Surround battle: Denon AVR-X2300W vs Sony STR-DN1070

28 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Denon X2300W vs X2200W?
 3. 3. Denon: kleine optimalisaties
 4. 4. Sony STR-DN1070
 5. 5. Sony: Geen Atmos, wel front surround en NFC
 6. 6. Geluidskwaliteit
 7. 7. Conclusie
 8. 8. Besproken producten
 9. 9. Reacties

Inleiding

Wie de bioscoop in huis wil halen heeft behalve een grote televisie ook goed geluid nodig. En hoewel je met een goede soundbar of 2.1 systeem een heel eind komt, gaat er niets boven een krachtig systeem met een receiver en minimaal vijf luidsprekers. Wij testen twee nieuwe modellen met zeven ingebouwde versterkers, veel HDMI aansluitingen en een prijskaartje van circa 700 euro.

Eerder dit jaar bespraken wij de X2200W, de eerste betaalbare Dolby Atmos versterker van Denon die veel features bood voor relatief weinig geld. Onlangs bracht de Japanse fabrikant een opvolger van deze receiver op de markt in de vorm van de X2300W. Het nieuwe model lijkt sterk op zijn voorganger en kost eveneens 699 euro, maar is voorzien van een aantal verbeteringen.

Ook Sony introduceerde deze zomer een nieuwe receiver in diezelfde prijsklasse, de STR-DN1070 kost in onze prijsvergelijker gemiddeld 687 euro en biedt net als de Denon X2300W zeven ingebouwde versterkers, een ruime sortering HDMI aansluitingen met ondersteuning voor 4K, HDR en HDCP 2.2. Verschillen zijn er uiteraard ook. Want waar Denon ondersteuning biedt voor Dolby Atmos en DTS:X, heeft Sony ervoor gekozen om de featureset van haar receiver eenvoudiger te houden, maar biedt de Japanse fabrikant wel ondersteuning voor 2-speaker virtual surround en Google Cast. Tijd voor een vergelijking!

Denon X2300W vs X2200W?

Als je de X2300W naast zijn voorganger zet, zie je aan de voorzijde feitelijk geen verschil. Zoals we van Denon receivers gewend zijn beschikt het apparaat over een centraal gelegen (matrix) LCD display dat links en rechts geflankeerd wordt door respectievelijk een grote ‘source select’ en volume draaiknop. Onder het scherm vinden we Tuner Preset, Zone 2 On/Off, Zone 2 Source, Dimmer, Status en ‘Quick Select’ knoppen waarmee HDMI ingangen 1 tot en met vier gekozen kunnen worden. Ook is er ruimte gemaakt voor een 6,3mm hoofdtelefoonuitgang, een HDMI ingang, USB aansluiting en een 3,5mm aansluiting voor de meegeleverde setup microfoon. Waar deze front-aansluitingen bij de duurdere modellen van Denon achter een klepje schuilgaan, zijn ze bij de X2300W gewoon in het zicht geplaatst.

Denon AVR-X2300W Black

Waar de voorkanten van de X2200W en X2300W feitelijk identiek zijn, zien we aan de achterkant kleine verschillen in de layout van de aansluitingen, wat verraadt dat er intern wel degelijk veranderingen zijn doorgevoerd. De X2300W heeft aan de achterzijde zeven HDMI ingangen die – net als de ingang aan de voorkant – alle overweg kunnen met 4K 60 Hz content, 4:4:4 color sampling, HDR en bovendien ook allemaal compatibel zijn met HDCP 2.2. De receiver ondersteunt bovendien ook HDMI passthrough in standby, wat betekent dat HDMI signalen ook doorgestuurd worden wanneer de receiver niet gebruikt wordt. Technisch gezien geen veranderingen ten opzichte van het model van vorig jaar, maar nog altijd specs waarmee Denon in deze prijsklasse een erg goede beurt maakt door ze op alle HDMI aansluitingen uit te voeren.

De X2300W heeft twee component-video ingangen en één component video uitgang. Wat opvalt ten opzichte van zijn voorganger is dat de mogelijkheid om analoge componentsignalen om te zetten naar HDMI verdwenen is, een feature die overigens weinig mensen zullen missen. Voor het aansluiten van audio-only bronnen zijn behalve twee optische digitale ingangen ook vier analoge ingangen beschikbaar. Pre-out is er alleen in stereovorm voor Zone 2 en voor twee subwoofers, een meerkanaals uitgang op line-niveau ontbreekt dus.

Denon AVR-X2300W Black

De AVR-X2300W is voorzien van zeven ingebouwde versterkers, volgens opgave goed voor 150 watt per kanaal. Dit is echter gemeten bij aansturing van slechts 1 kanaal, met een toelaatbare vervorming van 1%. Wat het daadwerkelijke vermogen is wanneer alle kanalen aangestuurd worden durven we niet te zeggen, maar gezien het feit dat het apparaat een rating van 500 watt heeft is het uiteraard minder dan 150 watt per kanaal.

