27 mid-range behuizingen review: modale onderkomens

21 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Markt
 3. 3. Materialen
 4. 4. Voorzieningen
 5. 5. Inbouwmogelijkheden
 6. 6. Koeling en geluidsproductie
 7. 7. Testprocedure
 8. 8. Testresultaten koeling
 9. 9. Testresultaten koeling 200 watt
 10. 10. Testresultaten koeling 400 watt
 11. 11. Testresultaten geluidsproductie
 12. 12. Conclusie
 13. 13. Besproken producten
 14. 14. Reacties

Inleiding

Het is alweer een tijd geleden dat we een flinke hoeveelheid behuizingen op een rijtje zetten. De markt beweegt niet meer zo snel als een paar jaar geleden. Toch hebben we de afgelopen periode aardig wat modellen individueel besproken, en was het inmiddels wel weer eens tijd om te kijken in een vergelijkende test wat je momenteel kunt kopen, als je zo’n 80 tot 120 euro te besteden hebt. We testten en vergelijken 27 mid-range behuizingen.

Hoewel de markt voor behuizingen tot dusver is ontkomen aan een consolidatieslag zoals die heeft plaatsgevonden bij videokaarten en moederborden, en plaatsvindt bij ssd’s en geheugenmodules, zien we wel dat de markt is veranderd ten opzichte van een aantal jaren geleden. Misschien wel het grootste verschil is dat er meer buitenissige of nichebehuizingen op de markt komen. Grote Mini-ITX kasten, open constructies in glas en aluminium, hele luxe designexemplaren, en ga zo maar door.
Dat is leuk, maar maakt onderling vergelijken lastiger. In het ‘saaie’, maar ook druk bevochten middensegment van 80 tot 120 euro zien we ondertussen dat het tempo van het uitbrengen van nieuwe modellen wat lager ligt, terwijl bestaande modellen lang beschikbaar blijven. Daardoor moesten we lange tijd concluderen dat we niet echt een ‘nieuwe’ vergelijkende test konden publiceren. Inmiddels hebben we echter weer voldoende getest om een mooie grote round-up te maken. Daarin zijn ook een paar oudere en eerder besproken modellen meegenomen, maar ook heel wat nieuwe exemplaren.

We hebben de nog goed verkrijgbare ATX- en E-ATX-kasten met een prijs tussen de circa 80 en 120 euro die we hebben getest op een rijtje gezet, om zo een goed beeld te geven van wat je zoal kunt kopen in dit segment. Daarbij hebben we micro-ATX en Mini-ITX behuizingen buiten beschouwing gelaten, evenals htpc-kasten en ‘exotische’ modellen als testbenches en showcases. Ook hebben we modellen die amper of niet te koop (meer) zijn of al besproken in eerdere tests meestal niet meegenomen. Praktische en betaalbare behuizingen dus, maar wel met uiteenlopende insteek, van heel stil tot heel goed koelend.

Omdat we vrijwel alle modellen ook afzonderlijk hebben besproken, gaan we hier niet elke kast nog eens apart toelichten. Via de gekoppelde producten bij dit artikel kan je de afzonderlijke productpagina’s vinden, met daarop ook een link naar de aparte review. In dit artikel bespreken we de trends in de markt en de zaken die een rol spelen bij de keuze van een behuizing, aan de hand van de modellen in het overzicht.

De geteste behuizingen

Hieronder zie je alle geteste behuizingen, alfabetisch gesorteerd, met de omvang van de kasten in kubieke decimeters (liters) erbij in de grafiek.

Markt

Voordat we daarop ingaan, een korte observatie over de partijen die actief zijn in de markt. Dat zijn veelal dezelfde als de nodige jaren geleden, maar verschuivingen zijn er wel geweest. De meest opmerkelijke is zonder twijfel de opkomst van Corsair, dat in 2009 met de Obsidian 800D zijn eerste behuizing introduceerde en inmiddels een enorm aanbod heeft aan uiteenlopende kasten.

Een merk dat flink in aandeel heeft ingeboet is Antec, dat ooit dé maker van innovatieve kasten voor gamers en liefhebbers was, maar de laatste jaren nogal wat tegenspoed heeft gekend. Toch introduceerde het op Computex 2015 nog een indrukwekkend nieuw vlaggenschip, de S10, en liet het ook dit jaar op Computex zien de strijd nog zeker niet opgegeven te hebben.

Het andere merk dat zich flink heeft geprofileerd de afgelopen jaren is NZXT, dat altijd al buitenissige creaties bood in plastic en staal, maar de laatste tijd ook op kwalitatief gebied grote stappen heeft gezet. Ook qua innovaties loopt het merk voorop, of het nu gaat om het weglaten van 5,25” ruimtes of om slimmigheden als PWM fan hubs en verlichting van IO-panelen.

