22 6-10TB harde schijven review: een schijf, veel opslag

53 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Nieuwe technologieën
 3. 3. De toekomst van de harde schijf
 4. 4. Vier fabrikanten: HGST, Seagate
 5. 5. Toshiba en Western Digital
 6. 6. Test
 7. 7. Benchmarks: Atto Random Read
 8. 8. Benchmarks: Atto Random Write
 9. 9. Benchmarks: HDTune Read
 10. 10. Benchmarks: HDTune Write
 11. 11. Benchmarks: PCMark 7
 12. 12. Benchmarks: PCMark 8
 13. 13. Benchmarks: PCMark 8 (deelscores)
 14. 14. Geluidsproductie
 15. 15. Stroomverbruik
 16. 16. Vergelijking
 17. 17. Conclusie
 18. 18. Besproken producten
 19. 19. Reacties

Inleiding

Hoewel de prijs van SSD’s sterk daalt, is de ‘ouderwetse’ harde schijf nog altijd verreweg de goedkoopste manier om grote hoeveelheden data op te slaan. Zeker in een NAS of een Mini-ITX systeem waar weinig schijven in passen heb je graag een harde schijf met een zo groot mogelijke capaciteit. In dit artikel bekijken we 22 modellen met een capaciteit van tussen de 6 en 10 TB.

De onderliggende technologie van harde schijven mag dan al decennia oud zijn, maar voor grootschalige dataopslag is een harde schijf nog altijd de beste keuze. Hoewel de prijs per gigabyte van harde schijven al een tijdje niet meer significant daalt, terwijl SSD’s wel gestaag goedkoper worden, komt de prijs per gigabyte van harde schijven nog altijd ongeveer tien keer lager uit dan die van SSD’s. Hoewel harde schijven veel trager zijn, is dit voor schijven gericht op dataopslag veel minder van belang dan voor opstartschijven. Daarnaast kunnen SSD’s maar een beperkt aantal keren beschreven worden, wat minder leuk is voor downloaders.

Toshiba X300 6TB
De Toshiba schijven in de test hebben een goede prijs per gigabyte, maar maken vrij veel lawaai.

In deze test kijken we alleen naar de grotere harde schijven. Vaak betaal je hier een meerprijs voor, omdat de sweet spot qua prijs per gigabyte ligt bij harde schijven van 3 en 4 TB. Niettemin zijn er genoeg redenen om te kiezen voor exemplaren met een grotere capaciteit. In een NAS kan je bijvoorbeeld maar een klein aantal harde schijven kwijt, tenzij je een veel duurder apparaat koopt met meer bays. Ook in Mini-ITX kasten passen niet bijster veel schijven, dus een grotere capaciteit per schijf is een must als je in zo’n systeem toch veel opslagcapaciteit wilt hebben.

Nieuwe technologieën

Enige tijd terug was er sprake van stagnatie op de markt van harde schijven. Deels kwam dit door de overstroming in Thailand, die erg veel problemen veroorzaakte voor de fabrikanten, maar een andere oorzaak was dat het steeds moeilijker werd om jaar in en jaar uit de datadichtheid van harde schijven te vergroten. Daarvoor kwamen de limieten van de destijds gebruikte technologieën te dichtbij.

Sindsdien zijn er daarom harde schijven verschenen met nieuwe technologieën, die een grotere capaciteit mogelijk maken. Allereerst Shingled Magnetic Recording (SMR), waarmee de datadichtheid van harde schijven verder kan worden opgeschroefd dan met het traditionele Perpendicular Magnetic Recording (PMR). Omdat de leeskoppen kleiner kunnen zijn dan de schrijfkoppen, kunnen de datatracks kleiner gemaakt worden dan de schrijfkoppen (waardoor de datadichtheid weer kan toenemen). Dit betekent echter wel dat er bij het beschrijven van de harde schijf meer dan alleen de data die je wil beschrijven wordt aangetast. Elke keer als er data geschreven wordt naar de schijf, moet de omringende data ook opnieuw geschreven worden. Dit heeft een lagere snelheid als gevolg en er is de kans dat er meer slijtage optreedt omdat de schijf meer werk moet verrichten.

