ASRock X99 Taichi review: X99 met veel extra's

16 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. ASRock X99 Taichi
 3. 3. ASRock X99 Taichi (eigenschappen)
 4. 4. Specificaties
 5. 5. Hoe hebben we getest + bClk waardes en BIOS-versies
 6. 6. Benchmarks
 7. 7. Benchmarks (geheugen en GPU)
 8. 8. Stroomverbruik
 9. 9. Geluidskwaliteit
 10. 10. USB 3.1-tests
 11. 11. Conclusie
 12. 1 besproken product
 13. 16 reacties

ASRock X99 Taichi

Zoals aangegeven heeft de ASRock X99 Taichi voor zijn prijs redelijk wat extra's. Het meest opmerkelijke is dat ASRock naast een 'gewone' SLI-brug ook de nieuwe High Bandwidth SLI-brug van Nvidia meelevert. Normaal gesproken zou je hiervoor enkele tientjes extra moeten betalen, maar bij dit moederbord zit het bij de prijs inbegrepen. Met de GTX 1080 lijkt de HB SLI-brug in ieder geval niet enorm veel verschil uit te maken overigens. Dit is ook het geval bij de ASRock X99 Fatal1ty Gaming i7, maar de andere fabrikanten leveren alleen een gewone SLI-brug mee.

De Taichi heeft ook twee LAN-poorten van Intel (die je daarom kan 'teamen' voor een hogere snelheid) en een WiFi-controller, hoewel deze laatste een nogal lage snelheid van 433 Mbit/sec heeft. Niettemin zie je deze mogelijkheden niet op andere borden in deze prijsklasse.

Verder heeft hij ook twaalf fases voor de CPU-stroomvoorziening, waar X99-moederborden van andere merken dan ASRock het in de regel moeten doen met acht. Enkel het feit dat hij meer fases heeft dan andere moederborden maakt hem niet direct beter, maar je hebt in de regel liever meer fases dan minder. Acht goede fases zouden beter kunnen zijn dan twaalf minder goede fases, maar je hebt nog altijd liever twaalf minder goede fases dan acht.

ASRock X99 Taichi ASRock X99 Taichi
De meegeleverde ASRock HB SLI brug.

Vergeleken met andere moederborden heeft hij ook wat zwakkere punten. Allereerst valt het aantal USB-poorten tegen. In totaal heeft hij er acht op het I/O-paneel, waar tien vrij standaard is bij X99. Dit is omdat ASRock, in tegenstelling tot vrijwel alle andere moederbordfabrikanten, geen extra controller of hub heeft geïmplementeerd. Een klein voordeel hierbij is trouwens wel dat alle USB-poorten gewoon van de Intel-chipset zijn, en die werken in de regel iets beter en sneller dan poorten van een extra controller.

Hij is verder ook niet uitgerust met een U.2-poort. U.2 is een standaard voor razendsnelle PCI-Express SSD's, die concurreert met M.2. De meeste moederbordfabrikanten implementeren op hun middenklasse X99-moederborden een keer M.2 en een keer U.2, maar ASRock heeft voor twee keer M.2 gekozen. Aan de ene kant jammer, maar aan de andere kant zijn er bijzonder weinig SSD's met een U.2-aansluiting. Wellicht heb je dus meer aan een tweede M.2-slot dan aan ondersteuning voor U.2.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Excellent ASRock X99 Taichi

ASRock X99 Taichi

 • ATX
 • Socket 2011-3
 • Intel X99
 • DDR4
Niet verkrijgbaar
0