Bitfenix begon enige jaren veelbelovend met een flink aantal ex-medewerkers van Cooler Master, maar lijkt recentelijk momentum te zijn verloren in het mainstream segment. De focus gaat nu meer naar nicheproducten, en het is al een tijd geleden dat we iets nieuws zagen van dit merk. Wel zagen we op Computex dit jaar weer de nodige modellen, maar wanneer die ons lab gaan bereiken is nog even de vraag.

Cooler Master zelf leek de afgelopen jaren ook enigszins stuurloos op kastengebied, maar vond zichzelf vorig jaar opnieuw uit met de introductie van het MasterCase concept. Dat completeerde het merk onlangs met de MasterCase Maker en op Computex liet Cooler Master zien nog veel meer nieuws in de pijplijn te hebben. 

Ondertussen kwamen ook nieuwe spelers op de markt, zoals Be quiet! dat naast koelers en voedingen ook kasten ging produceren. Na goed ontvangen Silent Base 800 en 600 kwam het dit jaar met de luxe en eveneens door ons gewaardeerde Dark Base (Pro) 900. Een andere relatieve nieuwkomer is Phanteks, dat in 2013 de markt bestormde met de Enthoo Primo en inmiddels een flink assortiment aan modellen heeft, die het doorgaans zeer goed in onze tests doen.

Een bijzonder geval is In Win, dat zich lange tijd afzijdig hield van de consumentenmarkt, maar de afgelopen jaren wel veel indruk maakte met bijzondere concepten in beperkte oplages. Inmiddels heeft het de mainstream markt weer betreden, met een groeiend aantal interessante modellen.

In Win 303 White
In Win brengt de laatste tijd ook steeds meer betaalbare modellen uit die zich visueel weten te onderscheiden.

Verder blijft een aantal relatief kleine spelers actief. SilverStone richt zich vooral op Mini-ITX en bijzonder ontworpen hele compacte kasten, maar is ook nog altijd aanwezig met de nodige ATX-modellen. Aerocool is in Europa niet heel groot, maar had met de ‘Dead Silence’ modellen een aardig succesnummer. Dat heeft ook met design te maken: het merk had tot dusver vooral modellen in een stijl die het in Azië goed doet, maar in Europa minder aanslaat. Dat geldt ook voor Sharkoon.

Lian Li blijft het goed doen in de high-end markt, maar helaas ontvangen we zelden samples van dit merk. Nanoxia leek een paar jaar terug aan een opmars bezig, maar de Deep Silence modellen bleken wisselend van succes en de vorig jaar op Computex getoonde kasten hebben ons lab nog niet bereikt. Net als Nanoxia lijkt ook Thermaltake in Duitsland meer voet aan de grond te hebben dan in Nederland, maar voor deze test konden we toch een model meenemen. Ten slotte zien we in ons testveld nog X2 en Xigmatek, die met ‘veel voor weinig’ kasten toch nog als kleine spelers overeind kunnen blijven.

Kortom, de markt voor behuizingen is behoorlijk divers qua merken. Hoe zit het met de producten die zij bieden?

Materialen

Behuizingen mogen niet het meest tot de verbeelding sprekende onderdeel van een pc zijn, de productgroep laat wel zien dat er nog flink geïnnoveerd kan worden. Moderne kasten hebben weinig overeenkomsten met de beige vehikels van weleer, maar ook ten opzichte van producten van pakweg vijf jaar terug zijn flinke verbeteringen zichtbaar.

Bij het design valt op dat het zwart gespoten binnenwerk inmiddels standaard is. In deze test zitten geen modellen meer die daar blanco staal laten zien. Overigens is dat bij kant-en-klare systemen vaak wél het geval, wat het gevolg is van de voor een CE-keurmerk geldende normen op het gebied van absorptie van straling. Verf heeft daar een negatief effect op – althans, de goedkope verf die kastfabrikanten graag gebruiken om de prijs laag te houden. Bij de nette afwerking hoort ook het gebruik van rubberen of siliconen grommets. Daarmee worden openingen in het binnenwerk afgedicht, terwijl er wel kabels door getrokken kunnen worden, om die aan het zicht te onttrekken.

Ook qua materialen is er gestage verandering. Staal van 1 mm dik zien we eigenlijk zelden meer, de norm lijk nu 0,7 mm te zijn, maar 0,6 of 0,5 komt ook voor. Dat laatste is wel heel dun, maar dunner materiaal hoeft zeker niet ten koste te gaan van de stevigheid. De kwaliteit van het gebruikte staal is allicht hoger, en slimme constructie kan ook zorgen voor voldoende stijfheid.