Seagate Archive HDD 8TB
In de Seagate Archive schijven werd SMR voor het eerst toegepast.

Een andere nieuwe technologie is het gebruik van helium in de harde schijf. Hierdoor neemt de datadichtheid van de platters niet toe, maar kunnen platters wel dichter op elkaar geplaatst worden doordat er minder frictie is. Het resultaat is dat fabrikanten in heliumschijven meer platters kunnen plaatsen en dat er dus grotere capaciteiten mogelijk worden.

SMR wordt toegepast in goedkopere schijven en heeft zoals geschreven vooral een negatieve impact op de performance. Helium wordt gebruikt in duurdere schijven en zou vooral een positieve invloed moeten hebben op de testresultaten. Op dit moment zien we heliumschijven alleen maar in het professionele segment, in de zogenaamde ‘enterprise’ schijven die bedoeld zijn voor servers. Vooralsnog zijn er nog geen schijven die zowel SMR als helium implementeren.

De toekomst van de harde schijf

Naast SMR zijn er nog andere technologieën waarmee fabrikanten van harde schijven de capaciteiten proberen op te schroeven om zodoende harde schijven langer relevant te houden. Zo is Seagate bezig met het zogenaamde Heat Assissted Magnetic Recording (HAMR), een technologie waarbij een heel klein deel van de harde schijf extreem opgewarmd wordt om het schrijven op platters met een grotere datadichtheid mogelijk te maken. Op termijn zouden deze nieuwe technologieën capaciteiten van tot wel 100 TB mogelijk moeten maken.

Seagate, na Western Digital de grootste fabrikant van harde schijven, verwacht dat harde schijven nog 15-20 jaar relevant blijven. Zelfs producenten onderkennen dus dat er beperkingen zitten aan de harde schijf en dat hij op een gegeven moment ruimte zal moeten maken voor een alternatief. En laten we eerlijk zijn: mechanische opslag is niet bepaald ideaal, vanwege de geluidsproductie en de grotere kans op falen. De lagere prijs is de belangrijkste reden waarom harde schijven nog gebruikt worden. Op het moment dat NAND, het type flashchip dat gebruikt wordt in SSD’s, goedkoop genoeg is om te concurreren met harde schijven, zal dat waarschijnlijk te verkiezen zijn boven een harde schijf. Het zal echter nog een tijdje duren voordat we daar zijn, zeker aangezien ook NAND-fabrikanten steeds meer moeite krijgen met het verlagen van de kosten (en daarmee de prijzen).

In het eerste kwartaal van dit jaar werden er honderd miljoen harde schijven verkocht. Dit aantal klinkt indrukwekkend, maar ligt nog altijd flink onder wat er het jaar daarvoor werden verkocht. Deze daling heeft meerdere oorzaken, maar het ligt er onder andere aan dat gebruikers die in het verleden vanwege de hoge prijzen een kleine SSD combineerden met een harde schijf, nu gewoon een betaalbare SSD van 500 GB kunnen aanschaffen. Verder neemt de vraag naar desktop PC’s af en gaat het aantal verkochte harde schijven daarom omlaag. Nog een factor is de steeds groter wordende capaciteit van de schijven. Seagate verkoopt de afgelopen jaren bijvoorbeeld minder Enterprise schijven, terwijl de ‘verkochte capaciteit’ toeneemt.

Vier fabrikanten: HGST, Seagate

Op dit moment zijn er nog vier fabrikanten van harde schijven: HGST, Seagate, Toshiba en Western Digital, waarbij aangetekend moet worden dat HGST vooralsnog een dochterbedrijf is van Western Digital. Dat laatste heeft er voornamelijk mee te maken dat de twee bedrijven van de Chinese mededigingsautoriteit nog tot eind 2017 tot op zekere hoogte gescheiden moeten blijven. Technologieën mogen echter wel gedeeld worden, zoals de eerder genoemde heliumschijven van Western Digital.

