Radeon RX 480: Sapphire Nitro+ versus MSI Gaming X review

115 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. MSI Radeon RX 480 Gaming X
 3. 3. Sapphire Radeon RX 480 Nitro+ OC
 4. 4. Specificatievergelijking
 5. 5. Testmethode
 6. 6. Benchmarks: 3DMark Fire Strike / Extreme
 7. 7. Benchmarks: Battlefield 4
 8. 8. Benchmarks: DiRT Rally
 9. 9. Benchmarks: Far Cry Primal
 10. 10. Benchmarks: Metro Last Light
 11. 11. Benchmarks (DX12): Rise of the Tomb Raider
 12. 12. Hardware.Info Prestatiescore
 13. 13. Geluidsproductie en temperatuur
 14. 14. Efficiëntie koeling
 15. 15. Stroomverbruik
 16. 16. Duurtest
 17. 17. Conclusie
 18. 18. Besproken producten
 19. 19. Reacties

Inleiding

Het is alweer twee maanden geleden dat AMD de Radeon RX 480 op de markt bracht, maar na een vrij goede beschikbaarheid bij de lancering is die nu tamelijk dramatisch, zeker als het om aftermarket-kaarten gaat. Tot nu toe is het twee fabrikanten gelukt om hun eigen RX 480 langs ons testlab te sturen, namelijk Sapphire en MSI. In deze review vergelijken we de Nitro+ van Sapphire met de Gaming X van MSI.

De Radeon RX 480 is vooralsnog de meest high-end videokaart gebaseerd op AMD's Polaris-architectuur en dat lijkt ook nog wel een tijd zo te blijven. AMD heeft daarmee geen concurrent voor de GTX 1080 van Nvidia geïntroduceerd, maar probeert juist punten te pakken in het mid-range segment. Ook presenteert het de RX 480 als 'baseline' voor virtual-reality: met deze kaart moet je alle bestaande VR-games vloeiend kunnen spelen.

Omdat beide videokaarten nog slecht verkrijgbaar zijn, is het lastig om een inschatting te maken van de uiteindelijke prijzen van de RX 480's. Op het moment van schrijven ben je voor de MSI gemiddeld 329 euro kwijt, terwijl de Sapphire 325 euro kost. We verwachten dat de prijzen nog wat zullen dalen als de voorraden op peil zijn.

MSI Radeon RX 480 Gaming X

We hebben inmiddels al verschillende Gaming X-kaarten van MSI in ons lab voorbij zien komen. Deze RX 480 volgt het bekende recept: een zelfontworpen PCB met daarop de nieuwe Twin Frozr VI-koeler, inclusief twee ball-bearing fans en rgb-verlichting. Op de printplaat is een 8-pins PEG-stekker gesoldeerd, zodat er meer vermogen gevraagd kan worden dan de voeding dan bij de referentiekaart, die soms de limieten bleek te overschrijden.

MSI Radeon RX 480 Gaming X 8GB

Zoals we gewend zijn van de Gaming X'en, heeft MSI de kloksnelheid van de GPU opgevoerd. Standaard draait die op 1303 MHz, 37 MHz meer dan standaard. De 8 GB aan GDDR5-geheugen is ongemoeid gelaten op 2000 MHz. Via software kun je overigens een OC-modus inschakelen, die de videokaart nog wat hoger klokt (1316 MHz) en bovendien het geheugen 25 MHz sneller laat lopen.

MSI Radeon RX 480 Gaming X 8GB

MSI's Radeon RX 480 is 27,5 centimeter lang en 14 centimeter hoog, waarmee hij flink uitsteekt boven de standaardhoogte van een slot. In kleine kastjes kan dat problemen met zich meebrengen. Qua monitoraansluitingen beschikt je over van alles wat: twee keer DisplayPort 1.4, tweemaal HDMI 2.0b en nog een DVI-D-poort. Door die laatste letter is hij niet met een passief verloopje naar VGA te gebruiken: er wordt geen analoog signaal meer uitgestuurd door deze generatie kaarten.