In het middensegment is het gebruikte plastic veelal ook van duidelijk betere kwaliteit, waardoor zelfs volledig plastic panelen niet per se een nadeel hoeven te zijn. Verder zien we allerlei zachte plastics (‘SofTouch’) en zelfs legeringen van aluminium en plastic als nieuwste materiaal. Volledig aluminium kasten blijven een luxe product. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het materiaal weliswaar fraai oogt, maar ook behoorlijk kwetsbaar is voor krassen en vingerafdrukken. Voordeel van aluminium blijft natuurlijk dat het gewicht aangenaam laag is, al is het verschil niet meer zo groot als weleer, dankzij het dunnere staal dat nu wordt gebruikt.

Lian Li PC-7HX
De al oudere Lian Li PC-7HX is de enige volledig aluminium behuizing in deze test.

In het algemeen kunnen we stellen dat de constructiekwaliteit steeds beter wordt. Scherpe randjes waaraan je je handen kan openhalen zijn al jaren eerder uitzondering dan regel, zeker zolang je niet in de absolute onderkant van de markt winkelt. Panelen zijn doorgaans stevig en ook het chassis zelf is meestal degelijk. Afzonderlijke onderdelen sluiten steeds beter op elkaar aan, ook als van verschillende materialen gebruik is gemaakt.

Wat wel blijft, is dat kasten doorgaans met popnagels in elkaar zijn gezet, waardoor demonteren om ze zelf een ander kleurtje te geven niet eenvoudig is. Alleen Phanteks heeft veel modellen die je vrijwel geheel uit elkaar kan schroeven, al zet Cooler Master met de eerste MasterCase 5 ook stappen die kant uit.

Voorzieningen

Naast steeds betere en mooiere materialen, zien we ook steeds vaker handige voorzieningen. We noemden al de led-verlichting van NZXT voor IO-panelen, erg handig als je in het halfduister achter je kast even een kabel moet om- of inprikken. Ook onder en in kasten zien we in toenemende mate verlichting, dankzij steeds goedkopere led-strips.

Een andere voorziening die erg handig is zijn fan hubs, veelal achter het moederbord gemonteerd. Als het goed is, heeft de fabrikant dan al de kabelgeleiding geregeld (waarvoor ook steeds vaker en steeds betere voorzieningen voor aanwezig zijn) en is het aansluiten van extra fans een fluitje van een cent. Met name Phanteks en NZXT leveren deze optie vaak mee bij de wat luxere modellen, in deze test respectievelijk de Enthoo Pro en de H440 New Edition. 

Phanteks Enthoo Pro Window
Een printplaatje om fans centraal aan te sluiten en 2,5" brackets achter de moederbordplaat: beide vrij recente innovaties

Qua overige elektronica treffen we tegenwoordig vrijwel uitsluitend USB 3.0 aan bij de front-aansluitingen (die overigens ook bovenop of op de zijkant kunnen zitten – wat de beste plaats is, blijft een kwestie van persoonlijke smaak en vooral afhankelijk van waar je je pc opstelt). USB 2.0 is soms aanwezig als secundaire optie en kan handig zijn voor apparaten die niet goed compatible zijn met 3.0 (het komt vaker voor dan we zouden wensen).

USB 3.1, en dan rev. 2 oftewel de echt snelste variant, zien we niet. Dat heeft een simpele reden, de interne header daarvoor is nog niet uitontwikkeld. De kastfabrikanten kunnen die dan ook niet leveren. We hebben hierover een rondvraag gedaan en de uitkomst is dat het nog wel even kan duren. Aanvankelijk zullen we eerder oplossingen zien met een doorluskabel naar een aansluiting op de achterkant, vergelijkbaar met de eerste kasten met USB 3.0. Wanneer de standaard er eenmaal is (naar verluidt kan dat toch ook nog dezelfde stekker worden als bij USB 3.0 wordt gebruikt), zullen er behuizingen komen met de hiervoor geschikte interne aansluiting. Ook hebben diverse merken al laten weten upgrade kits te overwegen om bestaande modellen van up-to-date frontaansluitingen te voorzien. Er is een handvol moederborden met een interne USB 3.1 header, waarop je een USB 3.0 header kunt aansluiten. Onze tests wijzen uit dat een van de twee aansluitingen op de kast dan inderdaad de hogere USB 3.1 snelheid biedt, maar de tweede beperkt blijft tot een snelheid vergelijkbaar met USB 2.0.

