Nvidia Shield Android TV review: Android TV alleskunner

96 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Aansluitingen
 3. 3. Android TV
 4. 4. Mediaspeler
 5. 5. Game console
 6. 6. Specificaties
 7. 7. Conclusie 
 8. 8. Besproken producten
 9. 9. Reacties

Inleiding

Nvidia heeft met de Shield Android TV naar eigen zeggen het laatste apparaat voor in de huiskamer uitgebracht dat je hoeft te kopen. Nu zijn we hier bij Hardware.Info uiteraard goed bekend met de hyperbool, het stijlfiguur dat in de marketing en de pr uitgebreid gebruikt en misbruikt wordt. We nemen dit dan ook niet per se letterlijk. Nvidia wil er echter wel mee aangeven dat we hier van doen hebben met een apparaat dat veel kan. Dat hebben we uiteraard uitgezocht.

De Shield Android TV is opvallend vormgegeven, met een behuizing die op het oog bestaat uit verschillende over elkaar heen gelegde plaatjes. In de praktijk is het natuurlijk gewoon een enkel stuk plastic, maar er is duidelijk over nagedacht. Echt mooi vinden wij het niet overigens, maar dat moet iedereen voor zichzelf bepalen. Als het apparaat is ingeschakeld, is dat te zien aan verlichting die onder een van de delen vandaan lijkt te komen. De kleur hiervan zal niemand verbazen, namelijk Nvidia-groen.

Nvidia Shield TV 16GB (2015)
De Shield Android TV zoals wij hem ter test kregen. Standaard wordt de afstandsbediening niet meegeleverd voor 199,99 euro.

Je kunt de Shield Android TV neerleggen, maar er is ook nog een standaard te koop. Als je bedenkt dat je voor 199,99 euro de Shield Android TV en de controller ter waarde van 59,99 hebt, dan is de 34,99 euro die je moet neertellen voor deze standaard erg fors. De standaard is overigens wel gemaakt van metaal en voelt hoogwaardig aan.

De controller die wel wordt meegeleverd voelt eveneens degelijk aan, al hebben we hier in het lab wel wat klachten gehoord over de kwaliteit van het D-pad. De triggers zijn goed bereikbaar en prettig in gebruik. Nvidia heeft ook nog enkele capacitieve vlakken aan de controller toegevoegd: het grijze driehoekje onderaan is een touchpad, met eronder volumeknoppen, het grijze driehoekje bovenaan is nog voorzien van navigatieknoppen en van een knop waarmee je de controller kunt koppelen aan de Shield. De verbinding met de Shield wordt gelegd via Wi-Fi Direct.

Achterop de controller zijn nog een micro usb- en een 3,5mm-aansluiting aangebracht. Via de eerste kun je hem opladen, op de tweede kun je een headset aansluiten. Inmiddels zijn er bij de FCC zowel een nieuwe Controller als Remote opgedoken. Wat dat betekent voor de Shield Android TV is nog niet helemaal duidelijk. 

Nvidia Shield TV 16GB (2015)
De controller die Nvidia meelevert met de Shield Android TV is dezelfde als die bij de Shield Tablet zat.

Naast deze onderdelen is er ook nog een kleine en handzame afstandsbediening te koop. Daarvoor vraagt Nvidia 54,99 euro. Dat is ook niet weinig, maar je krijgt dan wel een afstandsbediening met ingebouwde microfoon voor de stembediening en een capacitieve volumeregeling. Vind je de 16 GB die het basismodel aan  (flash)opslagcapaciteit biedt te magertjes, dan kun je voor 100 euro meer een model kopen met 500 GB (hardeschijf) opslag. 

Nvidia Shield TV 16GB (2015)
Het volume bedienen met de afstandsbediening doe je door van boven naar onder of andersom (afhankelijk van of het volume omhoog of omlaag moet) over de strip onderaan te vegen.

