Antec P9 Window review: back to basics

36 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk
 3. 3. Intern en koeling
 4. 4. Testprocedure
 5. 5. Testresultaten koeling 200 watt
 6. 6. Testresultaten koeling 400 watt
 7. 7. Testresultaten geluidsproductie
 8. 8. Foto's
 9. 9. Specificaties
 10. 10. Conclusie
 11. 11. Besproken producten
 12. 12. Reacties

Inleiding

Antec heeft er een paar moeilijke jaren op zitten. Ooit een van de meest prominente merken in de markt voor behuizingen, voedingen en koeling, heeft het zijn positie moeten afstaan aan relatieve nieuwkomers. Toch geeft Antec zeker niet op. Na een aantal pogingen om met een nieuw topmodel een statement te maken, gaat het met de P9 Window terug naar de basis: gewoon een goede kast met lekker veel voorzieningen maken voor een aantrekkelijke prijs. Wij kijken of dat gelukt is.

Antec Performance P9 Window

De Performance One serie van Antec is een lijn met een roemruchte geschiedenis, al sinds de eerste aluminium P160 die we lang geleden testten. Het is dan ook niet zo gek dat het merk met de P9 deze lijn wil voortzetten, maar het is wel opmerkelijk dat het prijspunt toch wat anders is. De Performance reeks bevond zich altijd aan de bovenkant van het 80-120 euro segment, maar de P9 zit eerder aan de onderkant. Je hebt hem al voor iets meer dan 80 euro.

Winkel

Prijs

LASystems.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: 1 dag

113,30 €

Prijsinformatie
102,51 €
10,79 €
113,30 €
Bij toeleverancier

bol.com Plaza België

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
Shop: Voor 16:00 besteld, morgen in huis.

121,50 €

Prijsinformatie
121,50 €
0,00 €
121,50 €
Bij toeleverancier

In de vergelijking

Ook het formaat is duidelijk anders dan van de 'oude' Performance One modellen. De P280 heeft een volume van bijna 69 dm³, de P9 is met iets meer dan 55 dm³ echt een modale, bescheiden towerbehuizing. Het kan zeker nog kleiner, maar voor een Performance model is het een onderdeurtje. Opvallend genoeg is hij vrijwel net zo groot als de P100, die vergelijkbaar geprijsd is. Dat model is inmiddels enigszins bejaard, en we kunnen al verklappen dat de P9 intern een aantal zaken anders aanpakt. Eerst bekijken we hem echter even van buiten.

Uiterlijk

Afgezien van de rechte lijnen is er weinig aan de Antec P9 Window dat doet denken aan de eerder geteste Performance-serie behuizingen van het merk. Het bijzonder ogende materiaal van de panelen heeft plaatsgemaakt door doorsnee plastic, zowel aan de voor- als bovenkant. In het linkerpaneel zit - vandaar de naam - een groot venster van standaard perspex. Het design is in elk geval strak, zonder al te veel tierelantijnen. Het doet enigszins denken aan dat van de Corsair Obsidian 450D, al is de gelijkenis op zijn best oppervlakkig.Bijzonder zijn de drie 5,25" ruimtes die extern toegankelijk zijn aan de voorkant. In een tijd dat externe uitbreidingsruimtes eerder geheel worden weggelaten, is dat best opmerkelijk.

Antec Performance P9 Window

Aan de bovenzijde vinden we een behoorlijk assortiment knoppen en aansluitingen. In deze prijsklasse vind je niet altijd vier usb-aansluitingen, maar Antec heeft zich hier duidelijk gul opgesteld, met twee keer usb 2.0 en twee keer 3.0. Naast een identieke power- en resetknop (wat ons betreft nooit een goed idee, hoe leuk symmetrie ook is) zien we twee schuifregelaars voor de aansturing van aan te sluiten fans. 

Antec Performance P9 Window

Het bovenpaneel van de kast is wat bijzonders, want Antec geeft je meerdere opties hoe de bovenkant in te richten. Standaard is dat 'dicht', met een mesh rooster over een gesloten plastic bovenzijde. Het rooster is eenvoudig los te klikken, waarna je een groter plastic paneel kan uitnemen, en desgewenst nog twee kleinere. Zo kan je ruimte bieden voor een 240 of een 280 mm radiator. In theorie kan je wellicht ook nog een 360 mm exemplaar kwijt, maar die wordt dan deels geblokkeerd en komt in de verdrukking bij de frontaansluitingen. 