We hebben alle courante producten van de vier fabrikanten getest, zowel de enterpriseproducten voor de servermarkt als de mainstreammodellen voor consumenten. De enterpriseproducten kunnen uiteraard ook prima gebruikt worden door gewone consumenten, maar je betaalt hier dan wel een forse premie voor. In wat volgt stellen we de deelnemers kort aan je voor. Voor uitgebreidere specificaties verwijzen we je naar de tabel verderop in dit artikel.

HGST

HGST participeert met vier producten, een Deskstar NAS en drie Ultrastars. De Deskstar NAS is zoals de naam aangeeft bedoeld voor NAS-producten. Hiervan is er nog een tweede revisie, die je kan herkennen aan de V2 in de naam, maar die hebben we helaas nog niet weten te bemachtigen. Houd er rekening mee dat de testresultaten daarvan anders kunnen zijn.

De drie Ultrastars zijn bedoeld voor servers. De Ultrastar 7K6000 is een ‘basis’ harde schijf, en wordt ook aangeboden onder de merknaam Hitachi (die sinds de overname door Western Digital steeds meer uitgefaseerd wordt). De Ultrastar He6 6TB en He8 8TB zijn beide heliumschijven. Het prijsverschil tussen de 6TB en de 8TB is niet enorm: de gemiddelde prijs is respectievelijk 430 en 479 euro (hoewel de laagste prijzen een stuk verder uit elkaar liggen). Op alle Ultrastars krijg je 5 jaar garantie, wat standaard is bij enterprise harde schijven.

Seagate

Van Seagate hebben we acht verschillende harde schijven uit vijf verschillende series in deze test opgenomen. We beginnen bij de producten voor gewone desktop PC’s, de Archive HDD en Desktop HDD, en bespreken vervolgens NAS en Enterprise-producten. Beide zijn beschikbaar in uitvoeringen van 6TB en 8TB, het belangrijkste verschil hiertussen is dat de Archive HDD gebruikmaakt van de eerder genoemde SMR-technologie, terwijl dit niet het geval is bij de Desktop HDD. Daarnaast is de rotatiesnelheid van de Desktop HDD hoger: 7200 rpm, vergeleken met 5900 voor de Archive HDD. Tot slot krijg je een jaar extra garantie op de Desktop HDD: drie jaar, terwijl je het bij de Archive HDD moet doen met twee jaar. Hier betaal je dan ook wat extra voor: de Desktop HDD 8TB kost zo’n 45 euro meer dan de Archive HDD 8TB. De Desktop HDD 6TB heeft een even gunstige prijs per gigabyte als de 8TB, maar de Archive 6TB is inmiddels helaas niet meer leverbaar.

Uit de series voor NAS-apparaten hebben we twee exemplaren getest, de Seagate Enterprise NAS HDD en de Seagate NAS HDD, beide in de 8TB-uitvoering. De NAS HDD is iets nieuwer en heeft heeft platters met een grotere capaciteit: 1333 GB, vergeleken met 1000 GB voor de Enterprise NAS HDD. Een verder verschil is dat Seagate vijf jaar garantie geeft op de Enterprise-variant, terwijl de consumentenschijf drie jaar garantie heeft. Je betaalt wel flink extra voor de Enterprise-variant: hij kost gemiddeld 454 euro, terwijl de gewone NAS HDD 90 euro goedkoper is.

Verder brengt Seagate twee ‘Enterprise Capacity’ schijven van 6TB en 10TB uit, die bedoeld zijn voor professioneel gebruik. De 6TB is inmiddels al twee jaar oud, maar is nog altijd redelijk goed leverbaar. De 10TB variant is gebaseerd op helium technologie en heeft de platters met de grootste capaciteit in de test. Naast een 10TB Ultrastar van HGST (die we helaas niet tijdig binnen konden krijgen) is dit de enige op dit moment verkrijgbare harde schijf met een dusdanig grote capaciteit. De prijs is daar dan ook naar: de Enterprise Capacity 10TB heeft met 617 euro niet alleen de hoogste prijs van de producten in de test, maar ook de hoogste prijs per gigabyte: 6,2 cent. De Enterprise Capacity 6TB kost gemiddeld 350 euro en heeft opvallend genoeg een prijs per gigabyte die bijna even hoog is als die van de 10TB variant: 5,8 cent.