MSI Radeon RX 480 Gaming X 8GB

Sapphire Radeon RX 480 Nitro+ OC

Sapphire is al lange tijd één van AMD's trouwste partners. Voor deze nieuwe generatie kaarten heeft de fabrikant dan ook een volledig nieuwe koeler ontwikkeld, die nog steeds Dual-X wordt genoemd. Het uiterlijk is echter compleet anders, met twee relatief grote 95mm-ventilatoren als hoogtepunt. Daardoor steekt de kaart wel flink uit boven de standaardhoogte van een uitbreidingsslot: hij meet 12,1 cm en is 24 cm lang.

Sapphire Radeon RX 480 Nitro+ OC 8GB

De fans zijn niet alleen groter, maar ook voorzien van de hoog aangeschreven dual-ball-lagers. Dit type lagers zou een langere levensduur moeten hebben dan normale sleeve-bearings. Het zogenaamde quick-connect-systeem zorgt ervoor dat je de ventilators eenvoudig kunt loshalen, om ze schoon te maken of te vervangen in het geval van een defect. Bij een kapotte fan hoef je zo niet langer de hele videokaart op te sturen, maar krijg je enkel een nieuwe ventilator.

Een videokaart kan anno 2016 natuurlijk niet meer zonder rgb-verlichting. Aan de bovenkant van de koeler is daarom een verlicht Sapphire-logo aangebracht, dat je via software of door middel van een druk op de daarvoor bestemde knop kunt instellen. Je kunt daarbij kiezen uit vijf modi, bijvoorbeeld het weergeven van de GPU-temperatuur en een regenboogeffect. Op de achterkant van de kaart zit een backplate met openingen aan de bovenkant, wat volgens de fabrikant tot een betere airflow leidt.

Sapphire Radeon RX 480 Nitro+ OC 8GB

In theorie is de Sapphire Nitro+ OC met zijn GPU-kloksnelheid van 1342 MHz de snelste van het stel, maar dat moeten de benchmarks uiteraard nog gaan uitwijzen. Dankzij de 8-pins PEG-connector heeft de kaart qua stroomlimieten in ieder geval wat meer ruimte dan het referentiemodel. Het geheugen werkt onaangetast op 2000 MHz en is 8 GB groot. Achterop tellen we twee keer DisplayPort en HDMI 2.0, aangevuld met eenmaal DVI-D. Dankzij de twee HDMI-aansluitingen kun je zowel een VR-headset als een tv/monitor met HDMI tegelijkertijd aansluiten.

Sapphire Radeon RX 480 Nitro+ OC 8GB
De verlichting is via software of met de knop op de achterkant in te stellen.

Specificatievergelijking

Hieronder kun je de specificaties van de Sapphire Radeon RX 480 Nitro+ en de MSI Radeon RX 480 Gaming X met elkaar vergelijken.

Algemeen
 
MerkMSISapphire
ProductnaamRadeon RX 480 Gaming X 8GBRadeon RX 480 Nitro+ OC 8GB
ProductcodeV341-003R11260-01-20G
DetailsProductinfoProductinfo
Chip
GPUAMD Radeon RX 480AMD Radeon RX 480
GPU serieAMD Radeon RX 400AMD Radeon RX 400
GPU fabrikantAMDAMD
Klokfrequentie GPU1303 MHz1208 MHz
Klokfrequentie turbo1303 MHz1342 MHz
Aantal rekenkernen2304
Geheugen
Geheugengrootte8192 MB8192 MB
Geheugensnelheid2000 MHz2000 MHz
GeheugentypeGDDR5GDDR5
Geheugenkoeling
Geheugenchips (merk)SamsungSamsung
Functionaliteit
DirectX versieDirectX 12DirectX 12
Nvidia SLI/NVLink-compatible
AMD Crossfire-compatible
Kaartontwerp
InterfacePCI-Express 3.0 x16PCI-Express 3.0 x16
GPU koelingActief (2x)Actief (2x)
PEG stroomaansluiting
Type power connector(s)PEG8PEG8
Aantal slots22
Lengte27.5 cm24.2 cm
Breedte13.9 cm12.2 cm
Hoogte3.8 cm4 cm
Low profile
Aansluitingen
D-Sub uitgang
DVI uitgang
Aantal DVI uitgangen11
HDMI uitgang
HDMI-versie2.0b2.0b
Aantal HDMI uitgangen22
DisplayPort uitgang
DisplayPort-versie1.41.4
Aantal DisplayPort uitgangen22
Meegeleverd
DVI -> D-Sub plug
DVI -> HDMI plug
HDMI -> DVI plug
Afstandsbediening