Antec Performance P9 Window

De achterzijde van de P9 Window verraadt dat het mogelijk is om XL-ATX moederborden te monteren, die dus relatief hoog zijn en ruimte bieden aan triple-SLI/CFX opstellingen. We zien hier ook nog metalen afdekplaatjes, die je eruit kan drukken als je externe waterkoeling wilt aanleggen. 

Antec Performance P9 Window

De voetjes tillen de P9 een aardig stuk van de ondergrond op, waardoor er een behoorlijke hoeveelheid lucht kan worden af- of aangevoerd. Eenvoudig uitneembare stoffilters zijn een welkome voorziening hier.

Antec Performance P9 Window

Intern en koeling

Wanneer we de zijpanelen van de Antec P9 Window verwijderen, zien we dat het merk nog niet doet aan duimschroeven die in het paneel blijven hangen. Jammer, wat ons betreft een kleinigheid die wel heel handig is. Ook valt op dat het rechterpaneel is bekleed met geluidsdempend materiaal, al zit dat bij ons testexemplaar niet helemaal netjes vast. Laten we het op een exemplarisch geval houden.

Werpen we een blik op het interieur, dan kunnen we niet anders dan denken "echt Antec" (vrij naar een zeker woonwarenhuis dat bekend staat om zijn rookworst). Dat wordt vooral veroorzaakt door de klassieke inrichting, met ruimte voor niet minder dan acht harde schijven. 

Gelukkig heeft Antec wel de nodige ontwikkelingen uit het recente verleden overgenomen. Zo zijn de hardeschijfsledes in twee afzonderlijk uitneembare kooien geplaatst (de onderste moet je dan wel losschroeven). Haal je de bovenste eruit, dan heb je aanzienlijk meer ruimte voor de videokaart: 43 cm in plaats van 30 cm. Nu we het toch over inbouwruimte hebben: voor de cpu-koeler is zo'n 16,5 cm in de hoogte beschikbaar. 

Antec Performance P9 Window

Ook aan kabelmanagement is gedacht, een kant van de moederbordplaat komt wat naar voren en in de 'helling' zijn openingen gemaakt om kabels door weg te leiden. Die zijn niet afgewerkt met rubber, wat we gezien de prijsstelling ook niet echt zouden verwachten - maar wat Sharkoon bijvoorbeeld voor nog een tientje of twee minder in de BW9000 wel biedt.

Verder zien we achter de moederbordplaat klittenband om kabels vast te zetten - eveneens een idee dat we eerder hebben gezien, maar het overnemen waarvan we alleen maar kunnen toejuichen - en heel wat extra haakjes om tie-wraps aan te bevestigen. Rechtsonder zien we een bracket waarin je twee 2,5" disks of drives kan monteren. 

Antec Performance P9 Window

De sledes voor de hardeschijven zijn bijzonder, want naast 3,5" en 2,5" opslagmedia kan je daarin ook 8 of 9 cm fans monteren. Ook aan de hardeschijfkooien zelf kan je fans bevestigen, zo je wilt, of een reservoir voor waterkoeling. Antec levert aparte opplakbare rubbers mee om de trilling van in de sledes geplaatste apparatuur te beperken. 

Antec Performance P9 Window

Zoals gezegd is de middelste kooi eenvoudig uit te nemen. Je houdt dan nog altijd ruimte voor vier opslagmedia over, en de bovenste van de twee ventilatoren aan de voorzijde heeft een onbelemmerde airflow naar het interieur. Dat zouden we dus aanraden, tenzij je echt meer dan vier disks moet plaatsen, naast de twee ssd's die je achter de moederbordplaat kwijt kan (in welk geval we toch een NAS in overweging zouden geven).

Antec Performance P9 Window

Achter het verwijderbare paneeltje in het voorpaneel gaan twee fans schuil, die tegen stof worden beschermd door eenvoudig via de zijkant te verwijderen stoffilters.

Antec Performance P9 Window

Achterin treffen we nog een 12 cm fan aan, waarmee het totaal aan meegeleverde ventilatoren op drie komt te staan. Niet slecht voor een kast die je al voor pakweg 80 euro hebt.

