6 gaming-toetsenborden round-up: semi-mechanische update

42 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Ducky Shine 5
 3. 3. Logitech G213 Prodigy
 4. 4. Sharkoon Shark Zone K30
 5. 5. Speedlink Ultor
 6. 6. Steelseries Apex M500
 7. 7. Tesoro Gram Spectrum RGB
 8. 8. Conclusie
 9. 9. Besproken producten
 10. 10. Reacties

Inleiding

In maart kon je een uitgebreide review lezen van zestien mechanische toetsenborden. Sinds die tijd zijn er nog een aantal extra borden gearriveerd in ons lab, naast een aantal andere opties die niet mechanisch zijn. We bespreken ze allemaal in dit artikel: de Ducky Shine 5, de Logitech G213 Prodigy, de Sharkoon K30, de Speedlink Ultor, de Steelseries Apex M500 en de Tesoro Gram Spectrum.

Alleen de Steelseries, Ducky, Tesoro en Speedlink zijn voorzien van echte mechanische schakelaars. In de eerste twee gevallen gaat het om Cherry MX-switches, terwijl het nieuwe Tesoro en Speedlink gebruikmaken van Kailhs. Het toetsenbord van Sharkoon maakt gewoon gebruik van rubberdomes, maar dat is gezien de beperkte vraagprijs geen verrassing. Dat geldt ook voor de wat duurdere Logitech G213 Prodigy.

Uiteraard hebben we op alle toetsenborden een tijdje getypt, waarover je op de volgende pagina's onze ervaringen leest. Aan het einde bekijken we of ze waardige concurrenten zijn voor de testwinnaars uit onze vorige review.

Speedlink Ultor Illuminated Mechanical Gaming Keyboard
De Speedlink Ultor is een tenkeyless toetsenbord met Kailh-switches.

Ducky Shine 5

De eerste kandidaat komt van een ouwe rot in het vak: Ducky. Al sinds jaar en dag maakt deze Taiwanese fabrikant mechanische toetsenborden. Het maakt daarbij gebruik van de 'originele' Cherry MX-switches. In het geval van ons sample waren de toetsen voorzien van MX Nature White-schakelaars, een non-tactile variant van de MX Browns. Qua vereiste kracht zit de schakelaar daarmee tussen de MX Red en MX Black in. Het toetsenbord is echter ook verkrijgbaar met bruine, blauwe, rode en zwarte switches.

Ducky Shine 5 Cherry MX RGB Nature White

Het merk heeft een aantal wat eigenzinnige keuzes gemaakt bij het ontwerp van dit keyboard. Zo gebruikt Ducky als één van de weinige geen uitklapbare pootjes om het toetsenbord schuin te kunnen zetten, maar vaste pootjes die je er gedeeltelijk af kunt draaien. Het uiterlijk is verder vrij strak, maar de achtergrondverlichting van de toetsen is wel van het rgb-type. Dankzij de ABS double-shot-keycaps en het gescheiden verlichtings-PCB moet de verlichting duidelijker door de toetsen heen schijnen, wat we kunnen beamen. Heel fel wordt de verlichting echter nog steeds niet, een bekend 'probleem' van de Cherry MX-schakelaars. Door de productiemethode van de keycaps wordt het 'uitvagen' van de opdruk voorkomen.

Ducky Shine 5 Cherry MX RGB Nature White

Ducky levert geen software mee, maar vrijwel alle functies die te maken hebben met de verlichting en het opnemen van eigen macro's zijn te bereiken via toetscombinaties met de Fn-toets, die rechts in plaats van de menuknop is geplaatst. De mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos en er zijn heel wat effecten om uit te kiezen, maar om het toetsenbord helemaal in te kunnen stellen moet je dus wel een middagje gaan zitten met de handleiding. Volume en de rekenmachine zijn via de enige vier aparte knoppen op dit toetsenbord overigens direct benaderbaar.

Ducky Shine 5 Cherry MX RGB Nature White

Qua typcomfort zijn de Nature White-switches niet onze favoriet, omdat de aanslag vrij hard aanvoelt en bovendien aan de zware kant is. In onze test komen we dan ook uit op een gemiddelde vereiste kracht van 56 gram, oplopend tot ruim 60 gram voor de zwaarste toetsen. Daar kunnen we het toetsenbord echter niet op afrekenen, omdat je uiteraard ook gewoon voor een andere soort schakelaars kunt kiezen. De bouwkwaliteit is zeer goed - veel beter dan die van het Engels op de productpagina in ieder geval - en over de afwerking hebben we eveneens niets te klagen, zoals we van Ducky gewend zijn.