Verder zien we weinig innovatie qua externe aansluitingen. Soms een eenvoudige fan controller, heel incidenteel een geheugenkaartlezer. Dat laatste zou wat ons betreft een standaardvoorziening moeten zijn, gezien het grote aantal mensen met een smartphone met geheugenkaartoptie én het nut om snel een kaartje met vakantiefoto’s leeg te halen. Bovendien verdwijnen 3,5” inbouwruimtes meer en meer, dus wie vaak zo’n kaartlezer nodig heeft, is dan aangewezen op een ontsierend extern exemplaar dat aan de kast bungelt. Niet fraai. Als het bij laptops er standaard op zit, zou dat bij behuizingen ook best moeten kunnen. Vooralsnog lijkt dit echter een minderheidsstandpunt te zijn.

Ook uitgebreide fan controllers komen tegenwoordig eigenlijk niet meer voor, net zo min als temperatuursensors of displays waarop systeeminformatie kan worden weergegeven. Wat ons betreft toch jammer, want dit zijn zaken waarmee fabrikanten zich kunnen onderscheiden.

Cooler Master Silencio 652s
De Cooler Master Silencio 652s is de enige in de test met een ingebouwde geheugenkaartlezer.

Inbouwmogelijkheden

Meer ontwikkeling zien we bij de interne inrichting. Sinds een flink aantal jaren is het reserveren van een ruimte achter de moederbordplaat gemeengoed: daar kan je mooi extra kabel(einden) kwijt. Aangezien hardeschijven steeds groter worden en bovendien meer en meer vervangen door ssd’s, zijn grote hoeveelheden brackets om die te monteren niet meer zo zinnig. Toch houden veel fabrikanten vast aan zes of meer posities. Gelukkig wel steeds vaker met uitneembare kooien, die soms ook op meerdere plekken in de behuizing gemonteerd kunnen worden. Dat komt de airflow ten goede, evenals de beschikbare ruimte voor de videokaart(en).

Wat die ruimte betreft is er in alle kasten in deze test voldoende ruimte voor elke standaard videokaart, ook high-end modellen. We noteren de maximale ruimte, dus dat gaat vaak wel ten koste van ruimte voor hardeschijven – maar daar heb je er zoals gezegd zelden meer dan een paar van nodig.

Ook voor de CPU-koeler is meestal aardig wat ruimte. Houd er wel rekening mee dat sommige modellen meer dan 15 cm hoog zijn en dan kom je bij een aantal kasten niet uit. In zo’n geval kan je natuurlijk ook waterkoeling overwegen, veruit de meeste behuizingen in deze test hebben daarvoor ruimte. Dat was een paar jaar geleden wel anders, maar de fabrikanten willen je dolgraag overtuigen een all-in-one waterkoeler te installeren. Niet gek, want dat zijn veelal dezelfde fabrikanten als van de behuizingen. Het nut van waterkoeling blijft vooralsnog beperkt qua koelprestaties, maar het levert wel een betere airflow op en zorgt voor een ‘opgeruimder’ binnenwerk. Of dat je de meerprijs en veelal hogere geluidsproductie waard is, moet je zelf bepalen.

Cooler Master MasterCase 5
Met uitneembare of verplaatsbare hardeschijfkooien kan je een optimale airflow creëren. De Cooler Master MasterCase 5 biedt hiervoor in deze test de meeste mogelijkheden.

Koeling en geluidsproductie

Zo zijn we gaandeweg beland bij het onderwerp waar het eigenlijk om draait als we het hebben over de prestaties van behuizingen: de koeling. Dé taak van de kast is immers om de warme lucht, geproduceerd door de componenten, zo vlot en bij voorkeur zo stil mogelijk af te voeren. Modellen met een open ontwerp (met mesh aan de voorzijde bijvoorbeeld) hebben een streepje voor op kasten met een gesloten voorkant en verdere afdichting in de vorm van geluiddempend (en warmte absorberend) materiaal. Aan de andere kant is die laatste klasse weer doorgaans stiller. Het gaat kortom om de balans tussen koelprestaties en geluidsproductie en daar komt onze test om de hoek kijken, waarover zo meer.

Voor de koeling leveren de meeste fabrikanten in dit segment twee, hooguit drie ventilatoren mee. Veelal stelt men dat de koper die ‘toch vervangt door eigen exemplaren’, maar dat vinden we geen reden om matige fans mee te leveren. Uit een onderzoekje dat we deden op onze website bleek dat ongeveer een derde van de respondenten de standaardfans gebruikt en nog eens ongeveer een derde de standaardfans aanvult met extra ventilatoren. Slechts een derde van de kopers vervangt dus de meegeleverde koeling. Naar onze mening moet een product uit de doos bruikbaar zijn, zonder extra investeringen: de koeling moet dus gewoon kloppen.