Nvidia Shield TV 16GB (2015)
De standaard voelt erg stevig aan, wat ook wel mag gezien de prijs.

Aansluitingen

Achterop de Shield zijn alle aansluitingen aangebracht. We zien de voedingsaansluiting, hdmi (2.0 met hdcp 2.2), twee keer usb 3.0, gigabit ethernet, micro usb en microsd. Zeker op het model met 16 GB opslag zou het ons niet verbazen als je de microsd-aansluiting nodig hebt. Zeker als je enkele wat forsere games downloadt (bijvoorbeeld WarThunder), dan zit 16 GB zo vol is onze ervaring. 

Nvidia Shield TV 16GB (2015)

Opvallend is de afwezigheid van een optische aansluiting, iets wat we op veel vergelijkbare apparaten wel tegenkomen. In het moderne huishouden hoeft dit op zich geen probleem te zijn, aangezien de meeste tv's tegenwoordig zijn voorzien van arc en een optische uitgang. Moderne receivers zijn daarnaast voorzien van hdmi, dus de audio kan ook op die manier op de plaats van bestemming komen. Toch zijn er ook nu nog altijd wel situaties te bedenken waarin het ontbreken van een optische audioaansluiting potentieel problematisch is. Gebruik je een soundbar of een soundbase en wil je die rechtstreeks op de Shield aansluiten, dan is de kans groot dat daar geen hdmi op is aangebracht. Sony is voor zover wij weten een van de weinige fabrikanten die in dit type product hdmi-inputs inbouwt. Je kunt de audio dan uiteraard alsnog via de tv laten lopen, als die wel een optische aansluiting heeft. Verder zijn er ook verloopjes en hdmi-splitters te koop waarmee je het audiosignaal als het ware uit het hdmi-signaal kunt halen en optisch door kunt sturen.

Verbinden met het thuisnetwerk kan uiteraard via de ethernetaansluiting, maar 802.11ac wifi (AC1200, dus met twee antenneaansluitingen) is eveneens ingebouwd. Verder zit Bluetooth 4.1 erop, evenals een infraroodontvanger, voor het geval je gebruikmaakt van een universele afstandsbediening (bijvoorbeeld de Harmony-modellen). De Shield Android TV ondersteunt ten slotte ook Google Cast, waarmee het feitelijk dus ook meteen een Chromecast is.

Android TV

Als je de Nvidia Shield Android TV opstart, kom je zoals de naam al aangeeft niet in een normale versie van Android terecht, maar in Android TV, gebaseerd op Android 6.0 overigens. Android TV wordt sinds enige tijd door fabrikanten zoals Philips en Sony als besturingssysteem voor smart tv's gebruikt. Onze ervaringen daarmee zijn tot nu toe niet bepaald goed. Veel bugs en met name matige prestaties zijn hiervoor de voornaamste oorzaken.

Op de Shield Android TV laat Nvidia zien dat dit besturingssysteem echter ook gewoon goed en stabiel kan werken. Dat heeft er voor een belangrijk deel mee te maken dat Nvidia de Tegra X1 in de Shield heeft gestopt, een chip die we behalve in dit apparaat tot nu toe alleen in de Pixel C van Google hebben aangetroffen. Dit is een op 20nm gebakken soc met acht rekenkernen die volgens een variant van big.LITTLE met elkaar samenwerken. De vier snelle Cortex-A57's en de vier minder snelle Cortex-A53's werken overigens niet samen volgens het heterogeneous multi-processing (hmp)-principe en kunnen dus niet allemaal tegelijk ingezet worden. De gpu is uiteraard waar het bij deze chip van Nvidia voor een belangrijk deel om draait. Dit is een GM20B-chip uit de Maxwell-generatie met 256 CUDA-cores, geklokt op 1000 MHz. Deze gpu is extreem veel krachtiger dan die in de eerder geteste en besproken Android-boxen en -sticks. Bij de offscreen test van GFXBench 3.0 T-Rex komen de andere tot maximaal zo'n 20 fps, terwijl de Shield hier niet minder dan 123 fps laat noteren.