Ducky Shine 5 Cherry MX RGB Nature White

Logitech G213 Prodigy

Logitech deed met zijn G213 Prodigy een bijzondere inzending. Dit toetsenbord is onderdeel van de nieuwe Prodigy-serie, die naast dit keyboard ook bestaat uit een muis en headset. Het apparaat is voorzien van RGB-verlichting, die je samen met de andere hardware uit deze serie kunt synchroniseren.

De verlichting is weliswaar in te stellen in tal van kleuren, maar niet per toets te configureren. In plaats daarvan kun je vijf zones instellen. Je hebt de keuze uit vier standaardeffecten (vaste kleur, ademen, kleurencyclus en kleurengolf), maar kunt ook zelf aan de slag in de freestyle-modus. Daarin kun je elk van de vijf zones een andere kleur geven.

Logitech G213 Prodigy

Opvallend voor een keyboard uit deze prijsklasse is dat het gaat om 'ouderwetse' rubberdome-toetsen en geen mechanische toetsen. We moeten eerlijk zeggen dat we al eens minder lekker typende rubberdomes hebben gevoeld, maar in de buurt van het typcomfort van mechanische schakelaars komt de G213 natuurlijk niet.

Logitech G213 Prodigy

Het omhulsel van de G213 Prodigy is geheel gemaakt van plastic. Druk je in het midden op de behuizing of een toets, dan veert het geheel wat door. Storend is het niet, maar de bouwkwaliteit is dus niet bepaald uitzonderlijk. De geïntegreerde polssteun voelt wel degelijk aan. Logitech beweert overigens dat de G213 'morsbestendig' is, maar vermeldt ook een test met 60 milliliter vloeistof. Een heel glas eroverheen gooien is dus geen goed idee - en als het een zoet drankje betreft, is natuurlijk sowieso de vraag of het toetsenbord nog praktisch bruikbaar is na een morspartij.

Logitech G213 Prodigy

Specifieke macrotoetsen heeft de tikplank niet, maar je kunt in de software wel sneltoetsen instellen door de functieknoppen een ander doel te geven. Wel uitgebreid aanwezig zijn media-controls: play/pause, stop, next/previous track en mute hebben allemaal aparte knoppen. Voor het volume is bovendien een langwerpige toets met zowel een plus- als minuszijde aangebracht. Ten slotte zijn er ook nog knoppen voor het inschakelen van de gamingmodus, die bijvoorbeeld de Windows-toets uitschakelt, en het activeren of uitschakelen van de verlichting.

Logitech G213 Prodigy

De Logitech G213 Prodigy is pas net op de markt en kost 80 euro. Ervaring leert ons dat randapparatuur van de Zwitserse fabrikant vaak na een tijdje in prijs daalt, dus die zou nog wat naar beneden kunnen gaan.

Sharkoon Shark Zone K30

De K30 van Sharkoon is een heel ander beestje. Met een gemiddelde prijs van 35 euro is hij erg goedkoop en het zal dan ook niet verbazen dat deze ramplank geen mechanische schakelaars heeft, maar gewoon rubberdome-toetsen. Daar moeten we wel gelijk bij zeggen dat we wel eens slechtere rubberdomes hebben gezien: ze maken nog steeds een beetje een goedkoop geluid en hebben een korte travel, maar je kunt er wel snel op typen en de mate waarin de toetsen horizontaal kunnen bewegen valt mee.

Sharkoon Shark Zone K30 Illuminated Gaming Keyboard (US)

Opvallen doet de Shark Zone door zijn gele accenten en knalgele kabel. We hebben echter niet het idee dat we naar een kermis kijken: de combinatie zwart-met-geel heeft in onze opinie wel wat. Is de rest van je randapparatuur 'standaard' zwart met rood, dan valt het natuurlijk wel een beetje uit de toon. Qua featureset is de K30 opvallend compleet, met onder meer vijf zelf in te stellen macrotoetsen en witte achtergrondverlichting, al neigt die in de praktijk naar lichtblauw.

Sharkoon Shark Zone K30 Illuminated Gaming Keyboard (US)

De macrotoetsen zijn in te stellen via de bijgeleverde software. Tussen drie profielen kun je zelfs met fysieke knoppen wisselen, waardoor je bijvoorbeeld andere macro's voor je drie favoriete games kunt instellen. In de sectie voor geavanceerde instellingen kun je de helderheid van de backlight aanpassen, de polling-rate wijzigen en de Windows-toets uitschakelen - dat laatste kan overigens ook met een shortcut op het toetsenbord zelf.