We sluiten het Seagate-hoofdstuk af met de eerste 10TB harde schijf voor consumenten, namelijk de BarraCuda Pro 10TB. Seagate gebruikte lange tijd de merknaam Barracuda, en die wordt nu teruggebracht met een apart hoofdlettergebruik. Fysiek lijkt deze identiek te zijn aan de Enterprise Capacity, maar dan met een andere firmware die meer geoptimaliseerd is voor desktopgebruik en minder voor professionele taken. Wel krijg je vijf jaar garantie op deze schijf, wat relatief veel is voor een desktopschijf. Dat mag ook wel, gezien de nogal forse prijs van gemiddeld 588 euro - nauwelijks lager dan die van de Enterprise Capacity 10TB.

Toshiba en Western Digital

Ook Toshiba en Western Digital doen mee aan de test. 

Toshiba

Toshiba doet mee met twee verschillende harde schijven met een capaciteit van 6TB, de X300 en MD04ACA. De X300 wordt aangeprezen als een ‘high performance’ schijf, maar qua specificaties zijn er eigenlijk maar twee verschillen: de X300 heeft platters van 1200GB, vergeleken met 800GB voor de MD04ACA, en hij heeft dubbel zoveel cache: 128MB. Het prijsverschil is ook erg klein: gemiddeld kost de X300 210 euro, vergeleken met 212 euro voor de MD04ACA.

Western Digital

Western Digital heeft zes verschillende lijnen harde schijven: Black, Blue, Green, Purple, Red en Red Pro. Black is bestemd voor high-end desktop gebruik, Blue voor desktops en Red voor NAS-apparaten. We hebben een 6TB schijf van de Black, Blue, Red en Red Pro lijnen getest, en daarnaast nog een Red 8TB. Het interessante hieraan is dat de Red 8TB de enige Western Digital schijf is met helium. We zullen later zien dat hij ook interessante testresultaten neerzet.

Net zoals de Enterprise-schijven geeft Western Digital vijf jaar garantie op de Black schijven, terwijl kopers van de Blue-serie het moeten doen met twee jaar garantie. De Red Pro is bedoeld voor ‘prosumers’ en is een beetje een kruising tussen een enterprise schijf en een Red NAS-schijf. Hij moet sneller zijn dan de gewone Red, heeft vijf jaar garantie in plaats van drie jaar, en heeft de dubbele hoeveelheid cache.

De Western Digital Green schijven waren oorspronkelijk bedoeld als ‘energiezuinige’ modellen voor desktops, maar deze zijn inmiddels end of life. Niettemin hebben we een Green 6TB in de test meegenomen, omdat die nog altijd verkrijgbaar is. De Purple lijn is bedoeld voor beveiligingscamera’s of andere apparaten die 24 uur per dag moeten draaien en waarbij betrouwbaarheid centraal staat. Western Digital geeft twee jaar garantie op de Greens en drie jaar op de Purples.

De Blue en Green 6TB hebben de laagste prijs van de Western Digital-schijven: gemiddeld 249 en 260 euro. De Red Pro en Black 6TB hebben een vrij hoge prijs van gemiddeld respectievelijk 312 en 309 euro. De gewone Reds kosten 267 en 349 euro voor de 6TB en 8TB, waarmee de prijs per gigabyte nauwelijks hoger ligt dan die van de goedkopere Blue en Green. De Red 8TB is hiermee een van de goedkopere heliumschijven.

Test

Ons testconfiguratie bestaat uit een systeem met een Intel Z97-chipset. We voeren een groot aantal tests uit met Windows 8.1. Uiteraard is bij de tests AHCI ingeschakeld en hebben we de Intel RST drivers geïnstalleerd.