Antec Performance P9 Window

De twee fan controllers kunnen elk drie casefans bedienen. Antec heeft de aansluitingen al netjes gemarkeerd. Keurig!

Antec Performance P9 Window

Wil je meer of andere koeling monteren, dan zijn er de nodige mogelijkheden: aan de bovenkant kan je nog 3x 12 cm of 2x 14 cm kwijt, op de bodem past nog een 12 cm fan en ook kan je elk van de hardeschijfkooien van een 12 cm ventilator voorzien. Daarnaast kan je voorin een 240 mm radiator plaatsen - maar dan raak je wel alle ruimte voor hardeschijven kwijt - en bovenin past een 240, 280 of 360 mm radiator. Zoals gezegd lijkt dat laatste ons een uitdaging en of het echt past zal mede van de dikte van de radiator afhangen. In elk geval heb je een stuk meer mogelijkheden op dit vlak dan bij de Antec P100, waar hoegenaamd geen ruimte in aanwezig is voor waterkoeling.

Uiteraard testen we de kast zoals die geleverd wordt, en met drie fans zijn de verwachtingen in elk geval optimistisch.

Testprocedure

We hanteren altijd dezelfde testprocedure om de koelprestaties van behuizingen te meten. We hebben hiervoor verschillende testopstellingen bedacht en uitgeprobeerd en zijn uiteindelijk op een redelijk simpel, maar effectief en consistent testplatform uitgekomen.

Zoals bekend bevinden zich in elke computer warmtebronnen die ervoor zorgen dat de temperatuur in de behuizing oploopt, wanneer deze niet voor voldoende ventilatiemogelijkheden zorgt. De grootste warmtebronnen binnen een krachtige PC zijn de processor en grafische kaart. Afhankelijk van het type kan een processor zonder veel moeite 90 tot 100 watt aan warmte produceren en bij nieuwe high-end processors kan dat zelfs oplopen tot 130 watt. Ga je de processor overklokken, dan kan het verbruik nog aanzienlijk stijgen.

De tweede warmtebron is de grafische kaart. Een moderne high-end kaart heeft al snel een opgegeven verbruik van 250 watt, terwijl dat voor exemplaren met twee GPU's zelfs nog hoger kan oplopen. Een redelijke processor en videokaart kunnen samen dus zonder al te veel moeite zorgen voor een verbruik van 300 tot 350 watt, energie die vrijwel geheel in warmte wordt omgezet. Neem daarbij nog het verbruik van het moederbord, de harde schijf en een optische drive en de 400 watt komt al snel in zicht.

Om een warmteafgifte van 400 watt stabiel en herhaalbaar te kunnen produceren hebben wij ervoor gekozen om te werken met twee controleerbare wamtebronnen van elk 200 watt. De keuze is daarbij uiteindelijk gevallen op het gebruik van professionele 200W gloeilampen. Met een efficiency van minder dan 3% geeft een 200 watt gloeilamp effectief zo’n 195 watt aan warmte af, en op een zeer constante manier. Onze testopstelling bestaat dan ook uit een defect moederbord waarop we twee fittingen hebben geschroefd, zodanig dat één lamp zich bij benadering op de positie van de processor bevindt, en de tweede op de plaats waar de videokaart normaal in het systeem steekt.

Door één of beide lampen  te laten branden simuleren we een systeem dat bijna 200, respectievelijk bijna 400 watt aan warmte afgeeft. Op het geprepareerde moederbord hebben we ook een temperatuursensor gemonteerd waarmee we de temperatuur binnen de kast meten. Na de temperatuur te laten stabiliseren meten we deze bij een belasting van 200 watt om een midrange systeem te simuleren en bij 400 watt om een high-end systeem na te bootsen. Beide scenario’s voeren we uit met de in de behuizing aanwezige casefans op 12 volt en op 7 volt. Alle gemeten temperaturen worden genormaliseerd op een omgevingstemperatuur van 20 graden.