Testmethode

Voor de introductie van de nieuwe GPU's van AMD en Nvidia hebben we onze benchmarks voor 3D-chips en GPU's vernieuwd. Zoals vanouds vind je in onze tests van custom videokaarten een selectie van de games die we draaien als AMD of Nvidia een nieuwe GPU uitbrengt. Het gaat er hierbij immers alleen om hoe de kaart zich verhoudt tot andere kaarten gebaseerd op dezelfde GPU.

Ons testsysteem draait op Windows 10 64-bit bestaat uit de volgende componenten:

We draaien 3DMark Fire Strike en Fire Strike Extreme op de videokaarten, aangevuld met de volgende games:

 • Battlefield 4
 • DiRT Rally
 • Far Cry Primal
 • Metro Last Light
 • Rise of the Tomb Raider

Die games testen we in twee resoluties en op twee verschillende kwaliteitsinstellingen:

 • 1920x1080 (Full HD) Medium / Normal
 • 1920x1080 (Full HD) Highest / Ultra + 4x MSAA
 • 3840x2160 (Ultra HD) Medium / Normal
 • 3840x2160 (Ultra HD) Highest / Ultra + 4x MSAA

Naast de prestaties meten we ook het stroomverbruik en de geluidsproductie van videokaarten. Ten slotte hebben we bekeken hoe de kloksnelheden zich tijdens een lange gamesessie ontwikkelden, om vast te stellen of de koeling adequaat is om throttling te voorkomen.

Voor deze test hebben we driverversies Crimson 16.7.3 en 16.8.1 gebruikt, maar verificatietests wijzen uit dat er geen meetbaar prestatieverschil is tussen deze versies in de door ons gebruikte games.

Benchmarks: 3DMark Fire Strike / Extreme

3DMark is geen game, maar geeft over het algemeen wel een goede weergave van de prestaties van een bepaalde videokaart. Ook kun je deze tests eenvoudig zelf uitvoeren op je systeem. We zien dat beide kaarten vrijwel even snel zijn, al neemt de Sapphire in Fire Strike Extreme een lichte voorsprong. In vergelijking met de RX 480 referentiekaart is het verschil echter duidelijk.

Benchmarks: Battlefield 4

In Battlefield 4 neemt de Sapphire-kaart telkens net één plekje hoger in beslag dan de MSI. Het verschil met de GTX 1060 is in deze game groter dan in 3DMark.

Benchmarks: DiRT Rally

In Dirt Rally presteert de Sapphire door de bank genomen het beste.

Benchmarks: Far Cry Primal

Ook in Far Cry Primal wint Sapphire nipt, al zijn de verschillen minimaal.

Benchmarks: Metro Last Light

In Metro Last Light lijken de verschillen met de referentiekaart wat kleiner, maar alsnog is de Nitro+ van Sapphire in de meeste tests de snelste RX 480.

Benchmarks (DX12): Rise of the Tomb Raider

De nieuwe Lara Croft is de eerste DirectX 12-game in onze benchmarkset. De Sapphire-kaart weet hierin zelfs de GTX 1060 van MSI af en toe in te halen.

Hardware.Info Prestatiescore

In de Hardware.Info Prestatiescore, het meetkundige gemiddelde van de resultaten die de videokaarten halen in de game-benchmarks, komen de voorgaande tests samen. Omdat de Full HD-benchmarks soms niet meer goed schalen vanwege de hoge framerates, hebben we die voor deze kaarten opgesplitst in een 1080p en een 4K Prestatiescore.