De Tegra X1 is dan weliswaar ruimschoots krachtig genoeg om Android TV goed te laten functioneren op de Shield, toch hebben we nog wel wat prestatieprobleempjes kunnen constateren. Zo is het meerdere keren gebeurd dat een Netflix stream er midden in een aflevering van een serie abrupt mee stopte en hebben we ook in Kodi een keer een dergelijk akkefietje gehad. Dit gebeurde toen we een h.265-bestand aan het afspelen waren. Reproduceren konden we dit overigens niet meteen, maar een mediaspeler mag dit naar onze mening simpelweg niet doen.

Nvidia Shield TV 16GB (2015)
Wil je liever geen onzinnige suggesties van YouTube hebben...

Nvidia Shield TV 16GB (2015)
...maar wel graag nieuws omtrent games ontvangen...

Nvidia Shield TV 16GB (2015)
...dan moet je in de instellingen van de YouTube-app de meldingen uitzetten.

Er valt ook nog wel het een en ander af te dingen op Android TV als besturingssysteem. Standaard staan er allerlei onzinnige suggesties bovenin beeld, bijvoorbeeld van Youtube, die absoluut niet zijn gebaseerd op eerdere zoekopdrachten. Deze kun je niet categorisch in- of uitschakelen, dit moet je per app doen, ergens diep in de instellingen. Op zich is dit overigens niet onlogisch, omdat tussen deze suggesties ook aankondigingen van nieuwe games staan bijvoorbeeld, die je wellicht wel graag wil zien.

Verder is de Play Store in Android TV geen schim van de Play Store zoals je die gewend bent op smartphones en tablets met Android als besturingssysteem. Een browser is er bijvoorbeeld niet in te vinden. Het is overigens wel mogelijk om apps te sideloaden op de Shield Android TV. Wij gebruiken hiervoor ES File Explorer, waarmee we apps vanaf onze smartphone back-uppen naar Google Drive, waar we vervolgens via ES File Explorer op de Shield naartoe gaan en de apps installeren. Op deze manier toegevoegde apps komen vervolgens terecht in de Sideload Launcher. Uiteraard is het wel altijd even afwachten of een niet officieel ondersteunde app naar behoren werkt. Tot nu toe zijn we echter nog geen enorme compatibiliteitsproblemen tegengekomen op dit punt. In het algemeen geldt dat het navigeren door apps met behulp van de Controller of Remote niet altijd een feest is. We hebben dit ervaren bij ES File Explorer, waarbij het soms volstrekt onduidelijk is welke vakje geselecteerd wordt. Het installeren van War Thunder - waarbij je onder andere een account moet aanmaken - is een tranendal, omdat het ook hier geheel onduidelijk is waar je je bevindt op het scherm en wat je moet indrukken om elders te komen.  

Mediaspeler

Over de prestaties van de Nvidia Shield Android TV kunnen we met uitzondering van de hierboven genoemde haperingen kort zijn: die zijn uitstekend. Zoals we ook in onze Hardware.Info TV-uitzending uitgebreid uit de doeken gedaan hebben, is het vrijwel onmogelijk om iets te vinden dat deze mediaspeler niet afspeelt. H.264, h.265, in full hd of ultra hd, het kan allemaal. Daarnaast past hij de refreshrate netjes automatisch aan op het soort content dat je kijkt en kan hij alle mogelijke audiosporen decoderen en bitstreamen. Bij een recente upgrade is de 4K-functionaliteit flink uitgebreid en wordt hdr ondersteund, inclusief de uitgebreidere YCbCr 4:4:4-kleurruimte. Verder behoort nu ook Dolby Atmos tot de mogelijkheden, is de universele zoekfunctie van de speler uitgebreid naar onder andere Netflix en Spotify en staat de Plex Media Server er standaard op. Dat laatste maakt het mogelijk om op een mobiel apparaat waarop de Plex-app is geïnstalleerd content te kijken die in het netwerk of op de Shield is opgeslagen.

