Acer Liquid Jade Primo review: langverwachte Windows 10 Mobile-smartphone van Acer vecht tegen de tijd

41 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. 100% NTSC?
 3. 3. Lange wachttijd niet zonder gevolgen
 4. 4. Camera
 5. 5. Software
 6. 6. Specificaties
 7. 7. Prestaties
 8. 8. Prestaties: Accuduur
 9. 9. Conclusie
 10. 10. Besproken producten
 11. 11. Reacties

Inleiding

Je zou het bijna vergeten, maar naast Microsoft mogen ook andere partijen smartphones met Windows 10 Mobile ontwikkelen. Er wordt al ongeveer een jaar over een van die toestellen gesproken, maar nu is de Acer Liquid Jade Primo een feit. Wij hebben hem getest.

Acer Liquid Jade Primo Black

Ruim na de komst van Windows 10 Mobile lijkt er heel voorzichtig weer wat schot te komen in de markt voor smartphones die hierop draaien. Naast de Acer Liquid Jade Primo die we hier bespreken, komt binnenkort ook de HP Elite x3 op de markt. Het lijken met name de zakelijke mogelijkheden van Windows 10 Mobile en dan met name Continuum te zijn die hiervoor hebben gezorgd. Zowel Acer als HP komen met meerdere opties die hierop aansluiten, zoals docks en schermen.

Acer Liquid Jade Primo Black

De Liquid Jade Primo is voor de volgers van de smartphonemarkt meteen te onderscheiden als een smartphone van Acer. Zo is er boven het paneel het kenmerkende ronde speakertje aangebracht en zien we datzelfde terug onderaan op de achterkant. De licht gebogen vormgeving van de achterkant is eveneens typisch voor een Liquid Jade, een serie waarvan we er vorig jaar ook al eens twee bespraken. Dit design zorgt ervoor dat dit 5,5-inch-toestel prettig in de hand ligt. De achterkant is overigens nog wel altijd van plastic, al heeft het de uitstraling van geborsteld aluminium meegekregen. Echt premium voelt het niet aan wat ons betreft, maar hetzelfde kun je zeggen over de Lumia 950 XL die we eerder hebben getest

Acer Liquid Jade Primo Black

Opvallend aan het uiterlijk is verder de zeer prominente camerabobbel achterop, waar een 21 megapixel sensor gekoppeld aan een f/2.2 lens onder schuilgaan. Ernaast is een dual-tone flitser aangebracht. De achterkant is niet verwijderbaar, dus het is ook niet mogelijk om zelf de accu te vervangen. Sim- en microsd-kaart plaats je in de twee laatjes aan de zijkant. Het is daarnaast ook mogelijk om in plaats van een microsd-kaart een tweede sim-kaart te plaatsen. De knoppen zijn onder de twee laatjes aan de rechterkant ondergebracht. Bovenop zit de 3,5mm-aansluiting, onderop een usb type-c-aansluiting. Naar zaken zoals een vingerafdruklezer of een irisscanner zoek je tevergeefs op dit toestel. 

Acer Liquid Jade Primo Black

Acer Liquid Jade Primo Black

100% NTSC?

Het paneel in de Liquid Jade Primo heeft een diagonaal van 5,5 inch en een resolutie van 1920x1080 pixels. Er is gekozen voor de amoled-technologie, wat altijd een uitstekend contrast oplevert. De helderheid is met ruim 400 candela per vierkante meter goed en de kleurtemperatuur ligt met 6687 K vrij dicht bij de neutrale 6500 K. 

Acer claimt dat het paneel een zeer groot kleurbereik heeft, tot 100% NTSC. Hiermee is het bereik dus nog iets groter dan bij AdobeRGB het geval is. Uit onze metingen blijkt dat dit niet helemaal klopt. Het scherm komt tot ruim 99% AdobeRGB, nog altijd een uitstekende prestatie. Het is alleen jammer dat er geen sprake is van kleurbeheer, waarmee we bedoelen dat een als AdobeRGB aangeboden plaatje niet als zodanig wordt weergegeven, maar gewoon in sRGB. Het grotere kleurbereik dient dus alleen om de kleuren verzadigder weer te geven.

Acer Liquid Jade Primo Black

Acer Liquid Jade Primo Black

Dat laatste lukt erg goed. In combinatie met de amoled-technologie levert dit een plaatje op dat van het scherm afspat, maar absoluut niet kleurecht is. Alles is zwaar oververzadigd, waardoor de weergave van foto's en video's weinig meer met natuurlijk te maken heeft. Dat is ook duidelijk te zien aan onze metingen. Op blauw na laten alle kleuren met het blote oog zichtbare afwijkingen zien en komen we op een gemiddelde kleurfout uit van 6 DeltaE 2000-punten. Een en ander is niet aan te passen in de instellingen. Je moet het doen met wat je krijgt. Het grijsverloop is met uitzondering van een piekje rond de 50 procent wel goed en de primaire kleuren zijn prima in balans.