Denon: kleine optimalisaties

Denon claimt zelf dat het bij haar 2016 modellen vooral heeft gekeken naar verfijning van de prestaties, nadat in 2015 veel nieuwe features werden geïntroduceerd. Er zijn overigens wel een paar nieuwe features toegevoegd. Zo is er nu ondersteuning voor dual-band wifi. Daarnaast kan de receiver HDMI bronnen doorsturen naar de tv terwijl het apparaat in standby staat, heeft de lip-sync setting een vergroot bereik (200 naar 500 ms) en worden ‘double speed’ 5,6 MHz DSD bestanden nu ook ondersteund.

Denon AVR-X2300W Black

Als we de X2300W open schroeven en het binnenwerk vergelijken met foto’s van zijn voorganger, dan zien we kleine verschillen. Het eerste dat opvalt is dat het PCB met de audio-video verwerking aan de bovenzijde voorzien is van een afneembaar plaatje dat voor extra elektromagnetische afscherming moet zorgen. Op het PCB komen we grotendeels dezelfde chips tegen als bij de X2200W. Allereerst tellen we drie Panasonic MN864788 HMDI 2.0 controllers en één Analog Devices ADV8003 video signal processor. De X2200 had nog twee van die chips, wat wellicht verklaart waarom analoog naar HDMI conversie bij dit nieuwe model niet meer wordt ondersteund. Kijken we verder dan zien we ook een Renesas RX64M microcontroller en een Cirrus Logic CS49844A-CQZ DSP chip. Volgens Denon zelf heeft de X2300W verschillende optimalisaties ondergaan, waaronder het verkorten van de signaallijnen, het gebruik van betere componenten en een betere voeding. Wij hebben beide apparaten niet tegelijkertijd in ons testlab gehad, dus het is lastig deze claims te bevestigen of ontkrachten, maar feit is dat de PCB-layout sowieso aangepast is.

De receiver kan - net als de meeste Denons receivers van de afgelopen jaren - gebruik maken van een 'Eco mode'. Wat er precies gebeurt wanneer deze modus wordt ingeschakeld is ons niet duidelijk, Denon geeft zelf aan dat de eco mode vooral bedoeld is wanneer je op lager volume wil spelen. Wij merkten echter geen afname van de prestaties bij weergave op luid volume. Het energieverbruik van de versterker daalt echter wel: Zonder dat er geluid wordt weergegeven verbruikt de X2300W standaard ongeveer 74 Watt, in Eco modus daalt dat naar ongeveer 36 Watt.

Denon AVR-X2300W Black

Nieuwe Audyssey app?

Een van de belangrijkste verbeteringen van de nieuwe 2016 Denon receivers – en dus ook van de AVR-X2300W – is de mogelijkheid om met een nieuwe Audyssey app te werken. De X2300W beschikt namelijk over Audyssey MultEQ XT32, een ‘room correction’ systeem waarmee met behulp van een meegeleverde microfoon wordt bepaald wat de afstand van alle luidsprekers tot de luisterpositie is, hoe de onderlinge kanaalsterktes zich tot elkaar verhouden en wat de frequentiekarakteristieken van de luidsprekers zijn in combinatie met de ruimte. Aan de hand van al deze gegevens worden vervolgens automatisch kanaalvertragingen, geluidsniveaus én equalisatie ingesteld voor alle luidsprekers. Tot nu toe hadden gebruikers van apparatuur met Audyssey technologie weinig mogelijkheden om het geluid na deze automatische analyse aan persoonlijke wensen aan te passen, maar met de nieuwe app moet het mogelijk zijn om de zogenaamde ‘target curves’, oftewel het gewenste frequentieverloop, achteraf aan te passen. Hoe dit precies gaat werken is echter nog onduidelijk, want de app is op het moment van schrijven nog niet beschikbaar. Navraag bij Denon leert dat de app waarschijnlijk in oktober beschikbaar zal komen.

Sony STR-DN1070

Ook Sony’s nieuwe STR-DN1070 kan gezien worden als een evolutie van het model van vorige jaar, in dit geval de STR-DN1060. Aan de voorzijde lijkt de nieuwe receiver sprekend op zijn voorganger, aan de achterkant zien we wel verschillen. Want waar de DN1060 nog beschikte over analoge componentvideo ingangen, moet de STR-1080 deze missen. Ook is er nog maar één optische ingang aanwezig, waar dat er bij het vorige model twee waren. Daar staat echter tegenover dat de zes HDMI ingangen en twee uitgangen een upgrade hebben gekregen en nu geschikt zijn voor 4K 60Hz content met 4:4:4 color sampling en ondersteuning voor HDR. HDMI passthrough in standby wordt uiteraard ook ondersteund. Sony zegt bovendien een nieuwe, betere DAC te gebruiken voor het omzetten van digitaal geluid naar analoge signalen, waardoor de geluidskwaliteit verbeterd zou moeten zijn. 