Sharkoon Shark Zone K30 Illuminated Gaming Keyboard (US)

Tijdens het typen valt vooral op dat de keycaps relatief laag zijn, zodat je je vingers niet hoog hoeft op te tillen om naar een volgende toets te gaan. Als je een snelle typist bent, zou je daar voordeel aan kunnen hebben. Over de aanslag zijn we tevreden - het is natuurlijk geen mechanisch toetsenbord, maar beter dan de meeste andere rubberdome-toetsenborden. In een directe vergelijking met bijvoorbeeld de goedkope CM Storm-toetsenborden zouden we zeker weten voor deze Sharkoon kiezen.

De Speedlink Ultor is een compact tenkeyless toetsenbord, dat je makkelijk mee kunt nemen. Zowel de aluminium basis als de kabel zijn rood, waardoor het keyboard een duidelijk kleurenthema heeft. De toetsverlichting heeft een blauwe kleur, op de wit verlichte WASD-toetsen na. De bijgeleverde software - die overigens verdacht veel op die van Sharkoon lijkt - maakt het mogelijk om macro's in te stellen, maar aangezien het keyboard daar geen aparte knoppen voor heeft moet je daar andere toetsen voor opofferen.

Speedlink Ultor Illuminated Mechanical Gaming Keyboard

Voor de toetstechniek heeft Speedlink ingekocht bij Kailhua, waar het de rode Kailh-switches heeft besteld. We meten een vereiste kracht tussen de 44 en 49 gram, waarmee hij wat een zwaardere aanslag heeft dan de MX Red-schakelaars van Cherry. Het typcomfort is vergelijkbaar, maar het viel ons wel op dat je de veer in de toets veel duidelijker hoort. Daarmee geeft het apparaat toch een beetje een goedkope indruk.

Speedlink Ultor Illuminated Mechanical Gaming Keyboard

Met een toetscombinatie kun je de zogenaamde gamingmodus inschakelen, waarmee je macro's gaan werken en je Windows-toets wordt uitgeschakeld. Op die manier wordt je niet opeens teruggegooid naar je desktop als je hem per ongeluk indrukt. Sneltoetsen voor de polling-rate, mediafunctionaliteit en het volume zijn ondergebracht bij de functietoetsen. Je kunt ze bereiken door tegelijkertijd Fn in te drukken.

Steelseries Apex M500

De Apex M500 is de opvolger van het populaire Steelseries 6Gv2-keyboard, dat we alweer vijf jaar geleden reviewden. Wederom gaat Steelseries voor een no-nonsense-insteek met een strak ontwerp en een standaard lay-out. Mediafunctionaliteit is wel beschikbaar, maar zit verstopt onder de functietoetsen en kan door middel van combinaties worden bediend.

SteelSeries Apex M500

Met de bijgeleverde software kun je macro's instellen en per toets de verlichting aanpassen, behalve de kleur uiteraard - er zijn geen rgb-led's gemonteerd. Ook de polling-rate kan via de software worden aangepast. De functionaliteit is vrij basic, maar het is veel handiger om dit soort instellingen via software te kunnen veranderen dan met allerlei ingewikkelde toetscombinaties.

SteelSeries Apex M500

Het typcomfort is zoals je dat van Cherry MX Red-switches gewend bent. De plastic behuizing is degelijk, maar voelt niet overdreven luxe aan. We hebben wel wat aan te merken op de verlichting, want zelfs op de laagste stand vonden we die zodanig fel dat het begon te irriteren. Wellicht is het kantoor van Steelseries erg goed verlicht, maar voor een doorsnee huiskamer is het wat ons betreft een beetje too much.

Steelseries verkoopt de Apex M500 voor gemiddeld 119 euro: niet buitensporig veel voor een full-size mechanisch toetsenbord.

Tesoro Gram Spectrum RGB

Tesoro was tot nu toe vooral actief in het Verenigd Koninkrijk, maar gaat zijn focus nu uitbreiden naar onder andere Nederland. De Gram Spectrum RGB is het eerste resultaat daarvan. Tijdens de aankondiging sprak de fabrikant nog van eigen Agile-switches, maar onder de opvallend lage keycaps treffen we schakelaars van Kaihua aan, en wel de Kaihl Blue Clear RGB-switches. Het gaat om blauwe clicky schakelaars, die volgens onze tests een actuatiekracht van zo'n 60 gram vereisen.