We zagen de Sapphire in games meestal nipt winnen van de MSI, wat de Prestatiescore ook bevestigt. De Sapphire Nitro+ is gemiddeld 6% sneller dan het referentiemodel op Full HD-resolutie en 9% in de Ultra HD-benchmarks. MSI volgt op kleine afstand met respectievelijk 4 en 7 procent. Ze blijven echter een procentje of tien langzamer dan de custom GTX 1060.

Geluidsproductie en temperatuur

De referentiekaart was nog niet uitgerust met '0dB-technologie', oftewel het stilvallen van de ventilatoren als actieve koeling niet nodig is. Zowel de MSI als de Sapphire doen dat wel en zijn dan ook onhoorbaar in idle.

Onder belasting is dat wel anders. De MSI Gaming X kunnen we met 42,5 dB(A) nog als stil classificeren, al is de GTX 1060 van hetzelfde merk nog een stuk stiller. Zoals we straks zullen zien gaat het daarbij wel om een veel energiezuinigere chip, dus hoeft er ook minder warmte te worden afgevoerd. De Sapphire-kaart begint echter als een gek te blazen en produceert nog meer herrie dan het referentiemodel, dat we al aan de luide kant vonden.

Opvallend is dat de Sapphire ondanks zijn niet geringe geluidsproductie, slechts één graadje koeler blijft dan de MSI.

Efficiëntie koeling

Als je zelf het fanprofiel wilt instellen, dan is het belangrijk hoe efficiënt de koeler is. Je wilt immers zoveel mogelijk koeling met zo weinig mogelijk geluidsproductie. Om dit te testen meten we bij welk fanprofiel de kaart zo dicht mogelijk bij de 40 dB(A) zit. Vervolgens draaien we 3DMark Fire Strike Extreme 10 minuten lang en kijken we hoe hoog de maximale temperatuur van de kaart komt. Hiervoor testen we met de temperatuurlimiet uit, want dat zou de resultaten kunnen beïnvloeden.

Dit is slechts een indicatie, bedoeld om het vergelijken van videokaarten makkelijker te maken. We testen bijvoorbeeld op een testbench, niet in een kast, waardoor het kan zijn dat de kaart minder warm wordt dan in een behuizing. Je kunt dus op basis van deze testresultaten niet verwachten dat de kaarten bij deze geluidsproductie zo koel zullen blijven. 

De forse geluidsproductie van de Sapphire Nitro+ kaart blijkt bittere noodzaak: in onze test van de koelefficiëntie wordt hij maar liefst 90 graden bij een vaste geluidsproductie van 40 dB(A). De MSI doet dat met 67 graden stukken beter. 

Stroomverbruik

De Radeon RX 480 staat al niet bekend om zijn enorm goede efficiëntie, maar de hoger geklokte custom-kaarten verbruiken natuurlijk alleen nog maar meer stroom. Tijdens een potje Metro komen we uit op gemiddeld 288 watt voor de MSI, terwijl ons systeem met de Sapphire-kaart 310 watt uit het stopcontact trekt. Dat is bijna 80 watt meer dan de GTX 1060, een kaart die in de benchmarks juist wat sneller is. Uiteraard werkt stroomverbruik door in de af te voeren warmte: het is voor fabrikanten veel makkelijker om een stille GTX 1060 te ontwikkelen, dan om een RX 480 echt stil te krijgen.

Duurtest

Nu de verschillende turbotechnologieën steeds geavanceerder worden, maakt het voor de uiteindelijke prestaties tijdens het gamen steeds meer uit of de koeling voldoende is om de kloksnelheid op een hoog niveau te houden. Immers, als de kaart na enkele minuten gamen te warm wordt en de klokfrequentie daalt, zullen ook de prestaties achteruit gaan. Daarom doen we vanaf nu ook een duurtest, die uitwijst of de behaalde prestaties ook na langere tijd gamen haalbaar blijft.

