Razer Turret toetsenbord en muis review: gamen vanaf de bank

23 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Techniek
 3. 3. In gebruik
 4. 4. Specificaties
 5. 5. Foto's
 6. 6. Conclusie
 7. 7. Besproken producten
 8. 8. Reacties

Inleiding

Razer belooft met de Turret pc-gamen zoals aan je bureau, maar dan vanaf de bank. Deze set van toetsenbord en muis is bedoeld om op je schoot te gebruiken, waardoor je eindelijk volwaardige pc-games kunt spelen op je tv. Wij gingen ervoor zitten.

Razer Turret Living Room Gaming Mouse and Lapboard

De Turret is uiteraard volledig draadloos en heeft een 'laptoptoetsenbord' met chiclet-toetsen als basis. Aan de zijkant zit een omklapbaar gedeelte dat doet denken aan een touchpad, maar eigenlijk een gemagnetiseerd oppervlak is dat als muismat wordt gebruikt. Doordat dit gedeelte licht magnetisch is, maakt je muis geen onbedoelde bewegingen.

Het geheel is behoorlijk prijzig: gemiddeld betaal je op het moment van schrijven 179 euro voor de Turret-set. Razer biedt slechts een jaar fabrieksgarantie.

Techniek

Het toetsenbord is maar drieënhalve centimeter dik en heeft een standaard Amerikaanse QWERTY-layout met enkele aanpassingen. De pijltjes omhoog en omlaag zijn samengevoegd om plaats te besparen, terwijl de toetsen rechts van de spatiebalk zijn bedoeld als terug- en homeknoppen voor Android-apparaten.

Via een schakelaar aan de zijkant kun je kiezen tussen een draadloze 2,4GHz-verbinding, waarvoor je de ontvanger in je PC moet steken. De andere optie is Bluetooth, zodat je de ontvanger kunt weglaten als je computer over Bluetooth beschikt of als je hem aansluit op een telefoon of tablet.

Razer Turret Living Room Gaming Mouse and Lapboard

De toetsen zijn weliswaar felgroen beletterd, maar niet voorzien van achtergrondverlichting. In het donker gamen zit er dus niet in, of je moet helemaal op gevoel de juiste toetsen kunnen aanslaan.

Het symmetrische muisje is duidelijk gebaseerd op de Razer Orochi en is qua formaat beter te vergelijken met mobiele muizen. Door het beperkte muisoppervlak ben je bijna verplicht om hem te gebruiken op een hoge DPI-instelling. Je kunt hem instellen op maximaal 3500 DPI.

Razer Turret Living Room Gaming Mouse and Lapboard

Beide apparaten zijn volledig draadloos en zijn dus voorzien van een accu, die goed zou moeten zijn voor 40 uur gamen. Na gebruik klap je het toetsenbord in en plaats je de randapparatuur in een dockingstation, waarin ze worden opgeladen. In de praktijk hoef je hierdoor nauwelijks na te denken over het opladen van de Turret.

Razer Turret Living Room Gaming Mouse and Lapboard
Je kunt de Razer Turret na gebruik inklappen.

Razer Turret Living Room Gaming Mouse and Lapboard

In gebruik

Uiteraard zijn we een weekendje op de bank gaan zitten met de Razer Turret. De installatie was redelijk simpel, al blijft het een minpunt dat je je verplicht moet registreren om de Razer-software te kunnen gebruiken. Daar staat tegenover dat het pakket wel erg uitgebreid is: je kunt zaken als gevoeligheid, acceleratie en pollingrate van de muis instellen, net als wanneer de set in de slaapstand gaat, maar ook de functies van de knoppen aanpassen. Dedicated macroknoppen heeft de muis niet, maar je kunt bijvoorbeeld wel een macro instellen onder de vorige- en volgende-knoppen aan de zijkanten.

Razer Turret Living Room Gaming Mouse and Lapboard
Een screenshot van de Razer-software. Veel meer vind je op de fotopagina.

Het draadloze bereik van de ontvanger viel in eerste instantie erg tegen. Hoewel de PC nog geen drie meter ver weg stond, haperde de muis regelmatig en verloor hij soms het signaal. Voor een beetje gamer is dat uiteraard onwerkbaar. Het is maar goed dat Razer een USB-verlengsnoer meelevert, want op kortere afstand was de verbinding wel goed.