Het grootste gedeelte van onze testprocedure bestaat uit prestatiebenchmarks. De HD Tune benchmark toont ons onder meer de gemiddelde doorvoersnelheid en de gemiddelde toegangstijd van de schijven. Via de Atto benchmark zien we hoe snel schijven zijn bij het lezen en schrijven van kleine (4 kB) en grotere (1 MB) datablokken met vier tegelijk. De Atto-benchmark meet de gemiddelde doorvoersnelheid bij het verwerken van data met verschillende blokgroottes, waarbij wij de resultaten bij 4 kB, 64 kB en 1 MB bekijken. Bij de laatste test is het voornamelijk de maximale doorvoersnelheid van harddisks die invloed uitoefent, terwijl bij de 4 kB test juist de toegangstijd een veel groter effect heeft. De resultaten bij de 4 kB test zijn voornamelijk interessant wanneer je de schijf als primaire disk voor OS en programma’s gaat gebruiken, terwijl de resultaten bij de 1MB test voornamelijk van belang zijn voor wie de schijf gaat gebruiken voor dataopslag.

Voor het gebruiksdoel van primaire schijf, ofwel het starten en gebruiken van programma’s, zijn de PCMark 7 en 8 tests het meest van belang. Deze benchmarks zijn gebaseerd op het hardeschijfgebruik van échte software, bij PCMark 7 uit het Windows 7 tijdperk en bij PCMark 8 uit het Windows 8 tijdperk. Ze maken gebruik van zogenaamde traces, opnames van het schijfgebruik tijdens het uitvoeren van bepaalde taken.

Verder hebben we de geluidsproductie van de schijven gemeten, in een geluidsdichte box op een afstand van 10 cm, zowel idle als onder een random workload. Vergeet niet: de getallen zijn als volgt te interpreteren: alles onder de 30 dB(A) is onhoorbaar stil op normale luisterafstand. Alles onder de 40 dB(A) is stil tot licht hoorbaar op normale luisterafstand. Boven de 40 dB(A) beginnen schijven duidelijk hoorbaar te worden.

Ten slotte meten we ook het stroomverbruik van schijven, zowel idle als onder load.

De volledige testresultaten kan ie kan je vinden als je deze link volgt.

Benchmarks: Atto Random Read

Over het algemeen presteren de harde schijven in deze test goed. De Archive-schijven presteren verrassend slecht in de sequentiële 1MB-test.

Benchmarks: Atto Random Write

Ook de schrijfsnelheden van deze harde schijven zijn niet mis, althans als we kijken naar de 1MB-snelheden. En laten we realistisch zijn, het is niet waarschijnlijk dat een consument 6-10 TB schijven zal gebruiken voor het opslaan van kleine bestanden. Hoewel SMR voornamelijk een negatieve invloed zou moeten hebben op de schrijfprestaties, zien we dit niet echt terug bij de Archive-HDD's - alhoewel dit best te maken zou kunnen hebben met het slim gebruik van de cache. 

Benchmarks: HDTune Read

De leessnelheid van alle schijven is in HDTune in orde. De Red en Purple schijven van Western Digital hebben een iets lagere snelheid, maar meer heb je ook niet nodig voor een NAS of een beveiligingscamera. 

Benchmarks: HDTune Write

De Archive schijven presteren hier het best, hoewel we hier ongetwijfeld te maken hebben met een truc. De latency is eenvoudiger te beperken bij het schrijven, omdat de koppen niet eerst een specifieke locatie op de harde schijf moeten opzoeken.

Benchmarks: PCMark 7

PCMark is voor harde schijven niet zo heel erg relevant meer, aangezien ze toch niet gebruikt zullen worden als opstartschijf, maar het programma geeft wel een indicatie van de prestaties.

Benchmarks: PCMark 8

In PCMark 8 zijn de verschillen weer zoals gewoonlijk wat kleiner dan in PCMark 7. Op de volgende pagina zie je de deelscores, die aangeven hoeveel seconden het duurt om bepaalde taken uit te voeren.