Nvidia Shield TV 16GB (2015)

Bij deze update is er echter ook een bug geïntroduceerd. Deinterlacing werkt niet (meer) bij bij het bekijken van live of opgenomen tv die je via een tv-server bekijkt. Nvidia heeft al aangegeven dat dit wordt verholpen bij een volgende update, maar echt handig is het natuurlijk niet. Voor Dolby Atmos en DTS:X is het tot v17 van Kodi uitgerold wordt niet mogelijk om die app hiervoor te gebruiken. Daarvoor moet je tijdelijk nog uitwijken naar bijvoorbeeld SPMC. Een laatste bug is dat auto refresh niet werkt als je een receiver met hdmi 2.0 / hdcp 2.2 hebt en die aan een tv met hdmi 1.x hangt. Om dit op te lossen, kun je een hdmi 1.x splitter tussen de Shield en de receiver zetten, dan wordt de hele keten hdmi 1.x. Let er hierbij wel op dat je een splitter aanschaft die cec ondersteunt, want dan kun je onder andere met de afstandsbediening van de Shield het volume van je receiver aanpassen. Wij hadden overigens niet meteen succes bij de aanschaf van een dergelijke splitter, maar hebben er uiteindelijk een gevonden die werkt.

Game console

Nvidia heeft het bij de Shield Android TV echter niet gelaten bij louter mediaspelerfunctionaliteit. Hij heeft ook het nodige te bieden op het gebied van gaming. Veel hiervan zijn we al eerder tegengekomen op de Shield Tablet, zoals de mogelijkheid om Android-games te installeren en te spelen en om met behulp van GameStream games vanaf een pc in hetzelfde netwerk via de Shield naar een tv te streamen. Dit werkt bij GPU's uit de GTX-serie, zowel de desktopvarianten als de M-modellen, waarbij aangetekend moet worden dat niet all varianten uit de GTX 600M-lijn ervoor geschikt zijn.

Nvidia Shield TV 16GB (2015)

Verder is ook GeForce Now, dat voorheen door het leven ging als Nvidia Grid, toegevoegd. Hiermee speel je games op servers van Nvidia (waarvan de dichtstbijzijnde in Ierland staat) en worden die vervolgens naar je Shield gestreamd. Ten tijde van de launch van Nvidia Grid was de dienst nog tijdelijk gratis voor mensen die de duurdere variant van de tablet kochten, inmiddels moet je er een abonnement op nemen, dat 7,99 euro per maand kost (de eerste drie maanden zijn gratis). Hiermee kun je echter nog niet alle games spelen. Voor veel nieuwe, triple-A spellen moet je nog extra betalen. Het aantal games is overigens wel fors toegenomen. Waar je ten tijde van de launch kon kiezen uit 25 games, is het aantal games dat bij een abonnement wordt ontsloten inmiddels al opgelopen tot zo'n 70. Ben je bereid om nog wat meer geld te betalen voor deze dienst, dan zijn er ook nog 40 betaalde games. Hieronder zitten titels zoals Homefront: The Revolution, F1 2015, Mad Max, Metro en The Witcher 3. Tot slot zijn er ook nog heel erg veel Android-games die gekocht en gedownload kunnen worden en die onder het kopje Shield Games op het apparaat staan. 