Op onderstaande foto kan je de testopstelling aan het werk zien:

Geluidsproductie

We testen de geluidsproductie in een geluidsdichte box, waarin alle geluid boven de 17 dB(A) gedetecteerd kan worden. Voor alle duidelijkheid: standaard omgevingsgeluid is ongeveer 30 dB(A). In de behuizing plaatsen we een Scythe Mugen 2 CPU-koeler, een Scythe Gouriki 700W voeding en een oude Hitachi 80GB 7200 rpm harde schijf. We testen iedere kast zonder dat de case fans draaien, om het dempend vermogen vast te stellen. Daarnaast testen we de totale geluidsproductie met de case fans op lage draaisnelheid (7V) en hoge draaisnelheid (12V).

Testresultaten koeling 200 watt

We doen dus in totaal vier metingen. De eerste set is bij een warmteproductie van 200 watt, de tweede bij een warmteproductie van 400 watt. Beide sets voeren we uit met de fans draaiend op lage en op hoge rotatiesnelheid. Dat bewerkstelligen we door het voltage van de fans in te stellen op 7, respectievelijk 12 volt. Wanneer een behuizing bij de eerste set (200 watt) temperaturen boven de 30 graden laat noteren, voeren we doorgaans geen tweede set metingen op 400 watt uit. Wanneer de temperaturen de 40 graden overstijgen, staken we doorgaans de test.

We vergelijken de Antec P9 Window met 21 andere behuizingen met een vergelijkbare prijs - sommige zijn wellicht iets duurder, andere iets goedkoper, maar alle vergelijkbaar met de prijsrange waarbinnen de P9 wordt verkocht van zo'n 80-110 euro.

200 W 12 V

Bij 200W warmte belasting met de fans op volle draaisnelheid meten we 29,6 graden. Dat is prima, maar niet bijzonder goed.

200 W 7 V

Als we de fans langzamer laten draaien (7V) zien we dat de temperatuur nauwelijks toeneemt - 30,8 graden.

Testresultaten koeling 400 watt

De tweede set van de vier tests doen we met een warmteproductie van 400 watt. Hier is het dus een stuk lastiger voor de behuizingen om de warmte zo snel mogelijk af te voeren.

400 W 12 V

Met een twee keer zo hoge warmtebelasting zien we dat de Antec P9 Window met de fans op volle draaisnelheid niet in de top kan meekomen.

400 W 7 V

Laten we de fans langzamer draaien, dan komen we bij onze zwaarste test. De P9 Window komt uit op 40 graden. Vermoedelijk zullen de koelprestaties beter uitvallen als het bovenpaneel open is; in de standaardconfiguratie zouden we toch extra koeling willen bijplaatsen, of waterkoeling toepassen.

Testresultaten geluidsproductie

Zoals altijd is geluidsproductie de tegenhanger van koelresultaten.

Geen fans

We testen behuizingen ook altijd zonder draaiende fans, puur om te kijken hoe effectief ze geluid dempen. Bij modellen die voorzien zijn van extra voorzieningen daarvoor is die grafiek interessant genoeg om op te nemen in de review - te zien is dat er kleine maar duidelijke verschillen zijn. De Antec P9 Window doet het hier bijzonder goed, de demping is erg netjes. 

7 V

Met de fans op lage draaisnelheid  staat de Antec P9 Window net wat onder het midden van de grafiek. 33,5 dB(A) is niet luidruchtig, maar het kan stiller.

12 V

Op hoge draaisnelheid van de fans is de P9 duidelijk luidruchtiger, we meten 42,3 dB(A). Wederom niet extreem luid, maar wel hoorbaar. Gezien het beperkte verschil in koelprestaties op hogere rotatiesnelheid zouden we de fans minder hard laten draaien - met de ingebouwde fan controllers is dát geen probleem.

Foto's

Hieronder zie je alle foto's van de Antec P9 Window.