Benchmarks: PCMark 8 (deelscores)

Bij SSD's zien we al een tijdje geen verschil meer in PCMark, maar bij harde schijven is dat uiteraard anders. De snelste schijven leveren merkbaar betere prestaties dan de langzamere modellen. 

Geluidsproductie

Opvallend genoeg hebben veel van de helium-schijven een erg lage idle geluidsproductie. De Western Digital Red 8TB, de eerste Red-schijf met helium, is met een geluidsproductie van 22,5 dB(A) in idle bijvoorbeeld bijzonder stil. Helaas is hij wel duidelijk hoorbaar onder load. Dit geldt ook voor de andere harde schijven in de test. 

Stroomverbruik

Hieronder zie je het stroomverbruik van de harde schijven in de test.

Vergelijking

Over het algemeen zijn er in dit segment geen écht langzame schijven te koop, met uitzondering van de Seagate Archive lijn, die door de SMR-technologie minder goed presteert. Over het algemeen is het echter een strijd tussen snel en sneller – en vrijwel altijd zelfs sneller dan menig netwerk zou aankunnen qua snelheid.

De schijven van HGST presteren behoorlijk goed, maar daar staan wel een relatief iets hoger stroomverbruik en meer geluidsproductie tegenover. Dit heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat alle schijven 7200 rpm zijn. De enterprise-modellen van het bedrijf presteren goed, vooral de Hitachi Ultrastar He8 8TB.

HGST Ultrastar He8 8TB
De schijven van HGST presteren goed, maar produceren ook relatief veel geluid.

Bij Seagate zien we heel wat verschillen in de prestaties. De Archive HDD’s, die gebaseerd zijn op de nieuwe SMR-technologie, presteren opmerkelijk genoeg slechter als het aankomt op lezen, terwijl je juist zou verwachten dat hij langzamer zou zijn bij het schrijven. De Archive 6TB is nog een stapje langzamer dan de Archive 8TB. Daarentegen presteren de Desktop HDD’s van Seagate erg goed. Ditzelfde geldt uiteraard voor de duurdere enterprise schijven en de NAS HDD. De geluidsproductie van de Seagates is wel relatief hoog, ook de producten die een wat lager toerental hebben.

Seagate Enterprise Capacity 10TB
De Seagate Enterprise 10TB is een uitstekend presterende maar peperdure harde schijf.

De twee schijven van Toshiba presteren behoorlijk goed, met schrijf- en leessnelheden die bij de sequentiële test boven de 200 MB/sec uitkomen. Wel zijn ze met een geluidsproductie van bijna 40 dB(A) in idle altijd heel duidelijk te horen.

Tot slot de producten van Western Digital, die in veel gevallen de stilste en zuinigste modellen in de test zijn. Dat zou niet moeten verbazen, aangezien Western Digital voor zijn consumentenschijven een veel lager toerental hanteert dan de andere fabrikanten: 5400 rpm. Dit betekent uiteraard ook dat de prestaties minder goed zijn dan die van bijvoorbeeld een Seagate Desktop HDD. De Western Digital Red Pro en Black behoren daarentegen tot de snelste producten in de test.

Bij sommige heliumschijven, specifiek de HGST Ultrastar He6 6TB, Western Digital Red 8TB en de Seagate Enterprise Capacity 10TB zien we verder iets heel opmerkelijks: ze zijn erg stil in idle. De geluidsproductie ligt ver onder de 30 dB(A), wat we maar zelden zien bij harde schijven. Hoewel ze actief nog altijd goed hoorbaar zijn, blijven deze harde schijven goede keuzes voor een stil systeem of een NAS met meerdere harde schijven die niet te veel lawaai moet maken.