Tesoro Gram Spectrum RGB

Doordat de keycaps slechts 6,2 mm hoog zijn, tegenover 11,5 mm voor 'standaard' toetsen, hoef je ze minder ver in te drukken. Je merkt dan ook minder van de hogere vereiste kracht voor een succesvolle toetsaanslag dan bij toetsenborden met vergelijkbare meetwaardes, maar normale keycaps.

Tesoro Gram Spectrum RGB

De rgb-verlichting is in te stellen via de Tesoro-software, die wat basaler oogt dan de software van veel andere fabrikanten. Wie wat verder doorklikt komt echter toch een hoop functionaliteit tegen en qua verlichting en macro's is er dan ook voldoende in te stellen. Je kunt vijf profielen aanmaken, die worden opgeslagen in het toetsenbord en je daarna via functietoetsen kunt activeren.

De Tesoro Gram Spectrum RGB is op het moment van schrijven nog maar verkrijgbaar bij één Nederlandse webwinkel, waar hij 123 euro kost. We hopen dat de verkrijgbaarheid in de toekomst beter wordt.

Conclusie

De Sharkoon Shark Zone K30 is een opvallende deelnemer aan deze test. Het verraste ons positief hoeveel waar je voor je geld krijgt: voor gemiddeld 35 euro heb je een toetsenbord dat duidelijk een klasse beter is dan bijvoorbeeld de planken die je bij een CM Storm-kit krijgt. Als gamer met een beperkt budget kun je hiermee uitstekend uit de voeten.

Steelseries en het nieuwe Tesoro bieden allebei interessante opties rond de 120 euro. De Apex M500 is een geduchte concurrent voor de Corsair Strafe MX en ideaal voor wie een no-nonsense keyboard zoekt. De Strafe ging naar huis met Excellent Choice, de M500 dus ook. Tesoro biedt rgb-verlichting en fijn tikkende lage keycaps aan voor een relatief laag bedrag. Het is daarmee eveneens een aanrader en we zijn benieuwd wat deze nieuwkomer in de markt nog meer in petto heeft.

De Ducky Shine 5 is een mechanisch toetsenbord voor de fans: traditioneel degelijk, maar niet erg competitief geprijsd. Ten slotte de Speedlink Ultor, een goedkoop tenkeyless toetsenbord. Dat merk je helaas ook duidelijk tijdens het typen. De Corsair K65 is wat ons betreft een interessanter alternatief. Ten slotte is er de Logitech G213 Prodigy, een rubberdome-toetsenbord dat niet echt uitblinkt. Voor een paar tientjes minder kan het een prima bord zijn voor wie geen mechanische schakelaars wil, maar 80 euro vinden we nog te gortig. Logitech-hardware daalt een paar maanden na de release wel vaker in prijs, dus we hopen dat dat ook nu zal gebeuren.


Steelseries Apex M500
Tesoro Gram Spectrum RGB


Sharkoon Shark Zone K30


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Ducky Shine 5 Cherry MX RGB Nature White

Ducky Shine 5 Cherry MX RGB Nature White

 • Toetsenbord
 • Qwerty US
 • Mechanisch toetsenbord
Niet verkrijgbaar
Logitech G213 Prodigy

Logitech G213 Prodigy

 • Toetsenbord
 • Qwerty

54,90 €

6 winkels
Great Value Sharkoon Shark Zone K30 Illuminated Gaming Keyboard (US)

Sharkoon Shark Zone K30 Illuminated Gaming Keyboard (US)

 • Toetsenbord
 • Qwerty US
Niet verkrijgbaar
Speedlink Ultor Illuminated Mechanical Gaming Keyboard

Speedlink Ultor Illuminated Mechanical Gaming Keyboard

 • Toetsenbord
 • Qwerty US
 • Mechanisch toetsenbord

114,95 €

1 winkel
Excellent SteelSeries Apex M500

SteelSeries Apex M500

 • Toetsenbord
 • Qwerty US
 • Mechanisch toetsenbord
Niet verkrijgbaar
Excellent Tesoro Gram Spectrum RGB

Tesoro Gram Spectrum RGB

 • Toetsenbord
 • Qwerty US
 • Mechanisch toetsenbord
Niet verkrijgbaar
0
*