Libratone Zipp en Zipp Mini review: draadloze speakers met een garderobe

5 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Intern en streaming-mogelijkheden
 3. 3. Installatie, bediening en app
 4. 4. Testverantwoording en geluidskwaliteit
 5. 5. Conclusie
 6. 6. Besproken producten
 7. 7. Reacties

Inleiding

We hebben op deze pagina's al behoorlijk wat multiroom streaming speakers voorbij zien komen. De Zipp en Zipp Mini van Libratone zijn echter dermate opvallend dat we er eens wat beter naar wilden kijken en uiteraard ook luisteren. Hoe bevallen deze bijzondere speakers?

De Libratone Zipp en Zipp Mini zijn zonder meer opvallende verschijningen. Het zijn allereerst zuiltjes, net zoals de R-lijn van Samsung die we al eens hebben besproken. Daarnaast zijn ze voorzien van een opvallend jasje met een rits, wat betekent dat je dit kunt vervangen door een stofje met een andere kleur. Verder is ook zeker de aanwezigheid van een ingebouwde accu vermeldenswaard. 

Libratone Zipp Mini Turquoise

Qua aansluitingen en mogelijkheden ontlopen de twee modellen elkaar in niets. Achterop (voor zover je daar over kan spreken bij een rond apparaat) zitten van links naar rechts de powerknop, voedingsaansluiting, lijningang voor het aansluiten van apparaten middels 3,5mm-aansluiting en een usb-aansluiting voor afspelen van content van opslagmedia. Via deze aansluiting kun je een aangesloten apparaat ook opladen.

Libratone Zipp Mini Turquoise

Beide modellen zijn verkrijgbaar in vier verschillende kleuren, waarbij je de gekleurde jasjes ook los aan kunt schaffen. De grote Zipp kost gemiddeld zo'n 260-270 euro, afhankelijk van de kleur die je kiest. De kleinere Zipp Mini moet gemiddeld 199-215 euro opbrengen, wederom afhankelijk van de kleur. Opvallend is dat de grote een winkelprijs heeft die onder de adviesprijs van 299 euro ligt, terwijl de kleine gemiddeld meer kost dan de 199 euro die Libratone er als adviesprijs voor opgeeft. De adviesprijs voor een nieuw jasje is 29 euro.

Intern en streaming-mogelijkheden

De Libratone Zipp is voorzien van een 4-inch woofer, 2 passieve radiatoren van 4 inch en 2 1-inch tweeters. Het opgegeven frequentiebereik is 50Hz-20kHz. Over het maximale vermogen doet Libratone geen uitspraken. De Zipp Mini heeft eveneens twee passieve radiatoren, maar dan nu van 3,5 inch, een enkele 1-inch tweeter en een 3-inch woofer. Het frequentiebereik is identiek aan dat van zijn grote broer.

Libratone Zipp Mini Turquoise

Net zoals de R-lijn van Samsung zijn ook deze twee speakers voorzien van technologie waarmee het geluid in alle richtingen wordt afgestraald. Bij Samsung hebben ze het dan over de Ring Radiator, Libratone heeft het over 360 graden FullRoom sound. Als we de cover van de grote Zipp afhalen, vangen we een glimp op van hoe het ongeveer in elkaar steekt. Door de mazen zijn de twee tweeters bovenaan te zien, zeer dicht bij elkaar en naar elkaar gericht. Ertussenin zit een golvend stuk plastic dat het geluid in verschillende richtingen afstraalt. De woofer zit hier weer vlak onder, terwijl de twee radiatoren richting de randen terug te vinden zijn.

Libratone Zipp Mini Turquoise

Kijken we naar de afspeelmogelijkheden, dan zijn de Libratones goed voorzien: Airplay, dlna, Bluetooth 4.0 met ondersteuning voor de hi-res aptX-codec en ondersteuning voor Spotify Connect. In de app - waar we verderop nog op terugkomen - zit verder ook nog internetradio ingebakken. De speakers kunnen bestanden tot maximaal 96kHz/24bit afspelen.

Installatie, bediening en app

Voor de bediening heeft Libratone een aanraakgevoelig vlak aangebracht bovenop. Om een speaker te installeren, raak je het zangvogeltje bovenop aan totdat de juiste lampjes gaan knipperen, waarna de app je stap voor stap door de installatie heen leidt. Dit werkt op zich uitstekend, alleen heeft de app de onhebbelijke gewoonte dat het soms lang duurt voor hij de speakers, die in de app als 'Soundspaces' aangeduid worden, heeft gevonden. Het kan ook zomaar gebeuren dat je er van de twee eentje meteen ziet en dat de tweede niet of pas veel later herkend wordt. Hier mag nog wel wat werk aan gedaan worden. 

