AMD Bristol Ridge en socket AM4 preview

44 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Bristol Ridge
  3. 3. Prestaties
  4. 4. Nieuwe chipsets
  5. 5. Conclusie
  6. 44 reacties

Conclusie

De nieuwe Bristol Ridge APU's zijn uitgerust met nieuwe Excavator-cores en de GCN 3.0 architectuur die ook in Polaris is toegepast, en zijn daarmee een stap in de evolutie van AMD-processors. Een enorme prestatieverbetering is er niet, maar de IPC, grafische prestaties en efficiëntie zouden beter moeten zijn dan die van de vorige generatie.

Hoewel Bristol Ridge nog is gebaseerd op het oude 28nm procedé, is er genoeg interessants op te merken. Allereerst zijn de processors SoC's die toch gecombineerd kunnen worden met een chipset voor extra functionaliteit. Je zou ze ook kunnen zien als mainstream processors met de mogelijkheid om als SoC gebruikt te worden. In ieder geval kan dit een verdere stap zijn in het al jaren gaande proces om steeds meer features in de processor te proppen.

Ten tweede deelt Bristol Ridge zijn AM4-socket met Zen, waardoor we vandaag voor het eerst te zien krijgen wat we ongeveer kunnen verwachten van de chipsets. Qua functionaliteit is het enigszins een tegenvaller. Hoewel de chipsets zijn uitgerust met een geïntegreerde USB 3.1-controller, is het aantal andere mogelijkheden vrij beperkt. AMD heeft vrijwel niets vrijgegeven over de hoogst gepositioneerde chipset, maar hij moet behoorlijk wat extra's bieden boven de chipsets die we hebben gezien om qua mogelijkheden interessant te zijn (zeker als Zen naar verwachting geen SoC-functionaliteit heeft). 

Voor Bristol Ridge is dit trouwens geen probleem, omdat de beperkte features van de chipsets gecompenseerd worden door de functionaliteit die de processor biedt op dit vlak. Wellicht hebben moederbordfabrikanten daarom minder lanes nodig voor extra features dan op dit moment het geval is.

0