Conclusie

Laten we beginnen met de 6TB-schijven. De Toshiba MD04ACA 6TB en X300 6TB bieden in dit segment goede prestaties voor een lage prijs, maar zijn nogal luidruchtig met een geluidsproductie die in idle al tegen de 40 dB(A) aanschuurt. Niettemin zijn dit de schijven die je wilt hebben als je voor een beperkt bedrag een grote capaciteit wilt aanschaffen, zeker als je bereid bent de herrie voor lief te nemen. Ze ontvangen beide een Great Value Award. Een stiller alternatief voor de Toshiba schijven is de Western Digital Blue 6TB, waar je wel enkele tientjes meer voor betaalt. We belonen hem met een Excellent Choice Award.

Van de 8TB-schijven heeft de Seagate Archive de laagste prijs per gigabyte. Voor grootschalige dataopslag zijn de wat mindere prestaties niet een obstakel. Houd wel rekening met de gebruikte SMR-technologie en gebruik de schijf dus vooral als ‘archief’, om slijtage zoveel mogelijk te beperken. Dit ging in het blad ook op voor de Archive 6TB, maar dit is nu helaas bijzonder slecht verkrijgbaar en alleen te koop tegen een exorbitante prijs. Hoewel de prijs van de Archive 8TB ook significant is gestegen, blijft hij relatief goedkoop en ontvangt hij dus wel een Great Value Award. 

Western Digital Red 8TB (128MB)
De Western Digital Red serie is bijzonder geschikt voor NAS-apparaten.

Voor een NAS blijft de Western Digital Red de beste optie. Deze serie biedt het beste evenwicht tussen prijs, prestaties, geluidsproductie en stroomverbruik. Weliswaar zijn andere NAS-schijven sneller, maar de meeste mensen zullen hier door de beperkte snelheid van het netwerk niet zoveel aan hebben. Vooral de 8TB is een aantrekkelijke keuze, doordat hij in idle fluisterstil is, terwijl de prijs per gigabyte niet toeneemt vergeleken met de Red 6TB. We reiken de Western Digital Red 6TB en 8TB de Excellent Choice Award uit. 

Wil je de schijf met de grootste capaciteit en is prijs geen factor, dan zijn de twee 10TB harde schijven van Seagate een goede keuze: de Enterprise Capacity 10TB en de BarraCuda Pro 10TB. Beide schijven zijn snel en relatief stil, maar kosten wel rond de 600 euro. Voor desktopgebruik kan je echter het beste de BarraCuda Pro aanschaffen, aangezien die schijf daarvoor is ontwikkeld. Waar de Enterprise Capacity 10TB in het blad een Ultimate Product Award kreeg, gaat deze daarom nu naar de sindsdien geteste BarraCuda Pro 10TB.


Seagate BarraCuda Pro 10TB


Western Digital Blue 6TB
Western Digital Red 6TB

Western Digital Red 8TB


Seagate Archive 8TB
Toshiba MD04ACA 6TB
Toshiba X300 6TB


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

HGST Deskstar NAS 6TB

HGST Deskstar NAS 6TB

 • Harddisk
 • 6000 GB
 • 7200 rpm
 • Serial ATA 600
 • 3.5 inch
Niet verkrijgbaar
HGST Ultrastar 7K6000 6TB (512e, 128MB, Instant Secure Erase)

HGST Ultrastar 7K6000 6TB (512e, 128MB, Instant Secure Erase)

 • Harddisk
 • 6000 GB
 • 7200 rpm
 • Serial ATA 600
 • 3.5 inch

274,00 €

1 winkel
HGST Ultrastar He6 6TB (SATA)

HGST Ultrastar He6 6TB (SATA)

 • Harddisk
 • 6000 GB
 • 7200 rpm
 • Serial ATA 600
 • 3.5 inch
Niet verkrijgbaar
HGST Ultrastar He8 8TB

HGST Ultrastar He8 8TB

 • Harddisk
 • 8000 GB
 • 7200 rpm
 • Serial ATA 600
 • 3.5 inch
Niet verkrijgbaar
Seagate Archive HDD 6TB