Het tweede testaspect is onlosmakelijk verbonden met het eerste: de geluidsproductie. Zoals gezegd is het een kwestie van een balans vinden. Hoe meer fans en hoe harder deze draaien, hoe beter doorgaans de koeling, maar ook hoe meer lawaai er geproduceerd wordt. Weinig fans, die langzaam draaien, kunnen zorgen voor een onhoorbaar stille kast - maar de temperatuur zal wel flink stijgen. Daarnaast is er nog een aspect dat een rol speelt bij de geluidsproductie: de ingebouwde onderdelen zelf. Fans, harde schijven, optische stations, zelfs de processorkoeler en voeding: alles wat bewegende onderdelen bevat, kan vibreren en die vibraties doorgeven aan het chassis. Daardoor kunnen zelfs op zichzelf stille onderdelen, toch luidruchtig worden. Om die reden is het handig om een akoestisch ontkoppelde bevestiging te hebben, wat bijvoorbeeld kan worden bewerkstelligd door rubberen of siliconen ringen om schroeven, die zo direct contact tussen onderdelen en kast voorkomen. Hoe goed die demping werkt testen we met een aparte test.

Testprocedure

We hanteren altijd dezelfde testprocedure om de koelprestaties van behuizingen te meten. We hebben hiervoor verschillende testopstellingen bedacht en uitgeprobeerd en zijn uiteindelijk op een redelijk simpel, maar effectief en consistent testplatform uitgekomen.

Zoals bekend bevinden zich in elke computer warmtebronnen die ervoor zorgen dat de temperatuur in de behuizing oploopt, wanneer deze niet voor voldoende ventilatiemogelijkheden zorgt. De grootste warmtebronnen binnen een krachtige PC zijn de processor en grafische kaart. Afhankelijk van het type kan een processor zonder veel moeite 90 tot 100 watt aan warmte produceren en bij nieuwe high-end processors kan dat zelfs oplopen tot 130 watt. Ga je de processor overklokken, dan kan het verbruik nog aanzienlijk stijgen.

De tweede warmtebron is de grafische kaart. Een moderne high-end kaart heeft al snel een opgegeven verbruik van 250 watt, terwijl dat voor exemplaren met twee GPU's zelfs nog hoger kan oplopen. Een redelijke processor en videokaart kunnen samen dus zonder al te veel moeite zorgen voor een verbruik van 300 tot 350 watt, energie die vrijwel geheel in warmte wordt omgezet. Neem daarbij nog het verbruik van het moederbord, de harde schijf en een optische drive en de 400 watt komt al snel in zicht.

Om een warmteafgifte van 400 watt stabiel en herhaalbaar te kunnen produceren hebben wij ervoor gekozen om te werken met twee controleerbare wamtebronnen van elk 200 watt. De keuze is daarbij uiteindelijk gevallen op het gebruik van professionele 200W gloeilampen. Met een efficiency van minder dan 3% geeft een 200 watt gloeilamp effectief zo’n 195 watt aan warmte af, en op een zeer constante manier. Onze testopstelling bestaat dan ook uit een defect moederbord waarop we twee fittingen hebben geschroefd, zodanig dat één lamp zich bij benadering op de positie van de processor bevindt, en de tweede op de plaats waar de videokaart normaal in het systeem steekt.

Door één of beide lampen  te laten branden simuleren we een systeem dat bijna 200, respectievelijk bijna 400 watt aan warmte afgeeft. Op het geprepareerde moederbord hebben we ook een temperatuursensor gemonteerd waarmee we de temperatuur binnen de kast meten. Na de temperatuur te laten stabiliseren meten we deze bij een belasting van 200 watt om een midrange systeem te simuleren en bij 400 watt om een high-end systeem na te bootsen. Beide scenario’s voeren we uit met de in de behuizing aanwezige casefans op 12 volt en op 7 volt. Alle gemeten temperaturen worden genormaliseerd op een omgevingstemperatuur van 20 graden.

Op onderstaande foto kan je de testopstelling aan het werk zien:

We hebben verificatietests uitgevoerd om te zien hoe deze opstelling zich verhoudt tot een ‘echt’ systeem en daaruit bleek dat onze test eerder iets te optimistisch is dan te zwaar. Met andere woorden, een stevig systeem dat langere tijd maximaal wordt belast, produceert nog meer warmte. Daarmee is onze test een uitstekende indicatie voor zowel het koelvermogen als om te zien hoe de ene kast zich tot de andere verhoudt.

