AMD Bristol Ridge en socket AM4 preview

44 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Bristol Ridge
  3. 3. Prestaties
  4. 4. Nieuwe chipsets
  5. 5. Conclusie
  6. 44 reacties

Bristol Ridge

Bristol Ridge is gebaseerd op AMD's nieuwe Excavator-cores, die we ook al zagen in onze review van de enige Carrizo-processor die voor de desktop werd uitgebracht. AMD belooft single-threaded performance die tot 17% hoger ligt (in de Carrizo review zagen we al een verbetering van 10,5%). DDR4-geheugen wordt officieel ondersteund tot 2400 MHz, hoewel dit in de praktijk altijd wel hoger is dan wat fabrikanten officieel specificeren.

Grafisch is Bristol Ridge ook verbeterd. De IGP is uitgerust met de GCN 3.0 architectuur (ook bekend als GCN 1.2) die we ook zagen bij de voorlaatste generatie Radeon-kaarten. Op videovlak is de GPU bij de tijd: zo worden de VP9 en HEVC (H.265) codecs ondersteund. De grafische prestaties zouden 27% hoger moeten zijn dan die van de vorige generatie.

AMD loopt op dit moment achter op zowel Intel als Nvidia op het gebied van efficiëntie, en het bedrijf beweert er hard aan te werken om deze achterstand in te halen. Bij Bristol Ridge zou de efficiëntie een stuk beter zijn dan bij de vorige generatie APU's: AMD claimt dat een 65 watt Bristol Ridge even goede prestaties zou kunnen halen als een 95 watt van de vorige generatie, wat een flinke stap in performance per watt betekent.

Aan de andere kant liep AMD altijd vooraan als het aankwam op het integreren van meer en meer functionaliteit op de processor zelf. Zo was het bedrijf de eerste die de traditionele northbridge en een GPU (die we tot dan toe op sommige moederborden tegenkwamen) integreerde in de processor zelf. Nu gaat het nog een stapje verder: de nieuwe Bristol Ridge processors zullen namelijk PCH-functies bieden. Zo heeft AMD functionaliteit voor vier USB 3.0-poorten, twee SATA-poorten en twee keer 'NVMe' (waarschijnlijk M.2) geïmplementeerd. De Bristol Ridge APU's zijn dus systems on a chip, maar zoals we later zullen zien, kunnen ze ook prima gecombineerd worden met chipsets die extra functionaliteit bieden.

0