5 Vpn-routers review: veilige tunnels naar buiten en naar binnen

28 reacties
5 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Waarom een vpn?
 3. 3. Buitenlandse diensten
 4. 4. Verschillende protocollen
 5. 5. Test
 6. 6. Draytek Vigor 2120 en Linksys LRT214
 7. 7. Sitecom WLR-4002B, TP-Link SafeStream TL-ER604W en Zyxel SBG3300-N
 8. 8. Specificaties en tabel
 9. 9. Conclusie
 10. 5 besproken producten
 11. 28 reacties

Buitenlandse diensten

Als je een router via vpn verbinding laat maken met een vpn-dienst, ga je niet met het door je provider uitgedeelde publieke ip-adres het internet op, maar wordt er een ip-adres toegewezen door die dienst. Het is in ieder geval niet illegaal (in Nederland) om met een ander ip-adres het internet op te gaan dan het adres dat is toegewezen door je provider. Het biedt echter wel de nodige voordelen. Zo is het mogelijk om via een vpn verbinding te maken met een dienst die je een ip-adres geeft waarmee het lijkt alsof je vanuit een ander land verbinding maakt met het internet. Dat biedt mogelijkheden als het gaat om het bekijken van content die geografisch is beperkt tot dat land (ook wel geofencing genaamd). Denk hierbij aan toegang tot BBC iPlayer, of de Amerikaanse versie van Netflix, waar veel meer te bekijken is dan op de Nederlandse variant. Ook dit is niet illegaal. Netflix heeft wel aangekondigd dat het hier tegen op gaat treden, omdat het niet strookt met de afspraken die het gemaakt heeft in de verschillende landen over wat er wel en wat er niet op Netflix bekeken kan worden. Of dit ook echt goed te bestrijden is, betwijfelen we overigens.


Met behulp van een stukje software kun je eenvoudig een vpn-verbinding opzetten vanaf je computer naar een server elders in de wereld.

Er zijn zoals gezegd allerlei legale redenen om een vpn-verbinding te gebruiken om verbinding te maken met het internet. Laten we echter niet om de hete brij heen draaien: veel mensen verbinden een enkele computer of hun hele thuisnetwerk met een externe vpn-server, omdat het dan niet mogelijk is om illegaal downloaden te monitoren en te detecteren.

Het is zeker zo dat er via Bittorrent en nieuwsgroepen (Usenet) ook legale bestanden aangeboden, gedownload en gedeeld worden, de uitzendingen van Hardware.Info TV zijn hier een goed voorbeeld van. Het zou ons echter verbazen als het gros van de gebruikers van dit soort diensten het laat bij legale downloads. Zeker gezien de recente verscherping van de regels in Nederland, waar downloaden lange tijd nog wel was toegestaan maar uploaden niet, kunnen we ons voorstellen dat vpn-verbindingen populairder zijn geworden. Een grote Usenet-aanbieder zoals Giganews biedt overigens al sinds jaar en dag de mogelijkheid om het verkeer tussen je computer en de servers van de dienst middels ssl van encryptie te voorzien. Daarnaast biedt het ook al lange tijd de VyprVPN-dienst aan, een OpenVPN-/ssl-gebaseerde vpn-dienst om al je andere verkeer ook te voorzien van encryptie.

Let wel, het gebruiken van een vpn-verbinding zelf is op geen enkele manier illegaal in onze regio. Datgene wat je ermee doet kan dat dus wel zijn.


5 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Excellent DrayTek Vigor 2120

DrayTek Vigor 2120

 • ###
Niet verkrijgbaar
Linksys LRT214

Linksys LRT214

 • ###

€ 200,64

1 winkel
Sitecom WLR-4002B

Sitecom WLR-4002B

 • 802.11n (Wi-Fi 4)
Niet verkrijgbaar
Great Value TP-Link TL-ER604W

TP-Link TL-ER604W

 • 802.11n (Wi-Fi 4)
Niet verkrijgbaar
ZyXEL SBG3300-N

ZyXEL SBG3300-N

 • 802.11n (Wi-Fi 4)
 • Geïntegreerd ADSL-modem
Niet verkrijgbaar
0
*