Geluidsproductie

We testen de geluidsproductie in een geluidsdichte box, waarin alle geluid boven de 17 dB(A) gedetecteerd kan worden. Voor alle duidelijkheid: standaard omgevingsgeluid is ongeveer 30 dB(A). In de behuizing plaatsen we een Scythe Mugen 2 CPU-koeler, een Scythe Gouriki 700W voeding en een oude Hitachi 80GB 7200 rpm harde schijf. We testen iedere kast zonder dat de case fans draaien, om het dempend vermogen vast te stellen. Daarnaast testen we de totale geluidsproductie met de case fans op lage draaisnelheid (7V) en hoge draaisnelheid (12V). 

Testresultaten koeling

Voor de koeling geldt, dat we een temperatuur hoger dan 30 graden niet wenselijk vinden; boven de 35 graden is echt te hoog. Dat is gebaseerd op richtlijnen van Intel met betrekking tot de wenselijke omgevingstemperatuur van zowel processors als moederbordcomponenten. Veel mensen vergeten dat laatste nog wel eens.

Natuurlijk is het niet zo, dat een systeem niet meer goed werkt bij hogere temperaturen. Dat zal doorgaans zeker het geval zijn. Echter, wij meten bij een omgevingstemperatuur die is genormaliseerd op 20 graden. Is de omgevingstemperatuur flink hoger (zoals op een warme zomerdag, waarvan we er steeds meer lijken te hebben), dan neemt ook de temperatuur in de behuizing navenant toe. Een hoge temperatuur kan zorgen voor allerlei onvoorspelbare problemen, die zichtbaar kunnen worden als instabiliteit of zelfs defecten – of gewoon een kortere levensduur.

Als een kast in onze 400W test de temperatuur op 30 graden of lager weet te houden, koelt hij echt heel goed. We zien dat met de fans op 12V slechts acht modellen onder de 30 graden weten te blijven. Knijpen we een oogje dicht en leggen we de lat op 31 graden, dan komen daar nog drie bij, maar meer dan de helft heeft er moeite mee. Nu zal het zelden zo zijn dat je systeem continu zoveel warmte produceert, maar als je regelmatig aan flinke gamesessies doet of lange renderjobs uitvoert, is extra koeling geen overbodige luxe wanneer je een kast kiest die het hier minder goed doet.

De SilverStone Raven RV05 valt hier op als zeer goed koelende kast, maar ook de aloude Cooler Master CM 690 III, Lian Li PC-7HX, Phanteks Enthoo Pro en Corsair Carbide 400C zijn uitstekende keuzes voor een zwaarbelast en/of overklokt systeem. Kijken we naar de testresultaten bij langzaam draaiende fans, dan blijven nog maar zes kasten onder de 30 graden en slechts negen onder de 35 graden; veertien als we de grens oprekken naar afgerond 36 graden. In dat laatste geval levert de Sharkoon BW9000 een opvallend goede prestatie voor de laagste geprijsde kast in deze test.

Wil je een minder zwaar systeem koel houden, dan is het goed om te weten dat alle modellen daarvoor geschikt zijn, zelfs bij lage rotatiesnelheid van de ventilatoren. Alleen de Cooler Master Silencio 652s, Nanoxia Deep Silence 2 en Aerocool DS 200 komen op 35 graden of meer uit. In totaal zijn er slechts zeven modellen die de temperatuur niet onder de 30 graden weten te houden.

Op de volgende twee pagina's zie je de testresultaten in detail in grafiekvorm.

Testresultaten koeling 200 watt

We doen dus in totaal vier metingen. De eerste set is bij een warmteproductie van 200 watt, de tweede bij een warmteproductie van 400 watt. Beide sets voeren we uit met de fans draaiend op lage en op hoge rotatiesnelheid. Dat bewerkstelligen we door het voltage van de fans in te stellen op 7, respectievelijk 12 volt. 

200 W 12 V

200 W 7 V

Testresultaten koeling 400 watt

De tweede set van de vier tests doen we met een warmteproductie van 400 watt. Hier is het dus een stuk lastiger voor de behuizingen om de warmte zo snel mogelijk af te voeren.

400 W 12 V

400 W 7 V

Testresultaten geluidsproductie

De andere dimensie waar we naar kijken, is hoe goed behuizingen geluid dempen en hoeveel geluid ze zelf produceren. Om die demping goed in beeld te brengen, gebruiken we een bovenmatig luidruchtige harde schijf, een oude 7200 rpm Hitachi die aardig wat gerammel teweeg kan brengen, als hij niet goed vast zit in een ontkoppelde kooi. Ook de voeding die we gebruiken, een oudere 700W Scythe Gouriki, is niet een van de stilste. 

