Beeldkwaliteit
De beeldkwaliteit van de Gear 360 is over het algemeen goed tot zeer goed. De scherpte van zowel foto's als video's is prima, mits er voldoende licht is. Vergelijken we de beelden met die van de eerder door ons geteste Ricoh Theta S, dan is de detaillering bij foto's duidelijk beter, maar het verschil bij video is het meest spectaculair. Het feit dat de Gear 360 beelden in 4K resolutie opslaat zorgt ervoor dat de beeldscherpte in de praktijk ruim een factor vier hoger ligt dan bij de Theta S. En dat is precies het verschil tussen 360-graden video waarvan de scherpte duidelijk ondermaats is, met beelden die prima te pruimen zijn. Uiteraard geldt ook bij de Gear 360 dat de videoresolutie in het ideale geval nóg hoger zou mogen zijn - je ziet altijd immers maar een klein deel van het beeld dat uitvergroot wordt weergegeven - maar in de praktijk is de beeldscherpte gewoon prima.
Stitching
Toch moeten we wel een paar kritische noten kraken. Zo is de stitching van de beelden lang niet altijd perfect. Sterker nog, de Gear 360 laat meer weeffouten zien dan de Ricoh Theta S. Of dat komt doordat de lenzen van de camera's bij de Gear 360 verder van elkaar verwijderd zijn, of dat het puur aan de software ligt is ons niet duidelijk. Wat bij videobeelden wel opvalt is dat het stitchen - door de PC app - dynamisch gebeurt. Onderstaande video waarbij kippen om de camera lopen laten dit op 1:30 minuten duidelijk zien, het beeld 'morpht' op het moment dat een kip over de weeflijn loopt. Hopelijk besteden Samsung en Cyberlink hier de komende tijd nog aandacht aan, want op dit punt is verbetering mogelijk.
Op deze plaats stond content van een externe website, deze is verwijderd om ongewenste tracking-mogelijkheden te voorkomen.
Een ander punt waar wij tegenaan liepen was dat er bij ons eerste testexemplaar een duidelijk verschil in beeldscherpte was tussen de twee camera's. De voorcamera liet gewoon scherpte beelden zien, terwijl de achtercamera duidelijk onscherp was. Een exemplarisch probleem, maar omdat de camera's een vaste brandpuntsafstand hebben is dit niet op te lossen. Een tweede exemplaar dat Samsung ons stuurde had dit probleem niet, maar we horen geluiden van andere gebruikers die ook scherpte-verschillen tussen beide lenzen bemerkten. Koop je een Gear 360, dan raden we je dus sowieso aan om meteen na aankoop testfoto's te maken en hierbij de beeldscherpte tussen beide lenzen te vergelijken.
Helderheidsverschillen
Het belangrijkste nadeel waar we tegenaan liepen is dat de belichting, en in mindere mate de kleurbalans van de twee camera's niet in alle gevallen goed op elkaar aansluiten. Middels een firmwareupdate heeft Samsung het kleurbalansprobleem eerder deze zomer deels opgelost, maar het is niet geheel verholpen. Het resultaat hiervan kan zijn dat bij gestitchte beelden soms verschillen in helderheid en kleurtint zichtbaar zijn.
Het probleem lijkt optisch te zijn: het doet zich namelijk vooral voor wanneer één van beide lenzen direct invallend (zon-)licht heeft en de ander niet. De camera waar direct licht invalt heeft in dergelijke gevallen een helderder, minder contrastrijk beeld, wat het gevolg lijkt te zijn van de interne lensreflecties in de dikke fish-eye lenzen van de camera's. Zie bijvoorbeeld onderstaand screenshot, dat duidelijk laat zien dat het beeld van de achtercamera (beide zijkanten van het beeld) door het direct invallende lamplicht duidelijk helderder wordt dan het beeld van de voorcamera. Het verschil in helderheid is vooral in het plafond goed zichtbaar. De tweede foto laat een nog extremer voorbeeld zien. De 'achter' camera heeft hier direct invallend zonlicht, met concentrische ringen als zichtbaar gevolg.
Bij direct invallend licht in één van de lenzen, ontstaan soms helderheidsverschillen...
... en bij extreem helder licht zelfs ring-vormige artefacten.
1 besproken product
Vergelijk | Product | Prijs | |
---|---|---|---|
![]() |
Samsung Gear 360
|
Niet verkrijgbaar |