Nvidia Shield TV 16GB (2015)

In de praktijk is de Nvidia Shield Android TV ons erg goed bevallen als game console. Android-spellen zoals Asphalt 8 zijn uiteraard geen enkel probleem voor de GPU van de Tegra X1 en met name zo'n spel is op een tv toch net wat fijner te spelen dan op een mobiel apparaat, zeker in combinatie met de controller. Voor games die een toetsenbord en/of muis nodig hebben, is het goed om te weten dat je die ook op de Shield aan kunt sluiten. Voor zowel GameStream als GeForce Now ben je voor een belangrijk deel afhankelijk van de kwaliteit van je router en internetverbinding. Dat eerste geldt voor beide diensten: ondersteuning voor 5 GHz is een vereiste als je draadloos aan de slag wil. Tegenwoordig moet dat geen probleem meer zijn, aangezien er vrijwel geen single-band routers meer worden verkocht. Voor GeForce Now geldt verder dat je minimaal een verbinding van 10 Mbps nodig hebt, maar voor 720p 60 fps wordt 20 Mbps aangeraden. Wil je aan de maximale 1080p 60 fps games streamen, dan wordt 50 Mbps aangeraden. Verder moet de ping onder de 60 ms liggen.

Voor je begint met het streamen van games in huis, doet de Shield zelf een testje van de verbinding. Verbind je het apparaat bijvoorbeeld met het 2,4GHz-signaal, dan komt hij niet door die test heen. Tijdens onze tests hebben we de Shield - die in de huiskamer bij de tv staat - net zoals alle andere apparaten in huis verbonden met een access point dat midden in huis hangt, een verdieping boven de huiskamer. In de regel werkte dit goed, al zagen we heel af en toe wel een hapering, zowel bij het spelen van Asphalt 8, Deadtrigger 2 als bij het streamen van Lego Marvel's Avengers (en andere games) via GeForce Now. Echt storend zouden we het niet noemen, maar heb je de keuze tussen bekabeld en draadloos, dan raden we je aan om gebruik te maken van de vaste netwerkverbinding van de Shield. Dan weet je in ieder geval zeker dat je geen problemen gaat hebben op dit punt.

Specificaties

Algemeen
 
MerkNvidia
ProductnaamShield TV 16GB (2015)
Productcode945-12571-2505-103
DetailsProductinfo
Specificaties
Processor / SoCNvidia Tegra X1
Opslagcapaciteit16 GB
Werkgeheugen3 GB
Aantal CPU-cores8
Type CPU-coresARM Cortex A57/A53
Type GPUNvidia Maxwell 256-core
Aansluitingen
Type HDMI-uitgangHDMI 2.0
USB aansluitingen2
USB 3.0 aansluitingen2
Netwerkaansluiting
WiFi type802.11ac
WiFi
SD-kaartlezer
MicroSD-kaartlezer
Audio (analoog)
Audio (SPDIF)
UltraHD 24p/30p uitgang
UltraHD 60p uitgang
Afmetingen
Breedte21 cm
Diepte13 cm
Hoogte2.5 cm
Software
Android versieAndroid 6.0
Kodi versie16.0
Benchmarks
3DMark Ice Storm Extreme (GT1)60 fps
3DMark Ice Storm Extreme (GT2)60 fps
3DMark Ice Storm Unlimited (Total Score)46767
3DMark Ice Storm Unlimited (Graphics Score)61217
3DMark Ice Storm Unlimited (Physics Score)25610
3DMark Ice Storm Unlimited (GT1)303.4 fps
3DMark Ice Storm Unlimited (GT2)237.1 fps
GFXBench 3.0 Manhattan56 fps
GFXBench 3.0 Manhattan offscreen65 fps
GFXBench 3.0 T-Rex60 fps
GFXBench 3.0 T-Rex offscreen123 fps
Kodi tests
H.264 Full HD video
H.264 Ultra HD video
H.265 Full HD video
H.265 Ultra HD video
VP9 Ultra HD video
AAC Decoder
Dolby Digital decoder
Dolby Digital bitstream
DTS decoder
DTS bitstream
Dolby Digital TrueHD decoder
Dolby Digital TrueHD bitstream
DTS Master Audio decoder
DTS Master Audio bitstream
Multichannel LPCM via HDMI
Auto refreshrate
Deïnterlacing Bob
Deïnterlacing Adaptive
Deïnterlacing Adaptive - Kwaliteit★★★★★
 

