2013-2016. Deze is bepaald door het meetkundig gemiddelde te nemen van de belangrijkste benchmarks (AS SSD, Iometer 4k R/W, Iometer seq. R/W, PCMark7, PCMark8 en beide continutests) en dat te normaliseren, zodat de best presterende SSD uit onze voorlaatste grote vergelijkingstest (de OCZ Vector 150) op 100 punten uitkomt.

Zoals in de inleiding al aangegeven, hebben zelfs budget SSD's van 480GB aardige prestaties, omdat ze meer geheugenchips hebben die parallel aangestuurd kunnen worden. Er zijn dus ook geen écht langzame SSD's in deze test, met uitzondering van de Kingston V300 480GB.

Stroomverbruik

Het stroomverbruik van SSD’s meten we gebruikmakend van een BTO W540EU laptop gebaseerd op een Intel Core i3 3120M CPU en de Intel H77M chipset. We meten het stroomverbruik van SSD’s zowel idle als tijdens een 4k random write en 1 MB sequential write workload. 

Idle zijn er enorme verschillen: de zuinigste SSD verbruikt ruim 30 keer minder dan het minst zuinige model. Dit verschil wordt al een stuk kleiner bij de 4k en 1 MB tests, maar ook hier is er sprake van significante verschillen.

Conclusie

Allereerst de goede middenklasse SSD die je kan nemen. Op basis van de prestaties en de scherpe prijs komt hier de Sandisk Ultra II 480GB als beste uit de test. De Sandisk presteert bijna even goed als de snelste SATA600-schijven in de test, maar tegen een veel lagere prijs van gemiddeld 142 euro.

In deze categorie reiken we geen Ultimate Product Award meer uit, omdat SATA600 tegenwoordig immers niet meer het beste is wat je zou kunnen nemen. Weliswaar is de Samsung 850 Pro de snelste SATA600-schijf, maar het prestatieverschil maakt hem alleen een geschikte keuze voor professionele gebruikers die om welke reden dan ook geen PCI-Express SSD kunnen of willen nemen.

In het budget-segment is er aardig wat te kiezen. Er zijn veel producten die qua prijs vergelijkbaar zijn, maar die wel hun eigen sterke punten hebben. Laten we beginnen met de twee grote namen, de Crucial BX200 480GB en de OCZ Trion 150 480GB. Deze twee SSD's gaan qua zowel prijs als prestaties vrij gelijk op. Wel zijn er enkele kleine verschillen. De Trion 150 heeft een hogere schrijfcapaciteit dan de BX200, 120 TB vergeleken met 72 TB, maar heeft wel het nadeel dat hij iets minder goed presteert in de real-world PCMark-tests. Beide SSD's hebben een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en ontvangen daarom een Great Value Award.

Een andere goede keuze is de Plextor M7V 512GB, die ongeveer even duur is als de BX200 en de Trion 150. Hij is wel een stuk sneller, heeft een hoge maximale schrijfcapaciteit van 320TB, maar heeft als nadeel wel dat hij nogal slecht leverbaar is. Ook is het stroomverbruik in idle aanzienlijk hoger dan dat van de andere schijven, wat hem weer minder geschikt maakt voor laptops. Voor een desktop is hij echter een bijzonder goede keuze, als je hem kan krijgen. Hij ontvangt een Great Value Award.

De Kingston UV400 480GB presteert net iets minder goed dan de andere SSD's in de test, maar heeft wel de laagste 'vanaf' prijs die mogelijk nog wat verder zal dalen. Daarnaast heeft hij een respectabele schrijfcapaciteit van 200TB, veel hoger dan die van de BX200 en de Trion 150. De Kingston ontvangt ook een Great Value Award.

De Mushkin Triactor 480GB is ook een goede keuze, zeker voor laptops, vanwege zijn bijzonder lage stroomverbruik in zowel idle als onder belasting. Daarnaast presteert hij beter dan de meeste andere budget SSD's. Gemiddeld kost hij 123 euro, waarmee hij een van de goedkoopste SSD's in de test is. Ook de Mushkin ontvangt daarom een Great Value Award. Helaas is de Triactor net zoals de Plextor minder goed leverbaar dan sommige andere SSD's in de test. 