Razer Turret Living Room Gaming Mouse and Lapboard

Aan snelle games, zoals shooters, is met de Razer Turret weinig plezier te beleven. Zeker in de multiplayermodus heb je door je beperkte bewegingsvrijheid met de muis een achterstand ten opzichte van je tegenstanders. Hierin speelt natuurlijk ook mee dat de meeste televisies veel langer doen over het weergeven van een beeld dan een snelle PC-monitor. Andere spellen, zoals strategy-games en racegames, zijn wel goed te spelen. Soms mis je echter wel wat precisie.

Specificaties

Algemeen
 
MerkRazer
ProductnaamTurret Living Room Gaming Mouse and Lapboard
ProductcodeRZ84-01330100-B3G1
DetailsProductinfo
Algemeen
Desktopset
Draadloos
Type draadloze verbindingRF
Aansluiting USB
Aansluiting PS2
KleurZwart
Maten en gewicht
Afmetingen (breedte)50.8 cm
Afmetingen (diepte)12.1 cm
Afmetingen (hoogte)1.2 cm
Afmetingen (hoogte pootjes uitgeklapt)1.2 cm
Gewicht699 gram
Toetsen en toetstechniek
Mechanisch toetsenbord
ToetstechniekScissor-switch
Breedte van toetsen15.3 mm
Afstand tussen toetsen3.6 mm
Type stabilisatorenOnbekend
Materiaal keycapsABS
Opdruk keycapsLaser engraving + paint fill-in
Lay-out
IndelingQwerty US / ANSI
Aantal toetsen79
Functie toetsen12
F-lock voor Windows- / alternatieve functies
Cijfertoetsen10
Aparte mediatoetsen
Gedeelde mediatoetsen
Applicatie toetsen
Aparte macrotoetsen0
Gedeelde macrotoetsen
Aparte profieltoetsen0
Features
Verlichting toetsen
Verlichting apparaat
Verlichting instelbaar
Kleur verlichting
RGB-verlichting
Profieleditor
Profieleditor (knoppen)
Profieleditor (aantal profielen)99
Toetsinvoer buffer
Eigen geheugen
Macro ondersteuning
USB-poorten0
Interne geluidskaart
Audio lijnuitgang
Audio microfooningang
Meegeleverd
Extra software
Verlengkabels
Muismat
Draagtas/hoes
Extra gaming keycaps
Polssteun
Muis
Afmetingen (breedte)6.8 cm
Afmetingen (diepte)9.9 cm
Afmetingen (hoogte)3.6 cm
Gewicht90 gram
Aantal knoppen7
Browse knoppen
Scrollwiel
Tilt-functie
Verlichting

Foto's

Hieronder zie je alle foto's en screenshots die we van de Razer Turret gemaakt hebben.

Conclusie

De Razer Turret is een goede poging om PC-gaming naar de huiskamer te brengen, maar dat blijft een uitdaging. Ergonomisch blijft het een moeilijk verhaal, terwijl ook de draadloze verbinding soms niet meewerkt. Bij deze set van Razer viel vooral dat laatste tegen: het meegeleverde USB-verlengsnoer bleek hard nodig.

Het andere grote pijnpunt is de meegeleverde muis. Zeker voor grote 'Hollandse' handen is hij eigenlijk te compact, waardoor je hem niet voor een langere tijd comfortabel kunt gebruiken. Low-sense gamers kunnen deze oplossing, gezien het beperkte muisoppervlak, sowieso beter overslaan. Is een hoge DPI-instelling geen probleem, dan valt er beter mee te werken, al houdt de precisie soms ook niet over.

Voor 180 euro kunnen we de Razer Turret eigenlijk niet aanraden. Dan hadden we op zijn minst wat extra features verwacht, zoals macrotoetsen of een backlight. Met andere woorden: om echt lekker te kunnen gamen op PC-niveau, kun je voorlopig toch nog beter plaatsnemen aan een bureau.


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Razer Turret Living Room Gaming Mouse and Lapboard

Razer Turret Living Room Gaming Mouse and Lapboard

 • Desktop set
 • Draadloos
 • Qwerty US
Niet verkrijgbaar
0
*