Conclusie 

De claim van Nvidia dat dit het laatste product voor bij de tv is dat je ooit nog zou kopen, is natuurlijk wat overdreven, maar de achterliggende gedachte bij deze claim kunnen we niet anders dan onderschrijven. De Nvidia Shield Android TV is zonder twijfel het beste op Android gebaseerde product voor gebruik bij de tv dat we tot nu toe getest hebben. Hij kan vrijwel alles wat je zou kunnen wensen van een mediaspeler en biedt daarnaast ook nog eens de nodige extra's als game console. Dit is dus de beste Android-box/-stick die je op het moment kunt kopen, zeker als de enkele schoonheidsfoutjes die er nu nog inzitten er nog uitgaan. Van Android TV als interface zijn we niet enorm gecharmeerd, maar dat zijn we van gewoon Android op dit soort apparaten ook niet. Als je eenmaal in de gaten hebt hoe je apps moet sideloaden, kun je alweer een stuk meer met deze interface dan standaard het geval is. 

Nvidia Shield TV 16GB (2015)

De aanschafprijs van 199 euro maakt de Shield relatief duur vergeleken met de andere op Android gebaseerde apparaten die we recent getest hebben. Het is wat ons betreft echter zeker waar naar zijn geld. Het is ook een veel uitgebreider en geavanceerder product. Wil je de maximale audio- en video-ondersteuning en ga je hem ook gebruiken om live tv vanaf een server in het netwerk op je tv te streamen, dan is dit de mediaspeler die je moet hebben. 

De uitgebreidheid betekent echter ook dat je vooraf goed na moet denken of je al deze functionaliteit wel nodig hebt. Zoek je gewoon een doosje waarmee je mkv's met h.264-videostream af kunt spelen en sluit je hem rechtstreeks aan op je tv, ook voor het geluid, dan heb je voor minder dan de helft van de prijs ook om het even welk ander apparaat. Netflix is dan ook prima mogelijk en je kunt er standaard ook nog eens veel meer apps op installeren, al is de bediening van 'standaard' Android op dit soort apparaten vaak een nog iets minder fijne gewaarwording als Android TV op de Shield. Netflix in 4K kijken op deze goedkopere Android-doosjes kun je mede vanwege het certificeringsbeleid van Netflix waarschijnlijk ook vergeten. 

Op het gebied van gaming is de Shield uiteraard geen vervanging voor een pc, maar zijn er inmiddels wel dermate veel games beschikbaar dat hij zeker kan wedijveren met een game console. Voor de casual gamer biedt de Shield ruimschoots voldoende vertier wat ons betreft, al kan een en ander wel behoorlijk in de papieren gaan lopen, want veel van de leukere games moet je nog aanschaffen. Ook de extra kosten voor een eventueel los aan te schaffen afstandsbediening en/of een tweede controller moet je in het achterhoofd houden.

Nvidia heeft met de Shield Android TV een apparaat in de markt gezet waarvoor we zo snel geen alternatief kunnen bedenken. Er zijn of komen binnenkort mediaspelers die hetzelfde kunnen als de Shield, maar die missen de game-component. Andersom zijn er ook consoles die wellicht meer in hun mars hebben op het gebied van gaming, maar beduidend minder als het gaat om het decoderen en afspelen van media. Al met al halen we voor de Nvidia Shield Android TV een Hardware.Info Excellent Choice Award uit de kast. 


Nvidia Shield Android TV


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Excellent Nvidia Shield TV 16GB (2015)

Nvidia Shield TV 16GB (2015)

 • Nvidia Tegra X1
 • 16 GB
 • 3 GB
 • HDMI 2.0
 • Android 6.0
Niet verkrijgbaar
Nvidia Shield TV Pro 500GB (2015)

Nvidia Shield TV Pro 500GB (2015)

 • Nvidia Tegra X1
 • 500 GB
 • 3 GB
 • HDMI 2.0
 • Android 6.0
Niet verkrijgbaar
0
*