Sandisk Ultra II 480GB


Crucial BX200 480GB
Kingston UV400 480GB
Mushkin Triactor 480GB
OCZ Trion 150 480GB
Plextor M7V 512GB


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Corsair Force Series LX 512GB

Corsair Force Series LX 512GB

 • SSD
 • 512 GB
 • Serial ATA 600
 • Silicon Motion SM2246
 • 560 MB/s
 • 300 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
Bronze Award Crucial BX100 500GB

Crucial BX100 500GB

 • SSD
 • 500 GB
 • Serial ATA 600
 • Silicon Motion SM2246
 • 535 MB/s
 • 450 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
Great Value Crucial BX200 480GB

Crucial BX200 480GB

 • SSD
 • 480 GB
 • Serial ATA 600
 • Silicon Motion SM2256
 • 540 MB/s
 • 490 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
Crucial MX200 500GB

Crucial MX200 500GB

 • SSD
 • 500 GB
 • Serial ATA 600
 • Marvell 88SS9189
 • 555 MB/s
 • 500 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
Intel DC S3510 480GB

Intel DC S3510 480GB

 • SSD
 • 480 GB
 • Serial ATA 600
 • 500 MB/s
 • 440 MB/s
 • 2.5 inch

191,15 €

1 winkel
Kingston HyperX Savage 480GB

Kingston HyperX Savage 480GB

 • SSD
 • 480 GB
 • Serial ATA 600
 • Phison PS3110
 • 560 MB/s
 • 530 MB/s
 • 2.5 inch

200,90 €

3 winkels
Great Value Kingston SSDNow UV400 480GB

Kingston SSDNow UV400 480GB

 • SSD
 • 480 GB
 • Serial ATA 600
 • Marvell 88SS1074
 • 550 MB/s
 • 500 MB/s
 • 2.5 inch

124,94 €

4 winkels
Kingston SSDNow V300 480GB (Micron)

Kingston SSDNow V300 480GB (Micron)

 • SSD
 • 480 GB
 • Serial ATA 600
 • SandForce SF-2281
 • 450 MB/s
 • 450 MB/s
 • 2.5 inch

242,95 €

1 winkel
Mushkin Reactor 512GB

Mushkin Reactor 512GB

 • SSD
 • 512 GB
 • Serial ATA 600
 • Silicon Motion SM2246
 • 560 MB/s
 • 460 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
Great Value Mushkin Triactor 480GB

Mushkin Triactor 480GB

 • SSD
 • 480 GB
 • Serial ATA 600
 • Silicon Motion SM2256
 • 560 MB/s
 • 515 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
OCZ Arc 100 480GB

OCZ Arc 100 480GB

 • SSD
 • 480 GB
 • Serial ATA 600
 • Indilinx Barefoot 3
 • 490 MB/s
 • 450 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
OCZ Trion 150 480GB

OCZ Trion 150 480GB

 • SSD
 • 480 GB
 • Serial ATA 600
 • Toshiba TC58NC1000GSB
 • 550 MB/s
 • 530 MB/s
 • 2.5 inch

148,00 €

1 winkel
OCZ Vector 180 480GB

OCZ Vector 180 480GB

 • SSD
 • 480 GB
 • Serial ATA 600
 • Indilinx Barefoot 3
 • 550 MB/s
 • 530 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
Great Value Plextor M7V 512GB

Plextor M7V 512GB

 • SSD
 • 512 GB
 • Serial ATA 600
 • Marvell 88SS1074
 • 560 MB/s
 • 530 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
Silver Award Samsung 850 Evo 500GB

Samsung 850 Evo 500GB

 • SSD
 • 500 GB
 • Serial ATA 600
 • Samsung MGX (S4LN062X01)
 • 540 MB/s
 • 520 MB/s
 • 2.5 inch

109,94 €

2 winkels
Gold Award Samsung 850 Pro 512GB

Samsung 850 Pro 512GB

 • SSD
 • 512 GB
 • Serial ATA 600
 • Samsung MEX (S4LN045X01)
 • 550 MB/s
 • 520 MB/s
 • 2.5 inch

169,00 €

3 winkels
Sandisk Extreme Pro 480GB

Sandisk Extreme Pro 480GB

 • SSD
 • 480 GB
 • Serial ATA 600
 • Marvell 88SS9187
 • 550 MB/s
 • 515 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
Excellent Sandisk Ultra II 480GB

Sandisk Ultra II 480GB

 • SSD
 • 480 GB
 • Serial ATA 600
 • Marvell 88SS9189
 • 550 MB/s
 • 500 MB/s
 • 2.5 inch

267,00 €

1 winkel
Toshiba Q300 480GB

Toshiba Q300 480GB

 • SSD
 • 480 GB
 • Serial ATA 600
 • Toshiba TC58NC1000GSB
 • 550 MB/s
 • 520 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
Transcend SSD370 512GB

Transcend SSD370 512GB

 • SSD
 • 512 GB
 • Serial ATA 600
 • Transcend TS6500
 • 570 MB/s
 • 470 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
0
*