Avermedia Live Gamer Extreme review: betaalbaar streamen

34 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Avermedia Live Gamer Extreme
  3. 3. RECentral 3 (software)
  4. 4. Test
  5. 5. Systeembelasting en beeldkwaliteit
  6. 6. Conclusie
  7. 7. Besproken producten
  8. 8. Reacties

Inleiding

Streamen kan tegenwoordig makkelijk met gratis programma's en GPU-encoders, maar als je er echt serieus mee bezig wilt zijn doe je er nog altijd goed aan om een capturekaart aan te schaffen. In deze review bespreken we zo'n capaturekaart: de Avermedia Live Gamer Extreme.

Om te streamen heb je een bijzonder snelle processor nodig of je zal enige beeldkwaliteit moeten opofferen door de videokaart in te zetten voor het encoderen. Dit kan zeker bij de lagere bitrates - die je noodgedwongen moet gebruiken op sites zoals Twitch - behoorlijk wat uitmaken. Met een capturekaart kan dit dilemma vermeden worden. In het geval van de Avermedia kan je het signaal overzetten naar een tweede PC, die dan probleemloos het beeld kan encoderen zonder processorbelasting op de game-PC of verlies van beeldkwaliteit. Daarnaast biedt de meegeleverde software extra mogelijkheden (vooral voor consoles) terwijl hij relatief makkelijk te gebruiken is.

AverMedia Live Gamer Extreme LGX (GC550)

De Avermedia Live Gamer Extreme heeft de vorm van een kleine zwarte doos, die desondanks 'capturekaart' wordt genoemd. Als je wilt kan je de kap losmaken en het Avermedia logo vervangen door iets wat meer naar je wens is. Het apparaat werkt met een HDMI pass-through, waarbij de videokaart wordt aangesloten op de HDMI ingang van het apparaat en de monitor op de HDMI uitgang. Hiermee is het mogelijk om 'transparant' te gamen: het gaming systeem zal niet eens op de hoogte zijn van het feit dat er een capturekaart op is aangesloten. De Avermedia heeft verder een USB 3.0 aansluiting die het signaal doorzet naar het tweede systeem en de capturekaart van stroom voorziet. 

Winkel

Prijs BE

Reichelt.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: beperkt aantal stuks

139,12 €

Prijsinformatie
132,17 €
6,95 €
139,12 €
Geen voorraad prijsopbouw
Productprijs : 132,17 € Verzendkosten BE : 6,95 € Totaalprijs : 139,12 €

Fnac BE

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €

144,65 €

Prijsinformatie
144,65 €
0,00 €
144,65 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 144,65 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 144,65 €

yourgamezone.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 3,0%
0,00 €
Shop: Vandaag voor 18:00 uur besteld, morgen in huis

167,95 €

Prijsinformatie
163,00 €
4,95 €
167,95 €
Geen voorraad prijsopbouw
Productprijs : 163,00 € Verzendkosten BE : 4,95 € Totaalprijs : 167,95 €

Megekko Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
Shop: Levertijd 2 dagen

168,90 €

Prijsinformatie
164,95 €
3,95 €
168,90 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 164,95 € Verzendkosten BE : 3,95 € Totaalprijs : 168,90 €

Gemiddeld kost de Avermedia Live Gamer Extreme 142 euro, waarmee hij relatief goedkoop is voor het mid-range segment. 

Avermedia Live Gamer Extreme

De Live Gamer Extreme heeft alle basisfunctionaliteit die je mag verwachten van een capturekaart. Allereerst kan hij opnemen en streamen met een framerate van 60 fps via de aanwezige USB 3.0 aansluiting. Kennelijk maakt hij daadwerkelijk gebruik van deze verbinding, aangezien Avermedia suggereert dat het niet mogelijk is om het apparaat aan te sluiten op een USB 2.0 poort. Naast de HDMI-ingang heeft hij ook een componentingang, alhoewel hij geen AV-poort heeft voor een betere Playstation 3 compatibiliteit. 

AverMedia Live Gamer Extreme LGX (GC550)

De maximale bitrate waarmee kan worden opgenomen is 60 Mbps. Avermedia suggereert dat dit 'ongecomprimeerd' is, maar 60 Mbps is bij lange na niet voldoende om een video lossless op te slaan, laat staan ongecomprimeerd.

Een vrij uniek kenmerk is de aanwezigheid van twee audio-ingangen, waarmee het mogelijk is om zowel een microfoon als een ander audio-apparaat aan te sluiten. Deze twee audiobronnen worden vervolgens gemixt in je stream, zonder dat je het zelf hoeft aan te horen. Wellicht interessant als je wel muziek wilt draaien voor de kijkers, maar er zelf tijdens het gamen niet door afgeleid wilt worden.

Met de Live Gamer Extreme levert Avermedia RECentral 3 mee, de nieuwste versie van zijn streaming en opnamesoftware. Dit is een feature die uniek is aan de Extreme, want zijn kleinere broertje (Live Gamer Portable) moet het doen met de eerste versie van RECentral. Op de volgende pagina zullen we RECentral 3 en zijn mogelijkheden uitgebreider bespreken.

RECentral 3 (software)

De software is een van de belangrijkere eigenschappen van capturekaarten. Normaal gesproken moet je namelijk een afweging maken. Open Broadcaster Software (OBS) is gratis, open-source software die de meeste mogelijkheden biedt, maar wel het nadeel heeft dat het niet bepaald makkelijk of intuïtief te gebruiken is. XSplit is iets gebruiksvriendelijker, maar heeft minder mogelijkheden dan OBS en de volledige versie is niet gratis.