Geen fans

We zien hierdoor aardige verschillen hier tussen de best en de minst goed dempende modellen, maar de meeste kasten ontlopen elkaar niet veel. De positieve uitschieters zijn de Be Quiet Silent Base 800, de Aerocool DS 200 en de Antec Performance One P100. Degene die opvallend veel geluid doorlaten zijn de Cooler Master Silencio 652s (opmerkelijk genoeg), de In Win 707 en 303, de Corsair Carbide 300R en de Thermaltake Core V51.

7 V

Kijken we naar de geluidsproductie en dan bij 7V, waarop de fans dus langzaam draaien, dan weet een handvol modellen onder de 31 dB(A) te blijven: de Aerocool DS 200, de Antec P100, de Be Quiet Silent Base 800 en de Fractal Design Define R5. Ook de Bitfenix Ghost, NZXT H440 NE en Corsair Graphite 230T zijn opvallend stil. Laten we echter voorop stellen, dat een geluidsproductie van 35 dB(A) nog altijd heel stil is. Slechts drie modellen gaan daar ruim overheen: de Phanteks Enthoo Pro, de In Win 707 en de SilverStone Raven RV05. Met name die laatste is verre van stil en produceert een vergelijkbaar volume als andere kasten met de fans op 12V doen.

12 V

Met de ventilatoren op die hogere snelheid blijkt de Fractal Design R5 de stilste te zijn, gevolgd door de aanmerkelijk minder goed koelende Bitfenix Ghost en de Aerocool DS 200. Ook de erop volgende modellen met een relatief lage geluidsproductie van Nanoxia en Cooler Master zijn geen hoogvliegers qua koeling; daarna zien we diverse behuizingen in beeld komen die het op dat vlak wel goed doen. Ook hier blijkt dat het middenveld groot is en dichtbij elkaar ligt qua prestaties. Slechts vier modellen gaan over de 45 dB(A) heen en zijn daarmee als toch behoorlijk luidruchtig te kwalificeren.

Conclusie

Welke behuizing voor jou het beste is, hangt af van je gebruiksdoel. Is stilte belangrijk, dan zal je wellicht wat mindere koelprestaties voor lief nemen. Omgekeerd kan je vermoedelijk meer lawaai tolereren als je een zwaar systeem gaat bouwen dat je misschien ook nog wilt overklokken. De testresultaten geven een duidelijk beeld van wat in dat opzicht de beste opties zijn; voor de beste koeling moet je zijn bij de SilverStone Raven RV05, Cooler Master CM 690 III, Lian Li PC-7HX, Phanteks Enthoo Pro en de Corsair Carbide 400C. Van die modellen zijn de Corsair, Phanteks en SilverStone ook qua inbouwmogelijkheden bij de tijd; die drie ontvangen een Excellent Choice award.

De stilste modellen die ook nog enigszins goed koelen zijn de Antec Performance One P100, de Be Quiet Silent Base 800 en de Fractal Design Define R5. Qua inbouwmogelijkheden loopt de Antec wel duidelijk achter, om welke reden we de voorkeur, en een Excellent Choice award, geven aan Be Quiet en Fractal Design.

Kijken we naar de rest van het testveld, dan onderscheidt de NZXT H440 New Edition zich met slimme extra’s zoals led-verlichting van het IO-panel en de Cooler Master MasterCase 5 met een innovatief modulair design. Beide hebben ook prima testresultaten voor koeling en geluidsproductie. Ondanks de wat hogere prijs krijgen beide ook een Excellent Choice award.

Wil je niet teveel uitgeven, dan is de Sharkoon BW9000 een model dat je beslist moet overwegen. Voor zijn vraagprijs biedt hij erg veel mogelijkheden en nog altijd acceptabele prestaties. Ook de Phanteks Eclipse P400s biedt veel waar voor zijn geld; beide krijgen een Great Value award.


Be quiet! Silent Base 800
Cooler Master MasterCase 5
Corsair Carbide 400C
Fractal Design Define R5
NZXT H440 New Edition
Phanteks Enthoo Pro

SilverStone Raven RV05


Phanteks Eclipse P400s
Sharkoon BW9000


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Aerocool DS 200 Green

Aerocool DS 200 Green

 • Tower
 • ATX
 • Zwart/Groen
 • 2 fans
Niet verkrijgbaar
Silver Award Antec Performance One P100 Black