Uiterlijk en aansluitingen

Ook de Sony STR-DN1070 is voorzien van een strak uitgevoerd voorpaneel, met twee grote draaiknoppen voor het aanpassen van de ingangsbron en het volume. Sony geeft deze knoppen echter een plekje rechtsonder, terwijl het rookglasvenster waarachter het display schuil gaat de gehele breedte van de receiver beslaat. Aan de voorkant vinden we verder knoppen voor speakerselectie, Bluetooth, Tuner Presets, DSP- en display-modus, Zone Select, Dimmer en een ‘Pure Direct’ functie die het signaal zonder enige bewerking door de versterkers laat lopen. Verder vinden we aan de voorzijde aansluitingen voor een hoofdtelefoon en de meegeleverde setup microfoon, een USB aansluiting en één HDMI ingang.

Sony STR-DN1070

Draaien we het apparaat om, dan zien we aan de achterzijde nog eens vijf HDMI ingangen, en twee HDMI uitgangen, alle geschikt voor 4K signalen met HDCP 2.2 kopieerbeveiliging. Daarnaast zijn er een optische en coaxiale digitale ingang, drie analoge stereo ingangen en twee uitgangen op line-niveau. Voor wie graag nog analoge videobronnen zou willen aansluiten zijn er twee composietvideo ingangen en één composietvideo uitgang. Het apparaat beschikt over een LAN aansluiting en ingebouwde wifi.

Sony STR-DN1070

Net als de AVR-X2300W van Denon is ook de STR-DN1070 een 7.2 kanaals receiver, wat wil zeggen dat het apparaat zeven luidsprekers en twee subwoofers onafhankelijk van elkaar kan aansturen. Sony is niet scheutig met informatie over het versterkervermogen, maar in de handleiding lezen we dat het apparaat 165 watt per kanaal moet kunnen bieden (1 kanaal, 1KHz signaal, 0,9% vervorming), terwijl het vermogen in stereomodus op 120 + 120 watt moet liggen. Ook hier moeten we deze specs weer met een korreltje zout nemen, want in surroundmodus ligt het maximale vermogen per kanaal dus altijd lager. Qua energieverbruik doet Sony het trouwens netjes: in idle modus verbruikt de reciver 48,5 Watt.

Onder de kap

Als we het apparaat openmaken zien we bovenin de receiver de printplaat met alle chips die voor de signaalverwerking zorgen. Helaas heeft Sony een paar chips onder koelblokken weggewerkt zodat we niet precies kunnen zien over welke componenten de STR-DN1070 beschikt. We ontwaren echter een Spansion MB9BF128TA ARM Cortex M3 microcontroller, één Panasonic MN864788 HDMI 2.0 controller en een Analog Devices ADSP-21487 Shark audio processor. 

Sony STR-DN1070

Sony: Geen Atmos, wel front surround en NFC

De Sony STR-DN1070 kan met het gros van de moderne geluidsformaten overweg en is – zoals we van een apparaat van Sony mogen verwachten – ook geschikt om 5,6 MHz DSD files af te spelen. Wat echter ontbreekt is ondersteuning voor Dolby Atmos en DTS:X. Sony gelooft kennelijk nog niet zo in objectgebaseerde audio, andere surroundformaten zoals we reguliere varianten van Dolby en DTS – inclusief Dolby TrueHD en DTS HD Master audio – kunnen uiteraard wél gedecodeerd en afgespeeld worden. De zeven versterkerkanalen zijn dan ook bedoeld voor een opstelling met zowel zij- als achtersurroundluidsprekers, of een combinatie van één set surroundluidsprekers en front-highs.

Een andere mogelijkheid die Sony met de STR-DN1070 biedt is de 'front surround' modus. Met slechts twee luidsprekers en eventueel een subwoofer, is het hiermee mogelijk om pseudo-surroundweergave te realiseren. In de praktijk werkt dit redelijk goed, zolang je maar recht in het midden tussen de twee luidsprekers in zit. 

Sony heeft verder ondersteuning voor Bluetooth-audio ingebouwd, waarbij het bovendien mogelijk is om de koppeling met een smartphone via NFC te laten verlopen. Een kleinigheidje, maar wel handig. De receiver biedt hierbij bovendien ook ondersteuning voor LDAC, Sony's protocol om high-res audio via Bluetooth te streamen vanaf hiervoor geschikte apparaten. Ook handig is de ingebouwde ondersteuning voor Apple Airplay, Spotify Connect en Google Cast, waarmee het mogelijk is om geluid vanuit apps op je mobiele telefoon via de receiver af te spelen.