Libratone Zipp Mini Turquoise

De bediening van de speakers via het aanraakgevoelige oppervlak bovenop verloopt verder uitstekend. Volg je met je vinger de rand van het cirkelvormige gebied naar links, dan gaat het volume omlaag, naar rechts omhoog. Naar het vorige of volgende nummer kan uiteraard ook. Tik je het hartje aan, dan sla je het internetradiostation waar je naar aan het luisteren bent op in je favorieten. Je kunt er maximaal vijf opslaan. Dek je het bedieningspaneel af met je hand, dan pauzeer je de weergave. Tot slot kun je hier ook nog meerdere speakers samenvoegen tot een enkele 'Soundspace'.

Libratone Zipp Mini Turquoise
Bovenop is een capacitief vlak aangebracht, waarmee je de speakers kan bedienen.

De app is zoals al aangegeven niet altijd even gebruiksvriendelijk, want hij doet regelmatig of een of meerdere van je speakers niet bestaan. Daarnaast bevriest hij zo nu en dan, met name als je snel door de schermen aan het navigeren bent. Dit heeft soms ook te maken met het wegvallen van een speaker in het overzicht. Het startscherm is met uitzondering van de speakers die zijn gekoppeld woest en ledig. Er is een knop waarmee je een speaker kunt toevoegen en rechts bovenaan zien we weer het bekende vogeltje. Druk je daar op, dan kom je in een menu terecht waar niet bijster veel nieuws te vinden is, met uitzondering van de de koppeling met internetradio. Voor overige zien we hier een link naar de supportpagina's, reclame voor andere Libratone-producten en een koppeling naar de profielpagina. Dat laatste is wellicht wat typisch, maar dit betekent dus dat je tijdens de eerste installatie een account aanmaakt.

Libratone Zipp Mini Turquoise

Terug op de startpagina kun je naar je individuele speakers toe. Wil je er twee samenvoegen, dan kun je dat doen door middel van drag and drop. Het resultaat hiervan is dat je dezelfde muziek uit meerdere speakers hoort, iets wat niet altijd even vlot werkt. Het werkt vaker niet dan wel. Het is daarnaast ook mogelijk om twee speakers in stereo te zetten. Daarvoor zouden we overigens wel altijd twee identieke modellen nemen, dat levert een betere balans op.  

Libratone Zipp Mini Turquoise

Tot slot biedt de app je de mogelijkheid om de weergave van stemmen af te stemmen en in te geven waar de speaker is opgesteld. Standaard staan beide op neutraal, de andere standen veranderen de weergave hoorbaar, maar dat betekent niet dat ze er ook beter op worden. Je moet er zelf maar even mee spelen natuurlijk, maar wij zetten deze instelling na enige tijd in ieder geval terug op neutraal. 

Testverantwoording en geluidskwaliteit

Hieronder zie je de afspeellijst van Spotify die we hebben gebruikt voor het beoordelen van de muziekweergave. We realiseren ons overigens dat je met de Libratone Zipp en de Zipp Mini ook bestanden af kan spelen tot 96kHz/24bit af te spelen en hebben ook een uitgebreide selectie aan alac- en flac-bestanden tot onze beschikking, die we ook zeker gebruiken bij het beoordelen van de geluidskwaliteit. De ervaring leert dat de verhoudingen tussen de tot nu toe geteste apparaten hier niet anders van worden. Vandaar dat we onze standaard afspeellijst in Spotify gebruiken. Daarnaast zou het ons verbazen als dit soort apparaten gekocht wordt met als specifiek doel om er hi-res audiobestanden op af te spelen. Streamen via Spotify Connect lijkt ons veel waarschijnlijker. 

 • André Hazes: Kleine Jongen
 • Armin van Buuren: Alone
 • Bad Religion: Generator
 • Carl Orff: Carmina Burana
 • Flo Rida: Low
 • Four Tops: Baby I Need Your Loving
 • Frédéreic Chopin: Nocturrne in B-Flat Minor, Op. 9, No. 1
 • Guns N' Roses: Nightrain
 • Jim Croce: I Got A Name
 • Johann Sebastian Bach: Brandenburg Concerto No. 3 in G, BWV 1048: 1
 • Johnny Cash: Hurt
 • Ludwig van Beethoven: Septet in E-Flat Major, Op. 20: II. Adagio cantabile
 • Metallica: Fight Fire With Fire
 • Michael Jackson: Thriller
 • N.W.A.: Straight Outta Compton
 • Pitbull: Timber
 • Rainbow: I Surrender
 • Ray LaMontagne: Burn
 • Tiësto: Wasted

De Libratone Zipp Mini is een kleine speaker met veel van de karakteristieken die hierbij horen. Het lukt niet echt goed om een geluidsbeeld neer te zetten met body. Het geheel klinkt wat iel met weinig ruimtelijkheid, al zou je het wellicht ook beschaafd kunnen noemen. De grote Zipp is overduidelijk een stuk krachtiger, maar daar overheerst het laag naar onze smaak te veel in de balans. Heel erg veel detail is ook hier niet in op te merken. Opvallend is dat beide apparaten licht gaan oversturen als je ze echt hard zet. 