Antec Performance One P100 Black

 • Tower
 • ATX
 • Zwart
 • 2 fans

94,38 €

1 winkel
Be quiet! Silent Base 600 Window Orange

Be quiet! Silent Base 600 Window Orange

 • Tower
 • ATX
 • Zwart/Oranje
 • Venster
 • 2 fans

98,00 €

6 winkels
Excellent Be quiet! Silent Base 800 Orange

Be quiet! Silent Base 800 Orange

 • Tower
 • ATX
 • Zwart/Oranje
 • 3 fans
Niet verkrijgbaar
Bitfenix Ghost Black

Bitfenix Ghost Black

 • Tower
 • ATX
 • Zwart
 • 2 fans
Niet verkrijgbaar
Gold Award Cooler Master CM 690 III Black

Cooler Master CM 690 III Black

 • Tower
 • ATX
 • Zwart
 • 2 fans

124,84 €

1 winkel
Excellent Cooler Master MasterCase 5

Cooler Master MasterCase 5

 • Tower
 • ATX
 • Zwart
 • 2 fans
Niet verkrijgbaar
Cooler Master Silencio 652s

Cooler Master Silencio 652s

 • Tower
 • ATX
 • Zwart
 • 3 fans
Niet verkrijgbaar
Silver Award Corsair Carbide 300R

Corsair Carbide 300R

 • Tower
 • ATX
 • Zwart
 • 2 fans

89,00 €

2 winkels
Excellent Corsair Carbide 400C

Corsair Carbide 400C

 • Tower
 • Extended ATX
 • Zwart
 • Venster
 • 2 fans

94,90 €

6 winkels
Corsair Graphite 230T Orange Window

Corsair Graphite 230T Orange Window

 • Tower
 • ATX
 • Zwart/Oranje
 • Venster
 • 3 fans
Niet verkrijgbaar
Bronze Award Fractal Design Define R4 Black Pearl

Fractal Design Define R4 Black Pearl

 • Tower
 • ATX
 • Zwart
 • 2 fans
Niet verkrijgbaar
Excellent Fractal Design Define R5 Black

Fractal Design Define R5 Black

 • Tower
 • ATX
 • Zwart
 • 2 fans

110,46 €

8 winkels
Great Value In Win 303 White

In Win 303 White

 • Tower
 • ATX
 • Zwart/Wit
 • Venster
 • 1 fans

127,17 €

1 winkel
In Win 707 Red/Black

In Win 707 Red/Black

 • Tower
 • Extended ATX
 • Zwart/Rood
 • Venster
 • 3 fans
Niet verkrijgbaar
Silver Award Lian Li PC-7HX

Lian Li PC-7HX

 • Tower
 • ATX
 • Zwart/Grijs
 • 3 fans
Niet verkrijgbaar
Excellent Nanoxia Deep Silence 2 Black

Nanoxia Deep Silence 2 Black

 • Tower
 • Extended ATX
 • Zwart
 • 3 fans

98,89 €

1 winkel
Excellent NZXT H440 New Edition Window Black

NZXT H440 New Edition Window Black

 • Tower
 • ATX
 • Zwart
 • Venster
 • 4 fans
Niet verkrijgbaar
Silver Award NZXT Phantom 240 White

NZXT Phantom 240 White

 • Tower
 • ATX
 • Wit
 • Venster
 • 2 fans
Niet verkrijgbaar
Excellent NZXT Source 340 Special Edition

NZXT Source 340 Special Edition

 • Tower
 • ATX
 • Zwart
 • Venster
 • 2 fans
Niet verkrijgbaar
Great Value Phanteks Eclipse P400s Silent Window Glacier White

Phanteks Eclipse P400s Silent Window Glacier White

 • Tower
 • ATX
 • Wit
 • Venster
 • 2 fans
Niet verkrijgbaar
Excellent Phanteks Enthoo Pro Window

Phanteks Enthoo Pro Window

 • Tower
 • Extended ATX
 • Zwart
 • Venster
 • 2 fans

106,96 €

2 winkels
Great Value Sharkoon BW9000-W Black

Sharkoon BW9000-W Black

 • Tower
 • ATX
 • Zwart
 • Venster
 • 3 fans
Niet verkrijgbaar
Silver Award SilverStone Raven RV05B-W

SilverStone Raven RV05B-W

 • Tower
 • ATX
 • Zwart
 • Venster
 • 2 fans

109,90 €

2 winkels
Thermaltake Core V51 Black

Thermaltake Core V51 Black

 • Tower
 • Extended ATX
 • Zwart
 • Venster
 • 3 fans
Niet verkrijgbaar
X2 Mod Series 6019

X2 Mod Series 6019

 • Tower
 • ATX
 • Zwart
 • 3 fans
Niet verkrijgbaar
Xigmatek Talon Window

Xigmatek Talon Window

 • Tower
 • ATX
 • Zwart
 • Venster
 • 2 fans
Niet verkrijgbaar
0
*