Geluidskwaliteit

We zullen er geen doekjes om winden: Hardware.Info is geen site die zich richt op de audiofiel, dus we zullen je niet vermoeien met allerhande interessant klinkende bijvoeglijke naamwoorden over de geluidskwaliteit van beide receivers. Uiteraard hebben we beide naast elkaar beluisterd in stereomodus zonder dat de ingebouwde equalizers ingeschakeld zijn, en dan is het héél lastig om verschillen tussen beide versterkers te horen. Althans, in combinatie met de Teufel System 8 THX Ultra 2 luidsprekerset die wij standaard gebruiken voor het testen van receivers. Toegegeven, dit zijn full range luidsprekers en omdat de lage bastonen naar de subwoofer worden doorgestuurd hebben de receivers het dus relatief makkelijk met deze luidsprekers. Wat we wel kunnen zeggen is dat beide apparaten in stereomodus gewoon prima klinken en een mooi gedetailleerd - om er toch maar een term tegenaan te gooien - geluidsbeeld laten horen. 

Beide receivers hebben echter ook 'room correction' software ingebouwd. Bij Denon is dit het eerder in dit artikel beschreven Audyssey MultEQ XT systeem, Sony maakt gebruik van eigen software. Bij beide receivers wordt een meetmicrofoon meegeleverd die je op de luisterpositie (en naar keuze tot acht andere posities) moet neerzetten waarna de receivers uit elke luidspreker om beurten testtonen laten horen. Met de microfoon wordt gemeten wat de looptijden zijn, en welke frequenties relatief gezien te hard of juist te zacht hoorbaar zijn. Vervolgens berekenen de receivers welke looptijdvertragingen en niveauaanpassingen er nodig zijn om een zo goed mogelijk geluidsbeeld te verkrijgen. De resultaten verschillen afhankelijk van de gebruikte luidsprekers en de ruimte waarin geluisterd wordt, maar in de meeste gevallen zullen de resultaten een verbetering van het geluidsbeeld opleveren. In de praktijk beviel de Audyssey correctie van de Denon X2300W ons beter dan de aanpassingen die Sony doorvoerde. Bij de laatste bleek de bas na de automatische correctie overmatig aanwezig en werd het geluidsbeeld in zijn geheel iets minder sprankelend. Op dit punt heeft Denon's X2300W dus een streepje voor op de Sony STR-DN1070.

Conclusie

Qua geluidskwaliteit zit er weinig licht tussen beide apparaten. Sony's receiver is voorzien van een iets zwaardere voeding en kan op papier iets meer vermogen leveren, maar wij hoorden geen verschillen die we in een blinde test consistent konden reproduceren. Qua functionaliteit lijkt Denon de AVR-X2300W neer te zetten als een alleskunner die de focus heeft op home cinema geluid, terwijl Sony met uitgebreide ondersteuning voor onder andere LDAC en Google Cast vooral ook de muziekkant wil bedienen.

De vraag is uiteraard welke van de twee je moet hebben als je 700 euro te besteden hebt voor een receiver. Alhoewel beide receivers sowieso een goede koop zijn wat ons betreft, gaat onze voorkeur licht uit naar de Denon AVR-X2300W. Vooral de ondersteuning van Dolby Atmos en DTS:X bieden meerwaarde, al geven we grif toe dat het aanbod van filmmateriaal dat van deze nieuwe formaten gebruikt maakt vooralsnog beperkt is. De nieuwe surroundformaten brengen bovendien weer meer luidsprekers met zich mee, en als je daar geen zin in hebt is de front-surround optie van Sony juist weer aardig. Hiermee is het mogelijk om met twee luidsprekers en eventueel een subwoofer een pseudo-surroundeffect te creëren. hoe goed dit werkt hangt echter af van de plaats waar je zit en de vorm van de ruimte. Met ondersteuning voor 4K 60Hz 4:4:4 signalen en HDCP 2.2 zijn beide geschikt voor alle huidige beeldsignalen, waardoor ze prima als spin in het audiovisuele web kunnen fungeren en beide een Excellent Choice Award verdienen.


Denon AVR-X2300W
Sony SRT-DN1070


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Excellent Denon AVR-X2300W Black

Denon AVR-X2300W Black

 • 7.1
 • 150 W
 • DLNA geschikt
 • Dolby Atmos
 • Dolby Digital
 • Dolby TrueHD
 • DTS
 • DTS:X
 • DTS Master Audio
Niet verkrijgbaar
Excellent Sony STR-DN1070

Sony STR-DN1070

 • 7.2
 • 165 W
 • DLNA geschikt
 • Dolby Digital
 • Dolby TrueHD
 • DTS
 • DTS Master Audio

699,00 €

1 winkel
0
*