Lange wachttijd niet zonder gevolgen

Zoals al eerder gezegd is Acer relatief lang bezig geweest met het ontwikkelen van de Liquid Jade Primo; we kregen ook meerdere keren te horen dat de start van de verkoop ervan uitgesteld zou worden. Dat heeft als resultaat gehad dat Acer het toestel uit kon brengen op het moment dat het zeker wist dat alle kinderziektes eruit waren en dat Windows 10 Mobile er standaard op kon worden gezet.

Een nadeel van het uitstel is dat sommige van de componenten wat bedaagd overkomen voor een toestel dat gemiddeld zo'n 620 euro op moet brengen (al is de verkrijgbaarheid op dit moment beperkt). Zo is een Qualcomm Snapdragon 808 ook terug te vinden in de LG G4 van vorig jaar en de Nexus 5X. Hetzelfde geldt voor de resolutie van het paneel. Waar bijvoorbeeld de duidelijk goedkopere Lumia 950 XL - de 'natuurlijke vijand' van dit toestel - over een 5,7-inch paneel beschikt met 2560x1440 pixels, moet je het bij de Jade Primo doen met 'slechts' 1920x1080 pixels. Nu kan er een behoorlijke boom opgezet worden over of je het verschil ziet tussen de twee resoluties, feit blijft dat je bij de Lumia 950 XL geavanceerdere hardware krijgt voor beduidend minder geld. Vergeet niet dat de Lumia 950 XL intern een Snapdragon 810 heeft, die boven de 808 is gepositioneerd. 

Kijken we verder naar wat er intern terug te vinden is, dan zien we 32 GB opslag en 3 GB werkgeheugen. Er is uiteraard ook voorzien in de nodige draadloze aansluitingsmogelijkheden: Bluetooth 4.0, Cat.6 lte en dual-band wifi met ondersteuning voor 802.11ac. In nfc is niet voorzien.

Camera

De camera is zoals al eerder gezegd prominent aanwezig achterop de Acer Liquid Jade Primo. De gebruikte sensor heeft een resolutie van 21 megapixel en de lens heeft een diafragma van f/2.2. Hiermee wijkt Acer af van wat op dit moment de trend is als het gaat om camera's in high-end toestellen, namelijk wat minder pixels (vaak ook groter) en een lager diafragmagetal.

Wat allereerst opvalt als je de camera gaat gebruiken, is de minimalistische vrijwel standaard camera-app die wordt gebruikt, overigens zonder dat we meteen mogelijkheden missen. Als je foto's wilt gaan maken, komt een van de voornaamste nadelen van deze camera bovendrijven: hij is namelijk erg langzaam. Hij is sowieso heel erg veel bezig met scherpstellen. Een foto maken gaat al niet bijster snel, maar daarna kun je niet meteen de volgende foto maken. De camera gaat namelijk iedere keer door zijn volledige focusbereik heen voor hij scherpstelt. Zeker als je gewend bent om van iedere scene meerdere foto's te schieten, om er zeker van te zijn dat je er ten minste een kunt gebruiken, is dit behoorlijk vervelend.

Kijken we naar de kwaliteit van de foto's, dan is die ook niet om over naar huis te schrijven. Bij daglicht schieten we sterk oververzadigde plaatjes, die overeenkomen met wat we tijdens het fotograferen op het scherm zien. Het lijkt wel alsof de camera vastlegt wat het scherm laat zien. Wat dat betreft zijn de twee onderdelen in ieder geval goed op elkaar afgestemd. Hieronder hebben we twee vrijwel identieke foto's geplaatst die we hebben genomen met de Acer Liquid Jade Primo en de Samsung Galaxy S7 Edge, die duidelijk laten zien hoe oververzadigd de foto's van de Acer zijn. Daarnaast zijn de foto's genomen met de Samsung in het algemeen ook zichtbaar scherper, ondanks de veel lagere sensorresolutie.

Hieronder de foto's gemaakt met de Acer Liquid Jade Primo:

Acer Liquid Jade Primo Black

Acer Liquid Jade Primo Black

Hieronder de foto's gemaakt met de Samsung Galaxy S7 Edge:

Acer Liquid Jade Primo Black

Acer Liquid Jade Primo Black

 

Bij mindere lichtomstandigheden hebben we eenzelfde vergelijking gemaakt, zoals je hieronder kunt zien. Positief aan de Acer ten opzichte van de Samsung is de witbalans, die overduidelijk beter is. Qua scherpte moet de Liquid Jade Primo het echter ruimschoots afleggen tegen de Galaxy S7 Edge. 