Hoewel RECentral 3 niet in de buurt komt van OBS in termen van mogelijkheden, biedt hij wel de essentiële functies in een gebruiksvriendelijke interface. Daarbij biedt hij ook de mogelijkheid om andere codecs dan het gebruikelijke H.264 te streamen, maar de beeldkwaliteit is dan meestal minder hoog.

Onderaan het scherm kunnen verschillende scènes geselecteerd worden. Hoewel dit aantal veel minder uitgebreid is dan bij sommige andere capturekaarten, kan je er ook zelf één samenstellen.

Test

Voor de test hebben we om te beginnen een lossless video opgenomen in Tom Clancy’s The Division, op een resolutie van 1920x1080 pixels met Ultra settings (met AA uitgeschakeld) en 60 fps. Vervolgens hebben we deze afgespeeld en met alle capturekaarten hiervan een video opgenomen met bitrates van 10 Mbps en 60 Mbps (voor zover mogelijk). Capturekaarten zijn helaas niet frame-accurate, waardoor het niet mogelijk was om objectieve criteria zoals PSNR en SSIM te gebruiken voor de beoordeling van de kwaliteit. In plaats daarvan hebben we een subjectieve beoordeling gedaan, waarbij we ook hebben gekeken naar individuele frames. Naast de beeldkwaliteit hebben we zoals gezegd ook gemeten wat de processorbelasting en het geheugengebruik zijn wanneer de producten aan het opnemen zijn.

De meeste consoles werken gewoon met capturekaarten, zolang je HDCP maar uitzet (wat wel betekent dat je geen Blu-rays of DVD’s kan afspelen). Een uitzondering hierop is de Sony Playstation 3, waarvan de HDMI-uitgang door zijn HDCP-instellingen moeilijk te gebruiken is met een extern capture-apparaat. Op sommige capturekaarten zien we daarom een speciale AV-ingang die bedoeld is voor deze console. Dit kan je zien in de specificaties. 

Systeembelasting en beeldkwaliteit

Hoewel het encoderen bij de Avermedia op een tweede systeem plaatsvindt, willen we uiteraard dat de belasting van het systeem zo laag mogelijk is. Dan kan je bijvoorbeeld een ouder systeem of een laptop gebruiken voor het encoderen. Avermedia geeft niet aan of de Live Gamer Extreme een ingebouwde encoder heeft, maar als we kijken naar de processorbelasting lijkt dat erg onwaarschijnlijk. Zelfs vergeleken met kaarten zonder ingebouwde encoder legt hij namelijk een relatief zware last op de CPU.

Ook het geheugengebruik van de Avermedia is relatief hoog. Van alle kaarten die we hebben getest komt er geen enkele andere hoger uit op dit vlak. In de tabel hieronder hebben we het gemiddelde genomen van alle andere capturekaarten en dit vervolgens opgedeeld in een gemiddelde voor apparaten met en zonder decoder.

Benchmarks Avermedia Live Gamer Extreme Gemiddeld Gemiddeld met encoder Gemiddeld zonder encoder
Geheugengebruik (hele systeem) 3 GB 2,1 GB 2,1 GB 2,2 GB
CPU-gebruik (10 Mbps) 37% 22% 11% 34%
CPU-gebruik (60 Mbps) 50% 29% 13% 46%

We kunnen concluderen dat de Avermedia relatief veel vergt van een systeem, hoewel deze scores zeker niet rampzalig zijn. Zelfs in onze relatief zware 60 Mbps encoding test gebruikt hij niet meer dan 50% van de kracht van onze Intel Core i5 6600k. In principe zou een processor op het niveau van een Skylake Pentium daarom voldoende moeten zijn om te encoderen, zeker aangezien streamen plaatsvindt op een veel lagere bandbreedte, doorgaans 3,5 Mbps

Met de bandbreedtes die we hebben getest was de beeldkwaliteit van de Avermedia-producten iets minder goed dan die van sommige andere capturekaarten, maar nog altijd prima te noemen. Op 60 Mbps was er geen waarneembaar verschil in beeldkwaliteit en in 10 Mbps was het zo klein dat je er met een vergrootglas naar moest zoeken.

Conclusie

De Avermedia Live Gamer Extreme is een interessante capturekaart, zeker als we kijken naar wat hij weet te leveren voor zijn prijspunt. Opnemen en streamen kan hij met 60 fps dankzij een transparente HDMI pass-through en hij heeft twee extra 3,5mm audio-ingangen. Weliswaar is de beeldkwaliteit iets minder goed dan die van andere capturekaarten, maar nog altijd veel beter dan wat je mag verwachten als je GPU-encoding gebruikt. Het enige echte nadeel is dat de belasting die hij legt op de CPU en het geheugen relatief hoog is.

AverMedia Live Gamer Extreme LGX (GC550)

Gemiddeld kost hij 142 euro, waarmee hij de goedkoopste capturekaart is die 60 fps kan opnemen. Ondanks de kleine nadelen vinden we dat hij een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding heeft en we reiken hem daarom een Great Value Award uit.


Avermedia Live Gamer Extreme


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Great Value AverMedia Live Gamer Extreme LGX (GC550)

AverMedia Live Gamer Extreme LGX (GC550)

  • Extern
  • USB

139,12 €

1 winkel
0
*