Seagate Archive HDD 6TB

 • Harddisk
 • 6000 GB
 • 5900 rpm
 • Serial ATA 600
 • 3.5 inch

195,00 €

1 winkel
Great Value Seagate Archive HDD 8TB

Seagate Archive HDD 8TB

 • Harddisk
 • 8000 GB
 • 5900 rpm
 • Serial ATA 600
 • 3.5 inch

304,00 €

1 winkel
Ultimate Seagate Barracuda Pro 10TB

Seagate Barracuda Pro 10TB

 • Harddisk
 • 10000 GB
 • 7200 rpm
 • Serial ATA 600
 • 3.5 inch

358,95 €

3 winkels
Seagate Desktop HDD 6TB

Seagate Desktop HDD 6TB

 • Harddisk
 • 6000 GB
 • 7200 rpm
 • Serial ATA 600
 • 3.5 inch

269,95 €

1 winkel
Seagate Desktop HDD 8TB

Seagate Desktop HDD 8TB

 • Harddisk
 • 8000 GB
 • 5900 rpm
 • Serial ATA 600
 • 3.5 inch

369,00 €

1 winkel
Gold Award Seagate Enterprise Capacity 6TB

Seagate Enterprise Capacity 6TB

 • Harddisk
 • 6 TB
 • 7200 rpm
 • Serial ATA 600
 • 3.5 inch

253,84 €

1 winkel
Ultimate Seagate Enterprise Capacity 10TB

Seagate Enterprise Capacity 10TB

 • Harddisk
 • 10000 GB
 • 7200 rpm
 • Serial ATA 600
 • 3.5 inch

317,45 €

5 winkels
Seagate Enterprise NAS HDD 8TB

Seagate Enterprise NAS HDD 8TB

 • Harddisk
 • 8000 GB
 • 7200 rpm
 • Serial ATA 600
 • 3.5 inch
Niet verkrijgbaar
Seagate NAS HDD 8TB

Seagate NAS HDD 8TB

 • Harddisk
 • 8000 GB
 • 7200 rpm
 • Serial ATA 600
 • 3.5 inch
Niet verkrijgbaar
Great Value Toshiba MD04ACA 6TB

Toshiba MD04ACA 6TB

 • Harddisk
 • 6000 GB
 • 7200 rpm
 • Serial ATA 600
 • 3.5 inch
Niet verkrijgbaar
Great Value Toshiba X300 6TB

Toshiba X300 6TB

 • Harddisk
 • 6000 GB
 • 7200 rpm
 • Serial ATA 600
 • 3.5 inch

153,00 €

6 winkels
Western Digital Black 6TB

Western Digital Black 6TB

 • Harddisk
 • 6000 GB
 • 7200 rpm
 • Serial ATA 600
 • 3.5 inch
Niet verkrijgbaar
Excellent Western Digital Blue 6TB

Western Digital Blue 6TB

 • Harddisk
 • 6000 GB
 • 5400 rpm
 • Serial ATA 600
 • 3.5 inch

181,06 €

12 winkels
Western Digital Green 6TB

Western Digital Green 6TB

 • Harddisk
 • 6000 GB
 • 5400 rpm
 • Serial ATA 600
 • 3.5 inch
Niet verkrijgbaar
Western Digital Purple 6TB

Western Digital Purple 6TB

 • Harddisk
 • 6000 GB
 • 5400 rpm
 • Serial ATA 600
 • 3.5 inch

169,90 €

11 winkels
Excellent Western Digital Red 6TB (64MB)

Western Digital Red 6TB (64MB)

 • Harddisk
 • 6 TB
 • 5400 rpm
 • Serial ATA 600
 • 3.5 inch

207,89 €

5 winkels
Excellent Western Digital Red 8TB (128MB)

Western Digital Red 8TB (128MB)

 • Harddisk
 • 8000 GB
 • 5400 rpm
 • Serial ATA 600
 • 3.5 inch

274,67 €

1 winkel
Western Digital Red Pro 6TB

Western Digital Red Pro 6TB

 • Harddisk
 • 6000 GB
 • 7200 rpm
 • Serial ATA 600
 • 3.5 inch
Niet verkrijgbaar
0
*