Hieronder een foto gemaakt met de Acer Liquid Jade Primo:

Acer Liquid Jade Primo Black

Hieronder een foto gemaakt met de Samsung Galaxy S7 Edge:

Acer Liquid Jade Primo Black

Software

De Acer Liquid Jade Primo draait op Windows 10 Mobile. In tegenstelling tot wat we tot nu toe altijd zagen bij toestellen met het besturingssysteem van Microsoft, is er geen sprake van een voorgeconfigureerd startscherm. Er staan twee tiles op, voor telefoongesprekken en voor sms-berichten. De rest moet je dus zelf inrichten. Geen probleem natuurlijk, het staat in eerste instantie alleen wat saai en leeg. 

Acer Liquid Jade Primo Black

Acer Liquid Jade Primo Black

Met uitzondering van het andere startscherm is het voor de rest niet enorm verbazingwekkend wat we te zien krijgen als we door de interface heen navigeren. Alle standaard menuopties zijn aanwezig, van een eigen sausje over het besturingssysteem is geen sprake. Dat laatste is overigens ook niet gebruikelijk voor Windows Phone, met uitzondering wellicht van her en der een eigen app. Dat laatste is ook hier niet het geval. Opvallend is wederom dat Windows 10 Mobile ook op dit toestel net een tikje sneller had mogen werken. Een grote verbetering van Windows 10 Mobile ten opzichte van voorgaande versies is verder de wat ordentelijker weergave van bijvoorbeeld het instellingenmenu.

Acer Liquid Jade Primo Black

Continuum

Waar het op het gebied van software natuurlijk met name om draait bij toestellen die draaien op Windows 10 Mobile, is Continuum. Hiermee is het mogelijk om je smartphone na het aansluiten ervan op een extern scherm als een soort desktop te gebruiken. We zeggen hier met name 'een soort', want in de praktijk is dat zeker niet het geval. Je kunt er prima gebruikmaken van Microsoft Edge, versies van de bekende Office-producten van Microsoft en enkele andere zaken. Veel apps zijn echter niet compatibel met deze omgeving en er zullen ongetwijfeld programma's zijn die je gebruikt waar niet eens een app voor beschikbaar is voor Windows 10 Mobile. Wil je echt een volwaardige desktop maken van de combinatie van telefoon en een extern scherm, dan zal je aan de slag moeten met de Remote Desktop-app die beschikbaar is in de Store. 

Acer Liquid Jade Primo Black

Specificaties

Algemeen
 
MerkAcer
ProductnaamLiquid Jade Primo Black
ProductcodeHM.HSREE.006
DetailsProductinfo
Besturingssysteem
BesturingssysteemWindows
Besturingssysteem versieWindows 10 Mobile
Geheugen
Werkgeheugen3072 MB
Opslaggeheugen32 GB
Geheugenkaartlezer
Beeldscherm
SchermtypeOLED
Schermdiagonaal5.5 inch
Schermresolutie1920x1080
Pixeldichtheid401 ppi
Touchscreen
Touchscreen typeCapacitief
Tweede scherm
Processor
Processor / SoCQualcomm Snapdragon 808
ARM-architectuurARMv8
Aantal cores totaal6
Multi cluster
Type cluster 1ARM Cortex-A57
Snelheid cluster 11800 MHz
Type cluster 2ARM Cortex-A53
Snelheid cluster 21440 MHz
Aantal cores cluster 24
GPUAdreno 418
Camera
Camera (achter)
Cameraresolutie (achter)21 MPixel
Tweede camera (achter)
Camera (voor)
Cameraresolutie (voor)8 MPixel
Tweede camera (voor)
Flitser
Autofocus
Optische beeldstabilisatie
Maximale video opnameresolutie3840x2160
Video framerate30 fps
Toestel
Model typeBar
SIM typeNanosim
Simlockvrij
Dual SIM
Volwaardig toetsenbord
Stylus
VoedingsaansluitingUSB Type-C
Accu
Gesprekstijd20 uur
Stand-by tijd330 uur
Verwisselbare accu
Accucapaciteit2800 mAh
AccutypeLi-Ion
Connectiviteit / Netwerk
2G
3G
4G
WiFi
WiFi-standaard (hoogste)WiFi 5 (802.11ac)
Dual-band WiFi
Bluetooth
Bluetooth-versieBluetooth 4.0
Near Field Communication (NFC)
Uiterlijk
Lengte156 mm
Breedte75 mm
Dikte10 mm
Gewicht151 gram
KleurZwart
Functionaliteit
Gyroscoop
Proximity sensor
Accelerometer
Draadloos opladen
Vingerafdrukscanner
Ondersteunde Bluetooth profielen
Advanced Audio Distribution Profile (A2DP)
Audio/Video Remote Control Profile (AVRCP)
Hands-Free Profile (HFP)
Headset Profile (HSP)

Prestaties

Als het gaat om toestellen zoals de Acer Liquid Jade Primo die draaien op het besturingssysteem van Microsoft, zijn er enkele uitdagingen als het gaat om benchmarks. Vandaar dat we hier alleen kijken naar de JavaScript-browserbenchmarks SunSpider en Google Octane. Inmiddels is er ook een versie van GFXBench voor Windows-smartphones, dus die hebben we ook gedraaid.