Dat neemt overigens niet weg dat beide speakers veel van de muziek die we ermee hebben beluisterd naar behoren weergeven. Singer-songwriters, de lichtere klassieke stukken in onze testlijst en de soul van de Four Tops komt er prima uit, al merk je hier her en der ook het wat magere detail, bijvoorbeeld in de achtergrondgitaar bij Jim Croce. Met het wat steviger gitaarwerk van Metallica en Bad Religion hebben ze het allebei wat lastiger. Dat wordt al snel een rommeltje. Bij de Zipp Mini lijkt dit voornamelijk te worden veroorzaakt door de zeer beperkte ruimte in het geluidsbeeld, bij de Zipp door het overheersende laag, dat het midden overduidelijk wegdrukt. Van de bas moet je je bij deze apparaten ook niet te veel voorstellen. Bij beide bonkt hij en is hij zoals bij vrijwel alle apparaten in deze klasse niet laag genoeg.

Conclusie

Met de Zipp en Zipp Mini heeft Libratone zonder meer twee opvallende streaming audio speakers op de markt gebracht. Niet alleen vanwege de cilindrische vormgeving, ook de kleurrijke hoesjes vallen duidelijk op. Naast een leuk gezichtje hebben de speakers ook behoorlijk wat in hun mars als het gaat om het afspelen van muziek. Zeker niet alle streaming muziekdiensten worden ondersteund, maar voor het overige ontbreekt het je aan niets. De app is vooralsnog niet de meest gebruiksvriendelijke die we tot nu toe gebruikt hebben bij dit soort apparaten. Met name het feit dat hij de speakers regelmatig niet lijkt te kunnen vinden, is hinderlijk. De capacitieve bedieningsknoppen bovenop werken dan juist wel weer erg prettig.

Qua geluidskwaliteit presteren de Libratone Zipp en Zipp Mini acceptabel voor hun formaat, maar echt gecharmeerd zijn wij er in ieder geval niet van. We missen bij veel van de nummers die we in onze testlijst hebben staan detail. De Zipp Mini klinkt iets te iel wat ons betreft, al kun je dit ook beschaafd noemen, terwijl het laag bij de grote broer te veel overheerst. Daarnaast gaan ze beide niet echt goed om met het flink opschroeven van het volume. Ook al bieden de Zipps veel functionaliteit voor de vraagprijs, de geluidskwaliteit moet doorslaggevend zijn, en die is naar onze mening niet voldoende. Wil je voor cilindrische streaming audio speakers gaan en je vindt gewoon zwart voor een speaker ook prima, dan kun je wat ons betreft beter bij Samsung gaan kijken. 

 Libratone Zipp Mini Turquoise


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Libratone Zipp Dark Grey

Libratone Zipp Dark Grey

 • Lijningang 3
 • 5 mm jack
 • Apple Airplay
 • Bluetooth
 • WiFi
 • Batterij/accu

202,52 €

1 winkel
Libratone Zipp Light Grey

Libratone Zipp Light Grey

 • Lijningang 3
 • 5 mm jack
 • Apple Airplay
 • Bluetooth
 • WiFi
 • Batterij/accu

179,00 €

2 winkels
Libratone Zipp Mini Dark Grey

Libratone Zipp Mini Dark Grey

 • Lijningang 3
 • 5 mm jack
 • Apple Airplay
 • Bluetooth
 • WiFi
 • Batterij/accu
Niet verkrijgbaar
Libratone Zipp Mini Light Grey

Libratone Zipp Mini Light Grey

 • Lijningang 3
 • 5 mm jack
 • Apple Airplay
 • Bluetooth
 • WiFi
 • Batterij/accu

149,00 €

1 winkel
Libratone Zipp Mini Red

Libratone Zipp Mini Red

 • Lijningang 3
 • 5 mm jack
 • Apple Airplay
 • Bluetooth
 • WiFi
 • Batterij/accu

149,00 €

1 winkel
Libratone Zipp Mini Turquoise

Libratone Zipp Mini Turquoise

 • Lijningang 3
 • 5 mm jack
 • Apple Airplay
 • Bluetooth
 • WiFi
 • Batterij/accu
Niet verkrijgbaar
Libratone Zipp Red

Libratone Zipp Red

 • Lijningang 3
 • 5 mm jack
 • Apple Airplay
 • Bluetooth
 • WiFi
 • Batterij/accu

195,00 €

2 winkels
Libratone Zipp Turquoise

Libratone Zipp Turquoise

 • Lijningang 3
 • 5 mm jack
 • Apple Airplay
 • Bluetooth
 • WiFi
 • Batterij/accu

217,81 €

2 winkels
0
*