Specificaties

Algemeen
 
MerkAntec
ProductnaamPerformance P9 Window
Productcode0-761345-81048-7
DetailsProductinfo
Specificaties
Type behuizingTower
Moederbord formaatATX
MateriaalAluminium / Staal / Plastic
KleurZwart
Afmeting - Breedte20.8 cm
Afmeting - Diepte50.7 cm
Afmeting - Hoogte52.5 cm
Deurtje in voorpaneel
Deurtje afsluitbaar
Kast afsluitbaar
Venster
Geluidsdempende matten aan binnenzijde
Volume (op basis van afmetingen)55.36 dm³
Inbouwmogelijkheden
5,25 inch extern3
2,5 inch / 3,5 inch intern combinatie8
2,5 inch intern exclusief2
3,5 inch intern exclusief0
2,5 inch intern totaal10
3,5 inch intern totaal8
2,5 inch maximaal10
3,5 inch maximaal8
3,5 inch extern0
2,5 inch hot swap0
3,5 inch hot swap0
Slimline optische drive ruimte
Aantal insteekkaarten8
Low profile
Standaard lengte videokaart30.2 cm
Maximale lengte videokaart43 cm
Maximale hoogte CPU-koeler16.6 cm
Standaard lengte voeding18 cm
Maximale lengte voeding42 cm
Formfactor voedingATX
Casefans
80 mm fan posities0
92 mm fan posities0
120 mm fan posities9
140 mm fan posities2
180 mm fan posities0
200 mm fan posities0
230 mm fan posities0
250 mm fan posities0
Meegeleverde casefans3 fans
Totaal aantal fan posities9
Type fanaansluiting3-pins
Verlichting casefans
Stoffilter(s)
Waterkoeling
Inbouwmogelijkheid all-in-one waterkoeling
Ruimte voor 120 mm radiator5
Ruimte voor 140 mm radiator1
Ruimte voor 240 mm radiator3
Ruimte voor 280 mm radiator1
Ruimte voor 360 mm radiator0
Ruimte voor 420 mm radiator0
Ruimte voor 480 mm radiator0
Openingen voor custom waterkoeling
Gebruiksvriendelijkheid
Kast zonder schroevendraaier te openen
Bovenpaneel te verwijderen
Frontpaneel zonder schroevendraaier te verwijderen
5,25 inch drives zonder schroeven in te bouwen
3,5 inch drives zonder schroeven in te bouwen
2,5 inch drives zonder schroeven in te bouwen
Drives met rails of slede te bevestigen
Rubberen/siliconen geluidsdemping voor harddisks
Insteekkaarten zonder schroevendraaier vast te zetten
Scherpe randenGemiddeld (3)
Uitsparing in moederbordplaat voor CPU koeler montage
Gaten in moederbordplaat voor kabelmanagement
Uitneembare kooi voor harddisks
Frontaansluitingen
Frontaansluitingen positieBovenpaneel
Frontaansluitingen - Audio
Frontaansluitingen - USB 2.0
Frontaansluitingen - USB 2.0 (aantal)2
Frontaansluitingen - eSATA
Frontaansluitingen - USB 3.0
Frontaansluitingen - USB 3.0 (aantal)2
USB Type-C0
Overige Hardware
Cardreader
Fan-controller
Temperatuur sensor(s)
LED display
Chassis open detectie
Verlichting

Conclusie

De Antec P9 Window is een prima behuizing, maar niet een die enorm opvalt - qua uiterlijk niet, maar ook niet qua prestaties. Hij onderscheidt zich met de ingebouwde dubbele fan controller, maar afgezien daarvan is het een echte middenklasser: hij doet wat hij moet doen, hij doet het adequaat en hij valt vooral niet op. De inbouwmogelijkheden zijn bij de tijd, en je kan er bovengemiddeld veel opslag in kwijt - de meerwaarde daarvan vinden we echter beperkt in deze tijd van 10TB harddisks. De afwerking intern had nog wel wat beter gekund, zeker in deze prijsklasse. 

Vrij recent keken we naar de Sharkoon BW9000 en de Phanteks Eclipse P400s. Beide modellen zijn nog iets goedkoper dan de P9 en doen het minstens zo goed in onze test. Bovendien zijn ze intern veel fraaier afgewerkt. Als de gemiddelde prijs van de P9 rond de 80 euro had gelegen, hadden we hem een prima alternatief voor deze twee modellen geacht. De kast van Antec is echter duidelijk duurder, en gaat qua prijs bij sommige shops zelfs richting die van de mid-range koning van het moment, de Phanteks Enthoo Pro. Daardoor loopt hij een Great Value award mis. 

Antec Performance P9 Window


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Antec Performance P9 Window

Antec Performance P9 Window

 • Tower
 • ATX
 • Zwart
 • Venster
 • 3 fans

113,30 €

2 winkels
0
*