We hebben de Acer Liquid Jade Primo - te herkennen aan het rode balkje - vergeleken met een selectie andere smartphones die we hebben getest en die nog verkrijgbaar zijn, waarvan de meeste 5,5 inch of groter zijn. Bij SunSpider zien we uitstekende resultaten voor de Edge-browser in combinatie met de hardware. Bij Google Octane liggen de verhoudingen iets anders, maar ook daar zien we een verschil tussen de Snapdragon 810 in de Lumia 950 XL en de Snapdragon 808 in de Acer Liquid Jade Primo. Hetzelfde geldt voor de grafische GFXBench-benchmark, waarin we ook zien dat die benchmark een stuk minder florissant draait onder Windows 10 Mobile dan onder Android en iOS. 

Prestaties: Accuduur

De accuwerktijd van smartphones testen we normaal gesproken op twee manieren, maar PCMark is niet beschikbaar voor Windows. We moeten het dus deze keer alleen met onze videotest doen. Hierbij laten we in een eindeloze loop een H.264 hd-videobestand afspelen, met het scherm ingesteld op 100 candela per vierkante meter. Dit levert voor de meeste moderne smartphones slechts een zeer geringe belasting op, waardoor hierbij werktijden tot meer dan 10 uur mogelijk zijn. 

Deze test laat zien dat de Acer Liquid Jade Primo zeer spaarzaam omgaat met zijn 2800 mAh grote accu. De accuduur van dit toestel is uitmuntend. 

Conclusie

Met de Liquid Jade Primo lost Acer een ruim een jaar geleden gedane belofte in. Dat er veel tijd overheen is gegaan voor het toestel ook daadwerkelijk verkrijgbaar is, kun je aan meerdere zaken merken. Op zich zijn de wat minder snelle processor en de lagere resolutie zaken waar we niet overdreven zwaar aan tillen, aangezien je daar in de praktijk waarschijnlijk weinig tot niets van gaat merken. De extreem grote kleurruimte van het paneel in de Liquid Jade Primo is op papier interessant, maar levert zonder kleurbeheer in de praktijk een plaatje op dat extreem oververzadigd is. De camera heeft bij daglicht last van hetzelfde probleem als het paneel, namelijk oververzadigde kleuren. In het donker is de witbalans overigens wel prima, al produceert de camera dan relatief veel ruis, iets wat we bij de foto's bij daglicht overigens ook al een beetje zien.

Acer Liquid Jade Primo Black

Windows 10 Mobile is dankzij Continuum nog altijd een fraaie belofte wat ons betreft. Het moet nog wel wat verder uitgebreid worden wil het ook echt bruikbaar worden in meer dan een beperkt aantal scenario's, maar het idee is zeker interessant. Het is zeker een goede zaak dat er met de Liquid Jade Primo meer keuze komt als het gaat om toestellen die dit ondersteunen. 

Vergelijken we de Acer echter met de Microsoft Lumia 950 XL - feitelijk het enige concurrerende toestel op dit moment - dan is de Lumia op vrijwel alle punten een beter toestel. Hij komt ruimschoots na dat toestel op de markt, maar moet er qua specificaties op alle vlakken zijn meerdere in erkennen. De accuduur van de Acer is beter dan die van de Lumia, maar het paneel van de smartphone van Microsoft is veel beter, evenals de camera. Bij de Acer Liquid Jade Primo krijg je weliswaar het dock waarmee je het toestel aan kunt sluiten op een extern scherm meegeleverd, als je dat los koopt voor de Lumia 950 XL voor om en nabij de 90 euro, dan kom je nog altijd op ongeveer hetzelfde bedrag uit waar je op dit moment de Liquid Jade Primo voor kunt kopen. De Lumia 950 is met 5,2 inch net wat kleiner, maar komt wel nog een heel stuk lager uit in prijs, ook met het dock - en biedt net als de grote broer betere specs dan de Jade Primo.


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Acer Liquid Jade Primo Black

Acer Liquid Jade Primo Black

 • Windows 10 Mobile
 • 3072 MB
 • 32 GB
 • 5.5 inch
 • 1920x1080
 • 21 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
0
*