AMD Bristol Ridge en socket AM4 preview

44 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Bristol Ridge
  3. 3. Prestaties
  4. 4. Nieuwe chipsets
  5. 5. Conclusie
  6. 44 reacties

Nieuwe chipsets

Zoals aangegeven wil AMD zijn verschillende processors allemaal uitbrengen met dezelfde socket, namelijk AM4. Dit is de nieuwe socket voor alle desktopprocessors van het bedrijf: CPU en APU, high-end en low-end. Zowel Intel als AMD hebben hier tot nu toe een aparte socket voor gebruikt, dus we zijn benieuwd naar hoe deze beslissing zal uitpakken. AMD belooft in ieder geval dat AM4 nog vele jaren zal worden ondersteund.

Er moeten vier verschillende chipsets uitkomen voor AM4, waarvan de ontwikkeling is uitbesteed aan ASMedia. Allereerst de X/B/A300 chipsets, die vooral efficiënt moeten zijn en geen eigen functionaliteit aan boord hebben. Ze zijn bedoeld om de processors als SoC te gebruiken. Naast de chipset-mogelijkheden van de processor (vier keer USB 3.0, twee keer SATA, twee keer 'NVMe') bieden deze borden dus niets extra's.

Ten tweede brengt het bedrijf de A320 chipset uit, als opvolger van 760G en A68H. Dit is eveneens een basis-chipset met minder mogelijkheden. De doelgroep hiervoor is bij wijze van spreken mensen die vooral willen dat hun computer functioneert en dat Internet Explorer niet vastloopt. A320 beschikt over een keer USB 3.1, twee keer USB 3.0 en zes keer USB 2.0. Verder zijn er vier vrije PCI-Express 2.0 lanes voor extra features op het moederbord.

Tot slot de twee chipsets die AMD richt op 'power users': B350 en een chipset waarvan de naam nog zal worden aangekondigd. B350 wordt de opvolger van 970 en A78, en zal meer functionaliteit hebben, maar zonder ondersteuning voor multi-GPU opstellingen en (kennelijk) overklokken. Hoewel de chipset expliciet wordt gericht op 'power-users' en hij over twee USB 3.1-poorten beschikt, is de rest van de functionaliteit niet bepaald adembenemend. Zo beschikt hij over twee keer USB 3.0 en zes keer USB 2.0. Het aantal PCI-Express lanes valt zelfs vrij zwaar tegen: slechts zes, en dat zijn PCI-Express 2.0 lanes.

De naamloze high-end chipset zal beschikken over meer functionaliteit, in ieder geval inclusief multi-GPU en overklokken. Opvallend genoeg wordt alleen SATA-Express expliciet genoemd, maar we kunnen ons niet voorstellen dat deze dode standaard aanwezig zal zijn en niet het daadwerkelijk gebruikte M.2. Gezien de positionering is dit de ultieme chipset voor Zen. Niettemin zou hij wel behoorlijk wat extra functionaliteit moeten hebben boven B350, wil hij ook maar enigszins vergelijkbaar zijn met de Z170 chipset van Intel. Een leukere mogelijkheid is dat Zen ook geïntegreerde chipset-mogelijkheden zal hebben, maar dat is vooralsnog pure speculatie en enigszins onwaarschijnlijk.

Er is ook aandacht geweest voor het beperken van het stroomverbruik van de chipset. Volgens AMD is de TDP van B350 veel lager dan die van de vergelijkbare APU/CPU chipsets: 5,8 watt, vergeleken met respectievelijk 7,8 watt en 19,6 watt.

0