De duurtest houdt in dat we onze benchmark in F1 2015 zeventien keer laten loopen, wat ongeveer een half uur duurt. In de tussentijd houden we de kloksnelheden en temperaturen in de gaten door ze elke seconde weg te laten schrijven naar een logbestand. Achteraf analyseren we die gegevens, om tot de onderstaande grafiek te komen.

In onze duurtest blijkt de kaart van Sapphire het hoogst te boosten. Gemiddeld komen we uit op zo'n 1335 MHz, nipt onder de opgegeven kloksnelheid van 1342 MHz. MSI gaf 1303 MHz op als boostsnelheid en dat wordt exact waargemaakt. Beide kaarten doen het veel beter dan het referentiemodel van AMD, dat zo'n 100 MHz trager is dan deze twee kaarten.

Gemiddelde Reference MSI Gaming X Sapphire Nitro+
0-2 min 1.212 MHz 1.302 MHz 1.315 MHz
2-5 min 1.206 MHz 1.303 MHz 1.336 MHz
5-10 min 1.210 MHz 1.303 MHz 1.336 MHz
10-20 min 1.211 MHz 1.303 MHz 1.334 MHz
20-28 min 1.211 MHz 1.303 MHz 1.335 MHz

Conclusie

Aangezien het referentiemodel van de RX 480 niet om over naar huis te schrijven was, is de nood aan goede custom kaarten hoog. MSI en Sapphire spelen daarop in met deze twee kaarten, die qua specificaties aan elkaar gewaagd lijken te zijn. Ze hebben echter verschillende sterke en zwakke punten.

Wat prestaties betreft doet Sapphire het net wat beter: we zien dat de klokfrequentie in onze duurtest enkele tientallen megahertz hoger oploopt en dat laten onze benchmarks dan ook zien. Qua koeling heeft MSI het echter beter voor elkaar: de koeler van Sapphire blijkt enorm inefficiënt te werken en tijdens het gamen nog meer geluid te produceren dan de referentiekaart. De Twin Frozr-koeler van MSI is in vergelijking een verademing.

In onze stroomverbruiktest wordt duidelijk dat een aftermarket RX 480 ongeveer 80 watt meer stroom verbruikt dan een GTX 1060. Het is dan ook niet gek dat de ventilatoren harder moeten draaien om het surplus aan warmte af te voeren. Voor enkele tientjes meer schaf je op het moment van schrijven een GTX 1060 6GB aan, die zowel wat sneller als stukken zuiniger is. Om echt interessant te worden, zullen de prijzen van de custom RX 480's nog moeten dalen.

Vooralsnog is de verkrijgbaarheid van beide kaarten slecht, waardoor we goede hoop hebben op prijsdalingen als ze beter leverbaar worden. Het is jammer dat de meeste fabrikanten vooralsnog focussen op het 8GB-model: in de praktijk bleek het prestatieverschil tussen 4 en 8 GB bij de RX 480 nihil te zijn. Minder videogeheugen kan juist bijdragen aan een aantrekkelijkere prijsstelling, zonder dat je daar als gamer veel van merkt.

Door de slechte verkrijgbaarheid was het ook lastig om aan review samples te komen, maar inmiddels zijn er meer RX 480's onderweg naar ons testlab. Over een tijdje zullen we deze kaart dus ongetwijfeld opnieuw bespreken. We hopen dat we dan wel overtuigd kunnen raken, maar voor nu houden we de awards in de kast.


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Excellent MSI Radeon RX 480 Gaming X 8GB

MSI Radeon RX 480 Gaming X 8GB

 • AMD Radeon RX 480
 • 1303 MHz
 • 8192 MB
Niet verkrijgbaar
Sapphire Radeon RX 480 Nitro+ OC 8GB

Sapphire Radeon RX 480 Nitro+ OC 8GB

 • AMD Radeon RX 480
 • 1342 MHz
 • 8192 MB

411,78 €

1 winkel
0
*